Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Niektóre produkty w Izraelu mają stałą cenę dyktowaną przez ministerstwo. Są one relatywnie tanie. Te produkty będą miały taką samą cenę w obojętnie jakim sklepie (w Eilat'cie będzie ciut taniej bo tam nie obowiązuje podatek VAT).

Są to: chleb, mleko, sery, jogurty, masło, jajka

Aktualną listę produktów oraz ich cen można znaleźć tutaj: http://economy.gov.il/Trade/PriceContro ... aspx#blank

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 28 Lis 2018 00:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Arcon napisał(a):
Ostatnio leciałem z {...}, 0,5l wódki (bo została),
Aż takie oszczędności w Izraelu, żeby z wódką wracać? To niegodne ;)
2 ludzi lubi ten post.

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#82 PostWysłany: 28 Lis 2018 01:07 

Cóż zrobić :) Poszła jeszcze w TLV, w oczekiwaniu na samolot ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 28 Lis 2018 11:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Hummus przechodzi bez problemu, w lutym 6 dużych opakowań ciągnałem do Polski.

Ostatnio edytowany przez cypel, 28 Lis 2018 11:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 28 Lis 2018 11:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Arcon napisał(a):
@gromanek W Izraelu nie obowiązują unijne regulacje dotyczące płynów i płynopodobnych w podręcznym. Ostatnio leciałem z 1,5l wodą, 0,5l wódki (bo została), jakąś coca colą i dwiema paczkami półpłynnego błota z MM, każda chyba po 0,5 kg. To hummus nie przejdzie? :D

I tak i nie. Mnie z winem nie przepuścili. Więc rozbiłem je przy kontroli.
Co do humusu to można za grosze kupić dobre w Polsce, już nie wspomnę ze jest bardzo łatwe do zrobienia.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#85 PostWysłany: 28 Lis 2018 11:55 

Jak nie przejdzie, to nie przejdzie :( zawsze jest jakieś ryzyko zależne od widzimisię urzędnika. Ale chyba się nie mylę mówiąc, że lotniskowe przepisy UE odnośnie płynów (buteleczki 100ml, przezroczysta torebka etc) nie obowiązują w Izraelu?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 28 Lis 2018 11:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
Co do humusu to można za grosze kupić dobre w Polsce, już nie wspomnę ze jest bardzo łatwe do zrobienia.

nigdy nie wyjdzie taki jak z Bliskiego Wschodu chyba, że wszystkie składniki stamtąd przywieziesz
viewtopic.php?p=1051656#p1051656

Ostatnio edytowany przez cypel, 28 Lis 2018 12:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 28 Lis 2018 12:01 

niebieski
Arcon napisał(a):
@gromanek W Izraelu nie obowiązują unijne regulacje dotyczące płynów i płynopodobnych w podręcznym. Ostatnio leciałem z 1,5l wodą, 0,5l wódki (bo została), jakąś coca colą i dwiema paczkami półpłynnego błota z MM, każda chyba po 0,5 kg. To hummus nie przejdzie? :D

Również przewoziłem z powrotem niecałe 500 ml Stocka w litrowej butelce i przeszło bez problemu. Ceny na bezcłówce w Lublinie tak zachęcające, że organizm nie był w stanie przetrawić całych zakupów :oops:
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#88 PostWysłany: 28 Lis 2018 12:47 
Awatar użytkownika

złoty
ale temat jest o oszczędnościach w Izraelu, a nie o oszczędnościach w spożywaniu alkoholu :D , co zresztą się chwali, żeby nie mówili potem "pijany jak Polak na wakacjach",
mój przepis na oszczędności, to prosto po przylocie autobus na granicę z Egiptem i powrót tą samą drogą przed wylotem, cały wydatek to 42 szekle, plus stówka opłaty granicznej, chcą w ten sposób zrekompensować sobie, że dofinansowali mój lot na 40€
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 28 Lis 2018 15:25 

złoty
Arcon napisał(a):
Ale chyba się nie mylę mówiąc, że lotniskowe przepisy UE odnośnie płynów (buteleczki 100ml, przezroczysta torebka etc) nie obowiązują w Izraelu?

Nie obowiązują. Izraelskie służby są jednak sprawniejsze w odróżnianiu rzeczywistych zagrożeń od pozornych :) Tylko z całkiem zrozumiałych względów mogą nie pozwalać wnosić płynów w szklanych butelkach - pewnie zdają sobie sprawę z możliwości szybkiego przerobienia butelki w tzw. "tulipan".
Wodę w plastikowych butelkach można bez problemu wnosić, co zresztą (wracając do pierwotnego tematu wątku) jest dobrą metodą na oszczędność - kupić wcześniej w sklepie "na mieście" zapas wody na lotnisko i na cały lot.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 28 Lis 2018 18:20 

Zeus napisał(a):
Arcon napisał(a):
@gromanek

Ale to nie to samo...... Chyba podróżowanie to zbieranie również tych smaków. Pewnie że nie ma co tonami tego
do Polski przywozić. :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 28 Lis 2018 21:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Monika77 napisał(a):
Chyba podróżowanie to zbieranie również tych smaków.

Raczej trofea, taka ludzka natura. :D
Nawet nie przyszloby mi do glowy, zeby tachac izraelski hummus, zreszta wole libanski, ktory moge kupic na miejscu, w sklepie opodal, albo sam zmontowac.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#92 PostWysłany: 14 Gru 2018 23:42 

cccc napisał(a):
Monika77 napisał(a):
Chyba podróżowanie to zbieranie również tych smaków.

Raczej trofea, taka ludzka natura. :D
Nawet nie przyszloby mi do glowy, zeby tachac izraelski hummus, zreszta wole libanski, ktory moge kupic na miejscu, w sklepie opodal, albo sam zmontowac.

Dzięki za podpowiedzi ale jeśli chodzi o hummus to czy to było w Izraelu czy w Jordanii to w Polsce takiego nie kupię. Zrobić swoj zrobię ale nie o to w tym chodzi :p ten z bliskiego wschodu ma jednak swoj smak i nikt mi nie powie ze w Polsce jest lepszy - jakiś Lidlowy czy Biedronkowy??? Błagam :p Tak jak chaczapuri jest najlepsze w Gruzji albo Cevabcici z Bośni :)))
 Profil Relacje PM off
flyfox lubi ten post.

#93 PostWysłany: 15 Gru 2018 00:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@gromanek sorry, mam niedaleko orientalny sklep, gdzie kupie libanski hummus i lepiej mi smakuje od tych przemyslowych z Izraela, a najlepszy jest jednak domowej roboty.
Podobnie z pesto, moge przywiezc z Wloch czy kupic w sklepie, ale to ktore sam zrobie wydaje sie duzo lepsze, jak oceniali moi goscie. :D
Btw nie mam zoltego pojecia, co mozna dostac w Biedronce czy Lidlu, bo nie kupowalem, ale kuchnia z krajow Bliskiego Wschodu jest mi raczej dobrze znana.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 02 Sie 2019 12:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy można kupić wino w Super Cofix?I za ile.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 03 Sie 2019 09:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt w Polsce nie pije wina?

Pozdrowienia z Czech :D
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 03 Sie 2019 09:36 

platynowy
W Cofix Bar było. Oidp 10 NIS kieliszek. W sklepie nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 03 Sie 2019 16:25 
Awatar użytkownika

niebieski
W jakim sklepie można kupić najtańsze wino.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 03 Sie 2019 17:18 

platynowy
Zapewne w Super Cofix :D ale ceny/pojemności nie znam.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 03 Sie 2019 18:43 
Awatar użytkownika

niebieski
tramin napisał(a):
W jakim sklepie można kupić najtańsze wino.

W Izraelu nie byłem, zatem chętnie się wypowiem ;) .
W sieci supermarketów Victory, podobno dość rozpowszechnionej, przykładowe ceny:
http://www.victoryonline.co.il/Shopping/FindProducts.aspx?Query=%D7%99%D7%99%D7%9F

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 05 Sie 2019 14:14 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
W AM PM dobry wybór w dobrych cenach, czasami na szukach są alkoholowe na Karmelu masz blisko przystanku autobusowego (zajezdni) trzy sklepy z alko.
Uwazajcie tylko bo takie najtansze odpadki to częsro wino szabasowe nie nadające się do picia

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości