Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2018 18:50 

Wlasnie jestemy z zona w Izraelu. Niestety dzisiaj w podrozy z Tel Awiwu do Jerozolimy zorientowalismy sie, ze w paszporcie zony nie ma jej wizy (niebieskiej kartki wydanej przy przylocie do Izraela). Czy ktos mial moze podobna sytuacje i wie co w tym przypadku nalezy zrobic? Czy beda jakies problemy przy powrocie do Polski? Mielismy tez w planach pojechac do Betlejem, ale to juz chyba calkiem niemozliwe (?)
 Profil Relacje PM off  

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#2 PostWysłany: 30 Lis 2018 18:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Do policji?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lis 2018 18:58 

srebrny
O ile dobrze pamiętam to w trakcie pobytu nikt tej kartki ode mnie nie chciał.
Przy powrocie dostaje się różową kartkę potrzebą do wylotu.
Myślę że bez problemu wystawią ją na podstawie paszportu.
Nie spodziewam się większych kłopotów, aczkolwiek nie mam takich doświadczeń.

#4 PostWysłany: 01 Gru 2018 00:03 

niebieski
Zapytalem kiedyś w hotelu, co będzie jak się tą kartkę zgubi. Właścicielka powiedziała, że będą problemy na granicy i dłuższa kontrola. Czy tak rzeczywiście jest, nie sprawdzałem.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Gru 2018 01:55 

niebieski
Wróciłem kilka tygodni temu z Izraela. Byłem w Betlejem /jechałem z Jerozolimy autobusem 231/ i nikt nie zapytał mnie o wizę, którą otrzymałem podczas przylotu. Podobnie podczas kontroli na lotnisku w dniu powrotu.
 Profil Relacje PM off
Dijskra uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 01 Gru 2018 09:13 

Troche ryzykowna wydaje sie podroz bez tej kartki na terytorium Autonomii Palestynskiej. Spróbujemy jutro udac sie do biura imigracyjnego i poprosic o wydanie duplikatu. W systemie zapewne jest slad ze wjazd byl legalny i wiza zostala wydana.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Sty 2019 22:32, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Gru 2018 09:29 

Co to jest to biuro imigracyjne ? Gdzie się konkretnie mieści ? W Jerozolimie ?

Do Autonomii spokojnie możesz wjechać bez tej karteczki. Przy wyjeździe raczej nic nie sprawdzają . Przy wjeździe powrotnym do Izraela ( kilkanaście razy wjeżdżałem) najczęściej nawet nie otwierali mi paszportu. Sama okładka w kolorze UE wystarczała. I nigdy nie wychodziłem z autobusu , jak kazali wysiadać wszystkim, co Arabowie potulnie czynili. Myślę że jak nie załatwisz tej karteczki to na lotnisku też nie będzie problemu. Bo co Ci mogą zrobić ? Zgubiłem i tyle. Ja bym się taką pierdołą nie przejmował. Mają zapewne wszystko w kompach. Nie demonizujcie. Te służby izraelskie nie są takie straszne. Ja tam lubię te młodziutkie dziewczyny z karabinami większymi niż one same. :D
Spoko,spoko Jedź do Betlejem, a do Polski też wròcisz...

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Sty 2019 22:34, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Gru 2018 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Ode mnie żądali tej kartki tylko przy wypożyczeniu samochodu.

#9 PostWysłany: 01 Gru 2018 14:02 

złoty
Na pewno na podstawie tej karteczki dostajesz zwolnienie z VAT przy płatności za wypożyczenie samochodu i zakwaterowanie - tzn. bez tej karteczki do ceny, którą masz podaną w rezerwacji, doliczą jeszcze VAT. Jeżeli już płaciłeś za hotel czy mieszkanie i nie masz zamiaru wypożyczać samochodu, to nie ma z tym problemu.

Co do reszty, jest tak jak piszą przedpiścy :-) Izraelskie służby nie są formalistyczne, skupiają się na zagrożeniach, a nie formalnych wymogach. Możesz się spodziewać, że cię trochę bardziej przepytają, ale może wystarczyć prosta odpowiedź i tyle. Na wszelki wypadek trzymałbym się rygorystycznie zalecanego przybycia na lotnisko 3h przed wylotem.

A w Betlejem byłem dwa razy i z powrotem przechodziłem przez checkpoint 300 pieszo. Za pierwszym razem sprawdzili paszport razem z karteczką, za drugim do przejścia wystarczyła unijna okładka mojego paszportu + ewidentnie słowiańska facjata :-) Myślę, że wpuścić wpuszczą, ale mogą chcieć wyjaśnień, dlaczego nie masz karteczki. Miej na wszelki wypadek przy sobie wydruki z rezerwacją hotelu, lotu itp., żeby w razie czego pokazać, że jesteś turystą przebywającym w Izraelu na chwilę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Gru 2018 19:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Alternatywnie, w Tel Aviv mozna zrobic odprawe przy automatycznych bramkach i karteczka jest niepotrzebna. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Gru 2018 21:10 

Sprawa rozwiazana, wlasnie wrocilismy z Betlejem. Bylismy w "Institute of population and immigration authority" w Jerozolimie. Tam powiedzieli nam ze nie moga wydac duplikatu karteczki. Wiza jest w systemie komputerowym i wydali nam list w zastepstwie, potwierdzajacy legalny pobyt i tym samym umozliwiajacy przekraczanie granicy z Autonomią Palestynską. Przy wjezdzie do Jerozolimy z Palestyny i tak pytali tylko o paszport.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Gru 2018 16:31 

Loty: 159
Kilometry: 260 750
niebieski
Ja tylko dodam, że gdy zostałem wylegitymowany z powodu robienia zdjęć samolotom w mieście Eilat, musiałem pokazać paszport i karteczkę. Dzięki tej karteczce nie ma pieczątek w paszporcie - to jest wiza i stanowi ona podstawę do przebywania na terytorium Izraela.

#13 PostWysłany: 08 Sty 2019 21:57 
Awatar użytkownika

@paweł p
Karteczka jest potrzebna tylko przy wypożyczaniu auta, bo wszystkie ceny wypożyczalni są cenami netto - turyści na wizie B2 nie płacą 17% podatku. Jak jesteś lokalsem albo masz wizę pracowniczą/studencką, doliczają podatek.

W innych przypadkach karteczkę można wyrzucić już odpalając papierosa przy wyjściu z lotniska, bo wszystko mają w systemie komputerowym. Btw, ja przekraczałem granicę z Autonomią nawet i bez paszportu :D
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:01 
Awatar użytkownika

złoty
dodam tylko, że te automatyczne bramki działają wtedy, kiedy się ma paszport biometryczny
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:08 

srebrny
Sz@lony napisał(a):
. Btw, ja przekraczałem granicę z Autonomią nawet i bez paszportu :D

Czyste szaleństwo- jako nick wskazuje ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:15 

Sz@lony napisał(a):
, ja przekraczałem granicę z Autonomią nawet i bez paszportu :D

To w jaki sposòb wróciłeś do Izraela ?
Pytam , bo może masz jakiś patent :twisted: Sporo Palestyńczykòw chce siê wydostać z Autonomii, a nie mają jak.
 PM off  

#17 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:17 
Awatar użytkownika

@miriam @jacakatowice
Nie do końca, bo miałem przy sobie legitymację izraelskiego instytutu badawczego, w którym pracowałem. Od razu inna rozmowa ze strażnikami, cała rodzina podróżująca ze mną bez paszportów nawet z foteli w busie nie musiała wstawać ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:20 

Z fotela to nawet ja nigdy nie wstałem. :D
A nie mam żadnej specjalnej legitymacji. :)
 PM off  

#19 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:24 
Awatar użytkownika

Fakt, turystów nie wyciągają z busa. Ale tych z Zachodniego Brzegu już tak :D
Także polecam jednak mieć paszport ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Sty 2019 22:28 

Nie że polecasz, tylko obowiązkowo trzeba mieć.
Jeszcze komuś przyjdzie do głowy, bez paszportu sobie wycieczkę zrobić.
Wyjechać z Izraela, wyjedzie, bo nie sprawdzają.
Tylko już nie wròci...
 PM off
Sz@lony lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość