Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 21 Lip 2019 01:05 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
Ja bym skupi się na Brazylii, a jak Cię bardzo korci, to bym włączył w zwiedzanie Foz do Iguazu z wypadem na argentyńską stronę parku. Moim zdaniem ta argentyńska strona jest o wiele bardziej atrakcyjną (o wiele większa powierzchnia parku).

Zostałbym w Brazylii a jeśli zależy Ci na naturze, to bym jak najmniej czasu poświęcał Rio (3-4 dni) później lotami kierowałbym się w stronę Iguazu (np. przez ciekawą Kurytybę).

Powodzenia :)
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#122 PostWysłany: 21 Lip 2019 16:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Arekkk napisał(a):
We wrześniu będę pierwszy raz w Brazylii. Przylatuję i wylatuję z Rio. Jestem 11 dni na miejscu. Korci mnie, żeby na 3-4 dni wyskoczyć do Paragwaju albo Urugwaju. Gdybym zrealizował ten plan (chociaż jeszcze się waham), to zostałoby mi tylko 7 dni w Brazylii. Co poza Rio jestem w stanie zobaczyć w tak krótkim czasie? Zapewne kiedyś wrócę do tego miasta, więc nie muszę zobaczyć wszystkiego tym razem. :)

Czytałem, że transport może zająć trochę czasu. Kwestie bezpieczeństwa, nocnych dojazdów, czy nawet ślamazarne tempo są dla mnie jak najbardziej ok, jestem mocno zaprawiony w bojach. :) Chciałbym zobaczyć jak najwięcej przyrody, chociaż rozważam by Iguazu zwiedzić przy kolejnym tripie (za blisko Paragwaju i będzie mnie korciło, żeby wyskoczyć na te 3 dni :) ). Krótko mówiąc stoję przed wyborem:
a) 7 dni w Brazylii + 4 w Paragwaju/Urugwaju
b) 11 dni w Brazylii

Co polecacie? :)

nie wiem, w Brazylii jest tyle atrakcji, i to z najróżniejszych kategorii (natura / sport / miasta(?) / plaże) że dla mnie te 11 dni to mało a co dopiero jechać jeszcze gdzieś indziej w tym czasie. Natomiast co warto zobaczyć - masz już sporo wątków na tym forum (choćby ten), nie będę się powtarzał.

samo Rio to 3-4 dni minimum
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 06 Lis 2019 02:06 

Loty: 151
Kilometry: 297 987
Armação dos Búzios - kurort 2 godzinny jazdy od Rio de Janeiro. Główna atrakcja to 20 plaż (średnia roczna temperatura 26*C) i pomnik Brigitte Bardot, która rozsławiła to miejsca. Miejscówka raczej na 1 dzień. Wyjazd wcześnie rano i powrót wieczorem.

Pomiędzy plażami kursują taksówki wodne, którymi warto się przejechać. Nie są jakieś bardzo drogie, a to taka dodatkowa atrakcje.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 29 Kwi 2021 13:10 

srebrny
W mieście Encantado powstaje kolejny pomnik Chrystusa. Ma być większy od tego z Rio o 5m. Do tego winda i taras widokowy.
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/bra ... io/g3ncgjk
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#125 PostWysłany: 29 Kwi 2021 13:39 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Tylko czy taki pomnik można uznać za atrakcję w kraju gdzie jest tak niesamowita przyroda i mnóstwo prawdziwych atrakcji do zobaczenia?
W życiu bym nie poświęcił minuty ani grosza, żeby oglądać tego typu, moim zdaniem pseudo atrakcje.
LonDynia lubi ten post.

#126 PostWysłany: 29 Kwi 2021 13:58 

srebrny
Ja nie jestem od tego żeby oceniać co warto a co nie a tym bardziej mówić komuś co ma robić. Każdy ma swój rozum. Ja tylko wrzucam info. Nie mam wątpliwości że jak ktoś będzie w rejonie to i tam wstąpi. Tak jak są tacy co specjalnie jadą do Świebodzina ;-)
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#127 PostWysłany: 29 Kwi 2021 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 454
Kilometry: 785 172
niebieski
Skoro coś takiego powstaje, to znaczy że jest popyt. A że to przerażające to zupełnie inna sprawa.
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#128 PostWysłany: 15 Maj 2026 17:35 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Hejka,
Pytanko, zastanawiam sie nad lotem do Brazyli, loty (jeszcze) sa w calkiem fajnej cenie, z Ameryki Poludniowej bylismy w Peru i w Kolumbi, chcielismy do Boliwi ale no cena dyktuje warunki ;))

Pierwsze pytanie to co sadzicie o planie takim jak ten ponizej, co byscie zmienili, co polecacie - interesuje nas zarowno natura jak i miasta, lubimy poznawac ludzi i generalnie aktywnie spedzac czas, plaze super natomiast dzien -dwa na plazy pewnie wystarczy. Niestety ilosci dni ciezko zmienic, lot jest OJ stad te BA na poczatku - ale wychodze z zalozenia ze fajnie, lepiej na krotko zobaczyc niz wcale :- ) Rozwazam tez ew. wylot z BA do Iguazu w pon rano, przesuniecie calosci o dzien i lot z Rio do Sao Paulo na koncu w niedziele rano - po prostu dzien tranzytowy. Zupelnie nie jestesmy pewni tez Paratow, natomiast wierze ze po to jest forum zeby sie wlasnie dowiedziec co gdzie i jak : - )

Drugie pytanie to jak obecnie z cenami w Brazyli? Poszukalem, googlowalem, reddit, grupy, widze juz ze ceny to napewno nie bedzie Peru ani Kolumbia ;)) natomiast zastanawiam sie czy poza lotami oraz noclegami budzet typu cca ~ 70 USD na osobe na dzien wystarczy na komfortowe podrozowanie i spedzanie czasu.
#Edit: pytanie o budzet dotyczy Brazyli - zdaje sobie sprawe z obecnych cen w Argentynie i domyslam sie, ze z tym budzetem weekend w BA to bedzie raczej powrot do czasow studenckich i autostopu ze stowka w kieszeni ;)

Po portugalsku niestety (jeszcze) nie mowie, mowie za to po hiszpansku ale gdybysmy sie zdecydowali mam zamiar w te pare miesiecy chociaz jakies A1/A2 sie nauczyc ;)

04.09 Fri Buenos Aires
05.09 Sat Buenos Aires
06.09 Sun Buenos Aires – Iguazu
07.09 Mon Iguazu
08.09 Tue Iguazu -> Foz de Iguacu
09.09 Wed Foz de Iguacu→ Rio de Janeiro → Paraty
10.09 Thu Paraty
11.09 Fri Paraty → Ilha Grande
12.09 Sat Ilha Grande
13.09 Sun Ilha Grande
14.09 Mon Ilha Grande → Rio
15.09 Tue Rio
16.09 Wed Rio
17.09 Thu Rio
18.09 Fri Rio
19.09 Sat Rio-> Sao Paulo
20.09 Sun Wieczorny wylot z Sao Paulo
21.09 Mon 8h layover w Chicago
22.09 Tue ORD - VIE

z gory dzieki za rady!
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 15 Maj 2026 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1021
Kilometry: 2 237 131
HON fly4free
Ja bym poleciał z AEP do IGR, loty można kupić za stówkę. Zaoszczędzony dzień możesz spędzić w Paragwaju.
Zamiast tyle na Ilha Grande i Rio rozważ jeszcze inne miejsce typu Belo Horizonte albo parki przy Kurytybie.

#130 PostWysłany: 15 Maj 2026 18:32 

Dla mnie Ilha Grande minimum cztery dni. Super miejsce, nie do zwiedzania, ale na wypoczynek, plaże i trekking. My byliśmy w Proveta, wioska rybacka praktycznie bez turystów. Bardzo bezpiecznie. W Rio też wydaje mi się że 4 dni są OK. Iguasu robi wrażenie! Dodałbym ewentualnie Salvador, ale to daleko.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 15 Maj 2026 18:40 

złoty
Tak jak pisze @cart ,IGR z Buenos to świetne rozwiązanie a potem autobusem lub taksówką przez granicę.

@istenpl Ceny jedzenia w Brazylii są porównywalne do naszych, przy czym Cachaça jest do kupienia np. w puszkach, w cenie coca-coli.
Wydaje mi się, że noclegi są cenowo przystępne i jak dobrze poszukasz to jest dużo fajnych opcji.

W marcu, z drugą połówką zrobiliśmy samochodem trip oneway s Rio do Sao Paulo wynajętym samochodem i uważam, że to jedna z piękniejszych tras w lesie deszczowym jakie chyba można zrobić autem. Pomiędzy Rio i Sao Sebastiao plaż jest bez liku.
Na Ilha Grande nie byłem, ale w ubiegłym roku spędziłem dwie noce na Ilha Bela, którą polecam. Samo Paraty jest fajne na kilka godzin. Za to do wyboru i koloru są świetne miasteczka i przepiękne plaże przed Paraty.
Wydaje mi się, że najfajniejsze plaże są jeszcze przed Ubatuba, jadąc z Rio, a samo miasto jest dobre do dużych zakupów.

Mi się jeszcze mega podobała stolica, Brasilia... Akurat na dwie noce. Ale, to już dla fanów brutalizmu.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 15 Maj 2026 19:23 

niebieski
Też polecam przejazd Sao-Rio samochodem wzdłuż Oceanu, ale warto miec na uwadze koszt wypożyczenia samochodu one way
Jak się nie chce tylko „zaliczac” to myślę że warto przynamnie ze 3 dni na Ilha Grande i Rio.
Z Sao bez żalu bym zrezygnował zupełnie (ale to ja) ;)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 15 Maj 2026 19:48 

złoty
Dla fanów architektury, jednak Sao Paulo też jest fajne. W sumie byłem miło zaskoczony, że to jest miasto pełną gębą. W niedzielę, avenida Paulista zamykana dla samochodów. Ichniejszy Central Park, czyli Ibirapuera też tętni życiem. Podobnie w Rio, ludzie żyją na plażach i nigdzie nie widziałem żadnej agresji.
Ogólnie odkryłem Brazylię rok temu ,a w tym roku byłem po raz drugi i jestem pod wrażeniem.
Z mojej strony, jedynym minusem to problem komunikacyjny dla niemówiących po portugalsku.
Ani razu nie poczułem zagrożenia, czy niepokoju. Jak w interiorze, tak w Rio i Sao Paulo.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 15 Maj 2026 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 764
Kilometry: 1 119 779
HON fly4free
San Paulo jest architektonicznie świetne, W Rio też znajdzie się dużo bardzo dobrej architektury, ale Brasilia to inny level, bo po pierwsze jest to całe spójne założenie, po wtóre tam rzucających na kolana budynków jest co najmniej kilkanaście na niewielkiej przestrzeni. No i dochodzą do tego zwiedzalne wnętrza parlamentu. Hotel też można sobie wybrać odpowiedni (choć w San Paulo akurat hotel można lepszy)
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#135 PostWysłany: 16 Maj 2026 08:59 

Chciałem komentować cenę reala 1,36 zł za 1. Dopiero później zobaczyłem, że post był gdzieś sprzed dziesięciu lat,. Ale to też pokazuje jak złotówka urosła.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości