Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Za nazywanie stewardów i stewek per kelnerzy (i analogicznie pilotów) post z automatu leci do kosza + ostrzeżenie. Trzymajmy jakiś poziom tej dyskusji...

(Za ironiczne nazwanie też)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [LO] Strajk
#301 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:21 

niebieski
Cytuj:
ale staram się wyobrazić co musi się dziać w tej firmie

Też próbuję sobie to wyobrazić i tym bardziej mnie dziwi to, że ktokolwiek z normalnych ludzi chce tam jeszcze pracować- skoro jest tak źle.
Bo jak wszyscy widzą- jest dramatycznie, zero nowych połączeń, wyniki finansowe najgorsze od dekady albo bez mała stulecia i ogólna zapaść.
Jak na ironię, akurat np. jedna z moich dalszych znajomych zaczęła pracę w LOT około rok temu i póki co wygląda na zachwyconą.

Związkowe kacyki wiedzą doskonale, co się dzieje- skoro LH, AF mogą strajkować, to czemu nie my. Terroryzm jest bardzo skuteczny, jeśli trafia na podatny grunt i negocjatorów. Proste.

A tak poważnie zupełnie- w normalnej firmie jak się "źle dzieje" to następuje rotacja i w skrajnym przypadku firma albo upada albo właśnie wymienia kadrę. Nieszczęście polega na tym, że LOT- szczegóły wcześniej w wątku- prywatną firmą nie jest. A szkoda. Ale jeśli ktoś uważa postępowanie szefostwa za niemoralne- po co się męczyć?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

Mega❗ Malta na 3-dniowy city break za 331 PLN ☕😮 Mega❗ Malta na 3-dniowy city break za 331 PLN ☕😮
Wczasy na wyspie Lesbos ⭐⭐⭐ hotel z basenem z widokiem na morze za 2239 PLN 😎 Wczasy na wyspie Lesbos ⭐⭐⭐ hotel z basenem z widokiem na morze za 2239 PLN 😎
#302 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Tymczasem w odległej galaktyce

"LOT zwalnia, inni zatrudniają. Strajkujący dostali nowe oferty pracy"

Cytuj:
PLL LOT zwolnił 67 pracowników należących do związków zawodowych, którzy biorą udział w strajku. Wszyscy otrzymali już oferty pracy z innych linii lotniczych.

Prezes PLL LOT Rafał Milczarski poinformował 22 października, że w sumie zwolnionych zostało 67 osób. Związkowcy alarmują, że zwolnienia zostały przeprowadzone w sposób skandaliczny. Twierdzą, że dostali zaproszenia na negocjacje zarządem, tymczasem w trakcie rozmów zwolniono liderów związków. Większość została zwolniona za pośrednictwem e-maila.

Jak poinformował w rozmowie z TVN24 kapitan Roman Landowski, wszyscy, których wyrzucono, otrzymali propozycje podjęcia pracy w innych liniach lotniczych. Jak podkreślał, konkurencyjne do LOT-u linie otwarcie mówią o chęci zatrudnienia nawet większej liczby osób, jeśli zarząd postanowi wręczać dyscyplinarki.

Strajk w PLL LOT trwa już dziewiąty dzień. Spółka stoi na stanowisku, że jest on nielegalny, związkowcy nie zgadzają się z tą opinią. Zarząd LOT wystosował pierwszą propozycję kompromisu, jednak została ona natychmiast odrzucona przez strajkujących, jako niespełniająca żadnego z warunków brzegowych.

https://dorzeczy.pl/kraj/81767/LOT-zwal ... pracy.html

I tak pękła banka mydlana o biednym ludzie robotniczym, którym krwiopijcy odbierają szanse na zarobek kilku marnych groszy na chleb.
Tylko czemu inni krwiopijcy chcą tych związkowców - terrorystów zatrudnić ? Tego na razie nawet radio Erewań nie podało :twisted:

Ostatnio edytowany przez zulu, 26 Paź 2018 12:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#303 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja mam wrazenie, ze ten strajk ma bardziej zlozone podloze, szczegolnie po tym jak byly oglaszane glosno w mediach premie dla zarzadu, a pracownicy nie otrzymali podwyzek, ktore im poprzedni szef LOT-u obiecal i sytuacja zaczela powoli eskalowac.

Kod:
Kadra żali się, że obiecanych przez poprzedniego prezesa LOT-u, Marcina Celejewskiego, podwyżek – nie widać, gdyż obecny szef przewoźnika, Rafał Milczarski umowę wycofał. – Powiedział nam, że nie zasługujemy na podwyżki. A jego premia dotyczy pierwszego roku prezesury, gdy miał jeszcze niewielki wpływ na wyniki LOT-u – mówi jeden z pilotów.

Przyszedl nowy prezes, nie wiadomo na jakich ukladach, zaczala sie b. niezdrowa atmosfera, zarzucano mu mobbing, szykanowanie pracownikow, szantaze zwolnieniami etc.
Poza tym prezes idzie w zaparte, nie wykazal inicjatywy, aby ten spor rozwiazac, a dobro i finanse firmy wydaja mu sie obojetne. ;)
Mysle, ze ktos kto pracuje 2-3 dekady lojalnie dla firmy, zzyl sie z ta firma to nie jest tak latwo opuscic poklad.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
zulu napisał(a):
Tymczasem w odległej galaktyce
"LOT zwalnia, inni zatrudniają. Strajkujący dostali nowe oferty pracy"

To i ja się pobawię w teorie spiskowe.
Może dostali lepsze warunki finansowe, ale pierwszym zadaniem było pogrążenie LOTu?
Gdy nie wiadomo o co chodzi...

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:03 

Loty: 39
Kilometry: 27 610
niebieski
Czyli jak pisałem wczoraj z rana, że rynek szybko ich wchłonie i płakać nie będą.

#306 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
@eskie jako że dziś jest piątunio to człowiekowi takie makabryczne myśli do głowy nie chcą przychodzić ale prawdę powiedziawszy mimo szczerych chęci nie znajduję nic na obaleni tej tezy.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 731
Kilometry: 1 034 928
HON fly4free
Właśnie wszystkich interesuje tu los firmy (bez LOTu będzie trudniej o FTLa) i dlatego niektórzy że zgrozą patrzą na generujące straty finansowe i wizerunkowe działania zarządu.

el sueño de la razon produce monstruos
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
JezusieMaryjo, albo ja piszę niejasno, albo Ty czytasz co innego niż napisałem.
Ile kosztowałoby ponowne przyjęcie przez zarząd osoby, która nie budzi sympatii nikogo poza wąziutka grupą i która według instytucji której nazwę wpisuje się, aby nie wpisywać przekleństwa została niesłusznie zwolniona? A wtedy strajku by nie było? Zaraz dopiszę właściwą odpowiedź.

Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#309 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:39 

@pabien, ale prezes LOT to nie pogodynka, czy inna prezenterka od siedzenia przy kwiatku, że ma budzić sympatię. Sympatię pracowników wzbudzi ktoś, kto podniesie im wynagrodzenia, zapewni pachnący papier toaletowy w kiblach i darmową kawę na piętrach. To zresztą normalnie, bo ludzie są łasi na wygody. Ale, pisałem już kilka razy i nawet artykuł wklejono, tej firmy nie stać na wzrost kosztów.
 PM off
SPLDER lubi ten post.

#310 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nojajużniemamsiły - przecież my nie o tym - piszę, że moim zdaniem prezes naraził LOT na znaczące straty, a to nie leży w zakresie jego zadań.

To ja poprzednim razem kiedy pisałem o spreadach bardziej na temat odpowiadałem niż Ty mi teraz.

Tak najlepiej połączyć LOT z Orlenem. Wtedy zamiast upstream o downstream będziemy mieć unikalne w skali światowej instream i outstream.

Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#311 PostWysłany: 26 Paź 2018 13:58 

niebieski
Anonymous napisał(a):
@pabien, ale prezes LOT to nie pogodynka, czy inna prezenterka od siedzenia przy kwiatku, że ma budzić sympatię.

I tutaj jest istota problemu. Bo prezes dostaje tyle pieniędzy za to, że jeśli wymaga tego interes firmy to powinien być pogodynką i słonecznie się uśmiechać nawet do swoich wrogów (np. pazernych związkowców). A kiedy może to ma być pitbullem. Obecny prezes tego nie potrafi i nie rozumie, stąd cała krytyka.
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

#312 PostWysłany: 26 Paź 2018 14:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@pabien
zaplacilem za usluge transportu z A do B w dniu X chcialbym by firma sie wywiazala z umowy
to jakie ma warunki pracy i placy pilot czy stewardesa nie interesuja mnie
tak jak nie zastanawiam jakie warunki pracy i płacy maja pracownicy piekarni z moim ulubionym pieczywem

moze jestem starej daty ale jesli nie odpowiada mi to co "mam" skladam wypowiedzenie i ide w inne miejsce
jezeli czuje sie na silach by podolac nowemu wyzwaniu.

jestem daleko od tego kto reprezetuje jaka opcje polityczna mam juz zwyczajnie alegrie na nie robie a strajkuje
bo mi zle, co nie wlacze to strajk, niebawem otworze lodowke i zobacze ze ser strajkuje bo go wczoraj nie zjadlem ;)

Ostatnio edytowany przez Washington, 28 Paź 2018 09:36, edytowano w sumie 1 raz
ciach wulgaryzm
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#313 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:14 

złoty
Maciej Samcik pisze kolejny raz o strajku w LOT i m.zd. trafia w sedno. Post z facebooka, więc pozwalam sobie przekopiować:

"Dziś mają być znów jakieś rozmowy w #LOT. Proponuję następujący scenariusz działań.
1. Prezes LOT rezygnuje ze stanowiska (nie dlatego, że poczuwa się do winy, lecz ze względu na dobro spółki - jak odpowiedzialny trener drużyny po serii porażek, gdy widzi, że nie jest w stanie jej już pomóc).
2. Strajkujący natychmiast zawieszają protest i deklarują wolę zawarcia kompromisu.
3. Rada nadzorcza LOT wyznacza p.o. prezesa oraz pełnomocnika ds. rozmów z całą załogą, strony wyznaczają mapę drogową (główne pola sporu, cele i terminarz rozmów).
4. Zarząd, rada nadzorcza i związki zawodowe organizują wspólną konferencję prasową zapewniając, że firma od tej chwili będzie funkcjonować normalnie, wszystkie loty będą realizowane zgodnie z planem, pasażerowie mogą być spokojni, zaś najlepsi na świecie polscy piloci co do jednego pozostają na pokładzie najlepszej w naszej części Europy linii lotniczej - LOT.
PS. Nie, nic nie wąchałem, ani nie piłem. Tak po prostu sobie pomyślałem, że raz w życiu można byłoby się zachować się zupełnie nie jak Polacy."
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#314 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:40 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
a jak niby prezes ma sobie poradzic? zgodzic sie na wszystko? to beda strajki co kwartal

poprzepychaja sie przez weekend i od poniedzialku zaczna szukac kompromisu.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Kian, dobro firmy dobrem najwyzszem! :)
Po pierwsze okazac chec dialogu zamiast straszen i wypowiedzen, po drugie dialog, posluchac czego sie domagaja zamaist bucowato sie zacietrzewiac ze strajk nielegalny, po trzecie dialog i dla dobra firmy spelnienie choc jednego z ich zadan.
Na koniec przyznac sie do popelnionych win, wycofac zwolnienia, uscisk reki i usmiech, ktorym mozna zdzialac cuda. :D
Btw tu chodzi o firme, nie o niego i jego ego. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#316 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:50 

srebrny
Ten strajk, niezależnie czy okaże się legalny czy nie, udowodnił że strategia umów B2B się sprawdza i dążenie zarządu do pozbycia się uop jest słuszna.
Straty generowane przez etatowców odmawiających pracy są olbrzymie.
Trudno się dziwić, że dyscyplnarnie zwolnionym pracownikom oferuje się powrót do pracy w oparciu o umowę B2B.
michcioj lubi ten post.

#317 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Poczekajmy prosze, jest ostry nacisk odgorny, podobno prezes musial sie zgodzic, wyslal zaproszenie i nareszcie bedzie dialog ze strajkujacymi zwiazkowcami. :D
Mysle, ze zwolnienia zostana cofniete i w przyszlym tygodniu back to normal.
Btw zimno "na polu" tzn. na dworze sprzyja negocjacjom.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

#318 PostWysłany: 26 Paź 2018 18:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@SPLDER przy takiej postawie to rzeczywiście musisz postrzegać zachodnią Europę jako zło wcielone. Tam zakres praw pracowniczych jest znaczenie szerszy niż u nas, a oni na złość są bardziej efektywni niż tutaj.

Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#319 PostWysłany: 26 Paź 2018 18:25 

srebrny
Pabien jakbyś kiedyś mieszkał poza Polska to byś wiedział ze wcale tak nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 26 Paź 2018 18:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@michcoj ze znanej mi firmy pośrednictwa pracy wiem, że zwalniani w Niemczech dostają z urzędu ochronę prawną.

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości