Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pifko napisał(a):
A liście koki schodzą paczkami na wysokości powyżej 4000 mnpm.

Chcialbym tylko dodac, ze z lisci koki mozna wyprodukowac kokaine, ale same w sobie nia nie sa, a ekstrakt z lisci koki znajdziemy nawet w coca-coli. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
pifko lubi ten post.

Kiedy Lotnisko Chopina zniesie limit płynów? Znamy termin pożegnania 100-ml buteleczek, ale pojawiły się komplikacje Kiedy Lotnisko Chopina zniesie limit płynów? Znamy termin pożegnania 100-ml buteleczek, ale pojawiły się komplikacje
🇨🇾Cypryjski przedłużony weekend na Dzień Kobiet🏖️ 🌸 Loty i aparthotel z basenem za 589 PLN 😱 🇨🇾Cypryjski przedłużony weekend na Dzień Kobiet🏖️ 🌸 Loty i aparthotel z basenem za 589 PLN 😱
#22 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:18 
Awatar użytkownika

Jeśli chcecie, po przylocie do La Paz (El Alto), spać jak najniżej, to szukajcie hoteli w Zona Sur (najlepiej Obrajes lub Calacoto). Jest tam też dużo cieplej niż w centrum.
A jak was męczy choroba wysokościowa, i macie więcej czasu, to w 3 godz. możecie przejechać do Coroico i odpocząć noc/dwie wśród zieleni na wysokościach grubo poniżej 2000 m n.p.m.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Lip 2017 21:41 
Awatar użytkownika

Ja leciałem z Limy do Cusco i w LAN dawali Inca Coca do picia by podróżnym było lepiej.

Ogólnie nie było żadnych problemów z różnicą wysokości, ale niestety każdy organizm znosi to inaczej.

Kiedyś jako Nico_world

http://globtr.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Lip 2017 22:04 

Ale Inca Cola nie ma żadnych właściwości łagodzących chorobę wysokościową..

Lepiej w LAN poprosić o herbatę, mają Mate de Coca w torebkach ekspresowych. Ale i tak w Cuzco już w rękawie przytyka człowieka :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 11 Lip 2017 22:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Inca Cola to landrynkowy drink, nic więcej.

Mate de Coca lub tabletki Soroche.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sie 2017 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
cccc napisał(a):
pifko napisał(a):
A liście koki schodzą paczkami na wysokości powyżej 4000 mnpm.

Chcialbym tylko dodac, ze z lisci koki mozna wyprodukowac kokaine, ale same w sobie nia nie sa, a ekstrakt z lisci koki znajdziemy nawet w coca-coli. ;)

Idąc tym tropem woda jest używana do chłodzenia reaktorów jądrowych i może być radioaktywna... ;)
Do produkcji coca-coli od prawie 120 lat używany jest już dekokainizowany wyciąg z krasnodrzewu pospolitego.
Oprócz zawartości około 1% kokainy zawiera wiele pierwiastków, a żucie liści wraz z wapniem pomaga na lepsze ich wchłanianie.
Poza tym rozrzedza krew, co na dużych wysokościach jest wręcz niezbędne do transportu tlenu przez krew i jeśli ktoś taki jak ja nie może wcinać aspiryny jak małpa kitu, to liście koki są lepszą alternatywą.
Na dużych wysokościach wodę powinno się pić w ilości powyżej 4 litrów, co przy jej marnej jakości powoduje wypłukiwanie minerałów i tu na kłopoty jak Bednarski znowu koka... Jak żyć Panie Premierze... tylko "pciać i pciać"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 11 Sie 2017 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 534 436
niebieski
Jest jeszcze lek, który można zakupić przed wyjazdem, z tym, że niestety na receptę. Nazywa się Diuramid - jest to lek diuretyczny, można zażywać profilaktycznie, ew przy wystąpieniu dolegliwości. Można pogadać z lekarzem rodzinnym, żeby go przepisał na wyprawę (i dopytać o dawkowanie oczywiście ;) )

#28 PostWysłany: 11 Sie 2017 18:21 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
aarongeru napisał(a):
Jest jeszcze lek, który można zakupić przed wyjazdem, z tym, że niestety na receptę. Nazywa się Diuramid

Nie wiem, czy jest sens truc sie medykamentami, ja wzialem whisky, pokonujac 6-dniowa „Whiskey-Route” w drodze na szczyt Kilimanjaro i rownie dobrze pomoglo. :D
Wydaje mi sie, ze w chorobach gorskich spora role odgrywa nastawienie psychiczne. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Wrz 2017 12:19 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Będę pierwszy raz w życiu lądował w Bogocie tak wysoko ( ok 2600 m. n.p.m ) pytanie, czy jest się czego obawiać? Stosować jakieś leki? Ja wiem, że to nie wysokie Andy, ale wysokość robi na mnie wrażenie.

Ostatnio edytowany przez Abcn 05 Wrz 2017 12:39, edytowano w sumie 2 razy
lit
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 05 Wrz 2017 12:33 

niebieski
Na 2600 m statystyczny czlowiek z nizin raczej nie powinien miec problemow. Po prostu zaplanuj sobie spokojny pierwszy dzien, zakladajac, ze lecisz z Europy i tak bedziesz pewnie walczyc z jet lagiem.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Wrz 2017 15:43 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
lądowaliśmy na 3300, tego samego dnia dotarliśmy blisko na 4000mnpm.
Jednej osobie nic nie było, druga mocno odchorowała
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 13 Wrz 2017 17:02 
Awatar użytkownika

ind_globtroter napisał(a):
Będę pierwszy raz w życiu lądował w Bogocie tak wysoko ( ok 2600 m. n.p.m ) pytanie, czy jest się czego obawiać? Stosować jakieś leki? Ja wiem, że to nie wysokie Andy, ale wysokość robi na mnie wrażenie.

Raczej spokojnie, rzadko się zdarzają problemy poniżej 3 tyś. m n.p.m.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość