Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna
Autor Wiadomość
#981 PostWysłany: 22 Mar 2024 10:01 

Loty: 2
Kilometry: 13 694
Cześć, wypożyczył ktoś z Was ostatnio samochód przez ECR i wie gdzie znaleźć informację z jakiej wypożyczalni bierzemy samochód? Pamiętam, że kiedyś było info w stylu „łatwo dostępny przy punkcie Alamo” lub inna nazwa w zależności jaka wypożyczalnia kryła się pod ofertą którą wybraliśmy a teraz tego nie widzę. Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#982 PostWysłany: 22 Mar 2024 10:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak rozumiem, chodzi Ci o to, gdzie ewentualnie ustalić nazwę wypożyczalni jeszcze przed faktycznym zarezerwowaniem auta?
Kilka razy udawało mi się znajdować podpowiedzi w warunkach najmu, do których link jest gdzieś obok wizerunku auta. Tam czasem pojawia się nazwa wypożyczalni.
Z ECR nie ma jednak większego problemu, bo jeśli po zarezerwowaniu okaże się, że firma Ci nie pasuje, wystarczy anulować i szukać dalej. Opłata wstępna za rezerwację jest niska i szybko ją zwracają.
 Profil Relacje PM off  

#983 PostWysłany: 22 Mar 2024 11:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Carflexi.com
 Profil Relacje PM off  

#984 PostWysłany: 22 Mar 2024 21:27 

@tropikey tak, dokładnie o to chodziło, o sprawdzenie nazwy wypożyczani jeszcze przed zarezerwowanie. Wszystko jasne, dzięki bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#985 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Stusi napisał(a):
kostek966 napisał(a):
Alamo blokuje na karcie kaucję za paliwo, u mnie wisiała 2 tygodnie, więc powyższy wpis nie jest prawdziwy

Jeżeli nie kupujesz paliwa od nich, tylko zaznaczasz, że oddasz z pełnym bakiem zatankowany we własnym zakresie to nic nie blokują.

Tak jak wspomniał wcześniej kolega - nie masz racji.

#986 PostWysłany: 21 Kwi 2024 06:56 

Cześć,
czy ktoś korzystał z tego kodu rabatowego w Alamo ? To oferta dla pracowników travel agentów
https://www.alamo.co.uk/en/car-hire-deals/trade.html

O tyle o ile wymagana narodowość mnie nie martwi, to ciekaw jestem czy faktycznie travel agentów faktycznie weryfikują.
Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#987 PostWysłany: 21 Kwi 2024 12:23 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Brałem auto w FOX, Las Vegas, rezerwowane bezposrednio. 140USD za 4dni, ubezpieczenie basic. Wyszlo mnie to taniej niz Turo. Odbiór poza terminalem jak wyszystkie wypożyczalnie, za tą różnicą ze do Avisow, Hertzow itp byl jeden shuttle a do FOX trzeba było się z niego przesiąść do drugiego. Całość zajęła jakieś 30min. Odbiór auta bezproblemowy, płaciłem za economy, do wyboru auta z dwóch kategorii. Probowali mnie namawiać, na jej podniesienie bo nie będę miał nawet tempomatu. Wybrałem to, tempomat byl

Polecam, bo byli nawet na tyle elastyczni,że jak pojawiłem się biurze kilka godzin wcześniej to nie robili problemów z wydaniem.Image

#988 PostWysłany: 22 Kwi 2024 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Czy ta wypożyczalnia FOX jest sprawdzona bo widzę że na lotnisku w Los Angeles ma najtańsze oferty. Pośrednik Wicecars. Miał ktoś do czynienia z nimi ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#989 PostWysłany: 23 Kwi 2024 08:26 
Awatar użytkownika

Loty: 353
Kilometry: 491 059
srebrny
Wypożyczaliśmy z grupą od nich w 2012 roku, wszystko było ok.
mmaratonczyk lubi ten post.

#990 PostWysłany: 28 Kwi 2024 07:33 

Witam serdecznie i mam pytanie,
Mamy wypożyczone auto w Alamo na czerwiec w LV za pośrednictwem ECR. Cena jest bardzo fajna. Mamy full ubezpieczenie bez assistance.
Jedyny problem jak widze to duuuuuuze prawdopodobieństwo jakiegoś wykrzaczenia na trasie do LV ( dwie przesiadki, w tym dość krótka pierwsza w USA, z dużym prawdopodobieństwem nie zdażymy na lot z Dallas do LV, wszystko na jednym bilecie AA) REzerwacja zaczyna się 3 h od lądowania pierwotnego lotu w LV ( lądowanie ok 18, godzina wypozyczenia 21) Zakładając , że nie dotrzemy nawet w ciągu tych 3h , czy istnieje szansa, że nawet z opóżnieniem odbierzemy auto na tą rezerwacje czy trzeba ją anulować i rezerwować na nowo? Zależałoby mi na tym by odebrać auto na tą rezerwacja a nie robić nowej, bo cenowo jest świetna. Innymi słowy czy jak się spóźnimy to wydadzą nam auto czy powiedzą sorry Winnetou rezerwacja wam przepadła.
 Profil Relacje PM off  

#991 PostWysłany: 28 Kwi 2024 07:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Zgodnie ze stroną https://www.economycarrentals.com/en-us/information/faq:

Załącznik:
Zrzut ekranu 2024-04-28 075352.png
Zrzut ekranu 2024-04-28 075352.png [ 42.25 KiB | Obejrzany 920 razy ]

Dużo zależy od tego, z jak dużym opóźnieniem dotarlibyście do wypożyczalni. Ja sam w ub. roku zrobiłem tak, że auto miałem zarezerwowane od następnego dnia po przylocie do LV. Być może i w Waszym przypadku takie coś wchodzi w grę...
 Profil Relacje PM off
Mada Mo uważa post za pomocny.

#992 PostWysłany: 10 Cze 2024 10:33 

Cześć, korzystał ktoś w was w ostatnim czasie z wypożyczalni hertz lub thrifty na lax?
Interesuje mnie głównie kwestia ile czasu zajęło wam od przybycia do wypożyczalni do odbioru samochodu i wyjazdu oraz czy samochód jest przydzielony z góry w ramach wybranej grupy czy wybieramy go sami z dostępnych na parkingu?
 Profil Relacje PM off  

#993 PostWysłany: 12 Cze 2024 07:36 

Podpowiedzcie jak wynająć auto, żeby nie wtopić.
Chciałbym wynająć auto i mieć święty spokój, ubezpieczenie, które pokrywa kradzież, uszkodzenie itd.
Nie chciałbym aby coś umknęło. Na przykładzie FOX, wybieram auto i mam całą listę dodatków. Niektóre oczywiste (np. Navigation System).
Co powinno się dobrać, aby mieć spokój?

I pytanie dodatkowe w auto z FOX - co oznacza ta ikonka przy autach?
Image
 Profil Relacje PM off  

#994 PostWysłany: 12 Cze 2024 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Nie ma uniwersalnej listy, tego co trzeba dobrać.
Co do nawigacji to chyba wszystkie samochody w wypożyczalniach mają Apple carplay / android auto więc spina się z telefonem i nawigację ma się w trybie online.
O ubezpieczeniach jest cały wątek. ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,1621,6151&p=1701496

Te liczby to wartości spalania w milach na galon
My liczymy w l/100km a w USA w mpg.
30 mpg to 7.8l/100km a 36 to 6.5 l.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#995 PostWysłany: 12 Cze 2024 11:36 

dexter74 napisał(a):
Podpowiedzcie jak wynająć auto, żeby nie wtopić.
Chciałbym wynająć auto i mieć święty spokój, ubezpieczenie, które pokrywa kradzież, uszkodzenie itd.
Nie chciałbym aby coś umknęło.
Image

Najważniejsze żebyś miał ubezpieczenia: Collison Damage Waiver oraz Extended Protection. Wówczas nie ma ryzyka, że w razie jakiegoś zdarzenia będziesz płacił ze swojej kieszeni. Dlatego większość osób poleca tutaj Alamo, ponieważ pomimo, że nie są najtańsi, to mają te 2 zabezpieczenia w cenie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#996 PostWysłany: 12 Cze 2024 19:09 

jimi napisał(a):

Te liczby to wartości spalania w milach na galon
My liczymy w l/100km a w USA w mpg.
30 mpg to 7.8l/100km a 36 to 6.5 l.

Jasne, ale dlaczego są dwie cyfry przy jednym aucie? Spalanie miasto/trasa?
 Profil Relacje PM off  

#997 PostWysłany: 12 Cze 2024 19:14 

złoty
Tak, dwie wartości spalania podane dla jednego auta zazwyczaj oznaczają zużycie paliwa w różnych warunkach jazdy. W Stanach Zjednoczonych te dwie liczby to:
- **Spalanie w mieście (City MPG)**: Określa, ile mil samochód może przejechać na jednym galonie paliwa podczas jazdy miejskiej, która zazwyczaj obejmuje częste zatrzymywanie się i ruszanie.
- **Spalanie na trasie (Highway MPG)**: Określa, ile mil samochód może przejechać na jednym galonie paliwa podczas jazdy po autostradzie, która jest bardziej stała i równomierna.

