Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 13 Kwi 2023 18:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Moje doświadczenie z Alamo w USA ogranicza się na razie tylko do rezerwowania i anulowania (lecimy w podobnym czasie), więc wypowiem się tylko ad 4: tak, możesz spokojnie brać prepay i gdy cena spadnie lub znajdziesz coś ciekawszego gdzieś indziej możesz anulować tą przedpłaconą rezerwację, a pieniądze wracają dość szybko.

Edit: w pytaniu nie wspominasz o Alamo.de, więc zasugeruję jeszcze byś sprawdził ofertę przez link, który dałem w poście nr 844.
 Relacje PM off
michal40m lubi ten post.

#862 PostWysłany: 13 Kwi 2023 19:56 

Loty: 195
Kilometry: 488 412
michal40m napisał(a):
Cześć ! Początkiem września (1-16) wybieramy się w 4 osoby na zachodnie wybrzeże i lądujemy w LA. Po przeglądnięciu kilkunastu stron tego tematu widzę, że Alamo jest najbardziej polecane tutaj. Kilka rzeczy jest dla mnie nie do końca jasnych dlatego mam kilka pytań :
1. Na stronach Alamo (.com/ .it / .uk) Damage Waiver i extended protection są wliczone w cenę. Czy to pokrywa wszystkie możliwe szkody jakie mogą się przytrafić ? ( uszkodzone szyby, porysowany lakier, przebita opona, wypadek)
2. Przylot do LA mamy o 13 a wylot o godzinie 17 . Czy w takim razie wypożyczenie auta o 14:30 i oddanie o 14:30 ma sens tak aby nie płacić za dodatkową dobę czy lepiej teraz wziąć więcej czasu żeby przy oddaniu auta nie dopłacać za kolejną dobe po wyższej stawce?
3.Klasa samochodu raczej zależy od preferencji użytkownika ale czy ktoś z własnego doświadczenia może powiedzieć czy dla 4 osób z 2 dużymi i 2 małymi walizkami średni SUV będzie odpowiedni czy lepiej szukać większego SUVa lub sedana ?
4.W tej chwili na stronie alamo.uk pokazuje mi cenę ok 740 funtów. Rozumiem, że mogę skorzystać z opcji pre-pay aby było taniej a jak pojawi się tańsza opcja to ją zmienić ? czy lepiej brać opcje pay later ?

Zdecydowanie wypożyczenie auta o 15.00 (i z trudnością do tej godziny uda się przejść przez kontrolę paszportową) a zwrot o 14.30.
Średni SUV powinien wystarczyć (RAV4, Ford Escape), ale standard (Ford Edge, Hyundai Tucson itp) jest niewiele droższy. Przyjemniej podróżuje się SUVem niż (nawet większym) sedanem.
Zachęcam do rzucenia okiem na stronę carrentals.co.uk. Wypożyczam tam od kilku lat i jestem zadowolony z cen.
Poza tym.. Chyba przylecimy do LA tym samym samolotem :)
 Relacje PM off
michal40m lubi ten post.

#863 PostWysłany: 13 Kwi 2023 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1126
Kilometry: 2 225 152
złoty
Ja w USA podróżując z trójką podrośniętych dzieciaków biorę zawsze mid-SUV w oficjalnych wypożyczalniach (oczywiście markę auta dopiero dostaniesz na miejscu - nie ma możliwości zarezerwowania i wyegzekwowania konkretnego modelu) lub ostatnio Turo - wtedy dokładnie wiesz jaki samochód bierzesz. Co ciekawe Turo ogarnia też ubezpieczenie i jest ostatnio moim pierwszym wyborem w USA.
michal40m lubi ten post.

#864 PostWysłany: 13 Kwi 2023 20:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ten Turo to dla mnie zagadka, bo nie znajduję tam nigdy (a robiłem przymiarki już kilkukrotnie) nic lepszego, niż w wypożyczalniach.
Dla przykładu, auto klasy Nissan Rouge w Hertzu na 10 dni we wrześniu mam zarezerwowany za 670 EUR (czyli 740 USD) z pełnym ubezpieczeniem bez udziału własnego, odbiorem i oddaniem na lotnisku LAS i jeszcze do tego 5200 mil Miles&More w bonusie. W Turo 3-letni Nissan Rouge z ubezpieczeniem "Premier" jest za 788 USD. Do tego dochodzi moja obawa, że w razie jakiejś awarii z dala od LV, może być dużo trudniej z naprawą/wymianą, niż w przypadku auta z wypożyczalni. Dużo zależy jednak pewnie od miejsca odbioru, czy miasta.
 Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 13 Kwi 2023 20:57 

Loty: 364
Kilometry: 497 454
Jeszcze wracając do wielkości auta i moich doświadczeń - ja brałem w LA w Fox Rental (czyli amerykański Europcar) i byłem zadowolony z Mitsubishi Outlander (2 dorosłych i 2 dzieci, 4 walizki). Co prawda na upgrade się nie zalapalem bo stały jeszcze dwa takie na parkingu w tej sekcji ale było blisko 🙂
 Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 14 Kwi 2023 15:53 

tropikey napisał(a):
Edit: w pytaniu nie wspominasz o Alamo.de, więc zasugeruję jeszcze byś sprawdził ofertę przez link, który dałem w poście nr 844.

Na strone .de tez patrzyłem i wszystkie ceny są podobne. jedynie na .uk cena jest ok 100 dolarów niższa ale znowu jest informacja, że oferta dotyczy tylko rezydentów więc jest lekkie ryzyko

Jurek__ napisał(a):
Zachęcam do rzucenia okiem na stronę carrentals.co.uk. Wypożyczam tam od kilku lat i jestem zadowolony z cen.

Ceny faktycznie są niższe ale przy wypożyczalniach typu dollar itp Dla Alamo cena jest taka jak na stronie a nie wiem czy ubezpieczenia są takie same przez carrentals
 Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 16 Kwi 2023 01:12 

Chupacabra napisał(a):
@tropikey @fortuna
742EUR Suburban z kompletem ubezpieczeń na 14 dni.

Mam pytanie, czy Suburban to był nowy model czy poprzednik?
 Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 16 Kwi 2023 11:05 

złoty
@Łukasz__ tego chyba nikt nie wie, bo post dotyczył tylko wyceny.
 Relacje PM off
Łukasz__ lubi ten post.

#869 PostWysłany: 18 Kwi 2023 16:27 

Zrobiłem dzisiaj rezerwacie (standard SUV) na alamo.co.uk ze zniżką 10% z opcja skip te counter (żeby nie przyczepili się o brak rezydentury UK, chociaż i tak podałem wszystkie Polskie dane i przeszło) za 15 dni 940 dolarów z Damage waiver, extended protection i 3 kierowców . Ma ktoś może informacje jak działa ubezpieczenie w przypadku przebitej opony lub wybitej szyby ? wszystko jest pokryte przez ubezpieczyciela czy pasuje wykupić dodatkowa ochrone ?

BTW: Opcja skip the counter w alamo jest tylko dostępna przy płatności na miejscu . musiałem przez to anulować już raz opłacona rezerwacje i stworzyć nowa. Nie wiem jak to wygląda w przypadku wynajmu przez carrentals itp ale pewnie nie ma takiej mozliwości
 Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 18 Kwi 2023 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@michal40m opcja skip te counter jest dostępna także przy rezerwacji płatnej po oddaniu auta. Być może na co.uk jest to jakoś inaczej ale ja 2 razy brałem Alamo bez przedpłaty i zawsze była opcja skip the counter dostępna. Próbowałeś może otworzyć rezerwację przez alamo.com i sprawdzić czy da radę zrobić tam skip the counter?

#871 PostWysłany: 19 Kwi 2023 09:45 

@Oszukani z płatnością na miejscu (po oddaniu auta) nie ma problemu . Tej opcji teoretycznie nie można wybrać jak zapłaci się przy rezerwacji (co jest trochę dziwne). Teoretycznie bo praktycznie udało mi się wybrać tą opcje ale przy dodawaniu karty kredytowej chciało mi jeszcze raz pobrać opłatę więc może da się tylko w wypadku płatności karta kredytową

Skip the counter requirements:
• Reservation must be at a rental location that offers Skip the Counter.
• Reservation must not exceed 30 days.
• Reservation must be made at least 24 hours in advance.
• Reservation cannot include certain add-ons that need to be added to vehicle (i.e. mobility devices, etc).
Reservation cannot be prepaid or direct billed to a 3rd party (i.e. Voucher, Business Account, etc).
• Renter must use a major credit card to secure rental (debit cards do not qualify).
• The name on the reservation must match the name on the credit card.
• Additional local deposit requirements may apply.
 Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 19 Kwi 2023 21:16 

Jeżeli najlepszą cenę mam na stronach wypożyczalni co.uk to decydować się?

Pytam pod tym kątem, że generalnie UK poza UE i nie obowiązuje tam unijne prawo . Generalnie porównując T&C są analogiczne jak w przypadku Irlandii.
 Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 20 Kwi 2023 08:47 

niebieski
michal40m napisał(a):
tropikey napisał(a):

Na strone .de tez patrzyłem i wszystkie ceny są podobne. jedynie na .uk cena jest ok 100 dolarów niższa ale znowu jest informacja, że oferta dotyczy tylko rezydentów więc jest lekkie ryzyko

W którym miejsc masz napisane o tych rezydentach? ja raz brałem przez Alamo.it na Florydzie i nikt nie weryfikował mojej rezydentury.
 Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 20 Kwi 2023 09:18 

M4R10 napisał(a):
michal40m napisał(a):
tropikey napisał(a):

W którym miejsc masz napisane o tych rezydentach? ja raz brałem przez Alamo.it na Florydzie i nikt nie weryfikował mojej rezydentury.

To jest tylko na stronie co.uk jak wybierzesz np rabat na 10% . Z tego co czytałem również nie weryfikują tego co więcej wpisałem Polskie dane i system to przepuszcza normalnie ale zawsze jest cień wątpliwości czy wszystko będzie ok
 Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 20 Kwi 2023 12:49 

niebieski
Zrobiłem symulacje na na luty 2024, 14 dni za klasę premium wychodzi jakieś 6700 PLN na Alamo.co.uk/it w czym alamo daje darmowego kierowcę, ale gdzieś widziałem ze na innym Alamo była podobna promocja. Niższe klasy nie wiele tańsze są.

W 2019 za mustagana płaciłem 2200 PLN za 14 dni a teraz za yarisa chcą trzy razy drożej. :shock:
 Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 20 Kwi 2023 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 416 674
srebrny
Ceny mocno wystrzeliły. Jeszcze w zeszłym roku w lipcu w LA płaciłem 469 USD za 14 dni.

Ostatnio edytowany przez Darek M., 20 Kwi 2023 13:33, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 20 Kwi 2023 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
Ceny już od dawna są na psychicznym poziomie. Mam na przełom lipca i sierpnia mid suva w Seattle za 1200usd na 3 tygodnie z extended protecion. Kilka lat temu zapłaciłbym połowę lub nawet mniej.

#878 PostWysłany: 20 Kwi 2023 13:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@M4R10: moim zdaniem nie ma sensu się na razie stresować, tylko odczekać jeszcze, obserwując, czy cena nie spadnie (bo faktycznie, ta aktualna wydaje się jednak zbyt wysoka). Na wrzesień, który jest chyba droższym okresem, niż luty, mam SUVa za 670 EUR za 10 dni (Las Vegas, pełne ubezpieczenie), ale gdy zaczynałem szukać z wyprzedzeniem takim, jak Ty teraz, ceny zaczynały się od okolic 800 EUR. Moim zdaniem za jakiś czas Tobie też spadnie.
 Relacje PM off  

#879 PostWysłany: 24 Kwi 2023 20:48 

Oszukani napisał(a):
@michal40m opcja skip te counter jest dostępna także przy rezerwacji płatnej po oddaniu auta. Być może na co.uk jest to jakoś inaczej ale ja 2 razy brałem Alamo bez przedpłaty i zawsze była opcja skip the counter dostępna. Próbowałeś może otworzyć rezerwację przez alamo.com i sprawdzić czy da radę zrobić tam skip the counter?

W jaki sposób mogę wybrać płatność przy oddaniu auta? Zrobiłem skip the counter na alamo.co.uk i mam tylko info: "WHEN YOU'LL BE CHARGE: You'll be charged your total at time of rental."
btw. myślicie że ta opcja https://www.alamo.co.uk/en/car-hire-deals/trade.html (15% zniżki) + skip the counter by przeszła?
 Relacje PM off  

#880 PostWysłany: 25 Kwi 2023 10:36 

kaniov napisał(a):
Oszukani napisał(a):

W jaki sposób mogę wybrać płatność przy oddaniu auta? Zrobiłem skip the counter na alamo.co.uk i mam tylko info: "WHEN YOU'LL BE CHARGE: You'll be charged your total at time of rental."
btw. myślicie że ta opcja https://www.alamo.co.uk/en/car-hire-deals/trade.html (15% zniżki) + skip the counter by przeszła?

W sumie to nie wiem do końca kiedy się płaci ale skoro jest opcja skip the counter to płatność przy odbiorze nie miała by sensu żeby ominąć kolejkę. Chyba, że to ten koleś w budce przy wyjeździe pobiera opłatę albo automatycznie jest pobierana
 Relacje PM off  

[ 951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości