Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#61 PostWysłany: 21 Sie 2020 11:19 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
W ogóle nikogo o nic nie pytali. Mierzyli masowo temperaturę przy wyjściu i tyle.
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:37 

kamillos13 napisał(a):
1.Jakie jest źródło tej informacji
2. Czy mają systemy informatyczne pozwalające na sprawdzenie czy ktoś przebywał np. na Malcie?
3. Test na miejscu jest wykonywany na własny koszt?

Źródłem jest strona naszego MSZ
https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuacja- ... m-covid-19

Aktualizacja komunikatu:

"UWAGA! Od 13 sierpnia br. osoby wjeżdżające do Włoch, które w ciągu 14 dni przed przyjazdem przebywały na terytorium Hiszpanii, Malty, Chorwacji oraz Grecji, muszą obowiązkowo poddać się testowi na obecność koronawirusa, chyba że w okresie 72 godzin przed wjazdem na terytorium Włoch miały przeprowadzany test z wynikiem negatywnym.

Test należy wykonać na lotnisku, w porcie, na granicy lub w ciągu 48 godzin w przychodni właściwej dla miejsca pobytu we Wloszech. W oczekiwaniu na test należy pozostawać w autoizolacji. Obowiązek poddania się testowi nie dotyczy osób, które przesiadają się (zmieniają lot) na włoskim lotnisku, bez opuszczania jego terenu. Jeśli lot przesiadkowy odbywa się z innego lotniska - należy poddać się testowi na obecność koronawirusa. Testowi nie muszą poddawać się osoby wjeżdżające do Włoch własnym środkiem transportu, pod warunkiem, że opuszczą terytorium Włoch w ciągu 36 godzin od wjazdu."
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:53 

Zbanowany
10 dni temu jak przylatywałem do Bergamo z Warszawy to w Warszawie jeszcze dali mi z Wizira papier do wypełnienia.
Olałem; na lotnisku nikt nie pytał. Tylko mierzenie temperatury.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 21 Sie 2020 23:20 

@Anna____ dzięki.

Napisałem do naszej ambasady.
Poniżej odpowiedź:

Kod:
Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, że 13 sierpnia br. został wprowadzony obowiązek poddania się testowi molekularnemu lub antygenowemu (w formie wymazu) w przypadku wszystkich osób przemieszczających się z albo w ciągu ostatnich 14 dni przebywających na terytorium Chorwacji, Grecji, Hiszpanii lub Malty. Obowiązkowi temu można zadośćuczynić na dwa sposoby:

·            przedstawiając przewoźnikowi lub/i podczas ew. kontroli zaświadczenie o negatywnym wyniku testu przeprowadzonego w ciągu 72 h poprzedzających przekroczenie granicy Włoch;

·            wykonując test na lotnisku, w porcie lub na granicy albo – gdy nie jest to możliwe – w ciągu 48 h od przekroczenia granicy w lokalnej placówce ochrony zdrowia. Taka możliwość istnieje jednak jedynie na lotnisku Fiumicino w Rzymie. Osoby przylatujące do Włoch na inne lotniska, są  kierowane do ośrodków służby zdrowia w celu wykonania testu. W takim przypadku nałożony został obowiązek poddania się autoizolacji w miejscu zamieszkania/przebywania do momentu otrzymania wyniku negatywnego. Taką autoizolację można odbyć np. w hotelu czy hostelu. Konieczne jest jednak unikanie kontaktu z osobami trzecimi. Wykonanie testu jest bezpłatne.

W związku z tym być może zostanie zmieniony katalog osób zwolnionych z opisanych niżej wymogów. Na razie nie można jednak niczego jednoznacznie potwierdzić. Cały czas czekamy na oficjalne stanowisko władz włoskich w tej kwestii. Jeśli to nastąpi, zamieścimy stosowną informację na naszej stronie internetowej www.gov.pl/wlochy

Wszystkie osoby, które w ciągu ostatnich 14 dni przebywały na terytorium Chorwacji, Grecji, Hiszpanii lub Malty albo przejeżdżały przez nie, zobowiązane są do niezwłocznego poinformowania Departamentu Prewencji właściwego terytorialnie ośrodka służby zdrowia (ASL), a w przypadku wystąpienia objawów do niezwłocznego poinformowania służb sanitarnych za pośrednictwem jednej z przeznaczonych do tego specjalnych linii telefonicznych i poddania się autoizolacji.

Wprowadzone przepisy pozostają w mocy do momentu ogłoszenia nowych, nie dłużej jednakże niż do 7 września br.

Wszystkie informacje na temat podróży do Włoch i po Europie dostępne są na stronach internetowych: https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuacja-epidemiologiczna-w-polnocnych-wloszech-w-zwiazku-z-koronawirusem-covid-19 oraz https://reopen.europa.eu/pl, z którymi proszę dokładnie się zapoznać bezpośrednio przed wyjazdem. Informacje te są na bieżąco aktualizowane.

Proszę pamiętać, że sytuacja epidemiczna wciąż jest dynamiczna i trudno jednoznacznie określić, jak będzie kształtować się w najbliższych tygodniach, a co za tym idzie, jakie dokładnie obowiązywać będą wtedy obostrzenia.

Reasumując w moim przypadku dupa. Ale to nie jest post w którym narzekamy.
Trzymam kciuki, żeby coś po 7 września się zmieniło (w co wątpię).
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 22 Sie 2020 10:29 

Chyba trzeba będzie zrezygnować

Załączniki:
IMG_20200822_102819.jpg
IMG_20200822_102819.jpg [ 69.21 KiB | Obejrzany 1817 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 22 Sie 2020 10:42 

niebieski
Dzień dobry
Czyli jeśli dziś lece na Maltę, a wracam we wtorek i mam zaplanowany na sobotę lot do Rzymu to nie polecę...
Czy można to jakoś obejść ...skłamać :? ...
Dodam tylko, że w Rzymie bede tylko 24h...czyli w niedzielę wracam
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:10 

Przyłączam się do pytania, czy pobyt na Malcie jest jakoś rejestrowany w systemie informatycznym?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:22 

Zbanowany
niebieski
-- 22 Sie 2020 12:16 --

Strategia wojenna :mrgreen: zawsze doceniaj przeciwnika. Może i nie me ogolnej rejestracji przemieszczania ale na 100% carabinieri czy tez insze włoskie służby mają wypracowane standardy jak ewentualnie rozpoznać skąd przybywasz. Ćwiczone na uchodźcach od dawna. A jak zazyczą sobie przejrzenia waszego telefoniku i połączeń. Możesz kłamać ale pamiętaj tam obowiązują surowe kary i wszystko co potencjalnie robisz przeciwko włoskim obywatelom i ich zdrowiu robisz na własną odpowiedzialność. Przemyślcie temacik :mrgreen:

-- 22 Sie 2020 12:22 --

a tak tylko...BTW jak to mówił Pazura...,,kłamać to trza umić" :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
DaDa lubi ten post.

#69 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:22 

:roll:
Nie ma obowiązku podróży do Włoch...
Restrykcje są wprowadzane z jakiegoś powodu, testy są darmowe. Przypominając sobie przez co Włochy przeszły na wiosnę pytanie czy można ich jakoś oszukać jest nie na miejscu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:42 

niebieski
Niby prawda...tyle tylko, że ja mówię o sobie, jako o konkretnym przykładzie, jako osoba nie lekceważąca przepisów i nie narażająca się...teoretycznie wiedząc jaki prowadzę tryb życia i nie podróżując,oprócz tej Malty to test powinien na miejscu wyjść negatywnie. zakładając, że na tej Malcie nikt na mnie nie nakicha czy nie napluje.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:46 

Problem w tym, że większość bezobjawowych zakażonych tak uważa.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:54 

niebieski
ale ja raczej nie mam się gdzie zakazić...mam "tłumowstręt" a pracuje zdalnie.Jedyna możliwość to samolot lub autobus na Malcie.
A teoretyzując...jeśli na miejscu test wyjdzie pozytywnie, to mając lot powrotny za niecałe 24h jest szansa, że mnie nim polecę, czy też będę miała 2 tygodniowy urlop w Rzymie ..?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 22 Sie 2020 11:55 

Loty: 15
Kilometry: 24 586
Rozumiem, że Hiszpania oznacza również wyspy Kanaryjskie ...

To po wycieczce, zamiana lotnisk z Malpensy na Bergamo :roll: bez szans , procedury ..
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 22 Sie 2020 12:31 

Zbanowany
niebieski
justysia75...teoretyzując :mrgreen: to , że poddasz się testowi nie oznacza , że od razu dostaniesz wynik :P Wg mnie spokojnie opuszczasz piekną Italię bez żadnych problemów w ciągu 24h
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 22 Sie 2020 12:36 

@HandSome, w jaki sposób ma opuścić Włochy w ciągu 24h, skoro jest obowiązek kwarantanny do otrzymania wyników testu (ok 48h)?
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 22 Sie 2020 13:01 

niebieski
-- 22 Sie 2020 12:43 --

ja tam jestem TYLKO 24h....przylot mam w sobotę popludniu, a wylot w niedziele ...też popołudniu...
Jeśli wyników nie ma do razu na miejscu, to mogłoby się to udać...
No i zakładając, że się nie przyznam, że byłam na Malcie...

-- 22 Sie 2020 13:01 --

HandSome...a Ty byś tak zrobił 8-) ...ja w sumie mało podróżuje/latam versus niektórzy z szacownego tu grona, więc nie mam jakiegoś bogatego doświadczenia ....ale teraz sytuacja z wirusem jest inna...
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 22 Sie 2020 13:37 

Zbanowany
niebieski
-- 22 Sie 2020 14:33 --

DaDa...wydaje mi się , że po zrobieniu testu to jest samoizolacja a nie kwarantanna? W takim razie teoretycznie obstawiam , że ewentualny wynik testu przyjdzie po 48h lub nawet dłużej w związku z czym ,,spokojnie" bym wyjechał. Może to nie jest idealne rozwiązanie ale tak bym zrobił gdybym miał już wszystko wykupione :P

-- 22 Sie 2020 14:37 --

justysia75...a tak BTW na którym lotnisku w Rzymie lądujesz?
 Profil Relacje PM off
justysia75 uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 22 Sie 2020 14:29 

niebieski
No właśnie na Fumicino...tam są robione testy..i chyba darmowe

No i może najlepiej już jakoś wcześniej pojechać na lotnisko w tą niedziele, a nie szwendać się po Rzymie i spokojnie czekać na lot powrotny już po przejściu security...
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 22 Sie 2020 14:43 

Ktoś wie jak wygląda sytuacja na lotnisku Catania po przylocie z krajów z czerwonej listy (Hiszpania, Malta....)?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 22 Sie 2020 15:16 

Czyli tylko na lotnisku Fiumcino robią testy od razu czy na wszystkich pozostałych? Trochę niejasne to jest.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości