Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 22 Sty 2018 14:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Nie wiem jak jak teraz, ale 10 lat temu Casablanka miała swój klimat miasta z innej epoki niż Marrakesz czy sąsiedni Rabat. Ulice bez przejść dla pieszych, rzadka sygnalizacja, nieliczni turyści (choć ja akurat spotkałem rodaków!) wywarły na mnie pozytywne wrażenie. Meczet jest duży itd ale do środka nie zaglądałem. Duże miasto ale jakieś takie senne, spokojne, i też ciężkie do jednoznacznej oceny. Zawsze zachęcam do spędzenia chociażby jednego dnia w Casie, żeby wyrobić sobie swoją opinię o, bądź co bądź, znanym mieście. Mi ono bardzo przypadło do gustu i może to wynikać z faktu, że było to pierwsze marokańskie miasto jakie odwiedziłem.
cccc lubi ten post.

🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
#242 PostWysłany: 04 Kwi 2018 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@pawelos, nie chcę się wdawać w niepotrzebną polemikę, ale zaskoczyłeś mnie twierdzeniem że Anglia jest niebezpieczna. W jakim kontekście tak uważasz? Ja akurat tutaj mieszkam tymczasowo i uważam to za jedno z najbezpieczniejszych miejsc w jakich miałem okazję przebywać.

Jeżeli chodzi o listę miejsc które są uważane za "fajne" a mnie tam nie ciągnie, to strasznie długo się nad tym zastanawiałem. W sumie pojechałbym tak jak kolega @roku chyba wszędzie. Aczkolwiek kilka miejsc (nie wliczając takich które są uważane za "niefajne" jak Bangladesz itp.) gdzie mnie jakoś strasznie nie ciągnie by się znalazło. Kolejność nieprzypadkowa:

Monako - raj dla bogaczy, po co mi to, luksus mnie nie kręci
Dubaj/Katar - Metropolie z petrodolarów na pustyni to nie moja bajka
Tuneja/Algieria - w tym rejonie jest wiele bezpieczniejszych miejsc, które są chyba jednak ciekawsze: Maroko, Liban, Egipt, Jordania...
Australia - daleko, pustynie/pusto, nieciekawe miasta, ludzie też tacy sami jak w USA/Kanada/Zachód... tylko te kangury i Uluru by się zobaczyło, ale to jednak nie priorytet

Więcej nie wycisnę, do reszty miejsc mogę jechać, przynajmniej do tych "fajnych". :-)

#243 PostWysłany: 04 Kwi 2018 21:47 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
1. Izrael.
2. RPA.
3. Malediwy.
4. Indie.
5. Ukraina.
6. Szwecja.
7. Zakopane.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 04 Kwi 2018 21:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ponchek napisał(a):
...
Tuleja/Algieria - w tym rejonie jest wiele bezpieczniejszych miejsc, które są chyba jednak ciekawsze:...

W zeszłym roku dwie koleżanki były same w Tuleji nie narzekały na poziom bezpieczeństwa.
sko1czek lubi ten post.

#245 PostWysłany: 04 Kwi 2018 21:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH, ok ale mówisz o wycieczce z biura, czy o samodzielnym wyjeździe? Bo jeżeli z biura to się nie liczy. ;-)

#246 PostWysłany: 04 Kwi 2018 22:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@ponchek
Całkowicie samodzielny.

#247 PostWysłany: 04 Kwi 2018 22:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH
w takim razie może powielam stereotypy, i nie powinienem tak z góry Tunezji i Algierii skreślać, co nie zmienia faktu, że pomimo niewielkiej odległości, nie jest się łatwo zazwyczaj do tych miejsc dostać, w przeciwieństwie do na przykład niedalekiej Malty czy Sycylii.

#248 PostWysłany: 04 Kwi 2018 22:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@ponchek
No pliss, do Algierii nie łatwo? :arrow: waw-alg-607pln,232,126572

#249 PostWysłany: 04 Kwi 2018 22:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH, no zabrakło w moim poście słowa relatywnie
Biorąc pod uwagę że z Gdańska/Warszawy masz bezpośredni lot do ww. Malty i Sycylii za często 200-300 stówki to jednak chyba przyznasz że łatwiej jest lecieć dolecieć tam niż do Algierii czy Tunezji ;-)
Ale dobra, kończę OT, to moje subiektywne uwagi.

#250 PostWysłany: 04 Kwi 2018 22:40 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
kolega ponchek o utrudnonym dostaniu się do Algierii myślał zapewne w kontekście wymagań wizowych.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 05 Kwi 2018 00:05 

niebieski
namteH napisał(a):
Nie wiem jak jak teraz, ale 10 lat temu Casablanka miała swój klimat miasta z innej epoki niż Marrakesz czy sąsiedni Rabat. Ulice bez przejść dla pieszych, rzadka sygnalizacja, nieliczni turyści (choć ja akurat spotkałem rodaków!) wywarły na mnie pozytywne wrażenie. Meczet jest duży itd ale do środka nie zaglądałem. Duże miasto ale jakieś takie senne, spokojne, i też ciężkie do jednoznacznej oceny. Zawsze zachęcam do spędzenia chociażby jednego dnia w Casie, żeby wyrobić sobie swoją opinię o, bądź co bądź, znanym mieście. Mi ono bardzo przypadło do gustu i może to wynikać z faktu, że było to pierwsze marokańskie miasto jakie odwiedziłem.
Każdy ma oczywiscie swoje zdanie, ale mnie Casablanca wynudziła, zarówno 10 lat temu jak i rok temu. W tym mieście poza meczetem nic nie ma, zero klimatu arabskiego czy afrykańskiego. Wiec jak tylko mogę, prosto z lotniska jadę gdzieś dalej.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 05 Kwi 2018 00:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@pbak
Ja Ci powiem więcej: w ogóle nie byłem w tym meczecie. Rzuciłem okiem z zewnątrz, pstryknąłem fotę i poszedłem dalej. Mi się spodobał klimat tego miasta. Ale, być może, miało na to wpływ to, że było to pierwsze miasto Maroka, które zwiedzałem. I w ogóle pierwsza dłuższa podróż gdzie niczego po za biletami nie miałem załatwionego. Potem jak pojechałem do Tangeru czy Rabatu to tam była już sygnalizacja świetlna częściej spotykana, tak samo jak przejścia dla pieszych. W Casie przechodziłeś gdzie chciałeś a w godzinach szczytu policja kierowała ruchem.

Ostatnio edytowany przez namteH, 05 Kwi 2018 13:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 05 Kwi 2018 10:33 

srebrny
namteh bylem swiatkiem agresji w Casablance w centrum miasta tak o 19 wieczorem.
jegomosc zachowywal sie bardzo agresywnie w kierunku mojej miejscowej znajomej.
i prosze Cie nie zartuj, bo to wcale nie bylo smieszne.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 05 Kwi 2018 11:16 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Co mnie nie pociąga z popularnych?
Wszystkie kraje z temperaturą poniżej 20 st C.
Preferowane powyżej 30, a ulubione powyżej 40 (do zwiedzania, a nie leżenia nad wodą).

Zgodnie z powyższym ulubiony kierunek to Azja płd.-wsch. :)
Nie wiem czemu @Zeus tak nie lubi Bangkoku, bo to mój numer jeden na liście miast odwiedzonych i tych, gdzie najchętniej bym wrócił (a może nawet i zamieszkał). Do zamieszkania może i lepszy byłby Singapur, szczególnie patrząc na średnie zarobki, ale przy zwiedzaniu trochę mu brak tej egzotyki.

#255 PostWysłany: 05 Kwi 2018 11:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co do Bangkoku. Lubię chaos, ale nie ten w Bangkoku.
Może do tego dodało ze kierowca tuktuka zrobił mnie w konie, i potem mnie ścigał maczetą
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#256 PostWysłany: 05 Kwi 2018 11:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Wyczuł, że z Krakowa jesteś :mrgreen:
A żeby zostać w temacie to chyba jedyne kraje, który mnie kompletnie nie interesują to Australia i Malediwy.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#257 PostWysłany: 05 Kwi 2018 13:34 

Skandynawskie już wcześniej skreśliłem, ale Malediwy za darmo bym wziął, choć jakoś specjalnie mnie nie ciągną.

Australia to jeden z moich topów, ale kilkukrotne podejście do kalkulacji kosztów skutecznie go zabija (jakoś nie wiem, czy jest wart z 3 innych). Duży wpływ na liczenie ma campervan tym bardziej, że nie jestem mechanikiem, więc wicked odpada.

Afryka od równika na południe - chciałbym, ale solo nie mam na razie odwagi.

Papua Nowa Gwinea - jak Afryka, ale z odwagą jeszcze gorzej.

Indie - niby na liście topów od lat i nic nie stało na przeszkodzie w realizacji, ale cały czas odkładam - jakoś nie mogę się zmobilizować na ten wypad.

#258 PostWysłany: 05 Kwi 2018 14:02 
Awatar użytkownika

Miejsca w których raczej nigdy nie zawitam ze względów finansowych bądź też mnie nie interesują:

Afryka - Cały kontynent w ogóle mnie nie interesuje, nie kręci. Jedynym miejscem, które chciałbym odwiedzić to Maroko.
Islandia - kwestie finansowe sprawiają, że staje się ona dla mnie mało atrakcyjnym punktem wycieczki
Afganistan i kraje sąsiednie typu Pakistan, Iran itd. Zaliczam je do kategorii tych mniej bezpiecznych a zarazem mało ciekawych.

Pewnie jeszcze coś by się znalazło
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 05 Kwi 2018 14:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Iran bezpieczny i chyba najciekawszy w tym regionie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#260 PostWysłany: 05 Kwi 2018 14:41 

Iran to się chyba z rozpędu załapał.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to jest mega bezpieczny (chyba najbardziej z całego rejonu). Drogo też jakoś nie jest, a i loty czasem w super cenie. Lista zabytków na liście Unesco do krótkich nie należy (20 szt.). Oni tam już mieli rozwiniętą cywilizację, jak u nas z maczugami po lesie biegali. Osobiście nie byłem, ale znam relacje z pierwszej ręki tych co byli :)
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości