Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3461 PostWysłany: 09 Sty 2024 10:27 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
f0ku5: kwestia subiektywna, ja powiem z kolei ze Millennium, a używam obu ;-)
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.
Rockriderr uważa post za pomocny.

Egipt all inclusive 🎄🏝️ 4* resort przy plaży w Marsa Alam za 1880 PLN Egipt all inclusive 🎄🏝️ 4* resort przy plaży w Marsa Alam za 1880 PLN
Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍 Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍
#3462 PostWysłany: 09 Sty 2024 10:57 

niebieski
Millennium również jest bardzo dobra ;) Natomiast nazywanie apki Pekao tragiczną to jakiś żart.
 Profil Relacje PM off  

#3463 PostWysłany: 09 Sty 2024 11:08 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Apka nie jest potrzebna jeśli ktoś chce tylko płacić kartą
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#3464 PostWysłany: 09 Sty 2024 11:27 
Awatar użytkownika

@seal Nie widzę Wise, dawniej TransferWise - to celowe?
 Profil Relacje PM off  

#3465 PostWysłany: 09 Sty 2024 11:41 

piotrkr napisał(a):
Apka nie jest potrzebna jeśli ktoś chce tylko płacić kartą

Ale jeśli po zapłaceniu chcesz sprawdzić, czy jest obciążenie i w jakiej wartości, ile jest rezerwy do limitu itp. to potrzeba apki (lub podglądu prze www - niewygodne)
 Profil Relacje PM off  

#3466 PostWysłany: 09 Sty 2024 12:32 
Moderator forum

f0ku5 napisał(a):
No ale właśnie o tej karcie rozmawiamy, sugeruje czytać ze zrozumieniem ;)

I po co ta uszczypliwość? Pisałeś o liczeniu 10 zł za "to samo" choć to nie to samo, bo VISA Świat nie ma wielowalutowości tylko bezprowizyjne przewalutowania i tylko za nie płaci się 10 PLN. mBank oferuje wielowalutowość za darmo
 Profil Relacje PM off  

#3467 PostWysłany: 09 Sty 2024 12:35 

niebieski
Ale Pekao ma dokładnie to samo. To Ty nie czytasz ze zrozumieniem.
 Profil Relacje PM off  

#3468 PostWysłany: 09 Sty 2024 13:03 

srebrny
@ume jak rozumiem ta karta Pekao też jest bezspreadowa (oprócz wielowalutowości)
 Profil Relacje PM off  

#3469 PostWysłany: 09 Sty 2024 13:05 

niebieski
@ume twierdzi, ze nie, ale jest w błędzie ;) Tak, jest to karta rozliczana po kursach MC i Visy (identycznie, jak w mBanku) tylko za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#3470 PostWysłany: 09 Sty 2024 13:36 

srebrny
Tak do końca nie za darmo, zdaje się trzeba zrobić jakiś niski obrót w miesiącu.
Dokładnie to "0zł za kartę wystarczy 1 płatność kartą w miesiącu oraz wpływ 500 zł na konto"

A co do aplikacji, to długo miałem Visa z mBanku bez aplikacji i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#3471 PostWysłany: 09 Sty 2024 13:54 

niebieski
„Za darmo” w sensie, że nie ma za nią oplaty nie do uniknięcia tak, jak w mBanku.
 Profil Relacje PM off  

#3472 PostWysłany: 09 Sty 2024 17:43 
Moderator forum

f0ku5 napisał(a):
Ale Pekao ma dokładnie to samo. To Ty nie czytasz ze zrozumieniem.

f0ku5 napisał(a):
@ume twierdzi, ze nie, ale jest w błędzie ;) Tak, jest to karta rozliczana po kursach MC i Visy (identycznie, jak w mBanku) tylko za darmo.

Niczego takiego nie twierdzę. Pouczasz, a albo sam nie czytasz dokładnie, albo nie znasz ofert, o których piszesz.

Omawiana karta Pekao ma bezspreadowość i wielowalutowość. Była chyba nawet pierwszą taką kartą na rynku.

Karta mBank Świat ma tylko bezspreadowość. I kosztuje bezwarunkowo.

Większość innych kart mBanku ma tylko wielowalutowość, za którą nic się nie dopłaca, a z opłaty za kartę można się wymigać obrotem.

I o tym piszę: karta Pekao i mBank Świat to wbrew temu co twierdzisz nie jest „dokładnie to samo”.

A nie piszę tego tylko dla zasady. Tylko właśnie aby wskazać różnicę, że mBank zmusza do wyboru między brakiem spreadu i wielowalutowością. Drogo jest u nich jeśli ktoś chce mieć kartę bezspreadową (10 zł do najdroższego konta i brak możliwości zwolnienia z opłaty), ale już całkiem znośnie gdy chce się wielowalutową (w większości 7 zł i to do tańszych kont, z możliwością zwolnienia). Wniosek z tego wywodu napisałem wcześniej: 10 zł, których w mBanku nie da się uniknąć jest za samą bezspreadowość.
 Profil Relacje PM off  

#3473 PostWysłany: 09 Sty 2024 18:30 

niebieski
Dalej nie rozumiem po co tak kręcisz i co chcesz udowodnić. Po co mieszasz w to wszystko wielowalutowość?
Zarówno karty Pekao, jak i Visa Świat z mBanku są rozliczane po kursie organizacji płatniczych, a dodatkowo umożliwiają nielimitowane wypłaty z bankomatów za granicą.
Dodatkowo do Pekao (oprócz tego) można podłączyć 3, lub 4 konta walutowe, a do mBanku nie, zostaje wyłącznie rozliczanie po kursie Visy.

Mając na uwadze powyższe widać nawet, że karty Pekao są jeszcze lepsze od Visy Świat z uwagi, że można do nich podłączyć konta walutowe jeśli ktoś potrzebuje. Wobec tego dalej nie rozumiem po co ludzie płacą za Visę Świat w mBanku skoro w Pekao mają lepiej za darmo.

Czy teraz już mnie rozumiesz? ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3474 PostWysłany: 09 Sty 2024 18:58 
Moderator forum

Wreszcie przestałeś się upierać, że obie karty oferują „to samo”. Bo nie oferują i własnie to było nieścisłością, na którą zwróciłem uwagę.

Oferta którego banku spośród tych dwóch jest lepsza to już kwestia indywidualnych potrzeb. W mBanku jeśli nie zależy nam na braku spreadu to możemy się ustawić lepiej niż w Pekao. Ja przykładowo korzystam z kilku delfinków (każdy do innych zastosowań, w tym niektóre wirtualne) do bezwarunkowo darmowego konta. Nie płacę nic za te karty, bo wyrabiam obrót 350 zł, a o zapewnianiu wpływu nie muszę pamiętać. Raz czy dwa razy do roku gdy potrzebuję braku spreadu, to posiłkuję się kredytówką Millennium, a na co dzień czy wyjazdy preferuję na debetowej funkcję wielowalutową, którą mBank oferuje bez opłat. Dlatego dla nic zastosowań oferta Pekao wcale nie jest lepsza.
 Profil Relacje PM off  

#3475 PostWysłany: 09 Sty 2024 19:00 

niebieski
Nadal mam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch innych rzeczach i z mojej strony kończę dyskusję, bo nie ma to najmniejszego sensu.
Nadal aktualne jest moje stwierdzenie, że nie wiem po co ludzie płacą 10 zł za Visę Świat skoro karty z Pekao oferują to samo (i więcej!) za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#3476 PostWysłany: 09 Sty 2024 19:37 

srebrny
-- 09 Sty 2024 18:20 --

Nie martw się @f0ku5, piszesz sensownie, to druga strona coś miesza. Nie zwariowałeś ;)

Też nie widzę przewag mBanku. No chyba że ktoś woli musieć posiadać 5 kart żeby mieć to samo co w 1 z Pekao.

-- 09 Sty 2024 18:22 --

Natomiast sam zamówiłem mBankową z przyzwyczajenia / bo nie byłem świadomy istnienia tej drugiej / bo na promocji była za darmo. Ale po zakończeniu promocji rezygnuję z niej.

-- 09 Sty 2024 18:37 --

@seal mógłbyś zaktualizować wpis o kartach debetowych Pekao? Nic tam nie ma o bezspreadowości i wielowalutowości. Chyba że to inne karty (te już wymienione "FX" i ta "Wielowalutowa")
 Profil Relacje PM off  

#3477 PostWysłany: 09 Sty 2024 22:51 
Moderator forum

piotrkr napisał(a):
to druga strona coś miesza. Nie zwariowałeś ;)

Wypraszam sobie. To nie ja plotłem, że obie karty oferują „dokładnie to samo”. Otóż nie oferują i to jest podstawowa konkluzja z dzisiejszej dyskusji, że pierwotnie porównane zostały produkty tylko częściowo porównywalne.

Karta Pekao to rozwiązanie kompleksowe, a mBank ma dwa osobne byty:
1. drogą kartę bezspreadową do drogiego konta (pełna zgoda co do ograniczonej sensowności jej wyboru)
2. porównywalne cenowo wobec Pekao (a w opisanym przeze mnie scenariuszu nawet korzystniejsze) karty z funkcją wielowalutową do darmowych kont.

Karta Pekao łącząca obie te rzeczy powinna więc być zestawiana nie tylko z Visą Świat, ale też z tymi gdzie jest dostępna wielowalutowość. Inaczej przedstawiony został tylko wycinek mbankowej oferty dla podróżników. I właśnie dlatego uzupełniłem dyskusję (wspominając na marginesie o Millennium, gdzie bezspreadowość jest aż 4-krotnie droższa niż w Visie Świat), nie spodziewając się aż takich reakcji.
 Profil Relacje PM off  

#3478 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:10 

srebrny
Argument był, że w Pekao jest to samo co w Visa Świat Intensive, tylko "za darmo":

f0ku5 napisał(a):
Do dziś nie rozumiem jak mBank może pobierać 10 zł miesięcznie za tą kartę skoro w Pekao jest dokładnie to samo za darmo ;)

("Za darmo" tzn można uniknąć opłaty robiąc 1 transakcje w miesiącu i mając wpływ 500 zł na konto)

Visa Świat Intensive ma bezspreadowość za 10 zł a w karcie Pekao jest za darmo.

Czy w Visa Świat Intensive jest coś czego nie ma w karcie Pekao?
 Profil Relacje PM off  

#3479 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:46 

niebieski
Blokadę DCC i opłat surcharge, jeśli Ci na tym zależy.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#3480 PostWysłany: 10 Sty 2024 00:37 
Moderator forum

Warto odnotować, że blokada DCC nie obejmuje płatności internetowych. Są też blokady: płatności zbliżeniowych, zagranicznych oraz z użyciem paska magnetycznego (nie pamiętam czy wszystkie te blokady są też w Pekao).

Z różnic w mBanku jest jeszcze możliwość wyrobienia karty bez plastiku, dostępnej w aplikacji już kilka minut po zamówieniu.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 7 gości