Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#1561 PostWysłany: 04 Kwi 2023 21:48 

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy. Proszę o radę. Wybieram się niebawem do Singapuru. Posiadam konto osobiste, firmowe oraz konto walutowe w Aliorbanku. Chciałbym być przygotowany na płatności kartą. Czy warto wyrobić kartę do konta walutowego aby płatcić w dolarach singapurskich, czy może proponujecie jakieś lepsze rozwiązanie?
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek na Dżerbie 🏝️ 🌞 All inclusive w hotelu przy plaży za 1600 PLN Wypoczynek na Dżerbie 🏝️ 🌞 All inclusive w hotelu przy plaży za 1600 PLN
Szaleństwo w Mediolanie 🍕 Weekendowy city break za 455 PLN ☕ Loty i 4* hotel ze śniadaniem✨* Szaleństwo w Mediolanie 🍕 Weekendowy city break za 455 PLN ☕ Loty i 4* hotel ze śniadaniem✨*
#1562 PostWysłany: 04 Kwi 2023 23:05 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Przede wszystkim proponuje mieć co najmniej 2 karty, z różnych banków, MasterCard i Visa.
 Profil Relacje PM off  

#1563 PostWysłany: 04 Kwi 2023 23:57 
Awatar użytkownika

@Break5 Jeśli masz konto w Alior banku to załóż konto USD. Transakcje w Singapurze powinny być rozliczane SGD->USD wg kursu Mastercard.
Jeśli nie masz 'zapasowej' karty Visa, można też dodać kartę do Curve (za darmo) co powinno dać alternatywną opcję płatności.
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 05 Kwi 2023 07:47 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Mała podpowiedź, wyłącz dla bezpieczeństwa opcje płatności zbliżeniowej, oraz ustaw niskie limity dla pojedyńczej operacji i na miejscu w razie potrzeby dopiero zwiększaj.
 Profil Relacje PM off  

#1565 PostWysłany: 09 Kwi 2023 14:07 

W wątku nie znalazłem o tym informacji, więc z przykrością zawiadamiam, że kantor AB pożegnał się z Flight Delay Pass
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1566 PostWysłany: 09 Kwi 2023 14:42 

platynowy
@Spartakus
Ale loty jeszcze idzie rejestrować.
 Profil Relacje PM off  

#1567 PostWysłany: 09 Kwi 2023 15:33 

@mechiko na www brak informacji, regulaminu itp. Na infolinii potwierdzili, że kolejnej edycji nie ma. Zakładam, że niedopatrzenie z możliwością dalszej rejestracji lotów. Tak się tylko zastanawiam czy mieliby podstawę do obciążenia kosztem wizyty w przypadku opóźnienia lotu i skorzystania z saloniku.
 PM off  

#1568 PostWysłany: 09 Kwi 2023 15:54 

platynowy
Skorzystać to i tak można dopiero po przesłaniu kodu na maila przez "Mastercard Flight Delay Pass".
Regulamin i info wisi na stronie fdp.mastercard.com
Rok temu też konsultanci twierdzili, że nie działa już. Post #1456
Rejestrować i korzystać póki działa.
 Profil Relacje PM off  

#1569 PostWysłany: 09 Kwi 2023 16:07 

Ale do warunków MC powinien być jeszcze regulamin AB. AB co roku podstawiał nowy regulamin, promocja trwała (mniej więcej) cały rok. W tym roku brak. Dodatkowo w warunkach MC masz zapis:

"4. Opłata i cena
Usługa ta jest bezpłatna dla Klienta, jej koszt pokrywany jest przez bank"

Jestem w stanie wyobrazić sobie, że AB obciąży Ciebie tą opłatą. Równie dobrze mogą sobie odpuścić.

Wpis #1456 jest z 5 lutego 2022 r. Konsultanci prawdę przekazali. W 2022 r. promocja bowiem zaczęła obowiązywać 2 tygodnie później, tj. 18 lutego:
https://kantor.aliorbank.pl/dam/jcr:7de ... edycja.pdf

Nie zniechęcam, ale i nie zachęcam. Oficjalnie promocji jednak brak.
 PM off  

#1570 PostWysłany: 19 Kwi 2023 20:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Przysłali mi nowe karty do starych rachunków w T-Mobile - EUR i USD. Od dawien dawna z nich nie korzystałem, tym razem już są sygnowane Aliorem, ale czy dalej mają warunki takie jak wcześniej czyli nielimitowane wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie?
 Profil Relacje PM off  

#1571 PostWysłany: 20 Kwi 2023 10:08 
Awatar użytkownika

U mnie nadal działają tak samo. Musieliby zmienić umowę, a zmienili tylko obrazek :)
Śmiało można wypłacać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1572 PostWysłany: 23 Kwi 2023 19:44 

Czy to oznacza, że tą dolarową z danego Tmobile można płacić dalej w innych walutach z przeliczeniem po kursie Mastercard ? Leży gdzieś u mnie w szafie odkąd w bankowości elektronicznej zniknęło mi oznaczenie jej jako wielowalutowej, a w kantorze aliora gdzie kiedyś inne waluty pobierali z konta dolarowego teraz (od dawna) pobierają z Euro ?
 Profil Relacje PM off  

#1573 PostWysłany: 23 Kwi 2023 20:10 
Awatar użytkownika

Tak - kartą dolarową można płacić w walutach egzotycznych po kursie Mastercard (wypłacać w bankomatach też po tym kursie). Ostatnio sprawdzane 30 marca w Chile.
Problem jest jedynie z płatnościami w EUR bo tam chyba jest podwójne przewalutowanie, ale w EUR po prostu płacimy kartą w EUR. :)
 Profil Relacje PM off
Czytelnik lubi ten post.
Czytelnik uważa post za pomocny.

#1574 PostWysłany: 09 Maj 2023 12:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 900 129
Do końca sierpnia konkurs w Kantorze Aliora https://www.aliorbank.pl/LP/kantor-konk ... -wygrywamy
Zawsze wychodzę z założenia, że nie zaszkodzi się zapisać :) Zbieramy punkty:
- 10 punktów za transakcję wymiany w Kantorze Walutowym za pośrednictwem aplikacji mobilnej Kantoru Walutowego na min. 50 jednostek waluty
- 100 punktów za każdą skuteczną rekomendację Kantoru Walutowego
- 2 punkty za płatność internetową lub stacjonarną kartą wielowalutową na min. 5 jednostek waluty
Konkurs ma 4 etapy (maj, czerwiec, lipiec, sierpień), nagrody są dla każdego etapu, a potem w finale suma wszystkich aktywności w czasie trwania konkursu.

W każdym etapie konkursu do wygrania:
80 x 250 zł
Nagrody dodatkowe etapu:
1 x 2 500 zł za największą liczbę wykonanych transakcji wymiany w aplikacji mobilnej
1 x 2 500 zł za najwyższy obrót walutowy z tytułu transakcji wymiany w aplikacji mobilnej w przeliczeniu na PLN

Nagrody w finale:
1 x 15 000 zł
1 x 10 000 zł
1 x 5 000 zł
20 x 1 000 zł
trunks lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1575 PostWysłany: 05 Cze 2023 12:39 

Witam,

przejrzałem ostatnie 10 stron ale wciąż mam wątpliwości.
Karta wielowalutowa Alior Kantor. Od kiedy zmieniłem z kilku kart (EUR, USD) na jedną uniwersalną, zawsze płaciłem w krajach EUR z konta domyślnego czyli EUR.
Niedługo będę chciał z niej skorzystać w Gruzji. Na koncie EUR mam kupione EUR i rozumiem, że przy płaceniu kartą bądź wybrania z bankomatu, wszystko będzie szło z rachunku EUR (dopóki wystarczy EUR na koncie) po kursie Mastercard? A może lepsze przeliczniki będą z USD i powinienem dokupić USD?
 Profil Relacje PM off  

#1576 PostWysłany: 05 Cze 2023 23:56 

niebieski
Tak, wszystko idzie z EUR, nawet PLN po bardzo dobrych kursach.
 Profil Relacje PM off  

#1577 PostWysłany: 06 Cze 2023 08:59 

Witam,

dziękuję bardzo za informacje.
A może ktoś płacił taką kartą albo wypłacał z bankomatu gruzińskie lari ostatnio i poda przelicznik?
 Profil Relacje PM off  

#1578 PostWysłany: 06 Cze 2023 11:39 

Kurs międzybankowy ok. 2,8 GEL/EUR
Podejrzany o bezpłatne bankomaty - Bank of Georgia.
Sprzeczne wieści nt atm Liberty Bank.
 Profil Relacje PM off  

#1579 PostWysłany: 06 Cze 2023 14:00 

Witam,

w innym wątku oba są prowizyjne, bezprowizyjny jest CARTU:
bankomaty-w-gruzji,1133,160389?start=40
Natomiast wymienione przez Ciebie pobierają prowizję...
 Profil Relacje PM off  

#1580 PostWysłany: 06 Cze 2023 14:24 

Muszę sobie tabelkę zaktualizować.
Info o Georgia Bank było całkiem świeże.
Ale w podanym przez ciebie wątku ktoś pisze, że on nie ostrzega o prowizji, więc może użyszkodnik przeoczył...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości