Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 24 Sty 2024 10:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie to oni są słabi. Miałem wrażenie, że w ich A330 jest więcej miejsca niż w A350 ale lecieliśmy we dwoje więc A330 ma lepszy układ siedzeń dla par.
Jedzenie też slabe, na lotach do US oferują jeden większy posiłek i potem kanapka. Dają tylko jeden napój za darmo na samym początku lotu, potem tylko woda ale też często trzeba biegać na tył samolotu bo obsługa ma to w dupie. Każdy wybór specjalnego posiłku jest płatny (nawet te podstawowe jak weg czy koszerny), co stoi w sprzeczności z ich pokazywaniem jacy oni nie są eko itp.
Obsługa okej, niczym szczególnym w żadną ze stron się nie wyróżnia.
Jak bedziesz wsiadał do samolotu z tą wiedzą to będziesz mniej zawiedziony Za tę cenę co zapłaciłeś to będzie ok.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
yanas uważa post za pomocny.

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#262 PostWysłany: 24 Sty 2024 10:35 

niebieski
Dzięki. Nie nastawiam się na doznania na poziomie Emirates, ale niektóre opisy podróży SAS-em w sieci są dramatyczne. Pewnie ludzie lubią przesadzać.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 24 Sty 2024 11:00 

srebrny
Na trasie gdn-cph w eko szału nie ma, więc na dłuższej trasie raczej się nie wychylą.

Też kupiłem ta promke, ale potrzebowałem mieć wiekszy bagaż więc w taryfie smart.
 Profil Relacje PM off
yanas lubi ten post.

#264 PostWysłany: 24 Sty 2024 11:26 

platynowy
Eco jak eco, latałem na trasie CPH-LAX i żadnych niedogodności nie stwierdzam. Posiłki takie jak w innych liniach. Orgazmu kubków smakowych nie uraczysz, ale najesz się, system rozrywki pokładowej sprawny. Obsługa normalnie wykonuje swoje obowiązki, ani nie jest przesadnie miła, ani opryskliwa.

Nie ma powodu do niepokoju, tym bardziej za taką kwotę.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#265 PostWysłany: 24 Sty 2024 13:14 

srebrny
Wiadomo, kwota dużo wybacza. Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jestem duży człowiek raczej, i mimo siedzenia "na ogonie" nie miałem problemu z miejscem (A350, CPH-SFO), ani na kolana, ani na szerokość. Siedziałem już w ciaśniejszych eko na takich trasach, więc zaliczyłbym do kategorii "ok". Jedzenie nie urywa, ale jakieś jest. Jeśli miałbym się przyczepić to relatywnie głośno szumiało z zewnątrz (może dlatego że z tyłu). Warto też zadbać, żeby mieć czym podłączyć słuchawki do ekranu - kiedyś obowiązywała przejściówka na podwójnego jacka. A teraz częściej jakiś dynsk umożliwiający podłączenie słuchawek po BT. W razie czego dają jakieś paździerze, ale bez ANC jest to uciążliwe.
Opinie pewnie pokazują jakiś trend i porównanie z innymi liniami, ale pewnie zależy jak się trafi - eko jest duże, można mieć fajne miejsce przy oknie i pusto obok, albo można siedzieć na środku piątki, otoczonym przez dobrze odżywiony, ale niekoniecznie dbających o higienę współpasażerów. I będą dwie różne opinie z tego samego lotu.
3 ludzi lubi ten post.

#267 PostWysłany: 25 Sty 2024 15:46 

HON fly4free
SK jest pewnie obecnie gdzieś tam w średniej europejskiej jeśli chodzi o Y na longach - generalnie wszędzie linie zrobiły ciasnotę i duże oszczędności na serwisie. Co do oceny załóg to mam wrażenie, że wiele osób ma jakieś przesadne oczekiwania - nie bardzo wiem jakie, bo praktycznie w większości przypadków kontakt z CC ogranicza się do kilku chwil w trakcie podawania dwóch posiłków na te 8 czy 10 godzin. Chyba każdy ma swoje 4 litery, żeby po dodatkową wodę czy przekąskę ruszyć się do tyłu do kuchni - ba, nawet dobrze każdemu to zrobi przy siedzeniu tyle godzin w ciasnym fotelu ;-)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#268 PostWysłany: 25 Sty 2024 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Ja co prawda w Y nie lecialem, ale w Y+ uważam, ze sas lepszy niz cathay, bo i jakoś przyjemniej sie siedziało, możliwe, że wiecej miejsca na nogi, i stewki bardzo miłe próbuja się zaopiekować, no i wejscia do saloników, a w cathay ani saloniku, a nawet kwestia dodatkowej przekaski czy napoju w cathay wymaga jakieś takiej - w mojej ocenie - dodatkowej ilości usmiechów, ze strony pasazera.
Japończyk lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#269 PostWysłany: 01 Lut 2024 22:01 
Awatar użytkownika

platynowy
@marek2011, @BrunoJ i inni...
Będę prawdopodobnie kupował znajomemu lot w SAS Plus na trasie GDN-CPH-YYZ i chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem, że osoba bez statusu, tylko na podstawie samej klasy podróży:
1) nie będzie miała w GDN wstępu do saloniku (tylko salonik SK w CPH)? A może ma ktoś wiedzę o sytuacji w takim wypadku w YYZ?
2) nie będzie mogła skorzystać z Fast Tracka w GDN lub YYZ?

A może miał ktoś już okazję lecieć ich A321neo w Y+ na długiej trasie? Recenzji jest niewiele (najbardziej obszerna chyba ta: https://thepointsguy.com/reviews/scandi ... m-economy/).
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 01 Lut 2024 22:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdansku tak i tak. Czyli nie będzie miała dostępu do saloniku ani fast tracka. Plus to nie biznes, a wlasnie eco plus. Stąd zakładam, że podobnie w YYZ.
W CPH salonik jak najbardziej, dolna część. W Gdańsku ostatecznie można po prostu zapłacić (100PLN, może więcej od nowego roku), chociaż nie mam przekonania, że warto.
tropikey uważa post za pomocny.

#271 PostWysłany: 01 Lut 2024 22:46 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@tropikey

1. FastTrack w GDN i CPH będzie; w YYZ nie.
2. Salonik w CPH będzie (ten na dole) - po wejściu w lewo (w prawo jest Gold), ale GDN i YYZ nie będzie.
3. Wybór miejsc płatny (bezpłatny po otwarciu OLCI).

Saloniku w GDN bym nie kupował. W YYZ te inne niż goldy są zatłoczone, no ale… ja bym już wolał wejść.
 Profil Relacje PM off

#272 PostWysłany: 03 Lut 2024 14:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziękuję za cenne odpowiedzi w sprawie saloników i FT :)
Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Być może asekuruję się (i znajomego) aż nadto, ale niezmiernie rzadko kupuję bilet dla kogoś, z kim nie lecę, stąd moja niepewność...
Czy jest jakieś istotne ryzyko, że SAS w którymś momencie podróży chciałby zobaczyć kartę, której użyto do zakupu biletów? Takie przypadki są chyba co raz rzadsze (o ile w ogóle mają miejsce) i mam wrażenie, że nie występują u przewoźnikow europejskich, ale wolę zapytać na wszelki wypadek :)
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 03 Lut 2024 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@tropikey istotne nie, ale słyszałem (chociaż nigdy nie doświadczyłem ani nikt ze znajomych nie doświadczył, na pewnie jakoś blisko setkę osobiście zaliczonych sektorów z SK), że ktoś tam kiedyś chyba na FT tego doświadczył (na locie łączonym z QR). W bilecie PDF jest na dole forma jaką płatność została dokonana oraz preferowana identyfikacja i czasami jest nawet śmieszne "Eurobonus card" (ostatnio mi się tak pokazało), ale ani nie miałem EB dodanej (tylko A3), ani przy check-in desku nie sprawdzali (a musiałem podejść, bo potrzebowali paszport przejechać przez czytnik klawiatury, żeby dało się BP wygenerować). Ja bym się tym nie przejmował lub ewentualnie gdyby to nie był problem, zdaje się, że jest możliwość dokonania płatności PayPalem.
 Profil Relacje PM off

#274 PostWysłany: 03 Lut 2024 16:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tropikey zawsze można powiedzieć , że płaciło się jednorazową kartą wirtualna, więc nie ma możliwości pokazania jej ani fizycznie, ani np. w telefonie, bo ona nie istnieje.
Podobnie płacąc Google pay, płaci się wirtualnym numerem karty, a nie tym co jest podpięty pod Google pay.
 Profil Relacje PM off

#275 PostWysłany: 18 Lut 2024 20:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś z Was podróżował ostatnio z SASem w taryfie SAS Go Light? Czy przejdzie standardowy plecak traktowany jako MBP w landrynie i francy? Czy też podchodzą bardzo restrykcyjnie do wymiarów 40x30x15 i z plecakiem jako jedynym bagażem może być problem przy gate? Dzięki za wskazówki.

#276 PostWysłany: 18 Lut 2024 20:56 

platynowy
Przejdzie.
 Profil Relacje PM off
danziger lubi ten post.
danziger uważa post za pomocny.

#277 PostWysłany: 19 Lut 2024 10:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@danziger obrazowo sprawa wygląda następująco. SK nadaje grupy do boardingu w trakcie generowania karty pokładowej w oparciu o: 1. taryfę, 2. status. Jeżeli masz najtańszą taryfę a status gold, dostaniesz grupę 1. Jeżeli masz taryfę SAS Plus czy Biznes na transkontynentalnym dostaniesz grupę 2. Jeżeli taryfę SAS Plus na transkontynentalnym albo zwykła taryfę ekonomiczną, dostaniesz grupę 3... dalej 4 i na końcu SAS Go Light będzie grupą 5. Im wyższy numerek grupy (od początku, czyli 1, 2, 3...) tym mniej zwracają na to uwagę. Mając SAS Go Light i status Gold, po prostu przechodzisz, nikt nawet nie spojrzy na Ciebie. Ale jeżeli jest to np. Canadair i pełny lot (100% wypełnienia), to przy grupie 4... a 5 już szczególnie będą bardzo patrzeć na to, co kto wnosi z prostego powodu: nie będzie gdzie tego umieścić w samolocie i zaczyna się spacerowanie, zamieszanie, szukanie, dyskusje z załogą, itp. Jeżeli mówimy o plecaku, nie zwrócą uwagi, bo go co do zasady gdzieś wciśniesz, pod siedzenie, itp. Gorzej z walizką, której np. w ostatnim rzędzie możesz nie zmieścić pod siedzeniem, a wcześniej zaboardowani ludzie zajmą schowki bagażowe.

O to tutaj chodzi. Plecak - bym się nie przejmował szczególnie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#278 PostWysłany: 06 Mar 2024 01:29 

niebieski
https://businesstravelerusa.com/news/sa ... r-skyteam/

SAS zamierza dolaczyc do SkyTeam podobno...
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 06 Mar 2024 01:39 

HON fly4free
@lataczuk: to wiadomo od paru miesięcy, teraz precyzuje się okres i wiadomo że nastąpi to gdzieś najpewniej od 1 czerwca lub 1 lipca br.
 Profil Relacje PM off
Japończyk lubi ten post.
lataczuk uważa post za pomocny.

#280 PostWysłany: 06 Mar 2024 09:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@marek2011 to już wiadomo (w sensie daty)?! Liczyłem, że z rok to potrwa... No i po co ja brałem od nich voucher, pójdzie do śmieci >_< No nic, trzeba ekspresowo wyrobić status w A3 i zapomnieć raz na zawsze o SK :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości