Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 175  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 26 Maj 2020 07:54 

srebrny
https://newsroom.lufthansagroup.com/Eng ... 0f91df8c21
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#642 PostWysłany: 26 Maj 2020 15:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lufthansa jest do bani.
Pomimo szumnych komunikatów: "That is why you now have the option to postpone your trip to the second half of 2021 if you have booked your ticket by Ju‍ne 30th, 2020. This applies to flights up to and including Ap‍ril 30th, 2021. Regardless of your ticket’s fare structure, you ma‍y rebook once free of charge for the same route and travel class, provided the new travel date is prior to De‍cember 31st, 2021" darmowa zmiana możliwa jest tylko jeżeli znajdę sobie bilet w tej samej klasie rezerwacyjnej.
Jeżeli zatem kupiłem w klasie K (najtańszej promocyjnej) to mogę sobie przestudiować cały kalendarz na przyszły rok i poszukać lotów w tej klasie (o ile takowy znajdę).
I teraz: czy ja źle czytam "Regardless of your ticket’s fare structure, you ma‍y rebook once free of charge"?
Konsultantka bowiem twierdzi, że "sama zmiana jest darmowa, ale za różnicę w klasie muszę dopłacić"...
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#643 PostWysłany: 26 Maj 2020 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 679
Kilometry: 773 646
niebieski
@Garmond tak, nie ma oplaty za zmiane ale roznice w cenie biletu trzeba doplacic. Jesli cena biletu (bez oplat) byla >50 EUR to wowczas dostaniesz znizke 50 EUR (czyli mozesz skorzystac z nieco drozszej taryfy) ale dotyczy to tylko rezerwacji dokonywanych z data do konca 2020.

#644 PostWysłany: 27 Maj 2020 10:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Rozmowy z LH w przypadku najtańszych biletów (taryfa K) nie mają sensu.
Można zmienić je tylko za dopłatą różnicy do droższych taryf (biletów w taryfie K na loty na mojej trasie nie znalazłem do końca kalendarza LH).
Można otrzymać voucher, ale jest on jednorazowy (nie można płacić nim za kilka tańszych rezerwacji) i musi być na osobę która była na rezerwacji.
Dopłata 50 euro którą się chwalą jest możliwa tylko wtedy kiedy wartość biletów (bez podatków) wynosi powyżej 50 euro (jak pisał poprzednik).
Na zmianę lotu odwołanego mamy czas do końca stycznia 2021.
Jeżeli ktoś się skusił na bilety w cenie promocyjnej (jak na mojej trasie do HKG) pozostaje zwrócić się do OTA z prośbą o zwrot kosztów, a OTA (jak w moim przypadku) skasują za pośrednictwo.
Podsumowując: Lufhansa sucks.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#645 PostWysłany: 27 Maj 2020 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 424
Kilometry: 457 207
srebrny
W moim przypadku siedmioodcinkowa rezerwacja multicity, głównie w taryfie K, przy próbie zmiany daty wylotu o jeden dzień, skutkowała propozycją zwrotu przez Lufthansę 70 zł za pasażera, z uwagi na rekalkulację i zastosowanie vouchera.

#646 PostWysłany: 27 Maj 2020 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 679
Kilometry: 773 646
niebieski
Pytanie za 100 punktow. Planuje rezerwacje biletu przez strone LH - kierunek: Florianopolis w marcu 2021. Dwa odcinki sa z LX a jeden z LATAM.
Czy w przypadku zawieszenia lotow przez LATAM, linia zapewnia przelot alternatywny, czy raczej anuluje bilet?

#647 PostWysłany: 27 Maj 2020 17:26 

niebieski
karder napisał(a):
Pytanie za 100 punktow. Planuje rezerwacje biletu przez strone LH - kierunek: Florianopolis w marcu 2021. Dwa odcinki sa z LX a jeden z LATAM.
Czy w przypadku zawieszenia lotow przez LATAM, linia zapewnia przelot alternatywny, czy raczej anuluje bilet?

Odsyłam do przepisów unijnych. Jak najbardziej masz prawo do zmiany planu podróży.
 Profil Relacje PM off
karder lubi ten post.

#648 PostWysłany: 27 Maj 2020 17:36 
Awatar użytkownika

platynowy
@karder: nie wiem, jak wygląda sytuacja w przypadku tego lotniska, ale istotne może być, czy oprócz LA lata tam jeszcze jakaś inna linią, z którą współpracuje LX. Jeśli nie, to raczej nie dadzą rady przebukować.
 Profil Relacje PM off
karder lubi ten post.

#649 PostWysłany: 27 Maj 2020 18:23 

srebrny
Saga trwa. Rada Nadzorcza Lufthansy nie zgodziła się na warunki.
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ ... 88711.html
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#650 PostWysłany: 27 Maj 2020 19:25 
Awatar użytkownika

srebrny
karder napisał(a):
Jesli cena biletu (bez oplat) byla >50 EUR to wowczas dostaniesz znizke 50 EUR

Garmond napisał(a):
Dopłata 50 euro którą się chwalą jest możliwa tylko wtedy kiedy wartość biletów (bez podatków) wynosi powyżej 50 euro (jak pisał poprzednik).

Otóż koledzy nie do końca. Jedynie wartość NOWEJ taryfy powinna być wyższa niż 50 euro, zaś ta stara którą chcemy zmieniać nie musi spełniać tego wymogu.
Mnie, jak również kilku innym osobom taka zmiana się udała przy kilkudziesięciu zł taryfy pierwotnego lotu. Można z powodzeniem zmienić K w ekonomy light na K w economy classic (wpada bagaż 23 kg) w ramach upgrade bez dopłat. Warunek to kumaty konsultant na infolinii. Oczywiście trzeba się poruszać w ramach taryfy K.
Odsyłam do wątku >> waw-wro-fnc-450-pln-rt,232,151017?start=140#p1335688
Powodzenia ;)
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#651 PostWysłany: 27 Maj 2020 21:17 
Awatar użytkownika

srebrny
również potwierdzam to co kolega wyżej napisał - "wartość NOWEJ taryfy powinna być wyższa niż 50 euro, zaś ta stara którą chcemy zmieniać nie musi spełniać tego wymogu."
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 28 Maj 2020 14:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy ktoś z Was modyfikował może w ramach polityki covidowej LH swój bilet poprzez obniżenie klasy podróży? Mamy bilety w business saver (ot, taki kaprys z powodu końca *G :D ), a terazi chętnie bym to "zdowngroundował". Na infolinii powiedzieli, że owszem przenieść to do ekonomicznej można, ale różnicy w cenie nie zwracają :( Miał ktoś może z takim tematem do czynienia? Jak się nie da to trudno, ale może warto spróbować u innego agenta?
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 28 Maj 2020 15:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem na kiedy masz ten bilet, ale jeżeli jest to w ramach polityki covidowej to czy nie możesz skasować rezerwacji i voucherem zapłacić za bilety w eco, zostawiając resztę na inną okazję?
W United downgrade ze zwrotem różnicy jest dopuszczalny tylko wtedy gdy sama w sobie taryfa pozwala na zwroty. Robiony jest zwrot oryginalnego biletu i wystawiany nowy w ekonomicznej. W LH business basic to klasa *P* więc zakładając, że mają podobną politykę w takich wypadkach to jest to klasa, która zwrotów nie dopuszcza.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#654 PostWysłany: 28 Maj 2020 16:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Jestem po rozmowie. Niestety, to nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Problem polega na tym, że tak na prawdę, LH nie oferuje w takich wypadkach "vouchera", który rozumieć można byłoby, jako kod zniżkowy o wartości odpowiadającej cenie pierwotnego biletu. Tak to sobie wyobrażałem - anuluję rezerwację, dostanę jakiś kod, potem znajdę sobie kolejny lot, przy którego rezerwowaniu wklepię ów kod w odpowiednie pole obniżając cenę, a to co mi zostanie wykorzystam sobie innym razem. Tak to jednak nie jest.
W gruncie rzeczy, sprowadza się to do tego, że w granicach czasowych wyznaczonych przez LH muszę do nich zadzwonić, gdy będę już wiedział, jakie są interesujące mnie nowe daty, a oni wtedy wystawią nowy bilet i rozliczą go przy użyciu wartości poprzedniego. Do tego, mogę liczyć na dodatkową zniżkę 50 EUR.
Nie ma zatem żadnej różnicy, w stosunku do mojej poprzedniej rozmowy telefonicznej z nimi. Za każdym razem sprowadza się to do zmiany terminu lotu i na żaden zwrot z tytułu przejścia z kl. biznes (klasa P) do ekonomicznej nie mam co liczyć.
Pozostają zatem dwie opcje:
a) zmienić daty bez zmiany klasy podróży (w takim wypadku mogę liczyć na zwrot tych 50 EUR - to mi już potwierdzili),
b) czekać na ewentualne zmiany w rozkładzie wprowadzone przez LH, a najlepiej anulowanie któregoś z odcinków (wtedy mogę anulować całość).
 Profil Relacje PM off
billabong uważa post za pomocny.

#655 PostWysłany: 31 Maj 2020 23:43 

Dostałem voucher na 50 euro za odwołany lot,
gdzie przy kupnie innego biletu mam wpisać kod?
Oraz czy chodzi o ,,Voucher code..." czy o ,,Code for redemption via service..."?
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 01 Cze 2020 01:48 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Na dole jest instrukcja.

Załączniki:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 65.41 KiB | Obejrzany 1256 razy ]

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 04 Cze 2020 07:44 

platynowy
LH anulowała mi loty, chciałbym skorzystać z opcji przebookowania na inny termin bez dopłat. Czy muszę zrobić to przed godziną odlotu na mojej rezerwacji (anulowanego lotu), czy mogę kiedykolwiek?
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 04 Cze 2020 08:07 
Awatar użytkownika

srebrny
@NBE322 jeśli rezerwowałeś ostatnio tj. już w czasie pandemii, możesz dokonać zmiany po terminie w jakim miał się odbyć lot, a to do kiedy masz czas zależy od tego kiedy dokonywałeś zakupu.
Przeczytaj: https://www.lufthansa.com/pl/pl/flight-information akapit "Rozszerzone opcje zmiany rezerwacji oraz vouchery".
 Profil Relacje PM off
NBE322 uważa post za pomocny.

#659 PostWysłany: 04 Cze 2020 21:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Na stronie LH, w zakładce z 'Rozszerzonym planem lotów' na najbliższą przyszłość, pojawiły się ciekawe destynacje: Poznań, Wrocław, Gdansk

EDT: Sprawdzilem POZ i pokazuje dopiero od 1 lipca

Ostatnio edytowany przez krzykrzysztof, 04 Cze 2020 21:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#660 PostWysłany: 04 Cze 2020 21:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeśli chodzi o plany Lufthansy to ta podobno od 1 czerwca lata do Warszawy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 175  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Sogou [Spider] oraz 7 gości