Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sty 2018 16:23 

Zbanowany
niebieski
-- 09 Sty 2018 16:12 --

Jeżdżę do Berlina samochodami od..27 lat wieć może nie mam az takiego doswiadczenia :P . Zapewne tylko ja napatrzyłem się na zakorkowane obwodnice po wypadkach i niemozliwośc dojazdu. Zapewne tylko ja byłem zatrzymywany i sprawdzany przynajmniej kilkadziesiąt razy przez Polizei tylko dlatego , ze miałem samochody na polskich blachach. Zapewne tylko ja płaciłem wyimaginowane mandaty. :mrgreen: Czasami niewiedza pomaga ale czasami głupotą jest nie skorzystać z ..podanej wiedzy :lol: Zresztą AguniaSJ sama sobie wybierze warianty :P

-- 09 Sty 2018 16:23 --

BTW...a czy wiecie za co najczęściej Polizei wali mandaty Polakom? :evil: :evil: :evil: Jako b.doswiadczeni kierowcy oczywiście orientujecie się , ze w samochodzie i to nie tylko w Berlinie musicie mieć kamizelki odblaskowe w ilości pasażerów? Pewnie te info też jest niepotrzebne ...ale :P
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 09 Sty 2018 16:33 

Zbanowany
niebieski
kian...niewiedza nie boli :P Czechy to nie Germania i obyś się o tym materialnie nie przekonał :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sty 2018 16:45 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
nie chce wdawac sie w dyskusje,bo wiem jak one sie koncza :D

ale masz

"Od 1 lipca obowiązek posiadania kamizelki wprowadzono w Niemczech. Jej brak oznacza mandat w wysokości 15 euro.

Obowiązek dotyczy wprawdzie tylko kierowców aut zarejestrowanych w Niemczech, ale w trosce o własne bezpieczeństwo warto go dobrowolnie respektować także u nas."

http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/kamize ... owka/bcpzr

2 lata temu zrobilem 22tkm motocyklem po calej Europie. Jakbym mial brac wszystko co w kazdym z krajow obowiazuje to musialbym miec duuuuo wiekszy bagaz.....dlatego doszkolilem sie i woze to co w Polsce jest niezbedne czyli nic :D
 Profil Relacje PM off
Shaq lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:02 

Zbanowany
niebieski
kian...od 1 lipca którego roku? To , że zjezdziłes cała Europę motorem nie oznacza , że jesteś chodzącą encyklopedią obowiązujących przepisów w tym przypadku w Niemczechi dotyczącą samochodów. Jak nie byłes nigdy zatrzymywany samochodem w Germanii przez Polizei to nie pisz , ze zawsze każdy robi to jak Ty. Niemiec walnie Ci mandat nawet za...obuwie :P znasz perfekcyjnie niemiecki i masz papiery niemieckie? Jak nie to nie jesteś także żadnym pozytywnym argumentem dla Polizei. I szczerze Ci życze zebyś o tym naocznie się nie przekonał. Do pierwszego razu każdy jest ..gwiazdą. Potem przysłowie mówi...mądry Polaczek po szkodzie :P Nie mam zamiaru Cie obrażać wiec i Ty mnie nie obrazaj jak w poprzednim poscie którego jak widze usunięto
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:09 

niebieski
@HandSome - zrodla niemieckie: https://www.stuttgartcitizen.com/news/h ... ny-july-1/
zrodla brytyjskie (odpowiednik niemieckiego ADAC): https://www.theaa.com/~/media/the-aa/pd ... .pdf?la=en

@kian ma racje co do tych kamizelek a ty sie pieklisz :).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:18 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
pisalem ze wiem jak sie takie dyskusje koncza :D

zamiast podziekowac ze po 27latach jezdzenia dowiadujesz sie czegos nowego to podwazasz fakty
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#7 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:24 

Zbanowany
niebieski
-- 09 Sty 2018 17:15 --

lataczuk...spokojnie zatem wjeżdżaj na teren Germanii bez odpowiedniej liczby kamizelek. :P

-- 09 Sty 2018 17:24 --

Przepisy także mówią , że nie musisz posiadać w samochodzie gasnicy. Jak pamiętam ok 5 lat temu bezpośrednio za granicą stały patrole Polizei i każdemu polskiemu turyście walili po 100 ojro mandatu. Możesz się odwoływać do sądu niemieckiego. Po polskiej stronie granicy straż graniczna robiła podobny numer Niemcom zdaje się , za niezapalone swiatła podczas wjazdu do Polski. :twisted: :twisted: zapewne także nie słyszałeś o mandatach wlepianych Polakom przez Polizei na terytorium...Polski? :lol: :lol: :lol: W strefie przygranicznej i w tym wypadku w Szczecinie jest wiele przypadków o których ludzie z innych stron Polandii mają małe pojecie . Nie smiem pisać z mieszkańcami Lublina czy Przemysla na temat porządków u sąsiadów Polski od wschodu wiec wszelkie insynuacje nie poparte sporą praktyką nie mają zbyt dużego odzwierciedlenia poza teorią
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:26 

niebieski
@HandSome - OK, ja se dalej bede jezdzil, a Tobie polecam zapoznanie sie z Konwencja Wiedenska w miedzyczasie.

PS. A jak juz sie z nia zapoznasz to bedziesz wiedzial, ze przestrzeganie przepisow ruchu drogowego to nie to samo co wyposazenie samochodu (wiec przyklad o swiatlach troche z d.). Nie przecze, ze sytuacje typu gasnice / apteczki sie zdazaly, ale z tego co mi wiadomo, sluzby obu krajow juz sie z owa konwencja zaznajomily tez.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:47 

Zbanowany
niebieski
Polska z Niemcami szybko się ,,dogadały". Masz rację. Stracili tylko ludzie którzy zapłacili po 100 ojro. Fakt , polizei zobowiązało się po czasie do anulacji mandatów tym którzy mieli druczki tych wpłat :lol: :lol: :lol: to było chyba po 1 roku wieć niewielu odzyskało cash. Powtórze ponownie. Nie pouczam tylko uświadamiam. Masz podane praktyczne info a czy z niego skorzystasz...to Twoja sprawa :P
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
-- 09 Sty 2018 16:41 --

@HandSome niekoniecznie interesują nas Twoje kontakty z zachodnim sąsiadem. Ludzie po prostu chcą się dowiedzieć, gdzie tanio i bezpiecznie można zostawić auto. A swoje antyniemieckie fobie polecam wylewać tutaj http://www.klubygp.pl/forum/ Mnogość lajków gwarantowana.

-- 09 Sty 2018 16:53 --

Kian napisał(a):
-- 09 Sty 2018 14:07 --

od wielu lat parkuje wzdluz rzeki i nigdy nic sie nie stalo. jadac na TLX przed samym mostem skrecamy w PRAWO (Boze bron w lewo-tam moze cos sie stac z autem) i jedziemy 300-400metrow. szukamy miejsca dobrze oswietlonego blisko blokow.

Kian, rozumiem, że miejsca parkingowe wśród tych bloków nie są tylko dla mieszkańców etc?
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 09 Sty 2018 17:57 

Zbanowany
niebieski
fobie?? :lol: :lol: :lol: Lubie Niemców i bywam u Nich przynajmniej raz w tygodniu wiec samo sobie zaprzecza.Zle rozumujesz . To , że opisuję pewne sytuacje nie swiadczy o nienawiści do tego Narodu. ale postępowanie pewnych organów nie nastawia mnie optymistycznie do ich zachowań. A skoro piszesz o fobiach to zapewniam , że zachodni sąsiedzi bardziej nas nie lubią niż my ich :mrgreen: :mrgreen: Czy maja podstawy? to długi temat wiec nie będę marudził. Bywasz pewnie często w Niemczech wiec sam znasz dokładnie odpowiedz :P
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Sty 2018 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
Spraw w każdym kraju i każdej podróży wygląda tak samo:

1. mamy wszystko co w danym kraju jest wymagane i po sprawdzeniu jedziemy dalej
2. mamy wszystko zgodnie z konwencją i po sprawdzeniu albo płacimy od razu mandat albo jedziemy z policjantami na komisariat żeby w ciągu n-godzin sprawę wyjaśnić

99% procent podróżujących na wakacje wybiera wariant 1

Ja uważam że w każdej takiej sprawie to nasze służby dyplomatyczne powinny ostro protestować i zwracać pieniądze naszym obywatelom za niesłusznie wypisane mandaty, ale żyjemy w kraju nieidealnym i wracamy do punktu 1.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Sty 2018 19:36 

niebieski
HandSome napisał(a):
A skoro piszesz o fobiach to zapewniam , że zachodni sąsiedzi bardziej nas nie lubią niż my ich

Ciekawy wniosek. Na jakiej podstawie?

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Sty 2018 20:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@HandSome zamien podroze autem na fly4free, auta kiedys byly modne. :D
Poza tym w samolocie mozesz poznac, nawet soczyste Brunetki. :lol:
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości