Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#1961 PostWysłany: 15 Lut 2018 17:37 

Witam,

Kupiłem bilety z PL do USA przez pośrednika. Na pierwszej stronie było Nazwisko i Imię (nie było pola na drugie imię ani napisu - imię / imiona) - dałem dalej... dalej i kupiłem bilety. W wizie i paszporcie mam dwa imiona.... - na stronie pośrednika i telefonicznie - nic sie nie da zrobić... - na stronie lufthansy - lot do USA mam opcje wypełnienia Visa and immigration data (APIS) i tam jest normalnie możliwość wypełnienia dodatkowo MIDDLE NAME.

Pośrednik proponuje zwrot części kasy i kupno drugiego biletu.... ale po cichu zastanawiam się czy ktoś tutaj miał podobny przypadek i jednak poleciał na imie i nazwisko ? bez drugiego imienia?
 Profil Relacje PM off  

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#1962 PostWysłany: 15 Lut 2018 17:38 

srebrny
Ja zawsze latałem na jednym imieniu na bilecie.
 Profil Relacje PM off  

#1963 PostWysłany: 15 Lut 2018 17:42 

Latałeś do USA z wizą gdzie miałeś dwa imiona podane?
 Profil Relacje PM off  

#1964 PostWysłany: 15 Lut 2018 17:43 

srebrny
Tak, na wizie i w paszporcie mam dwa imiona - na biletach zawsze miałem jedno.
 Profil Relacje PM off
pavkajg lubi ten post.
pavkajg uważa post za pomocny.

#1965 PostWysłany: 15 Lut 2018 18:07 

boots napisał(a):
Tak, na wizie i w paszporcie mam dwa imiona - na biletach zawsze miałem jedno.

boots - nawet nie wiesz jak mi poprawiasz humor taką odpowiedzią... dalej jest niepokój ale pojawiła się iskierka :)
 Profil Relacje PM off  

#1966 PostWysłany: 15 Lut 2018 18:14 

srebrny
Wiesz, jak jest: ja nie miałem problemów, ale Tobie się mogą zdarzyć. Oczywiście, oby nie... ;)
 Profil Relacje PM off  

#1967 PostWysłany: 15 Lut 2018 18:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@pavkajg na pewno nie bedzie problemu i mozesz byc spokojny, wazne aby pierwsze ime bylo na bilecie.
Pozdr. i udanego pobytu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
pavkajg lubi ten post.
pavkajg uważa post za pomocny.

#1968 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:16 

przed chwilą przyszedł mail od pośrednika:

"Szanowny Kliencie!
Zgodnie z informacją, którą otrzymaliśmy od linii lotniczej, drugie imie nie jest konieczne w bilecie lotniczym według reguł IATA. Wystarczy podania imienia i nazwiska.
W wyniku jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu z nami."

Nie wiem czy te IATA to najwyższa instancja ale może będzie dobrze...? :)
 Profil Relacje PM off  

#1969 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pavkajg napisał(a):
Nie wiem czy te IATA to najwyższa instancja ale może będzie dobrze...? :)

Bedzie dobrze na pewno, na 100%, a wiec relax. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#1970 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:26 

Witam,
mam pytanie... pierwszy raz spotykam się z takim czymś jak brak konieczności wpisanie numeru paszportu przy odprawie on-line. Lot z Krakowa do Paryża liniami Easyjet. Gdzieś czytałem, że jeżeli poruszamy się wewnątrz Schengen nie ma konieczności podawania tych danych podczas odprawy i, co ważne system nie wołał tych danych. Klik klik i odprawa zakończona, mam już karty pokładowe. Latając innymi liniami (Ryanair) również w Schengen do Grecji, Anglii zawsze podawałem. W tym momencie nie da się wrócić i wypełnić jeszcze raz - Check-in zakończone i jedyną opcją Print boarding pass.
 Profil Relacje PM off  

#1971 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@tomasz-gorz bedzie dobrze, niczym sie nie przejmuj, ale zabierz ze soba wazny dowod osobisty czy paszport. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#1972 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:42 

To teraz jeszcze wątpliwość gdzie wypełnić APIS ... lot jest przez pośrednika i on dane wizowe nie ma opcji edytowania dodania drugiego imienia... na stronie Lufthansy mam możliwość wypełnienia bezpośrednio danych do APIS już z możliwościa wypełnienia danych z paszportu/wizy czyli mam drugie imię... Czy dobrze rozumiem, że to pośrednik na swojej stronie "przesyła te dane"? i mogę je wypełnić bezpośrednio na stronie lufhansy?

I te dane do APIS tylko na lot tam? Czy z powrotem też wymagane? Bo z powrotem mam Air Canada:)
 Profil Relacje PM off  

#1973 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@pavkajg, powinienies zalogowac na stronach przewoznikow i wpisac dane APIS.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#1974 PostWysłany: 15 Lut 2018 19:47 

@cccc dzięki! Oprócz tego, że zawsze na lotnisku jestem na ostatnią chwilę, to paszport mam zawsze blisko siebie :) co do tematu, to jakoś nie stresuje mnie ta sytuacja, tylko nie po to wybieram tanie linie lotnicze (pozdrawiam łowców okazji :D ), żeby później przez nieuwagę dopłacać, hehe nie chcę iść w tą stronę :)
 Profil Relacje PM off  

#1975 PostWysłany: 15 Lut 2018 20:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@tomasz-gorz, nie ma sprawy.
Easyjet wymaga danych APIS dla podrozujacych do Wielkiej Brytanii lub krajow spoza strefy Schengen. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#1976 PostWysłany: 18 Lut 2018 00:35 

Mam bardzo serdeczną prośbę. Szukałem sporo czasu ale nie mogę znaleźć konkretów.

W marcu wracam do Polski z Peru. Kupiłem bilet na linię lotniczą Condor (opcja ekonomiczna) z trzema przesiadkami w Panamie, Dominikanie i Dusseldorfie a więc 3 przewoźników: Copa Airlines, Condor i LOT.

Po internetowej rezerwacji okazało się, że system źle odczytał polskie znaki w moim imieniu i nazwisku, rezerwacja jest na Pawe¿ G.....¿ Pojawiły się dwa hiszpańskie znaki zapytania zamiast polskiego "Ł"

Wiem źle zrozumiałem informację żeby imię i nazwisko wpisać dokładnie tak jak w Paszporcie.

Czy mam już się zacząć bać? Jak ogarnąć ten temat? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o podróże. Mieszkałem jakiś czas w Peru z dala od cywilizacji.

Pomóżcie proszę :)
 Profil Relacje PM off  

#1977 PostWysłany: 18 Lut 2018 00:58 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Możesz wysłać maila do Condora, niech oni ogarną temat, bo oni wystawili bilet, a taka literówka to nie zmiana imienia ;)
Nawet jeśli nie zdążą Ci odpowiedzieć to bym si tym nie martwił - przecież to co w systemie w oczywisty sposób wskazuje na błąd, więc się z tego wytłumaczysz :)

#1978 PostWysłany: 18 Lut 2018 01:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Pabloo1983, na szczescie Condor jest dosc liberalny i dopuszcza nawet 3 bledne litery, pod warunkiem ze nie sa to loty przez USA, Kanade czy Brazylie.
Na wszelki wypadek sprobuj jak najszybciej zadzwonic na infolinie:

https://www.condor.com/eu/popup_hotline.jsp

Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#1979 PostWysłany: 18 Lut 2018 02:32 

Serdeczne dzięki, właśnie próbuję się skontaktować.
 Profil Relacje PM off  

#1980 PostWysłany: 19 Lut 2018 03:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Pabloo1983, nie ma sprawy, ale dalo rade wyjasnic i jest OK?
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości