Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Za nazywanie stewardów i stewek per kelnerzy (i analogicznie pilotów) post z automatu leci do kosza + ostrzeżenie. Trzymajmy jakiś poziom tej dyskusji...

(Za ironiczne nazwanie też)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 731
Kilometry: 1 034 928
HON fly4free
No wiesz co! Przecież trzeba coś w pracy robić.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#102 PostWysłany: 23 Paź 2018 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 433
Kilometry: 755 118
niebieski
W locie do Pragi LOT podstawił dzisiaj samolot SmartWings - trochę duży, obłożenie może 30%. W gratisie do wafelka była nawet kanapka.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 23 Paź 2018 14:36 

Zbanowany
niebieski
Zarząd LOT powrzucał dzisiaj zarobki pracowników. Doskonale wiedzą , że ludziska zaraz będą nastawieni negatywnie do pracowników jak tylko zobaczą , że piloci średnio zarabiają 30 000pln brutto. Brudna gra się zaczęła :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#104 PostWysłany: 23 Paź 2018 14:41 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@HandSome: to takie "nasze" niestety, szczuć na siebie...
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 23 Paź 2018 14:52 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
HandSome napisał(a):
Zarząd LOT powrzucał dzisiaj zarobki pracowników. Doskonale wiedzą , że ludziska zaraz będą nastawieni negatywnie do pracowników jak tylko zobaczą , że piloci średnio zarabiają 30 000pln brutto. Brudna gra się zaczęła :mrgreen:

odpowiedzią powinien być news że politruki członkowie zarządu samej premii rocznej przytulili 625 tyś na łebka.

#106 PostWysłany: 23 Paź 2018 14:59 

niebieski
Jako,że tez mam nieco luzu akurat w pracy to... :D

Chcialem w tej dyskusji przytoczyc kilka cyfr. Zarzad za "bardzo dobre"wyniki przytulil 2,5 mln nagrody do podzialu na 4osoby. Na leb daje to 625 tysiecy. 

Pilotow i cabin crew LOT ma 1720-osob ( dane ze,strony LOT). Dzielac dwie i pol banki na 1720-osob i tak wychodzi 1453 zl na osobe. Nawet jesli dorzucono by im jednorazowo po 700 zl to dla pasibrzuchow i tak,zostaloby ponad 300 tys. Umowmy sie odpoweidzialnosc i umiejetnosci zarzadu jakie sa widzimy... ---
Akcja wreczania dyscplinarek podczas "zaproszenia do okraglego stolu" to tez pomysl debilny i nie zawaham sie tego uzyc. 

Szkoda ze Ci wielcy "menago" nie zadali sobie odrobiny trudu by protest wyciszyc, tylko ida na bezsensowna eskalacje konfilktu. Co im to da? Marketingowo to samobójstwo. Znowu wysla wezwanie do zaplaty zwiazkom zawodowym? 

Firma ktora udaje ze chce byc "powaznym graczem" międzynarodowym, i dazy do budowy hubu porownywalnego z Singapurem czy Hongkongiem zachowuje sie jakby czas zatrzymal sie dla nich 70 lat temu? 

Panowie prezesi wiecie co to w ogole jest nowoczesne zarzadzanie? Co to znaczy budowanie marki? Zaufanie? 

Widzę, że zaczynają wrzucać "a bo pilot to zarabia 30 tys i ciągle mu mało" -
jestem ciekaw co chcą tym osiągnąć? Ze nikt nie będzie traktować ich poważnie?
Szkoda, że Milczarski nigdy nie zadal sobie pytania, czemu nawet większość Polakow woli Lufę, BA, AF, KLM, że o Emirates czy Katarze nie wspomnę? Jestem ciekaw, czy rozumieją takie słowo jak "normalność" ?

Ostatnio edytowany przez Abcn 23 Paź 2018 15:57, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#107 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:02 

HON fly4free
HandSome napisał(a):
Zarząd LOT powrzucał dzisiaj zarobki pracowników. Doskonale wiedzą , że ludziska zaraz będą nastawieni negatywnie do pracowników ...
takie ruchy pokazują, że Zarząd tworzą ludzie, którzy kompletnie się na te stanowiska nie nadają...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#108 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Grzes830324 nareszcie jakies konkrety w tym watku, a nie pusta licytycja i przepychanka, czy zarzad powinien zwalniac dyscyplinarnie, nie znajac prawdziwego background. :D

BTW ciekaw jestem czy to prawda, jesli chodzi o mobbing pracownikow?

https://koduj24.pl/czy-prezes-lot-u-stosuje-mobbing/

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:36 

Grzes830324 napisał(a):
Szkoda, że Milczarski nigdy nie zadal sobie pytania, czemu nawet większość polakow Polaków woli Lufę, BA, AF, KLM, że o Emirates czy Katarze nie wspomnę? Jestem ciekaw, czy rozumieją takie słowo jak "normalność" ?

Skąd informacje co więcej Polaków woli? Większość Polaków nie ma wyboru i musi latać innymi liniami, bo LOT ma wciąż słabo rozwiniętą siatkę. Afryki nie ma, Am. Płd. nie ma, Azja i USA to kilka kierunków, taka Japonia to jedno lotnisko.
 PM off
michcioj lubi ten post.

#110 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
@Grzes830324
Jest jedno ale.
Oczywiście masz rację, ale wątpię czy 700 jednorazowej premii satysfakcjonowałoby kogokolwiek.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:51 

srebrny
-- 23 Paź 2018 15:49 --

Anonymous napisał(a):
Grzes830324 napisał(a):
Szkoda, że Milczarski nigdy nie zadal sobie pytania, czemu nawet większość polakow Polaków woli Lufę, BA, AF, KLM, że o Emirates czy Katarze nie wspomnę? Jestem ciekaw, czy rozumieją takie słowo jak "normalność" ?

Skąd informacje co więcej Polaków woli? Większość Polaków nie ma wyboru i musi latać innymi liniami, bo LOT ma wciąż słabo rozwiniętą siatkę. Afryki nie ma, Am. Płd. nie ma, Azja i USA to kilka kierunków, taka Japonia to jedno lotnisko.

dokladnie, czesto jest sie skazanym na inne linie, poprostu. pozatym co do tego woli/nie woli to zauwaz jak szybko rosnie LO.

-- 23 Paź 2018 15:51 --

Grzes830324 napisał(a):
Pilotow i cabin crewot ma 1720-osob ( dane ze,strony lot). Dzielac te dwie i pol banki na te 1720-osob i tak wychodzi 1453 zl na osobe. Nawet jesli dorzucono by im jednorazowo po 700 zl to dla pasibrzuchow i tak,zostaloby ponad 300 tys.

to dowaliles. dlaczego stewka zarabia tyle ile zarabia a prezes wiecej ? pomysl nad tym kiedys
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 23 Paź 2018 16:52 

niebieski
@michcioj wiem ze dowalilem. Wiem ze 30 tys to zarabia pilot ktory pewnie latac by musial 20 godz na dobe. To tak jak ze srednia plac nauczycieli przytaczana przez ministerstwo. Tylko jest jeden problem... nikt z nauczycieli tej kwoty nigdy nie widzial.

Odnosnie glosu z dyskusji (przepraszam pisze z telefonu wiec nie widze nickow zbytnio)...-nie jestem naiwny i wiem ze 700 zl jednorazowo piloci by pewnie wysmiali. Stewki na smieciowkach majace 3-4 tys juz taka kwota by pewnie nie pogardzily. Ale chodzi mi o efekt wizerunkowy. "Nasze premie w celu zazegnania trudnej sytuacji w firmie" oddalismy bardziej potrzebujacym. Mozna?-mozna... panowie prezesi i tak by pewnie potem cos dostali bo nie wierze ze nie...

Nawet w starozytnosci nie zabijano poslancow wiec ponysl z dyscyplinarkami dla tych ktorzy przyszli na spotkanie..... porazka.

Tak samo jak "nagrody" dla tych co niestrajkuja. Smierdzi to przekupstwem w stylu 500+ ktore ma na celu podzielic i sklocic kolejna grupe spoleczna.
Rockriderr lubi ten post.

#113 PostWysłany: 23 Paź 2018 16:56 

srebrny
O ile dobrze zrozumiałem to dyscyplinarki dostały osoby które nie stawiły się w pracy, a nie które przyszły na spotkanie.

#114 PostWysłany: 23 Paź 2018 16:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Grzes830324 napisał(a):
Wiem ze 30 tys to zarabia pilot ktory pewnie latac by musial 20 godz na dobe.

Zarobki podawane sa w brutto, a nie na reke i jak widac nie wszyscy piloci tyle zarabiaja. 8-)
Kod:
Ile zarabia pilot?

Ile można zarobić? - Widełki zarobków w lotnictwie biznesowym i komunikacyjnym w Polsce są bardzo podobne. Początkujący pierwszy oficer może liczyć na pensję w wysokości od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Zarobki kapitanów to od kilkunastu do nawet trzydziestu kilku tysięcy złotych - mówi Benke.

Polskie Linie Lotnicze LOT poinformowały , że od czerwca wynagrodzenie zasadnicze kapitana Boeinga 787 Dreamliner wzrosło do 18,6 tys. zł brutto miesięcznie. Kapitan mniejszego Boeinga 737 może liczyć na 16,8 tys. zł brutto, a pierwszy oficer - 11 tys. zł brutto.

Dla porównania, kapitan Boeinga 737 w barwach Ryanaira w Irlandii zarabia średnio 16,2 tys. euro brutto miesięcznie
https://businessinsider.com.pl/firmy/za ... ym/3wrclce

Kod:
Tymczasem we wtorek "Super Express” pisze o wynagrodzeniach w PLL LOT. Jak poinformowało dziennik biuro prasowe spółki, na przestrzeni lat 2011-2017 pensje w LOT rosły. Dziś stewardesa zarabia między 5 a 8 tys. zł brutto Starsza stewardesa między 6,5 a 10 tys. zł.

Nalezaloby wziac pod uwage ile wychodzi netto. 8-)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc 23 Paź 2018 17:45, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:02 

niebieski
SPLDER napisał(a):
O ile dobrze zrozumiałem to dyscyplinarki dostały osoby które nie stawiły się w pracy, a nie które przyszły na spotkanie.

Ci ze spotkania też. Tutaj nawet nagranie audio tego spotkania. Żenada (to odnośnie zachowań obu stron sporu).

https://www.newsweek.pl/biznes/pulapka- ... ji/e86dv8g
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:08 

srebrny
cccc napisał(a):
Nalezaloby wziasc pod uwage ile wychodzi netto. 8-)

mozna latwo to wyliczyc, wklep to w kalkulator plac i bedziesz wiedzial
https://wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen
 Profil Relacje PM off
cccc uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
z drugiej strony, gdyby LOT zostal sprzedany jak planowano 4 lata temu, to dziś, nikt a nikt, nie przejmował by się związkami, bo dawno już ich tam by nie było :) albo nie miały by żadnego głosu
prywatna spólka rządzi się innymi prawami

Ostatnio edytowany przez suszek, 23 Paź 2018 17:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Latałem prawie 3 lata. Podobnie jak w restauracji: po przyjściu przejrzeć, czy niczego nie brakuje, otworzyć i zamknąć drzwi, przywitać gości, sprzedawać napoje i przekąski. Owszem, było na początku 3 tygodnie szkolenia (i potem raz w roku 2-3 dni przypominające). Jak obsłużyć gaśnicę, jak kogoś dmuchnąć usta-usta itp. Prawda jest taka, że jak jest sytuacja z problemem medycznym na pokładzie to wszyscy mają pełne gacie i pierwsze co się robi to przez mikrofon pyta czy jest na pokładzie lekarz, pielęgniarka czy ratownik medyczny. Przez 3 lata miałem 2 takie sytuacje, na 150 pasażerów w B737 zawsze jest ktoś z branży medycznej więc ograniczałem się do asystowania tej osobie. W przeciwieństwie do koleżanek i kolegów nie udawałem, że jestem ważniejszy od kapitana tylko po prostu byłem kelnerem. W Air Polonii zarabiałem 4 do 6 tys. zł (rok 2004 jeśli dobrze pamiętam) w Wizz jakieś grosze, niecałą trójkę a w EasyJet niecałe 10 000zł, wszystkie kwoty netto. Plus to, co znalazłem przy sprzątaniu samolotu ;) Czyli raz lepiej, raz gorzej niż kelner, ale byłem połączeniem kelnera i sprzątaczki. Nie wstydzę się, bo żadna praca nie hańbi, może gdybym kiedyś zbiedniał to bym wrócił.

Zadzieranie nosa i poczucie wyższości personelu pokładowego jest żałosne, wręcz śmieszne. Nie ma co się litować nad LOTowskimi kelnerkami, czas im pokazać, że komuna się skończyła.
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 433
Kilometry: 755 118
niebieski
Ja raz zasłabłam na pokładzie - zrobiło mi się ciemno przed oczami bo chciałam spać, przykryłam głowę kurtką i po jakimś czasie mi powietrza zabrakło ;)
Jak się zorientowałam, że coś jest nie tak to już nie bardzo byłam w stanie mówić.
Stewka na szczęście akurat przechodziła i zauważyła, że całkiem biała jestem. Samolot był pełny, ale ta dzielna kobieta przegoniła dokądś moich sąsiadów, ułożyła mnie z nogami do góry na trzech siedzeniach i podała mnóstwo tlenu! Koniec końców miło wspominam - przez 2,5 godziny lotu należałam się i naoddychałam jak nigdy :)
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 23 Paź 2018 17:26 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@BusinessClass
Cytuj:
Plus to, co znalazłem przy sprzątaniu samolotu

Czyli co - dorabiałeś sprzedażą pustych puszek i makulatury?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 6 gości