Na przykład, jeśli dla samochodu podane jest:
- 30 mpg (miasto)
- 36 mpg (trasa)

Oznacza to, że samochód zużywa 30 mil na galon w warunkach miejskich i 36 mil na galon na autostradzie. Przeliczając na litry na 100 kilometrów:
- 30 mpg to około 7.8 l/100 km (miasto)
- 36 mpg to około 6.5 l/100 km (trasa)

### Przykład konwersji

1. **Konwersja z mpg na l/100 km**:
- L/100 km = 235.214 / mpg

2. **Przykład dla 30 mpg**:
- L/100 km = 235.214 / 30 ≈ 7.84 l/100 km

3. **Przykład dla 36 mpg**:
- L/100 km = 235.214 / 36 ≈ 6.53 l/100 km

Różnica między tymi wartościami wynika z odmiennych warunków jazdy: jazda miejska wymaga częstego przyspieszania i hamowania, co zwiększa zużycie paliwa, podczas gdy jazda po autostradzie jest bardziej efektywna paliwowo ze względu na stabilną prędkość.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#998 PostWysłany: 12 Cze 2024 21:02 

niebieski
Pierwszy raz będę brał auto w USA, więc może glupie pytanie - stacje w Kalifornii są jak u nas - podjeżdzam, leję ile chcę i idę zaplacić, czy raczej jak np. we Wloszech - głownie samoobsługowe z koniecznością zadeklarowania w automacie jakimś za ile tankuję?

Pytanie drigie czy są sieci stacji drpgie i tanie i gdzie polecacie tankować?
 Profil Relacje PM off  

#999 PostWysłany: 12 Cze 2024 21:15 

złoty
W Kalifornii (i generalnie w USA) większość stacji benzynowych działa w systemie samoobsługowym. Oto, jak to zwykle wygląda:

1. **Podjeżdżasz do dystrybutora** i parkujesz samochód.
2. **Płacisz z góry za paliwo**. Są dwie możliwości:
- **Płatność kartą kredytową/debetową bezpośrednio przy dystrybutorze**: Wkładasz kartę do terminala przy dystrybutorze, wprowadzasz PIN lub ZIP code (kod pocztowy, jeśli jest wymagany), wybierasz ilość paliwa i tankujesz. Po zakończeniu tankowania terminal pobiera dokładną kwotę za wlaną ilość paliwa.
- **Płatność gotówką lub kartą w kasie**: Idziesz do kasy, deklarujesz, na którym dystrybutorze tankujesz, płacisz z góry określoną kwotę, a następnie tankujesz do zadeklarowanej kwoty. Jeśli nie wykorzystasz całej kwoty, resztę możesz odebrać w kasie.

Co do cen paliwa i rekomendacji, gdzie najlepiej tankować, oto kilka uwag:

1. **Sieci stacji benzynowych**:
- **Chevron, Shell, BP**: Są to zazwyczaj droższe stacje, ale często oferują lepszą jakość paliwa oraz dodatkowe usługi (myjnia, sklepy).
- **Costco, Sam's Club**: To stacje często tańsze, ale wymagają członkostwa (tzw. membership), aby móc tankować.
- **Arco, 76, Valero**: Często tańsze alternatywy, ale jakość paliwa może być różna.

2. **Aplikacje i strony internetowe**: Możesz użyć aplikacji takich jak GasBuddy czy strony internetowej GasBuddy.com, aby znaleźć najtańsze paliwo w swojej okolicy.

3. **Lokalizacje**: Ceny paliwa mogą się różnić w zależności od lokalizacji. Zwykle w bardziej zatłoczonych i turystycznych miejscach ceny są wyższe. Warto zatem tankować w mniej centralnych lokalizacjach.

4. **Promocje i zniżki**: Niektóre sieci oferują zniżki dla stałych klientów, karty lojalnościowe lub zniżki przy zakupie określonej ilości paliwa.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#1000 PostWysłany: 12 Cze 2024 21:18 

złoty
Ad. 1: Poniekąd jest lekko po włosku: musisz autoryzować kartę i zaczynasz tankować. Dość często się zdarza, że dla europejskich kart "computer says no" i musisz podejść do kasjera, który zrobi autoryzację u siebie, albo zostawisz mu banknot $$$ i odblokuje dystrybutor.
Ad. 2: google maps poda ceny w najbliższych stacjach.
Ad. 1bis: Nawet przy płatności kartą debetową wybieramy na dystrybutorze: Credit Card... inaczej nie przejdzie.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość