Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 54  Następna
Autor Wiadomość
#921 PostWysłany: 05 Lip 2023 00:23 

W Kalifornii jest takie prawo stanowe, że dowolny kierowca dodatkowy jest za darmo. W innych stanach raczej tylko małżonek/małżonka. W Foxie jest wymagana KK ale jak ja tam byłem to zagadałem do kierownika i zwykła debetówka wystarczyła (nie ma gwarancji, że Tobie też się zgodzą bo w oficjalnych wytycznych ma być KK).

PS: Zweryfikuj po jakich stanach chcesz jeździć i czy wypożyczalnia na to zezwala.
 Profil Relacje PM off  

Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN
All inclusive w Albanii 🌊🏝️ Tydzień w 4* hotelu Marbella Beach za 2413 PLN All inclusive w Albanii 🌊🏝️ Tydzień w 4* hotelu Marbella Beach za 2413 PLN
#922 PostWysłany: 14 Lip 2023 08:20 

Hej. Jakie macie doświadczenia z odbiorem auta od Alamo w Vegas? Długo trzeba czekać? Ile trwa odbiór? Bo zrobiłem opcję Accelerated Check-In, chciałem też skip the counter, ale okazało się, że wtedy do weryfikacji przyjmują tylko kartę kredytową. A ja planuję płacić debetową bo mam na niej przypięte konto walutowe i nie mogę z skorzystać z opcji pominięcia okienka😐
 Profil Relacje PM off  

#923 PostWysłany: 17 Lip 2023 13:20 

Cześć! Podepnę się pod temat ze swoimi pytaniami, bo już od dwóch tygodni wertuję różne oferty i informacje, a w głowie została mi już papka... Być może ktoś ma doświadczenie w tych kwestiach i coś podpowie :)

Pierwsza kwestia to wypożyczalnia/pośrednik - po przewertowaniu dziesiątek stron mój wybór padł na qeeq.com. Mają najniższe stawki, a na rynku nie są od wczoraj, więc raczej firma krzak to nie jest. Oferta, którą aktualnie rozważam do Secret Deal, także do momentu rezerwacji nie wiem jaka firma konkretnie wypożycza samochód (mam podejrzenie że to Hertz). Czy ktoś może korzystał z qeeq? Szukałem na forum, jednak postów jest niewiele w tym temacie, a jak się pokombinuje to można dojść do bardzo konkurencyjnych cen.

Druga sprawa to ubezpieczenie pojazdu - wolę wydać kilka $ więcej, ale mieć święty spokój w razie jakiegokolwiek kataklizmu. Jako, że aktualnie rozważam qeeq - zastanawiam się nad ubezpieczeniem bezpośrednio od nich. Czy ktoś ma doświadczenie z wariantem Super Protection na qeeq (od Axa)? Na karcie wypożyczenia pojazdu wygląda to całkiem interesująco:
Image
Jeśli dobrze rozumiem, to w przypadku kolizji/kradzieży - mam wyłączony udział własny. Co budzi wątpliwość, to przejście do OWU - nie ma warunków do konkretnego wypożyczenia, tylko ogólne na cały serwis: https://www.qeeq.com/term?info=axa_policy Czy ja dobrze rozumiem, że maksymalny coverage tego ubezpieczenia to $6000 w przypadku kolizji/kradzieży? Jeśli tak, to wydaje się trochę mało :/
Image

A może lepiej skorzystać z jakiejś zewnętrznej ubezpieczalni? Pzewinąłem się już przez cover4rentals oraz worldwideinsure. Jak to wygląda w takim przypadku przy wypożyczeniu? W cover4rentals ubezpieczenie deluxe wychodzi w okolicy $90 i (jeśli dobrze rozumiem) obejmuje udział do $65k (przeliczane z gbp, żeby się już trzymać jednej waluty). W przypadku tego drugiego (worldwideinsure) wychodzi w okolicy $62 i (znowu, jeśli dobrze rozumiem) obejmuje udział do $56k (przeliczane z eur). W obu przypadkach oferty sumują się do podobnej kwoty jak w przypadku ubezpieczenia od Axa w qeeq. Auto bez ubezpieczenia wychodzi $541, czyli po doliczeniu zewnętrznego ubezpieczenia będzie to od $603 (worldwideinsure) lub $631 (cover4rentals).

