Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 716 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#601 PostWysłany: 25 Gru 2020 00:23 

HON fly4free
Czyli, krótko pisząc (pytając), jeśli bilet mam na DL, został skasowany (lot miał być w wakacje 2020), więc przeniosłem go na połowę lutego 2021 - była to zmiana z kategorii "involuntary change", obecnie znowu spora część rozkładu została zmasakrowana (w zasadzie jest niewykonalna), to mogę żądać ponownego przeniesienia "na przyszłe daty", czy już nie? (czy tylko np. wyprostowania grafiku lotów na wykonalne)?
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#602 PostWysłany: 25 Gru 2020 00:52 

HON fly4free
@man4business : jeśli już raz przeniosłeś bilet na nowe daty i decyzja była podjęta po 17 kwietnia br. to formalnie wypadasz z polityki w biuletynie 6 i do twojego przypadku mają zastosowanie nowsze zasady, które generalnie są już mniej korzystne dla paxów. Z relacji ludzi wynika też, że agenci DL stali się ostatnio pod tym kątem bardziej restrykcyjni niż wcześniej, ale to nie znaczy, że nie uzyskasz ponownej zmiany bez rekalkulacji. Próbuj i zobaczysz co ci powiedzą, oczywiście zaczekaj aż sami sobie ustalą jaka polityka obowiązuje w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#603 PostWysłany: 25 Gru 2020 16:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Prośba o pomoc.

Pierwotnie bilety kupione oficjalnie na AF, więc bilety 057, klasa "I" na lotach przez wielką wodę i "J" na pozostałych lotach.
Po drodze mnóstwo odwołanych kresek. Odezwałem się do nich w kwestii uporządkowania lotów i przy okazji zmianę stopu z CDG na AMS.
Dostałem nowy bilet od KLM, więc początek 074, klasa "I" na locie powrotnym przez wodę, i "J" na pozostałych lotach.

Będę walczył z KLM/AF o przesunięcie lotów na 2021 (powyżej 30 dni).
Wiem co i jak, bo wątek przeczytałem. Będzie ciężko, ale moim zdaniem warto walczyć. Może dam radę :)
Chcę wcześniej poszukać sobie nowe loty tak aby było "class to class"

Teraz pytanie: czy "class to class" odnosi się do pierwotnego biletu, czy do tego po zmianie?

Poniżej kilka grafik dla osób z podobnym problemem.
Oczywiście, jak ktoś wspomniał wcześniej, jest to procedura dla agentów, a nie dla przypadków kupna biletów bezpośrednio w KLM/AF.

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 188.58 KiB | Obejrzany 1684 razy ]

Załącznik:
rebook_procedure.jpg
rebook_procedure.jpg [ 857.51 KiB | Obejrzany 1684 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 99.35 KiB | Obejrzany 1684 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 25 Gru 2020 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
@ofer Obawiam się, że dokument, ktory wrzuciles (i ktory ja również wrzucilem wcześniej) jest juz nieaktualny. Wiedzą o tym juz ludzie na infolinii, ale oczywiście mozna próbować szukac czlowieka nieswiadomego... Naszym najlepszym wyjściem z sytuacji jest rebooking pierwszego odcinka na tydzien przed trasa glowna i przełożenie reszty PO pierwszym locie. BUD wpuszcza ludzi jesli maja negatywnego PCRa. Tak to wyglada.

#605 PostWysłany: 26 Gru 2020 00:09 

HON fly4free
No nie wiem - skoro rekalkulacja jest przy zmianie, to jak chcesz zmienić pierwszy odcinek na "tydzień wcześniej", bo zazwyczaj ten layover po pierwszym odcinku jest bardzo krótki.
 Profil Relacje PM off  

#606 PostWysłany: 26 Gru 2020 00:12 

HON fly4free
w AF/KL można zmienić do 30 dni niby bez dodatkowych opłat, ale trudno powiedzieć czy wejdzie w to opcja ze stopoverem.
bez niej nie zostaniecie najpewniej wpuszczeni już w BUD do samolotu ze względu na brak spełnienia kryteriów wjazdu do US (oczywiście kto je spełnia w tej chwili, tego nie dotyczy ten problem).
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 26 Gru 2020 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
U mnie zmienili na takie cos bez problemu.
Plus zgodnie z taryfą w dalszym ciagu mogę skasowac bilet i dostać pełen zwrot.
marek2011 lubi ten post.

#608 PostWysłany: 26 Gru 2020 00:25 

HON fly4free
Według tego maila z FT (https://www.flyertalk.com/forum/32906890-post2265.html) jednak da się wywalczyć zmianę, w sytuacji podobnej do mojej. Oczywiście trzeba twardo obstawać przy swoim i cierpliwie przejść przez kilka szczebli supervisorów... ale tym się zajmę raczej pod koniec stycznia'21 ;)
 Profil Relacje PM off  

#609 PostWysłany: 26 Gru 2020 00:29 

HON fly4free
Tak, ale to dotyczy biletów DL .
AF/KL mają , jak się okazuje, niestety mniej korzystne zasady dla swoich biletów.
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 26 Gru 2020 13:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeszcze taka mała furteczka, gdyby ktoś potrzebował przesunąć wylot o max 4 dni (np. w przypadku transferu w krajach które wymagają testu, w tym obecnie zwłaszcza AMS)

Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 278.72 KiB | Obejrzany 1419 razy ]
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#611 PostWysłany: 27 Gru 2020 00:20 

W końcu po kilku połączeniach udało mi się zmienić loty z nowego roku na listopad 2021, właśnie wspomniałem o biuletynie 6 i że moje nowe daty znalazły już "I klasę" na wszystkich lotach i tyle. Mój plan podróży to BUD-AMS-DTW-SLC-HNL-SLC-DTW-AMS-BUD.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#612 PostWysłany: 27 Gru 2020 01:41 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
można prosić więcej szczegółów odnośnie zmiany? (jaki bilet, 057?, jaka infolinia etc)

co do zmiany terminu to tez nie mialem problemu z AF (057) - ale bilet w rzeczywistości nie był od razu wystawiony tylko agent twierdził, że najpierw to finanse muszą zatwierdzić. Po kilku dniach następny telefon i agent podaje sumę do uregulowania aby wystawic bilet lub daje opcje zwrotu za bilet.
 Profil Relacje PM off  

#613 PostWysłany: 27 Gru 2020 02:29 

travelIsFUN napisał(a):
można prosić więcej szczegółów odnośnie zmiany? (jaki bilet, 057?, jaka infolinia etc)

co do zmiany terminu to tez nie mialem problemu z AF (057) - ale bilet w rzeczywistości nie był od razu wystawiony tylko agent twierdził, że najpierw to finanse muszą zatwierdzić. Po kilku dniach następny telefon i agent podaje sumę do uregulowania aby wystawic bilet lub daje opcje zwrotu za bilet.

DL 006 bez dodatkowych opłat, a bilet został wystawiony natychmiast, połączenie delta meksyku +52 8002660046
 Profil Relacje PM off
travelIsFUN lubi ten post.

#614 PostWysłany: 27 Gru 2020 12:08 

HON fly4free
A dlaczego dzwoniłeś na numer do Meksyku, a nie zwykły w USA?
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 28 Gru 2020 13:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Namieszałem strasznie na infoliniach KLM/AF, ale sam nie jestem pewien rezultatu - może ktoś podpowie, bo sytuacja skomplikowana.

Przy ostatnich rozmowach konsultanci widzieli nowe loty (przesunięte na 2Q 2021), ale mówili, że to dlatego że był robiony quote i czekamy na przeliczenie żeby otrzymać wartość fare difference.
W międzyczasie jeden z konsultantów skasował mi loty pierwotne (mam je przekreślone) i zostały jedynie te przesunięte (nowe) loty, które niby oczekiwały na wycenę. Mogę sobie np. wybrać siedzenia na te nowe loty.
Przyszły też niespodziewanie nowe bilety z amadeusa na maila (nr biletów te same, klasy nieco inne).

Pytanie: czy to już pełen sukces?
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 28 Gru 2020 13:42 
Awatar użytkownika

złoty
Przy innych klasach może być dopłata, będzie to widać jak przyjdą etixy od lini lotniczej
 Profil Relacje PM off  

#617 PostWysłany: 28 Gru 2020 13:42 

HON fly4free
Jak masz nowe bilety i są otwarte do użytku to tak.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#618 PostWysłany: 28 Gru 2020 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
Miałem/mam podobną sytuację jak @ofer
Czyli dzwoniłem na polską linię AF (bilety kupowałem bezpośrednio na stronie AF), mówili o wyliczeniu dopłaty i że to wyliczenie przyjdzie na maila żebym zaakceptował to wtedy wystawią nowe bilety. Tymczasem po kilku dniach w systemie pojawiły mi się nowe bilety - na majówkę 2021 roku. Dalej natomiast w systemie widniały także bilety na Sylwestra tego roku. Przedzwoniłem znów na polską linię AF, konsultant powiedział, że kasuje te stare bilety i znów mówił, że przyjdzie wyliczenie dopłaty. Po kilku dniach te bilety grudniowe mi zniknęły z systemu i dodatkowo dostałem nowy bilet na majówkę 2021 roku (normalnego etixa z numerem biletu, nową trasą, itd.) - dostałem je wieczorem 25. grudnia więc super prezent od Gwiazdora... :lol: Co ciekawe - nowy bilet zaczyna się na 074, został wystawiony przez KLM i przyszedł z maila noreply@ticket.klm.com. Natomiast cały czas brak jakiegokolwiek info o dopłacie więc zakładam, że się udało :D
Z tego co pamiętam to stare bilety miałem w klasie I/J natomiast nowe bilety mam w klasie Z (odcinki amerykańskie oraz przez Atlantyk) oraz w klasie J (odcinki europejskie).
Zasadnicza kwestia pozostaje taka - czy w maju 2021 roku będzie można wlecieć do USA? :roll: Coś komuś obiło się o uszy? Że niedługo się otworzą np. tylko dla zaczepionych? Bo jak tak to trzeba będzie kombinować skądś szczepionkę... :lol:
ofer lubi ten post.

#619 PostWysłany: 28 Gru 2020 20:20 

man4business napisał(a):
A dlaczego dzwoniłeś na numer do Meksyku, a nie zwykły w USA?

Dzwoniłem wiele razy do Stanów Zjednoczonych, ale zawsze otrzymywałem tę samą odpowiedź, że musiałem zapłacić różnicę w stawce, na numer w Meksyku musiałem dzwonić 3 razy.
 Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 28 Gru 2020 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@poszwin sprawdź czy prezent nie jest przedwczesny. U mnie też początkowo wyglądało wszystko pięknie, etix przyszedł, na stronie AF nowe loty, wszystko pięknie. Po wczytaniu jest w bilet z Amadeusa na samym dole był komentarz, że 3k euro za osobę dopłata

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 716 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości