Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3481 PostWysłany: 10 Sty 2024 07:09 

niebieski
DCC nie istnieje w internecie, więc jak blokada ma je obejmować, litości…
 Profil Relacje PM off  

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#3482 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:28 
Moderator forum

Litości? I znowu wartościujący komentarz, którym wykazujesz swoją rzekomą wyższość intelektualną, choć znów piszesz coś błędnego.

Oczywiscie, że DCC przy płatnościach internetowych istnieje. Ba, nawet polscy operatorzy płatności jak Przelewy24 czy PayU go stosują jeśli płacimy kartą identyfikowaną jako niepolska. Co gorsza, w PayPal’u przy pewnym scenariuszu nie da się go w ogóle ominąć (pisał o tym red. Samcik, a uwierzyłem dopiero gdy sam na to natrafiłem), a przy płatnościach automatycznych DCC ustawia się tam domyślnie (bez naszej wiedzy, więc nieświadomy dowie się dopiero po płatności), ale można je w ustawieniach danej płatności wyłączyć.
 Profil Relacje PM off  

#3483 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:37 

niebieski
Masz rację, zwracam honor.
 Profil Relacje PM off
ume lubi ten post.

#3484 PostWysłany: 10 Sty 2024 11:06 
Moderator forum

Zapewne blokada DCC w mBanku działa na zasadzie: płatność w PLN, ale sprzedawca spoza PL. W realu to pokryje chyba każdy przypadek (moje testy pokryła), ale w Internecie dość częstą praktyką jest, że płacimy w PLN, ale usługodawca jest z UK, Irlandii czy innego Luksemburga (wczoraj płaciłem za zakup w aplikacji na urządzeniu Apple i zapłaciłem właśnie w PLN w Irlandii). Dlatego pewnie mBank zrobił wyjątek na płatności internetowe.

Blokada DCC jest to więc feature dla podróżników jeśli chcą być bezpieczni w podróży. Jednak płacąc np. za bilety czy hotel przez internet muszą nadal uważać nawet mając ją włączoną.
 Profil Relacje PM off  

#3485 PostWysłany: 10 Sty 2024 12:27 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 10 Sty 2024 11:24 --

Ale czy DCC to nie znaczy o prostu tyle, że "sprzedawca" pobiera kwotę w walucie karty?
W przypadku płatności w terminalu waluta jest wybierana na podstawie waluty/kraju karty.
A w przypadku płatności internetowych waluta jest wybierana na podstawie innych danych, np twojego IP, ustawień strony, adresu przesyłki. Czyli robiąc zamówienie/płatność widzisz kwotę w PLN. Prawdziwe "DCC" byłoby, gdybyś zamawiając widział np 100 euro, a potem do banku przyszło żądanie pobrania np 400 PLN. Ale w takim razie reklamował bym to u sprzedawcy...

-- 10 Sty 2024 11:25 --

Nie zmienia to faktu, że technicznie blokada DCC internetowego może nie być wykonana z takich powodów jak napisałeś

-- 10 Sty 2024 11:27 --

Chodziło mi o takie "ukryte" DCC, bo robiąc zakupy kartą czasami nie widzisz kwoty (bo sprzedawca nie pokazuje terminala), a w przypadku zakupów internetowych zawsze widzisz
 Profil Relacje PM off  

#3486 PostWysłany: 10 Sty 2024 12:38 
Moderator forum

piotrkr napisał(a):
W przypadku płatności w terminalu waluta jest wybierana na podstawie waluty/kraju karty.
A w przypadku płatności internetowych waluta jest wybierana na podstawie innych danych, np twojego IP, ustawień strony, adresu przesyłki. Czyli robiąc zamówienie/płatność widzisz kwotę w PLN. Prawdziwe "DCC" byłoby, gdybyś zamawiając widział np 100 euro, a potem do banku przyszło żądanie pobrania np 400 PLN.

W Internecie DCC działa w większości tak samo, czyli rozpoznawany jest kraj karty dopiero po podaniu jej danych, czyli na etapie już samej płatności. Są jednak przypadki (wciąż to mniejszość), gdy walutę oraz stawkę VAT podstawia Ci sklep znacznie wcześniej tak jak napisałeś, np. na podstawie IP lub adresu, ale wtedy zazwyczaj (choć nie zawsze) tej waluty w ogóle nie można zmienić. Ale to już nie jest DCC, choć dla mBanku wyglądać będzie identycznie. OT: niedawno gdzieś przeliczyli mi VAT na polski po podaniu numeru polskiej karty.

piotrkr napisał(a):
Chodziło mi o takie "ukryte" DCC, bo robiąc zakupy kartą czasami nie widzisz kwoty (bo sprzedawca nie pokazuje terminala), a w przypadku zakupów internetowych zawsze widzisz

Przynajmniej tyle dobrze. Niestety jednak, zazwyczaj DCC podstawia się jako opcja domyślna i trzeba kliknąć by go nie chcieć (kto się śpieszy może nie zauważyć), a w PayPalu jest pewien scenariusz gdy od razu dostajesz kwotę w PLN z podanym bardzo niekorzystnym kursem bez możliwości zmiany na walutę oryginalną i albo zgadzasz się tyle zapłacić, albo rezygnujesz zupełnie z zakupu (choć dużo płacę PayPalem, to zaledwie dwa razy trafiła mi się taka sytuacja).
 Profil Relacje PM off  

#3487 PostWysłany: 10 Sty 2024 13:56 

niebieski
f0ku5 napisał(a):
Aplikacja Pekao jest obecnie jedną z najlepszych, jak nie najlepszą aplikacją bankową w Polsce. Czemu według Ciebie jest tragiczna?

można się już zalogować poza polską?
 Profil Relacje PM off  

#3488 PostWysłany: 10 Sty 2024 14:04 

niebieski
Nie wiem, nie próbowałem. A czemu miałoby się nie dać?
 Profil Relacje PM off  

#3489 PostWysłany: 10 Sty 2024 14:30 

niebieski
nie dało się i już, ostatni raz sprawdzałem chyba w maju

czemu nie wiem
 Profil Relacje PM off  

#3490 PostWysłany: 10 Sty 2024 14:46 
Moderator forum

Możesz spróbować w dowolnym momencie to sprawdzić używając jakiegoś VPN-a.
 Profil Relacje PM off  

#3491 PostWysłany: 10 Sty 2024 15:57 

niebieski
Bez problemu dostaje się do aplikacji z najróżniejszych krajów używając SurfShark, testowane przed chwilą.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jakikolwiek bank kiedyś mógł blokować logowanie się do apki poza granicami kraju ;)
 Profil Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#3492 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:16 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
Może teraz już to zmienili, ale jeszcze rok temu poza Europą był problem z zalogowaniem się do aplikacji, czego sam doświadczyłem i o czym tu pisałem. Ogromny minus przeczący sensowi tej karty.

tomlesz napisał(a):
Co do Pekao SA to jeszcze jedna "ciekawostka" - nie dało się zalogować do aplikacji podczas ostatniego pobytu zagranicą (Korea Płd., Wietnam) - zarówno u mnie, jak i u żony. Zalogować do bankowości internetowej (przez stronę) się natomiast dało. Nie wiem czy to celowe "usprawnienie" czy błąd, bo po wylądowaniu w PL od razu dało się zalogować, wydawało mi się też, że wcześniej tego nie było, ale znacząco może zmniejszać to użyteczność tej karty i konta Pekao podczas pobytu za granicą (np. nie da się potwierdzić żadnych transakcji w aplikacji, itp.).

Czat z bankiem oczywiście nic nie pomógł.
 Profil Relacje PM off  

#3493 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:22 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Co było a nie jest nie pisze się w rejestr ;)
 Profil Relacje PM off  

#3494 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:24 

niebieski
A pamiętasz jak się objawiał ten brak możliwości zalogowania? Jaki komunikat otrzymywałeś?
 Profil Relacje PM off  

#3495 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:44 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
Jeśli dobrze pamiętam, to jakbym podawał błędne dane logowania.

piotrkr napisał(a):
Co było a nie jest nie pisze się w rejestr ;)

Zweryfikuję za miesiąc...
 Profil Relacje PM off  

#3496 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:45 

niebieski
Wygląda mi to w takim razie na awarię banku.
 Profil Relacje PM off  

#3497 PostWysłany: 10 Sty 2024 18:19 

niebieski
to chyba taką kilkuletnią
 Profil Relacje PM off  

#3498 PostWysłany: 10 Sty 2024 19:35 

niebieski
A próbował ktoś ostatnio blokować tymczasowo tą kartę Pekao? Ja kiedyś spróbowałem i nie skończyło się to miło. Odblokowana po paru dniach, a tłumaczenie konsultanta sprowadzało się do: lepiej nie blokować.
Ale może jest już lepiej? Poza tym to produkt godny uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#3499 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:15 

niebieski
Mam pytanie dotyczące KK z Żubrem w Pekao S.A.
Podobno jej oferta pojawia się na koncie po jakimś czasie, jak spełni się jakieś warunki (podobnie jak w PKO BP z ich KK).
Na infolinii potwierdzili mi ten fakt, ale nie potrafili (nie mogą?) powiedzieć jaki obrót trzeba zrobić na koncie, albo jakie inne warunki trzeba spełnić aby oferta KK na 1 klik pojawiła się na koncie.
Ktoś może podpowiedzieć co zrobić aby oferta na jeden klik się pojawiła?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#3500 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:35 
Moderator forum

Nie mogą, bo to jest wynik wewnętrznego scoringu jaki stosują. Zazwyczaj taka informacja jest pilnie strzeżona, gdyby wyciekła oszuści mogliby łatwo na słupa brać karty kredytowe i okradać bank. Dlatego żadnych kryteriów też nikt z nas Ci nie poda, bo nikt ich nie zna. Co najwyżej może ktoś opowie jak było w jego przypadku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: docent82 oraz 15 gości