Ostatni już temat to klasa pojazdu. Początkowo miałem decydować się na jakiegoś mniejszego SUVa (Nissan Rogue lub podobny), jednak w kilku miejscach natrafiłem na informacje, że w SUV'ach i hatchback'ach (rozważałem też Focusa) niszczyciele dobrej zabawy lubią wybić szybę, żeby dostać się do bagażnika i ukraść majtki. Planujemy objazdówkę z Las Vegas do San Francisco i noclegi mamy po 1-2 dni w jednym miejscu. To oznacza, że przez większość czasu nasze torby będą w bagażniku samochodu. Czy wybór sedana w tym przypadku będzie jakkolwiek na plus? Co prawda nie jest to wygoda SUVa, ale zacząłem zastanawiać się nad Mazdą 3 w sedanie.

Jeśli pytania się powtarzają, to bardzo przepraszam. Naprawdę staram się wszystko najpierw wyszukać na własną rękę, jednak doszedłem do punktu w którym od wynajęcia dzieli mnie tylko i wyłącznie rzut kostką. Moja głowa już nie generuje racjonalnych argumentów w kwestii wypożyczenia samochodu w USA.
 Profil Relacje PM off  

#924 PostWysłany: 17 Lip 2023 14:56 

@Stusi My co prawda korzystaliśmy z opcji "Skip the counter", ale jak przylecieliśmy ok 22:30 to były otwarte 2 albo 3 okienka i ludzi, którzy odbierali auto było może kilku, więc powiedziałbym, że nie będziesz długo czekać, no ale pewnie wszystko zależy od godziny przylotu i aktualnego obłożenia.
 Profil Relacje PM off
Stusi uważa post za pomocny.

#925 PostWysłany: 17 Lip 2023 15:11 

Loty: 249
Kilometry: 627 201
lukas124 napisał(a):
W Kalifornii jest takie prawo stanowe, że dowolny kierowca dodatkowy jest za darmo. W innych stanach raczej tylko małżonek/małżonka.

To prawo w Kalifornii zostało zmienione 1.01.2022.
"The updated law, which went into effect on Jan. 1 2022, still prohibits car rental agencies from charging for additional drivers in some instances, such as if the driver is the renter’s spouse, child, sibling, parent or grandparent, or if the driver is a co-worker or employer."
 Profil Relacje PM off
Szyn3k uważa post za pomocny.

#926 PostWysłany: 18 Lip 2023 09:55 

Loty: 74
Kilometry: 335 165
niebieski
czarnowidz napisał(a):
Cześć! Podepnę się pod temat ze swoimi pytaniami, bo już od dwóch tygodni wertuję różne oferty i informacje, a w głowie została mi już papka... Być może ktoś ma doświadczenie w tych kwestiach i coś podpowie :)

Pierwsza kwestia to wypożyczalnia/pośrednik

Ostatni już temat to klasa pojazdu. Początkowo miałem decydować się na jakiegoś mniejszego SUVa (Nissan Rogue lub podobny), jednak w kilku miejscach natrafiłem na informacje, że w SUV'ach i hatchback'ach (rozważałem też Focusa) niszczyciele dobrej zabawy lubią wybić szybę, żeby dostać się do bagażnika i ukraść majtki. Planujemy objazdówkę z Las Vegas do San Francisco i noclegi mamy po 1-2 dni w jednym miejscu. To oznacza, że przez większość czasu nasze torby będą w bagażniku samochodu. Czy wybór sedana w tym przypadku będzie jakkolwiek na plus? Co prawda nie jest to wygoda SUVa, ale zacząłem zastanawiać się nad Mazdą 3 w sedanie.

1. Wypożyczalnia vs pośrednik, dla mnie po sytuacji gdzie wyjeżdżając z parkingu, 19 letni Justin postanowił nagle skręcić na parking swoim dodgem 1500 na lifcie i skasował mi samochód. Zawsze wybiorę wypożyczalnie, sprawa została załatwiona w godzinę i dostałem nowy samochód, bez żadnych kosztów, kwitów i stejtmentów ;). Jasne jak pośrednik jest dużo tańszy to czasem korzystam z economycaerretnals ale jak różnica to nie więcej niż 10 procent to biorę bezpośrednio.

2. Klasa samochodu to tak naprawdę kilka kwestii do przemyślenia, jak jedziecie we dwójki to bierzcie sedana, np. takie camry nic nie pali, jest bardzo komfortowe i w bagażniku zmieścicie wszystko. Jak we więcej niż 2 osoby to mały czy średni suv to moim zdaniem i tak za mało na komfort, i tu bym się zastanawiał standardowy suv czy duży sedan. Kwestia tez ile km planujecie zabić bo sedan wciąż spali mniej nawet niż mały suv. My podróżując we dwójkę zjeździliśmy 25 stanów właśnie sedanami, jetta, camry, altima i bardzo było komfortowo. Teraz podróżujemy głównie w 4 osoby dorosłe to bierzemy zawsze standard suv. Większe odpuszczamy bo spalanie rośnie już nieproporcjalnie do komfortu.

3. Z tym wybijaniem to wiesz, zawsze loteria, jak się zapakujesz tak ze nie widać zawartości bagażnika w Suvie to raczej nikt Ci szyby nie wybije, to raczej jest na "wyrwę" i nikt nie wybija szyb prewencyjnie żeby szukać czy coś trafi. Polecam tez przypiąć bagaż linkami z pacsafe w środku, wtedy nawet w takiej sytuacji stracisz maks szybę ;).
 Profil Relacje PM off  

#927 PostWysłany: 18 Lip 2023 10:48 

kislawa napisał(a):
czarnowidz napisał(a):

Pierwsza kwestia to wypożyczalnia/pośrednik

1. Wypożyczalnia vs pośrednik, dla mnie po sytuacji gdzie wyjeżdżając z parkingu, 19 letni Justin postanowił nagle skręcić na parking swoim dodgem 1500 na lifcie i skasował mi samochód. Zawsze wybiorę wypożyczalnie, sprawa została załatwiona w godzinę i dostałem nowy samochód, bez żadnych kosztów, kwitów i stejtmentów ;). Jasne jak pośrednik jest dużo tańszy to czasem korzystam z economycaerretnals ale jak różnica to nie więcej niż 10 procent to biorę bezpośrednio.

2. Klasa samochodu to tak naprawdę kilka kwestii do przemyślenia, jak jedziecie we dwójki to bierzcie sedana, np. takie camry nic nie pali, jest bardzo komfortowe i w bagażniku zmieścicie wszystko. Jak we więcej niż 2 osoby to mały czy średni suv to moim zdaniem i tak za mało na komfort, i tu bym się zastanawiał standardowy suv czy duży sedan. Kwestia tez ile km planujecie zabić bo sedan wciąż spali mniej nawet niż mały suv. My podróżując we dwójkę zjeździliśmy 25 stanów właśnie sedanami, jetta, camry, altima i bardzo było komfortowo. Teraz podróżujemy głównie w 4 osoby dorosłe to bierzemy zawsze standard suv. Większe odpuszczamy bo spalanie rośnie już nieproporcjalnie do komfortu.

3. Z tym wybijaniem to wiesz, zawsze loteria, jak się zapakujesz tak ze nie widać zawartości bagażnika w Suvie to raczej nikt Ci szyby nie wybije, to raczej jest na "wyrwę" i nikt nie wybija szyb prewencyjnie żeby szukać czy coś trafi. Polecam tez przypiąć bagaż linkami z pacsafe w środku, wtedy nawet w takiej sytuacji stracisz maks szybę ;).

Dzięki za odpowiedź!

1. Okej, to co piszesz brzmi rozsądnie. Jeszcze dopytam - korzystasz z tych pakietów ubezpieczeniowych które proponują wypożyczalnie, czy dobierasz sobie jeszcze coś z zewnętrznych? Co do cen, na chwilę obecną faworytem jest mały sedan i tutaj mam takie ceny:
- Qeeq (Mazda 3 or similar): $540 z podstawowym ubezpieczeniem kradzieżowym/wypadkowym,
- Qeeq (Mazda 3 or similar): $620 z rozszerzonym ubezpieczeniem (wklejałem poprzednio screeny z niego),
- Dollar (MAZDA 3 4 DOOR or similar): $675 z podstawowym ubezpieczeniem kradzieżowym/wypadkowym.
Także na chwilę obecną skłaniam się ku pierwszej ofercie + dodatkowe ubezpieczenie z worldwideinsure/cover4rentals - jeśli to ma jakikolwiek sens.

2. No tak, napisałem wszystko ale nie ilość osób w samochodzie. Jedziemy we dwójkę, także cokolwiek większe od Sparka będzie dla nas wygodne. W tej kwestii moje bolączki są już w takim razie rozwiązane, dziękuję za radę.

3. Super pomysł z tym pacsafe, nawet nie wiedziałem o takiej opcji, muszę zgłębić temat. Rozumiem, że tą linkę/siatkę zahaczasz o bagaż i jakiś element mocujący (np. stelaż pod tylną kanapą?).
 Profil Relacje PM off  

#928 PostWysłany: 18 Lip 2023 10:57 

Loty: 74
Kilometry: 335 165
niebieski
@czarnowidz

1.
Ja z reguły korzystam z Alamo i biorę wszystko co mają oprócz assistance, jeśli z pośrednika to z ECR gdzie pakiet ubezpieczeniowy jest podobny z zero udziału.

Dla mnie dopłata do braku jakiegokolwiek udziału albo najlepiej do waivera (wtedy wszystkim zajmuje się wypożyczalnia), gdzie nic nie musisz robić to must, odpada stres i czas który marnujesz na papiery. Dodatkowo mniej mnie boli np. wydanie 200usd niż zablokowanie kilku tysięcy i zabawa w papiery.

2.
Najmniejszego sedna to nie bierz, po stanach jednak wygodniej większym bo i tak będziesz się czuł malutki na drodze, polecam od mid-size w górę patrzeć.

3.
W bagażniku często są takie metalowe "uszy" montażowe na przypięcie np pasów do bagażu, można wykorzystać czasem inne elementy do zaczepienia, a nawet jeśli nie to spięcie kilku walizek na raz też jest jakimś rozwiązaniem, te linki nie są drogie a potrafią być bardzo przydatne.

Od razu uprzedzę, jak ktoś chce to to przetnie (chociaż nie jest wcale łatwo), ale w większości przypadków, jak ktoś nie wyrwie bagażu od razu to nie będzie się z nim szarpał przez kilka minut.
 Profil Relacje PM off  

#929 PostWysłany: 18 Lip 2023 12:36 

kislawa napisał(a):
@czarnowidz
2.
Najmniejszego sedna to nie bierz, po stanach jednak wygodniej większym bo i tak będziesz się czuł malutki na drodze, polecam od mid-size w górę patrzeć.

Nie wyobrazam sobie poruszac sie malym samochodem po stanach. W szczegolnosci z dala od wiekszych miast. W Rav4 czulem ze jade małym samochodem bo dookola same pickupy od f150 w góre albo wielkie suvy. IMO mazda 3 to absolutne minimum. Full size sedan tez nie bedzie zbyt duży. I nie chodzi mi tu o pakowność.

Poza tym polecam sprawdzic czy ubezpiecznie obejmuje podwozie, przeszklenia, lusterka, maske i dach bo to nie zawsze jest pokryte.
 Profil Relacje PM off
kislawa lubi ten post.

#930 PostWysłany: 22 Lip 2023 11:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Od czasu do czasu odzywam się tu w związku z poszukiwaniami auta na wrzesień, więc kronikarsko napiszę, aktualnie najkorzystniejsze oferty - przynajmniej przy odbiorze i zwrocie na lotnisku w Las Vegas - ma chyba ECR. Warto tam zaglądać co kilka dni, bo ceny ciągle spadają (i to nie tylko z powodu słabnącego kursu USD, bo różnice są większe).

Kilka dni temu (korzystając z kodu podanego przez @Kashpir: economy-car-rentals-korzystal-ktos,1621,26345&p=1630034&hilit=economy#p1622921) wziąłem SUVa (Honda CRV lub podobny), wypożyczalnia Dollar, pełne ubezpieczenie bez udziału własnego, łącznie ze "szkłem" i podwoziem, za 410 USD (365 USD dla wypożyczalni + 40 EUR dla ECR) za 10 dni.

Dzisiaj dokładnie to samo zarezerwowałem już za ok. 350 USD (312 USD dla Dollara + 34 EUR dla ECR).

Ciekawe, czy do września da radę zejść do 300 USD :) ? W porównaniu z tym, co obserwowałem na początku moich obserwacji i rezerwacji, to jest przepaść cenowa (ufff).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
czarnowidz uważa post za pomocny.

#931 PostWysłany: 22 Lip 2023 14:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

I dla potomnych - właśnie tak trzeba działać!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#932 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:29 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Spadki cen obecnie przynajmniej przy moim wyszukiwaniu - czyli na listopad.

Na stressfreerental udało się złapać auto z pełnym bakiem, pełnym ubezpieczeniem + dodatkowym za około 500zl mniej względem tego co było kilka dni temu za auto bez dodatkowego ubezpieczenia i bez pełnego baku.

Na angielskim topcashbacku dodatkowo oferta na 20%.
 Profil Relacje PM off  

#933 PostWysłany: 22 Sie 2023 12:38 

Loty: 21
Kilometry: 60 526
Zamiast sprawdzać ceny na stronie FOX, proponuję sprawdzać na Europcar (europcar jest właścicielem FOXa), ubezpieczenie z zerowym wkładem jest już w cenie.
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.
skrzat uważa post za pomocny.

#934 PostWysłany: 27 Sie 2023 20:33 

Drodzy czy w Alamo rezerwując przez stronę płacimy za całość rezerwacji z góry czy można zapłacić na lotnisku w LA?
 Profil Relacje PM off  

#935 PostWysłany: 27 Sie 2023 20:34 

platynowy
Dowiesz się przeklikując testową rezerwację.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#936 PostWysłany: 27 Sie 2023 20:55 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
rafcio_br napisał(a):
Drodzy czy w Alamo rezerwując przez stronę płacimy za całość rezerwacji z góry czy można zapłacić na lotnisku w LA?

Możesz zapłacić albo od razu przy dokonywaniu rezerwacji, albo na miejscu przy odbiorze auta.
 Profil Relacje PM off  

#937 PostWysłany: 31 Sie 2023 09:35 

Rezerwacja samochodu na 13 dni we wrześniu - odbiór w Las Vegas, zwrot w San Francisco. Najlepsza cena jaką znalazłem do połowy lipca to było $540 z zerowym wkładem własnym w kolizję i kradzież (ale bez oc na szyby, car body etc) - to planowałem dokupić. Łącznie zabawa miała wyjść około $600 za Mazdę 3. Cena mi spadła bo jakimś cudem dostałem darmowe konto diamond na tym portalu (próbowałem odtworzyć kroki na drugim koncie, ale nie wyszło).

Image

Idąc śladami @tropikey też śledziłem economycarrentals od kilku dni i w zasadzie cały czas ceny miałem wyższe niż ta mazda z Qeeq, aż do wczoraj. W związku z jakimiś promocjami w Alamo - cena na ECR za Chevroleta Cruze z pełnym ubezpieczeniem wychodziła $509 (+$13 za bezpłatne anulowanie), na CarFlexi chyba 5 dolarów taniej - tam sobie potwierdziłem, że to na 100% Alamo. Swoją drogą dostałem też maila od Alamo z promocją na wrzesień, także bezpośrednio u nich coś się dzieje. Nie zarezerwowałem wczoraj bo już mi się nie chciało dogrzebywać do kompa, postanowiłem zarezerwować dzisiaj. I wyszło mi to na dobre - finalnie zarezerwowałem przed chwilą Hyundai Elantra za $468 z pełnym ubezpieczeniem w Thrifty:

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#938 PostWysłany: 31 Sie 2023 10:53 

Hej. Mam pytanie, bo niestety podczas rezerwacji w Alamo wpisałem imię z polskim znakiem "ł". Podczas robienia rezerwacji system wszystko przyjął i nawet wyświetlił poprawnie. Dopiero teraz na kilka dni przed wyjazdem sprawdziłem potwierdzenie i widzę, że mam na imię PRZEMYS¿AW :oops: Miał ktoś podobny przypadek, albo jakąś literówkę w imieniu i nazwisku? Zakładam, że nie powinno być problemów ale wolę się upewnić.
 Profil Relacje PM off  

#939 PostWysłany: 31 Sie 2023 10:58 

Próbowałeś zalogować się na alamo i zobaczyć co możesz zmodyfikować w rezerwacji? Ewentualnie jeśli się nie da to skorzystaj z chata. Ja miałem podobną sytuację z linią lotniczą, konsultant na chacie mi poprawił literówkę od ręki i bez opłat.

https://www.alamo.com/en/reserve/view-m ... ancel.html

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 05 Paź 2025 23:40, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#940 PostWysłany: 31 Sie 2023 11:22 

Jedyne dane których nie można w rezerwacji edytować to właśnie imię i nazwisko. Na bilecie lotniczym to owszem pewnie byłby problem ale to przecież chodzi o względy bezpieczeństwa.To tylko wypożyczenie samochodu :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości