Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost aktualizujemy w miarę zawiadomień od forumowej społeczności , ale warto a wszelki wypadek przejrzeć ostatnie posty/strony wątku

Od 7 stycznia 2022 r. zmiana :arrow: wielka-brytania-covid,1453,154038?start=860#p1496017

manyaky napisał(a):
Dzień przylotu = 0,
natomiast Day 2 testu nie trzeba wykonywać w drugim dniu, tylko w dowolnym z zakresu 0-2.

Gibraltar jest oddzielnie
gibraltar-i-covid,1453,155026

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 07 Wrz 2021 13:37 
Awatar użytkownika

niebieski
@dyneck a skąd lecisz?

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#562 PostWysłany: 07 Wrz 2021 14:34 

niebieski
z Krakowa do Doncaster
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 07 Wrz 2021 15:19 

niebieski
Wróciłam z UK 2 tygodnie temu. Podróż samochodem. Test antygenowy na podróż tam i kolejny na miejscu w drugim dniu po przyjeździe.

Podróż przez Niemcy, Holandię, Belgię, nocleg tamże, Francja rano i przeprawa pod kanałem La Manche. Powrót z odwrotnej kolejności.
Nikt nas nie zatrzymywał, wszystko uzupełnione wcześniej w locator form, potem edytowane by wpisać numery testów wykonanych na miejscu po przyjeździe. Upierdliwe ale do przejścia, bez problemów.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 07 Wrz 2021 15:58 

niebieski
Jaki antygen robiłaś ?
jakościowy -> https://diag.pl/sklep/pakiety/koronawir ... -brytanii/
czy ilościowy -> https://diag.pl/sklep/pakiety/koronawir ... -brytanii/
? :)
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 07 Wrz 2021 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
@dyneck zrob sobie ten https://covid19.gyncentrum.pl/dla-podrozujacych
dyneck lubi ten post.
dyneck uważa post za pomocny.

#566 PostWysłany: 08 Wrz 2021 00:24 

złoty
kope napisał(a):
W najbliższy piątek odbędę podróż KRK-STANSTED-Malaga. Ląduję w Londynie przed północą w piątek, a w sobotę o 7 rano wylatuję do Malagi. Czas pomiędzy lotami spędzę bezpośrednio na lotnisku w Stansted.

Analizując powyższe posty rozumiem, że będąc w pełni zaszczepiony wykonuję test antygenowy w Polsce. Oprócz tego nie wykonuję już żadnego innego testu, wypełniam jedynie PLF określając, że jest to podróż tranzytowa. Jeśli powinienem zrobić inaczej, dajcie proszę znać.

Dokładnie tak. A fakt zaszczepienia nie ma tu znaczenia. Test wykonujesz tak czy siak, chociaż wczoraj przy transferze na STN ani na PLF ani na test nikt nie chciał patrzeć. Sprawdzany był tylko bilet na następny lot.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kope uważa post za pomocny.

#567 PostWysłany: 09 Wrz 2021 09:44 

platynowy
Kilka informacji z ostatniego weekendu, co prawda cześć dotyczy GIB i ma osobny watek, ale zostawiam tu jako całość.

(W6) WAW-LTN 05.07
(BA) LHR-GIB 06.07
(BA) GIB-LHR 07.07
(LO) LHR-WAW-WRO 07.07

WAW
W niedzielę przyleciałem z KIV, szybki antygen na lotnisku w WAW + wyjście na check in. BP niemożliwy do wygenerowania.
Na check-in interesowało go tylko test oraz PLF, ponownie nie wykupywałem testu drugiego dnia (rzut okiem), szczepienie w ogóle.
Papierowy BP wrzuciłem do apki, na gate chciała mi sprawdzać dokumenty ponownie bo BP mobilne, ale pokazałem BP papierowy i zostałem puszczony.
Papierowy BP jest więc wyznacznikiem na gate (jako sprawdzony) jak zielona tabliczka we WRO

LTN
Paszport na automat i ponownie jak ostatnio na STN dalej.

LHR
Nie mogłem wygenerować BP w apce BA, informacja proszę udać się do check in, sprawdzenie dokumentów itd
Ale z rana paszport na automat i BP + pół metra dodatkowego papieru wyplute (mój najdłuższy BP :) i dalej

GIB
Czego oni tu nie sprawdzali, PLF ale miejscowy dla GIB, nie doczytałem, wypełniałem ręcznie na miejscu, test, szczepienie +
dodatkowa informacje od pogranicznika na kontroli abym zrobił test na punkcie poza lotniskiem.
Wychodzę tam a tam kolejka na 2-3 h stania. Nie miałem czasu, odpuściłem, nie wiem czemu ten test miał służyć bo nikt go ode mnie nie potrzebował
a granice z Hiszpanią, przekraczałem w sumie 2 krotnie RT (tylko ich paszport interesował).
Informacyjnie: dla przylatujących test za darmo, dla wylatujących 30 GBP

GIB
powrót na drugi dzień
ani mój transfer ani moje szczepienie na kontroli paszportowej go nie interesowały.
Test i PLF, pokazałem test z Warszawy i PLF ten do Londynu tez z niedzieli, rzucił okiem i puścił.

LHR
BP wygenerowany wcześniej, zmian terminala z 5 na 2, poza dowodem/paszportem oraz BP nic więcej nikogo nie interesowało
Wygląda na to że jak jest BP w ręce to na LHR nikogo nic nie interesuje (przynajmniej w moich przypadkach), ani razu PLF tez nie był skanowany QR.

WAW wiadomo

Wczoraj telefon z Gibraltaru , ale nie odbierałem.

Załącznik:
IMG_20210906_114109.jpg
IMG_20210906_114109.jpg [ 94.44 KiB | Obejrzany 1161 razy ]

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 09 Wrz 2021 10:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#568 PostWysłany: 09 Wrz 2021 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli ktoś jest na krócej niż 2 dni, nie łapie się pod tranzyt albo chce mieć "spokojną głowę" to tutaj można posortować Day 2 testy wg ceny: https://www.find-travel-test-provider.s ... -providers

Najtańsze są po 20 funtów, w wielu punktach. Najlepiej rezerwować z tygodniowym wyprzedzeniem lub więcej. Ja wziąłem w "0+Blindspot Global, using Randox". Wszystko bez problemów, terminy na początek kolejnego tygodnia, płatność kartą i natychmiastowy kod do PLF. Bez żadnej rejestracji i innych dupereli z innych stron. Całość zajęła 3 minuty.

Oczywiście to są testy w jakichś dziurach, on-site self-swaby, więc to dla osób, które nie zamierzają testu wykonać i potrzebują tylko numerków.
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#569 PostWysłany: 14 Wrz 2021 17:41 

niebieski
siedzę już 2h i nie mogę znaleźć nic w granicy 20-30funtów, nijak się maja do ceny , po wejściu z 20 robi się 70 :(
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 14 Wrz 2021 18:08 
Awatar użytkownika

platynowy
A chcesz robic test czy nie?
a) jak nie to najtanszy jest juz za £19.99:
https://clientportal.powerdiary.com/cli ... al/biograd

b) jak tak, to ten da sie zamówic za £43 z przesylka na wskazany adres w UK:
https://covid.randox.com/day-2/

PS te najtansze chodza po £20 bo.. ponad polowa ludzi sie na nie nie stawia i pokrywaja cene tych cos sie stawiaja (zrobienie testu faktycznie kosztuje z £50) wiec te za £20 tylko na "wsiach" w jednym punkcie i osobiscie 8-)

Edit: a i jeszcze zalezy kiedy lecisz.. bo od pazdziernika wiele ma sie zmienic (znaczy sie 1 paz maja dac bowe wytyczne), ponoc moze byc podobnie jak z Polska ze zaszczepionym bedzie o wiele latwiej i bez testów ale poczekamy zoabczymy
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#571 PostWysłany: 14 Wrz 2021 22:46 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
luke_ro napisał(a):
siedzę już 2h i nie mogę znaleźć nic w granicy 20-30funtów, nijak się maja do ceny , po wejściu z 20 robi się 70 :(

Tak jak @LonDynia pisze. Zalezy czy chcesz legalnie zrobic Day 2 test, jesli chcesz to w granicach £40 bez problemu mozesz kupic Randox albo National Pathology. Jesli potrzebujesz tylko nr do PLF to szukaj czegos tanszego, ale moze byc ciezko bo strona jest mocno wyczyszczona z tanich firm.

Niedlugo ma byc zmiana "na lepsze" - Day 2 podobno bedzie zastapiony testem antygenowym (troszke taniej), i to chyba tyle zmian bedzie niestety.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#572 PostWysłany: 15 Wrz 2021 00:18 
Awatar użytkownika

Pytanie na temat: jakieś nowości?
Lecę w piątek WAW -> LTN, ale już w sobotę rano zawijam się LHR -> CDG. Tak więc liczę na to, że załapię się na tranzyt. Czy jest tu ktoś, kto leciał do UK bez wykupionego testu day2 i wszedł na pokład bez problemu? :) Czy w Luton są dalej jest luz i tylko maszyna do przejścia (e-gate), czy jednak zadają trudne pytania?

Pytanie nie na temat: jak z obłożeniem samolotów do UK? Albo na mojej konkretnie trasie? Bo nie wiem czy mam kupować krzesła, żeby usiąść obok człowieka, czy będzie pół airbusu wolne i czmychnę gdzie trzeba bez pytania?
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 15 Wrz 2021 10:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie wiem jak na Luton, ale ostatnio lecialem przez LHR i na wylocie do PL - nikt nie sprawdza testu na dzien 2,8 czy jakiegokolwiek innego bo.. nikt nie wie jak tam dlugo byles, kiedy przyelciales itd. nikt sie nic nie pyta.
Wg mnie masz typowy przypadek tranzytowy wiec ja bym testu nie kupowal. Dokumenty raczej beda ci sprawdzac tylko w Polsce.

Co do oblozenia, to na trasie LHR-KRK w obie strony samolot byl pelny, max 5-10 miejsc wolnych w calym samolocie - zatem z krzeslem ciezko bedzie wejsc 8-)
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 16 Wrz 2021 23:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W plf widzę tylko takie opcje jak niżej. Mam tranzyt w sobotę w kilka godzin ale na Stansted więc będę musiał przekroczyć granicę. Jak zaznaczyłem ostatnią opcję to na wydrukowanym formularzu mam wielkimi literami: airside transit.

Przy tranzycie landside z przekroczeniem granicy wybieracie opcję „stay in the UK” ? Przecież wtedy będzie konieczny test 2 day, a tranzyt landside w 24 h ma być przecież bez testu 2 day.

Załączniki:
383F5FC3-6158-45FC-B18F-534CD1A6281D.jpeg
383F5FC3-6158-45FC-B18F-534CD1A6281D.jpeg [ 104.77 KiB | Obejrzany 796 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 16 Wrz 2021 23:57 
Awatar użytkownika

"If you will be transiting landside through England you need to do the following when you complete your passenger locator form.

select ‘Stay in the UK’ under the Your travel plans section
reply ‘I will be travelling for an exempt reason’ to the question about whether you are required to self-isolate on arrival
select the Exemption options, and then select ‘Transit Exemption’"

Źródło: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus ... gh-england
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
onufry_z uważa post za pomocny.

#576 PostWysłany: 17 Wrz 2021 18:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Od poniedziałku 4. października zniknie konieczność wykonania testu przed wjazdem do Anglii dla zaszczepionych (nie dotyczy krajów z czerwonej listy).

Później, również w październiku, zniknie konieczność wykonania PCR Day 2 na rzecz testu antygenowego. Jeśli antygenowy wyjdzie pozytywny, dopiero wtedy pojawi się konieczność wykonania testu PCR.

Od 4. października system zostanie uproszczony. Zamiast 3 list, będzie jedna lista - czerwona oraz uproszczone zasady wjazdowe dla reszty świata w zależności od stopnia zaszczepienia.

Zmiany ogłosił dzisiaj minister transportu. Zmiany dotyczą Anglii.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#577 PostWysłany: 17 Wrz 2021 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
taktyk napisał(a):
Pytanie na temat: jakieś nowości?
Lecę w piątek WAW -> LTN, ale już w sobotę rano zawijam się LHR -> CDG. Tak więc liczę na to, że załapię się na tranzyt. Czy jest tu ktoś, kto leciał do UK bez wykupionego testu day2 i wszedł na pokład bez problemu? :) Czy w Luton są dalej jest luz i tylko maszyna do przejścia (e-gate), czy jednak zadają trudne pytania?

Pytanie nie na temat: jak z obłożeniem samolotów do UK? Albo na mojej konkretnie trasie? Bo nie wiem czy mam kupować krzesła, żeby usiąść obok człowieka, czy będzie pół airbusu wolne i czmychnę gdzie trzeba bez pytania?
Sam opis wygląda groźnie, ale w praktyce nie ma żadnego problemu. Leciałem VNO-LCY i następnego dnia LHR-WAW i właśnie jako tranzyt.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#578 PostWysłany: 17 Wrz 2021 20:03 

And what about landside transiting from 4th October? Will vaccinated still need pre-departure test?
By website still YES, but it can be not actualized.
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-england
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 17 Wrz 2021 20:21 
Awatar użytkownika

niebieski
indierock napisał(a):
Will vaccinated still need pre-departure test?

NIE, strona zostanie zaktualizowana w swoim czasie, przecież zmiany za prawie 3 tygodnie.

Były jeszcze przecieki, że być może testy antygenowe po przylocie (zamiast Day 2 PCR) będzie można wykonać na NHS, ale nie sądzę, żeby było tak pięknie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#580 PostWysłany: 18 Wrz 2021 08:27 
Awatar użytkownika

Usiadłem wczoraj na LTN i potwierdzam, że przeszedłem przez e-gate jak u siebie, nikt tutaj nic nie sprawdzał. Puby pełne, piwo dobre :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości