Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna
Autor Wiadomość
#1681 PostWysłany: 27 Gru 2024 20:33 

Cześć
Chciałem opublikować tutaj odpowiedź zamiast tworzyć nowy temat. Wybaczcie...
Planuję jechać na Cypr w przyszłym tygodniu. Wynajmuję auto Economy - Nissan Micra (ten nowy, 2023/2024) albo podobny.
Wątpię, że auto będzie kosztowało więcej niż 65 tys. euro.
Auto zarezerwowałem przez discovercars.com na 7 dni.

Chciałbym domówić ubezpieczenie. Przeważnie kupowałem właśnie "Full coverage" od discovercars.com. Nigdy nie miałem z tym problemów, ale też nigdy nie musiałem go wykorzystywać. Kosztuje 35 zł / dzień.
Kilka zdjęć z tego jak to wygląda (otwórz spoiler):
[+] Pokaż
Image
Image
Image

Słyszałem o cover4rentals, że ludzie polecają. Cover4rentals kosztuje 25 EUR łącznie czyli jakieś 15 zł / dzień.

Co o tym sądzicie? Cover4rental Gold jest wystarczające? Czy mając takie ubezpieczenie będę mógł wjechać na Cypr Północny czy będzie to złamanie regulaminów?

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#1682 PostWysłany: 28 Gru 2024 13:06 

złoty
-- 28 Gru 2024 01:37 --

Ogólnie Cover4rentals Gold powinno być spokojnie wystarczające, oczywiście ze świadomością, że w razie szkody wypożyczalnia najpierw pobiera kasę od Ciebie, a potem Ty zgłaszasz szkodę w wypożyczalni.
Co do Cypru Północnego, to w pierwszej kolejności należy sprawdzić w wypożyczalni. Część z góry tego zabrania. Inne się zgadzają, ale z zastrzeżeniem, że nie działa tam żadne ubezpieczenie, w tym OC. OC trzeba sobie kupić osobno na granicy.

Właśnie niedawno kupowałem Cover4rentals Gold na Europę i w polisie jako "territorial limits of the policy" wymieniony jest Cypr bez wyłączania Cypru Północnego, więc z tego wyciągam wniosek, że polisa obejmuje też Cypr Północny, o ile wjechałeś tam legalnie, tj, za zgodą wypożyczalni.

-- 28 Gru 2024 12:06 --

Update do wikiposta: Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.
 Profil Relacje PM off
elomordo lubi ten post.

#1683 PostWysłany: 03 Sty 2025 18:38 

Wypożyczałem teraz auto w Polsce i pan z wypożyczalni tak mnie nastraszył, że cover4rentals nie działa, że będę mieć takie koszty, jak coś się stanie,ale z tego co piszecie nie ma się czego brać :) wykupiłem pakie gold na cały rok, obejmuje on wypożyczenia aut w Polsce.Ma ktoś może negatywne doświadczenia z tą firmą?koajrzycie czy przy zmianie adresu trzeba ich informować?
 Profil Relacje PM off  

#1684 PostWysłany: 05 Sty 2025 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 316 093
niebieski
Czy roczne ubezpieczenie w cover4rentals zrobione na Europę, będzie obowiązywać w PL?
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#1685 PostWysłany: 05 Sty 2025 13:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Kończy mi się za dwa tygodnie roczne WWI, szczęśliwie ani razu nie musiałem korzystać. Pytanie zatem: przedłużać czy zmienić na C4R? Wady? Zalety? Opinie? Będę wdzięczny za wszystkie.

#1686 PostWysłany: 05 Sty 2025 20:01 

Maktravel napisał(a):
Czy roczne ubezpieczenie w cover4rentals zrobione na Europę, będzie obowiązywać w PL?
Tylko Gold
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.
Maktravel uważa post za pomocny.

#1687 PostWysłany: 05 Sty 2025 20:47 

niebieski
@kameander ja już kilka lat mam w WWI, właśnie procesowana jest moja trzecia sprawa i już mam decyzję o pełnym zwrocie, tak jak w poprzednich przypadkach. Polecam
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#1688 PostWysłany: 06 Sty 2025 00:13 

niebieski
Ja 2x z WWI realizowałem szkodę i wszystko było git, zwrócone. Teraz korzystam (na Vany 9os. ) z RentalCover.com. Ktoś z Was ma doświadczenia z nimi?
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#1689 PostWysłany: 12 Sty 2025 20:07 

meczko napisał(a):
-- 28 Gru 2024 01:37 --

Ogólnie Cover4rentals Gold powinno być spokojnie wystarczające, oczywiście ze świadomością, że w razie szkody wypożyczalnia najpierw pobiera kasę od Ciebie, a potem Ty zgłaszasz szkodę w wypożyczalni.
Co do Cypru Północnego, to w pierwszej kolejności należy sprawdzić w wypożyczalni. Część z góry tego zabrania. Inne się zgadzają, ale z zastrzeżeniem, że nie działa tam żadne ubezpieczenie, w tym OC. OC trzeba sobie kupić osobno na granicy.

Właśnie niedawno kupowałem Cover4rentals Gold na Europę i w polisie jako "territorial limits of the policy" wymieniony jest Cypr bez wyłączania Cypru Północnego, więc z tego wyciągam wniosek, że polisa obejmuje też Cypr Północny, o ile wjechałeś tam legalnie, tj, za zgodą wypożyczalni.

-- 28 Gru 2024 12:06 --

Update do wikiposta: Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.

A jak to wlasnie wyglada z tym nieszczesnym Cyprem? Mam apartament wynajety na czesci polnocnej wyspy a auto chcialbym wynajac na lotnisku w Pafos.
Wezme je z pelnym ubezpieczeniem po stronie greckiej(brak karty kredytowej) i chcemy jechac do naszego apartamentu po stronie tureckiej i widze ze C4R to tylko do 10000(USD/EURO czy GBP) a auto zostalo by bardziej uszkodzone to zostaje tylko WWI Deluxe.
Jak to wtedy dziala, jak firma wynajmujaca auto sciagnie ze mnie te xx tysiecy euro skoro nie bedzie ich na koncie? Ogolnie wlasnie obawiam sie tego polnocnego Cypru i braku pelnego ubezpieczenia po tureckiej stronie do takiego stopnia, ze chce zmienic lokum na takie po stronie greckiej.
Ktos byl w takiej sytuacji ze kwota za uszkodzenie auta byla astronomiczna i jak wtedy zostalo to rozwiazane bo z kazda zewnetrzna ubezpieczalnia wpierw trzeba pokryc koszty uszkodzenia auta.
 Profil Relacje PM off  

#1690 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:10 

Czy ubezpieczenie gold na Europę w Cover4Rentals obejmuje Azory? Ktoś się orientuje?
 Profil Relacje PM off  

#1691 PostWysłany: 15 Sty 2025 14:41 

ma ktoś może kod zniżkowy na cover4rentals ew wwi ?
 Profil Relacje PM off  

#1692 PostWysłany: 15 Sty 2025 17:02 

złoty
Pablo1989 napisał(a):
Czy ubezpieczenie gold na Europę w Cover4Rentals obejmuje Azory? Ktoś się orientuje?

Jeżeli nie na wyraźnego wyłączenia (trzeba to doczytać w ogólnych warunkach), to na logikę powinno obejmować. Azory to część Portugalii, geograficznie to też część Europy.
 Profil Relacje PM off  

#1693 PostWysłany: 20 Sty 2025 10:55 

Pablo1989 napisał(a):

Jakby ktoś kiedyś szukał to info od ich supportu. Ubezpieczenie gold Europe obejmuje również Azory.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#1694 PostWysłany: 28 Sty 2025 10:14 

Czy ktoś może odnalazł roczne ubezpieczenie samochodu, które będzie obejmować również Islandie?

Sam znalazłem tylko DEFEND Car Hire XS, ale łączna ochrona do 35k to tak niewiele..
 Profil Relacje PM off  

#1695 PostWysłany: 28 Sty 2025 10:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 563
Kilometry: 858 782
A jaki samochód chcesz wypożyczyć, że udział własny przekroczy 35 tys. zł?
BTW - ubezpieczenie na Islandię możesz wykupić też na dni w Riverside Malta

#1696 PostWysłany: 28 Sty 2025 16:49 

Zgodnie z warunkami ubezpieczenia ochrona 35000 zł to łączna kwota więc przy sporej ilości wypożyczeń i sporym braku szczęścią istnieję ryzyko przekroczenia tej kwoty. Stąd wolałbym się czuć bezpiecznej przy większej ochronie.

"Odszkodowanie nie może przekroczyć Limitu Odszkodowania, który wynosi 35.000 PLN dla jednej Podróży. W przypadku Polisy Rocznej obowiązuje powołany powyżej Limit Odszkodowania dla każdej Podróży, aż do wyczerpania Łącznego Limitu Odszkodowania w kwocie 35.000 PLN"

Dzięki za polecenie, ewentualnie dobezpiecze się na Islandie dodatkowym ubezpieczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#1697 PostWysłany: 28 Sty 2025 17:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 563
Kilometry: 858 782
Popatrz bezpośrednio na strony wypożyczalni islandzkich (albo przez pośrednika https://www.northbound.is/) - większość z nich oferuje 2 rodzaje ubezpieczeń, jedno z nich zmniejsza udział własny w szkodzie do bardziej akceptowalnych z naszego punktu widzenia poziomów.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1698 PostWysłany: 03 Lut 2025 22:09 

widths-degree napisał(a):
Wypożyczałem teraz auto w Polsce i pan z wypożyczalni tak mnie nastraszył, że cover4rentals nie działa, że będę mieć takie koszty, jak coś się stanie,ale z tego co piszecie nie ma się czego brać :) wykupiłem pakie gold na cały rok, obejmuje on wypożyczenia aut w Polsce.Ma ktoś może negatywne doświadczenia z tą firmą?koajrzycie czy przy zmianie adresu trzeba ich informować?

niestety podczas zwrotu wynajętego auta znaleźli zarysowanie za które mnie obciążyli, wysłałem wszystkie dokumenty do cover4rentals (umowę najmu wraz z informacją o wysokości udziału własnego, protokół odbioru/zwrotu, fakturę za szkodę i za opłatę administracyjna, potwierdzenie obciążenia karty kredytowej, zdjęcie szkody). Po lekko ponad tygodniu pieniądze miałem już na koncie :) wszystko więc śmiga idealnie. Odnośnie zmiany adresu można to zgłosić za pomocą formularza dostępnego na ich stronie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#1699 PostWysłany: 05 Lut 2025 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 316 093
niebieski
Czy na Okęciu w Warszawie jest Green Motion? Żeby na nich uważać?
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#1700 PostWysłany: 05 Lut 2025 18:53 

srebrny
Jest.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości