Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna
Autor Wiadomość
#881 PostWysłany: 25 Kwi 2023 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@michal40m @kaniov jak rezerwowałem bez przedpłaty to płatność jest ściągana w momencie oddania samochodu. Jest też wtedy możliwość zmiany karty do płatności. Czyli przy wyjeździe dajesz kredytową, a przy oddaniu prosisz o zmianę np. na revoluta
kaniov lubi ten post.
kaniov uważa post za pomocny.

#882 PostWysłany: 25 Kwi 2023 21:39 

Oszukani napisał(a):
@michal40m @kaniov jak rezerwowałem bez przedpłaty to płatność jest ściągana w momencie oddania samochodu. Jest też wtedy możliwość zmiany karty do płatności. Czyli przy wyjeździe dajesz kredytową, a przy oddaniu prosisz o zmianę np. na revoluta

@Oszukani Dzięki serdeczne za pomoc! Właśnie to chciałem wiedzieć :D Tak zrobię :)
 Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 01 Maj 2023 10:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Informacyjnie: zrobiłem dziś nową rezerwację na start i odbiór na lotnisku LAS, wypożyczalnia Dollar, auto klasy Hyundai Tucson, 10 dni we wrześniu, za 562 EUR.
Rezerwacja przez zestcarrental.com, z kodem -5% HP49XY.
W cenie jest "full protection" łącznie z szybami, lusterkami, kołami i podwoziem, przy czym to jest ubezpieczenie zewnętrzne, więc działa na zasadzie "płacisz, a my zwracamy".

W porównaniu z dotychczasowym Hertzem (przez Hotels and cars by M&M) jest 100 EUR różnicy.
 Relacje PM off  

#884 PostWysłany: 03 Maj 2023 06:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Odbieralem wczoraj auto w Alamo przy lostnisku w LA.
Uzylem kodu -10% z promocji ze strony UK i nikt o nic nie pytal, a mialem niezle kombo bo:
- kod na znizke UK
- prawko polskie
- numer telefonu australijski
- adres australijski

Tylko na karcie kredytowej nie bylo mojego pelnego imienia i cos tam grymasila, ale w koncu przeszlo.
 Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
M4R10 uważa post za pomocny.

#885 PostWysłany: 03 Maj 2023 22:52 

Cześć, pozwólcie, że zapytam tutaj mimo, że już cały dzień spędziłem na czytaniu forum.
Mam 24 lata, prawo jazdy od 6 lat i za 10 dni przylatuję do LA (13-19 maj) i ciągle szukam gdzie najlepiej wynająć samochód.
Nie interesuje mnie żaden konkretny model tylko mały samochód, który ma spełnić zadanie przemieszczenia się 2 osób.

Proszę powiedzcie mi jakie serwisy aktualnie są najlepsze?

Cały dzień sprawdzam oferty i z tego co znalazłem to:

- Rentalcars (Chevrolet Spark za kwotę 1776,29zł z firmy Thrifty)
Dodatkowo na stronie Rentalcars podczas próby wynajęcia mam jeszcze informację o dodatkowym ubezpieczeniu , które wynosi 53 euro i obejmuje następujące opcje (Więcej niż tylko karoseria / Koszty naprawy / Ukryte opłaty). Czy opłaca mi się wykupywać to dodatkowe ubezpieczenie czy samo ubezpieczenie AC (CDW) wystarczy?

- EconomyCarRentals.com
Tutaj jest opcja wynajmu Forda Ka za kwotę PLN 1 562,03, gdzie na stronie widnieje informacja, że kwota ta zawiera wszystkie ubezpieczenia oraz w kwotę wliczony jest wiek młodego kierowcy.

- Alamo.de
Tutaj strona pokazuje mi wyłącznie opcję wynajęcia Compact SUVA za kwotę 503 euro z podstawowymi ubezpieczeniami za kwotę 2308,72 zł
.
Prosiłbym o informację czy serwisy które sprawdzam i ich oferty są na tyle dobre, że warto z nich skorzystać czy może znajdę coś lepszego?
Głównie chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa oraz ubezpieczenia jeśli coś by się stało wynajętemu samochodowi.
Kwota którą chciałbym przeznaczyć na 5 dniowy wynajem to okolice ~2500zł.

Chciałbym również zapytać jak dokładnie wygląda wynajęcie samochodu nie mając karty kredytowej (czy sama karta debetowa na której jest kwota, która pozwolą pokryć ewentualną szkodę wystarczy do wynajęcia samochodu?) oraz jak dokładnie wygląda sprawa kaucji (czy w każdym serwisie lub w tych które przedstawiłem powyżej zostanie mi zablokowana kaucja na wysokość pewnej kwoty?)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc w wynajęcia samochodu.
 Relacje PM off  

#886 PostWysłany: 05 Maj 2023 20:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
tropikey napisał(a):
Informacyjnie: zrobiłem dziś nową rezerwację na start i odbiór na lotnisku LAS, wypożyczalnia Dollar, auto klasy Hyundai Tucson, 10 dni we wrześniu, za 562 EUR.
Rezerwacja przez zestcarrental.com, z kodem -5% HP49XY.

Dokładnie to samo w ECR wyszło dziś za 526 EUR :)
 Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 09 Maj 2023 22:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
fortuna napisał(a):
Odbieralem wczoraj auto w Alamo przy lostnisku w LA.
Uzylem kodu -10% z promocji ze strony UK i nikt o nic nie pytal, a mialem niezle kombo bo:
- kod na znizke UK
- prawko polskie
- numer telefonu australijski
- adres australijski

Tylko na karcie kredytowej nie bylo mojego pelnego imienia i cos tam grymasila, ale w koncu przeszlo.

Czy pod hasłem "kod - 10%" masz na myśli tą ich ofertę:

https://www.alamo.co.uk/en/car-hire-dea ... -hire.html

czy może jakiś kod, który działa?

I drugie pytanie: czy dokonując rezerwacji dałeś swój rzeczywisty adres poza UK?
 Relacje PM off
M4R10 lubi ten post.

#888 PostWysłany: 10 Maj 2023 05:37 
Awatar użytkownika

niebieski
uzylem dokladnie tego linku ktory podales, nie trzeba zadnego dodatkowego kodu wklejac

jak bralem pay later to nie pytalo o zaden adres
 Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#889 PostWysłany: 13 Maj 2023 14:25 

Cześć,

mam pytanie odnośnie wypożyczalni Avis. W lipcu mam zarezerwowany samochód na 3 tygodnie przez British Airways (lot + samochód). W ramach rezerwacji wliczone są takie rzeczy:

- Customer Fac Fee
- State Surcharge
- Veh. License Fee
- Fuel Policy Is Full To Full
- Third Party Liability (TPL)
- Collision Damage Waiver (CDW)
- Unlimited Mileage

Z tego co rozumiem to jest tutaj jakieś podstawowe ubezpieczenie. Jako, że pierwszy raz będę wypożyczał samochód to zastanawiam się co powinienem dokupić na miejscu żeby mieć spokojną głową i zero odpowiedzialności za ewentualne szkody? Na stronie Avis widzę coś takiego jak LDW (Cover The Car - With LDW, avoid paying for damage to our vehicle with no additional out of pocket expense & no increase to your personal policy due to an incident), to powinno wystarczyć?
 Relacje PM off  

#890 PostWysłany: 13 Maj 2023 15:33 

niebieski
Polecalbym tez rozwazenie kupienia zewnetrznego ubezpieczenia, bedzie o wiele taniej niz przez Avis. Roznica polega na tym, ze w przypadku szkody bedziesz musial wybulic kase a potem odzyskac ja od swojego ubezpieczyciela, jak rowniez Avis cos ci zablokuje na karcie kredytowej.

Na forum jest sporo informacji o tych zewnetrznych ubezpieczeniach.
 Relacje PM off  

#891 PostWysłany: 13 Maj 2023 16:21 

Zastanawiałem się nad tym, ale nie znam opinii czy oni potem tak chętnie oddadzą te pieniądze i ile faktycznie można na tym zaoszczędzić. Orientacyjnie ile powinienem liczyć za dzień takiego ubezpieczenia? 30-40 zł?
 Relacje PM off  

#892 PostWysłany: 15 Maj 2023 00:31 

Korzystał ktoś z Hertz (albo dowolnej innej wypozyczalni) z rezerwacją przez milesandmore.points.com ?

Na pierwszy rzut oka wyglada ok, wszystko co powinno byc jest wliczone:
Stay Safe Initiative, Collision damage waiver, Supplementary Liability Insurance, Theft protection, Fuel Information, VAT
Brak rozszerzonego assistance, ale to pewnie można dodac przy odbiorze.
Moją uwage zwróciły jednak warunki ubezpieczeń:

PROTECTION AND COVERAGE
Supplement liability insurance - Limit of indemnity personal damage - $0,00
Collision damage waiver without deductible
Theft protection without deductible

Ktoś przerabiał temat w praktyce? Jak to wyglada przy odbiorze?
Ubezpieczenia są na warunkach Hertza czy jakies 3rd party?
 Relacje PM off  

#893 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:19 

Nie wiem, czy to dobry temat, ale może kogoś zainteresują moje przygody z HolidayAutos, Alamo i PKO PB Platinum.

Historia jest prosta, w październiku 2022 zarezerwowałem samochód (Jeep Wrangler) w Alamo za pośrednictwem serwisu Kayak przekierowującego do HolidayAutos, za samochód zapłaciłem ww. kartą.

Wszystko byłoby super, tylko że nowy, jeszcze na gwarancji samochód zepsuł się wczesnym wieczorem między Kanab i Zion. Najpierw zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora, a po paru minutach zaczęły się wyłączać kolejne podsystemy, aż w końcu zapaliły się wszystkie ikonki. Oprócz tego oczywiście przestały działać klima, szyby elektryczne i skrzynia biegów (też jest na prąd). Jedyne, co działało, to silnik, światła, panel LCD z prędkościomierzem i z jakiegoś powodu działał jeszcze termometr zewnętrzny. Miałem nadzieję dojechać do najbliższej cywilizacji, czyli do Springdale, ale nie udało się, samochód zgasł na skrzyżowaniu w Mount Carmel Junction (sprzęgło też było na prąd). Mój telefon z jakiegoś powodu nie miał w tamtym miejscu zasięgu, ale na szczęście była stacja benzynowa i udało mi się zadzwonić do Alamo i w ciągu niecałej godziny przyjechała laweta i zawiozła wszystkich do Kanab, gdzie udało się znaleźć hotel. O 12 w południe pod hotel przyjechała druga laweta, przywożąc nowy samochód zastępczy. Na tym etapie jedyny problem był taki, że nie było już samochodów full size, dostałem samochód klasy niżej. Nawet mi to pasowało, bo nie był mi już potrzebny pojazd 4x4, a nowy samochód mniej palił. Problemu nie było też przy oddawaniu samochodu w LAX, menedżer bez problemu zgodził się na obniżenie stawki za wypożyczenie o połowę ze względu na samochód w niższej klasie.

Pierwszy problem: Alamo nie mogło oddać natychmiast kasy, bo wypożyczałem przez HolidayAutos, więc kazali się zwrócić do nich o zwrot, a Alamo im odda.
OK, brzmiało sensownie. Ale po powrocie do kraju pojawił się drugi problem: HolidayAutos się wypięło, twierdząc, że zgodnie z regulaminem nie muszą mi niczego zwracać, bo nie odpowiadają za jakość usług świadczonych przez wypożyczalnię. Na tym etapie wiedziałem już, że bez chargebacka się nie obędzie, więc tylko gromadziłem dowody w postaci wielu e-maili. Swoją drogą jakość obsługi w HolidayAutos jest naprawdę słaba, katarynka głucha na argumenty. W końcu zgłosiłem reklamację w PKO BP. Reklamacja została przyjęta, poproszono o wszelkie możliwe dowody i zacząłem czekać. Czekałem. Czekałem. Czekałem jeszcze trochę, w międzyczasie przychodziły maile o wydłużeniu rozpatrywania reklamacji ze względu na brak odpowiedzi z USA. W końcu się doczekałem, przyszła odmowa. Powód - karta została użyta w terminalu płatniczym poprawnie zgodnie z regulaminem, Ktoś tam w ogóle czyta reklamacje, porównuje odpowiedzi z wnioskami???
Zgłosiłem więc reklamację do reklamacji - dosłownie jedno zdanie z prośbą o ponowne przeczytanie dokumentacji, bo reklamacja dotyczyła jakości usługi, a nie użycia karty. Znów czekałem, czekałem, w międzyczasie przychodziły kolejne informacje o wydłużeniu terminu. I nagle - bum! Kasa na koncie karty! Ale nie tyle, ile uzgodniłem z menedżerem Alamo, tylko połowę tego. Wygląda na to, że menedżer Alamo chyba przekroczył swoje uprawnienia. Odpuściłem, zaakceptowałem to, co przyszło.
Wnioski? Nowe samochody spalinowe są głównie na prąd, lepiej pożyczać bezpośrednio i unikać HolidayAutos, a w PKO BP przydały by się kursy czytania ze zrozumieniem.

Jeśli ktoś ma jakieś porady/wnioski na przyszłość, chętnie posłucham.
JaZ

#894 PostWysłany: 22 Maj 2023 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@jaz99 myślę, że najlepszą poradę już sobie dałeś - wypożyczać bezpośrednio. Bierzesz auto od Alamo, płatność jest przy oddaniu samochodu i zanim zapłacisz możesz dyskutować z managerem/ludźmi w okienku :)
mikuś lubi ten post.

#895 PostWysłany: 23 Maj 2023 20:16 

Drodzy jakie macie opinie o wypożyczalni Thirfty w LAX?
Jakieś opinie jaki czas o oczekiwania na auto, jak wygląda kwestia zwrotu lub czy są jakieś elementy na które należy szczególnie zwrócić uwagę?
 Relacje PM off  

#896 PostWysłany: 23 Maj 2023 20:30 

złoty
Żadnych problemów. Podjeżdżasz, ustawiasz samochód do zwrotu i oddajesz kluczyk. Potwierdzenie dostaniesz na maila.

Kolejki niestety spore, w szczytowych godzinach przygotuj się na godzinę czekania (minimum).
 Relacje PM off
rafcio_br lubi ten post.

#897 PostWysłany: 24 Maj 2023 08:42 

Czy wypożyczał ktoś auto w Las Vegas na lotnisku z Alamo po północy? Samolot ląduje ok 22:30 i raczej do północy nie ogarnę formalności. W internecie jest informacja, że niby pracują 24h, ale jednak wolałbym się upewnić czy rzeczywiście nie będzie problemu
 Relacje PM off  

#898 PostWysłany: 24 Maj 2023 13:47 

ret napisał(a):
Korzystał ktoś z Hertz (albo dowolnej innej wypozyczalni) z rezerwacją przez milesandmore.points.com ?

Na pierwszy rzut oka wyglada ok, wszystko co powinno byc jest wliczone:
Stay Safe Initiative, Collision damage waiver, Supplementary Liability Insurance, Theft protection, Fuel Information, VAT
Brak rozszerzonego assistance, ale to pewnie można dodac przy odbiorze.
Moją uwage zwróciły jednak warunki ubezpieczeń:

PROTECTION AND COVERAGE
Supplement liability insurance - Limit of indemnity personal damage - $0,00
Collision damage waiver without deductible
Theft protection without deductible

Ktoś przerabiał temat w praktyce? Jak to wyglada przy odbiorze?
Ubezpieczenia są na warunkach Hertza czy jakies 3rd party?
Sam sobie odpowiem, rezerwacja w formie vouchera. W regulaminie Hertza sa zapisy ze w przypadku rezerwacji Prepaid/Voucher nie honoruja kart debetowych.

W miedzyczasie pojawila sie promocja bezposrednio od Hertza (Hertz.com -> Offers) i przy rezerwacji Last Minute naliczaja rabat 15%.
Ostatecznie bezpośrednia rezerwacja z platnością przy odbiorze wyszla w tej samej cenie co przez pośredników.
Co ciekawe Hertz odrzucił dwie karty debetowe do potwierdzenia rezerwacji, przeszło dopiero przy trzeciej.
 Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 24 Maj 2023 18:00 

Siema, to mój 1 post tutaj i od razu mam parę pytań :)

Lecimy do Las Vegas w 2 połowie czerwca. 8 osób. I mamy zagwozdkę z wypożyczeniem auta, bo tak:

1. Najlepiej byłoby wziąć 8 osobowe (ale nie ma takich w sieciówkach - jedynie widzieliśmy w Turo - coś w stylu Forda Expedition Max. I teraz pytanie o te TURO:
- mieliście z tym do czynienia?
- jak wygląda kwestia ubezpieczenia?
- jak wygląda sprawa w momencie uszkodzenia auta - bo rozumiem że taki Hertz czy inny Dollar mają oddziały w każdym mieście i podstawią mi zastępczy ale host z Turo może mieć np 1-2 auta i co wtedy?

2. Jeśli się nie da to celujemy w 2 fury "zwyczajne" czyli sedany typu Corolla, Sentra - w każdym po 4 osoby. I teraz też pytanie jak rezerwować? Czy przez brokera (tak jak to zawsze robię w Europie i Afryce - czyli np booking, kayak, rentalcars, autoeurope (tu nie robiłem, macie doświadczenia?) CZY bezpośrednio w wypożyczalni np w Dollarze. Różnicę w cenie widzę (na korzyść brokera) ale jak potem z ubezpieczeniem? Czy dokupienie dodatkowego LDW i SLI będzie kosztowało tyle samo na miejscu zarówno w przypadku rezerwacji bezpośrednio i w opcji przez brokera? Innymi słowy czy to że zarezerwuje przez brokera nie podroży mi kosztów wykupu ubezpieczenia w firmie (bo nie dałem im zarobić przecież bezpośrednio)?

3. Jak wygląda kwestia płatnych dróg w Nevadzie, Arizonie i Kaliforni? Ogarniemy oznakowanie?
4. Jak wygląda kwestia parkingów? Wszędzie na monety? można płacić kartą? Przy hotelach darmowe?

5. I ostatnie - brać auto na lotnisku (z tego co czytałem drożej) czy w mieście (ale znowu do tego miasta trzeba dojechać i potem wrócić na lotnisko - czy nie wyjdzie to samo?)

Z góry dzięki za pomoc ;)
 Relacje PM off  

#900 PostWysłany: 24 Maj 2023 18:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
ad 1
co prawda, nie 8- tylko 15-osobowe (https://www.ford.com/trucks/transit-pas ... van-wagon/), ale na pewno gdzieś widziałem z możliwością odbioru w LAS. Musiało to economycarrentals.com, alamo.co.uk, https://milesandmore.points.com/hotel/s ... w=combined, albo może bezpośrednio w hertz.com lub ewentualnie na zestcarrental.com (na innych stronach w zasadzie nie szukam). Sprawdź tą opcję, o ile będzie dostępna, bo cenowo nie było to wcale nic zwalającego z nóg. Przez chwilę brałem to pod uwagę dla dwóch osób, jako "camper", ale ostatecznie odpuściłem.
Co do Turo, to dla mnie dwie wady to właśnie kwestia ubezpieczenia (trzeba skorzystać z tego oferowanego przez nich, bo ubezpieczenia z kart, czy też specjalne ubezpieczenia dot. najmu aut nie obejmują tego rodzaju korzystania z cudzego pojazdu) oraz "assistance" (a raczej jego potencjalny brak) w razie unieruchomienia auta gdzieś w trasie, z dala od cywilizacji.

EDIT: dobrze kojarzyłem - economycarrentals (losowa data 16 - 25.06):

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
J.1 uważa post za pomocny.

[ 951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości