Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 677 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 03 Sty 2018 02:46 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Może nadawanie bagażu wielkogabarytowego lub o szczególnej uwadze. Może to wyglądać że nikogo nie ma. Celnik nieraz jest schowany za skanerem.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#82 PostWysłany: 03 Sty 2018 04:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Sanvean napisał(a):
Kiedyś latałem z biurami podróży, więc się o to zupełnie nie martwiłem (chociaż bagaż i odprawa z reguły była normalnie robiona).
Ostatnio samodzielnie, ale tylko low costami, z podręcznym.
I wydaje mi się, że gdzieś na lotnisku widziałem taką opcję, że bagaż rejestrowany z naklejkami wrzucało się samodzielnie przy pustym punkcie odpraw. Coś tak myło opisane, ale mnie nie dotyczyło, więc nie wnikałem :)

Niektore lotniska umozliwiaja samodzielna odprawe bagazu rejestrowanego i korzystalem, np. w Kopenhadze czy Bergen.
Drukujesz w automacie oprocz karty pokladowej rowniez specjalna przywieszke do oznaczenia bagazu i sam nadajesz w punkcie zrzutu bagazu tzw. "baggage drop-off point".

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 03 Sty 2018 07:02 

niebieski
Identycznie jest w Monachium, przy czym automaty są dostępne w kilkunastu (jeśli nie kilkudziesięciu) językach i wszystko jest precyzyjnie opisane wraz z obrazkami w jaki sposób przykleić przywieszkę do bagażu, a w razie potrzeby w pobliżu na ogół znajduje się jakiś nadzorujący pracownik, więc bez obaw ;)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#84 PostWysłany: 03 Sty 2018 07:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
silvershark napisał(a):
a w razie potrzeby w pobliżu na ogół znajduje się jakiś nadzorujący pracownik, więc bez obaw ;)

@silvershark, w Skandynawii to raczej nadzurujace, sympatyczne i pomocne Panie. :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
silvershark lubi ten post.

#85 PostWysłany: 04 Sty 2018 01:32 

-- 03 Sty 2018 23:50 --

cccc napisał(a):
Niektore lotniska umozliwiaja samodzielna odprawe bagazu rejestrowanego i korzystalem, np. w Kopenhadze czy Bergen.
Drukujesz w automacie oprocz karty pokladowej rowniez specjalna przywieszke do oznaczenia bagazu i sam nadajesz w punkcie zrzutu bagazu tzw. "baggage drop-off point".

I chyba właśnie w Bergen to widziałem.
OK, rozumiem jednak, ze to rzadkość i w Wawie tego nie ma. Na Ponta Delgada pewnie też nie?

-- 04 Sty 2018 00:32 --

A jeszcze jedno - doczytałem kilka postów wcześniej, że Qatar Airways oferuje nocleg przy dłuższej przesiadce. Szukałem jakiejś informacji na stronie TAP, ale nic nie udało mi się znaleźć. Czy ktoś z Was orientuje się czy takie oferty są powszechne czy tylko wybrane linie je mają? Bo z powrotem mam przerwę 23 h. Do wyboru miałem chyba 10 lub 23 h i celowo wziąłem tą dłuższą, bo wolę na szybko zwiedzić Lizbonę niż siedzieć 10 h na lotnisku. Planowałem znaleźć jakiś nocleg, ale może TAP mi to zapewni?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 04 Sty 2018 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Na stronie TAP jest informacja o stopover w Portugalii. Oferują oni zniżki na noclegi. nie wiem jak to działa w praktyce. I nie wiem czy jak już masz kupione bilety to możesz jeszcze z tego skorzystać. Poczytaj tutaj:
https://portugalstopover.flytap.com/Pol ... a-stopover
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 04 Sty 2018 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 384 906
Lecę AIRCHINA z przesiadką 10h w Pekinie. Czy bagaż rejestrowany muszę odebrać czy będzie automatycznie "przełożony"?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 05 Sty 2018 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@DenisP jeżeli oba odcinki masz na jednym bilecie to bagaż będzie przełożony
DenisP lubi ten post.

#89 PostWysłany: 04 Lut 2018 13:58 

Witam,

Nie za bardzo ogarniam temat. Mam rezerwację na Kubę, łącznie trzy loty transferowe:
Warszawa - Frankfurt
Frankfurt - Toronto
Toronto - Havana

Opłacony mam tylko przelot dla 8 osób, ale nie wybrałem (za dodatkową opłatą) miejsc, gdzie będę siedział na poszczególnych lotach.
Czy taki zakup miejsc jest obowiązkowy, czy też nie kupując tychże miejsc, zostaną mi przydzielone jakieś miejsca obligatoryjnie?
Czy wtedy mogą naszą grupę rozrzucić po całym samolocie? Jak to jest?

Dodam, że nie robiłem jeszcze odprawy, bo jest dostępna dzień przed odlotem. Czy odprawę online dokonuję na stronie pośrednika, u którego kupiłem bilety (BudgetAir), operatora lotu (AirCanada), czy każdy lot osobno?

dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 04 Lut 2018 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
@jarekpiotrowicz
Możesz sam bezpłatnie wybrać miejsca od momentu kiedy odprawa będzie dostępna. Na lot Warszawa-Frankfurt wybierzesz miejsca na stronie Lufthansy, a na dalszych odcinkach na stronie Air Canada.
jarekpiotrowicz uważa post za pomocny.

Temat postu: 50 minut miedzy lotami
#91 PostWysłany: 19 Lut 2018 10:18 

Witam znalazłem dwa loty do Dubaju, jeden Lufthansą z Krakowa do Frankfurtu, 50minut i lot tą samą linią do Dubaju. A drugi lot BA i tam przy locie powrotnym z Londynu do KRK jest 1 godzina i 5 minut na przesiadkę, myślicie że to wystarczy ? czy jeśli lecę całą trasę jedną linią to oni czekają na pasażera czy to jest moje ryzyko czy zdążę albo nie?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 19 Lut 2018 10:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie czekają, bo to zawala im dalsze odcinki, które musi robić samolot. 50min na przesiadkę na dalsza trasę poza Schengen to wg mnie mocno ryzykowne.
Si La uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 19 Lut 2018 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Si La napisał(a):
Witam znalazłem dwa loty do Dubaju, jeden Lufthansą z Krakowa do Frankfurtu, 50minut i lot tą samą linią do Dubaju. A drugi lot BA i tam przy locie powrotnym z Londynu do KRK jest 1 godzina i 5 minut na przesiadkę, myślicie że to wystarczy ? czy jeśli lecę całą trasę jedną linią to oni czekają na pasażera czy to jest moje ryzyko czy zdążę albo nie?

Jak nie będzie opóźnień to spokojnie wystarczy. Zarówno we FRA jak i w DUS miałem ok. 45 min. przesiadki i wszystko się udało - jak zostanie Ci mało czasu jak nam (30 min) to robią fast tracka.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 19 Lut 2018 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Problemem sà właśnie opóźnienia. Jeśli nie jest to samolot stojący na noc w Krakowie to każdy następny przylatuje z trasy. A tutaj już zgaduj zgadula. Może się uda, a może nie. Jeśli komuś bardzo zależy na tej przesiadce to 50min to jest naprawdę ryzyko. To nie jest trasa fra-muc gdzie jak się nie uda dolecieć we FRA na jeden samolot to są kolejne loty co godzinę...

#95 PostWysłany: 20 Lut 2018 00:06 
Awatar użytkownika

srebrny
@BrunoJ
Pytanie było czy 50 min. wystarczy na przesiadkę we FRA, zakładając, że samolot przyleci planowo. Wystarczy. Gdyby było inaczej linia nie wystawiłaby biletu. Nie ma co dorabiać ideologi o opóźnieniach bo te zdarzają się i we Frankfurcie i w Londynie.
W dodatku wolę 50 min. we FRA niż 1h 5min w LHR - założę się z Tobą o dobrą flaszkę, że akurat Niemcy zdążą nawet przy opóźnieniu 20-30 min. (sam to przerabiałem na locie JFK-FRA-KRK).
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 20 Lut 2018 00:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@monroe - pytanie było inne, a założenia sobie dointerpretowałeś ;-P
Planowo to wiadomo że się zdąży, zaś opóźnienia samolotów LH na trasach PL-FRA/MUC są akurat całkiem częste. Niby niewielkie, ale przy krótkiej przesiadce takie 15-20 minut akurat robi różnicę. Po co biegać po tunelach (jak się ma pecha to akurat chodniki są zepsute i trzeba lecieć z buta) i przeciskać się łokciami przy kontroli dokumentów. A potem gdy już zziajany i przepocony, niczym pies po gonitwie, siada na miejscu w samolocie, okazuje się że miejsce obok zajmuje najpiękniejsza dziewczyna/chłopak* (* - niepotrzebne skreślić), jaką sie kiedykolwiek widziało. Która odsuwa się od nas ze względów jak wyżej...
Różnic na temat szybkości transferów między FRA i LHR to tlumaczyć mi nie musisz ;-)

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 20 Lut 2018 01:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 20 Lut 2018 00:56 
Awatar użytkownika

srebrny
BrunoJ napisał(a):
Planowo to wiadomo że się zdąrzy (...) A potem gdy już zziajany i przepocony, niczym pies po gonitwie, siada na miejscu w samolocie, okazuje się że miejsce obok zajmuje najpiękniejsza dziewczyna/chłopak* (* - niepotrzebne skreślić), jaką sie kiedykolwiek widziało. Która odsuwa się od nas ze względów jak wyżej...

To nie przez zapach ale raczej przez to, że Walentynki nie dałaby rady od Ciebie PRZECZYTAĆ!!*
:twisted:

*sorry, za złośliwość, nie mogłem się powstrzymać ;) Miłej nocy :)
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#98 PostWysłany: 20 Lut 2018 01:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja nie miałem Walentynek, tylko środę popielcową ;-)
monroe lubi ten post.

Temat postu: ANA - codeshare
#99 PostWysłany: 02 Mar 2018 19:19 

Witajcie,

W kwietniu wybieram się do Japonii liniami ANA. Jest to lot codeshare WAW-PARIS-TOKYO. Pytanie czy nadany bagaż rejestrowany w Warszawie, leci od razu do Tokyo, czy muszę go ponownie nadać w Paryżu. Dzięki za wszelką pomoc
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 02 Mar 2018 20:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@biało_czarny, jesli na jednym bilecie to bagaz rejestrowany nadajesz docelowo do Tokyo.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 677 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości