Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 18 Lut 2013 18:34 

niebieski
Świetnie dzięki.

Jeszcze odnośnie biletów, to planuję kupić ten pakiet 10 t+ i mam nadzieję, że gdzieś na lotnisku go znajdę, nie przeliczę się?

Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍 Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍
#162 PostWysłany: 18 Lut 2013 18:34 

Loty: 76
Kilometry: 87 275
A jak trzeba kasować bilety w takich sytuacjach:

Chce jechać z T2B CDG do Muzeum lotnictwa (Musée de l'Air et de l'Espace), które jest w strefie 3. Jest ono położone ładnie po drodze z CDG do Paryża dlatego też chcemy je "zaliczyć" od razu. Muszę wtedy kasować na początku 3 bilety, a później raz jeszcze jeden?

Image
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 18 Lut 2013 18:46 

niebieski
Dziś rano czytałem, że cała trasa autobusu 350 jest podzielona na sektory i zależnie od tego ile sektorów trzeba przejechać to tyle biletów się kasuje (bodaj do 6 sektorów 1 bilet, 6-10 2 bilety, powyżej 10 3 bilety). Tylko teraz tego nie umiem znaleźć więc nie wiem jak to tam było dokładnie, ale jest szansa, że chcąc zwiedzić muzeum lotnictwa musicie skasować 2 bilety na dojazd do niego, a potem jeszcze 1 do Paryża. Tylko jak mówię trzeba poszukać jak to dokładnie jest z ilością biletów na daną liczbę przejechanych sektorów.

O znalazłem tutaj pod rozkładem jest rozpiska ile sektorów to ile biletów. Jeśli dobrze liczę, to kasujesz 2 i jedziesz do muzeum lotnictwa, potem wsiadasz kasujesz 1 i dojeżdżasz do Paryża.

#164 PostWysłany: 18 Lut 2013 20:47 

kleyo napisał(a):
O znalazłem tutaj pod rozkładem jest rozpiska ile sektorów to ile biletów. Jeśli dobrze liczę, to kasujesz 2 i jedziesz do muzeum lotnictwa, potem wsiadasz kasujesz 1 i dojeżdżasz do Paryża.

To ekstra,a można prosić o linka? :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 18 Lut 2013 22:19 

niebieski
Fakt, zapomniałem

http://www.ratp.fr/informer/pdf/oriente ... nlieue/300

tu trochę niżej masz rozpiskę ilość sektorów, a ilość biletów do skasowania.

Tylko jak mówię, to wszystko teoretycznie, bo jeszcze tam nie byłem więc nie wiem jak to działa w praktyce.

#166 PostWysłany: 19 Lut 2013 13:21 

Ok, mocno to pokrecone:)

A nie orientuje się ktoś do kiedy działa ta promocja: http://www.vedettesdupontneuf.com/billet_en.php na rejsy po Sekwanie? Jest napisane "Autumn Special" więc generalnie ni jak się to kupy nie trzyma:)

Image
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 20 Lut 2013 16:19 

Witam
wybieram się do Paryża za tydzień i chciałbym abyście potwierdzili moje zdobyte dotychczas informacje i kilka nieścisłości:

1) Ticket + jest czasowy na 90 minut i można nim się przesiadać do tego samego środku transportu (głownie metrem będę podróżował) w obrębie tej samej stacji tak? Tzn. jeśli wychodząc przez bramki już nie mogę użyć tego biletu ponownie na innej stacji?

2) Ticket Jeunes po zakupie np. w czwartek jest aktywny dopiero w sobotę i ważny do niedzieli do godziny 2:30 tak? Tak samo w przypadku biletu na niedzielę? Działa tylko w weekend i święta czy też w piątek? Pytam ponieważ na stronie głównej w czyjejś relacji z Paryża było napisane że można go juz uzywać w piątek.

3)Zamierzam wybrać się do Disneylandu. Cena biletu w jedną stronę to 8 Euro niezależnie skąd bedę jechał ? Czy to z 1 strefy Paryża czy z 3 strefy? Bilet w dwie strony to 14 euro?

4)Pierwsza niedziela miesiąca to darmowy wstęp do większości muzeów. Czy trzeba się wtedy spodziewać dużych kolejek, nawet na początku marca?

5)Mam jeszcze pytanko odnośnie bagażu podręcznego w Ryanair. Czy plecak o zbliżonych wymiarach nawet powiedzmy o kilka centymetrów większy swobodnie zmieści się w koszyku Ryanair w Polsce i na lotnisku Beauvais? Z tym koszykiem chodzi tylko aby go tam wcisnąć tak?

To na razie wszystko co mi do głowy przyszło. Wiem, że większość informacji jest na stronie ale po prostu chcę się upewnić czy wszystko dobrze rozumiem. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 20 Lut 2013 16:25 

tomsaw10 napisał(a):

4)Pierwsza niedziela miesiąca to darmowy wstęp do większości muzeów. Czy trzeba się wtedy spodziewać dużych kolejek, nawet na początku marca?

3 lutego (niedziela) około 10 do Luwru czas w stania kolejce to max 10 min. Do muzeum Orsay 2 godziny przed zamknięciem kolejka też około 10 min. Na łuk triumfalny brak kolejki. Nie wszystkie muzea są darmowe w 1 niedzielę miesiąca - np. do Pałacu Inwalidów obowiązywały normalne bilety - my weszliśmy za darmo gdyż mieliśmy poniżej 26 lat.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 21 Lut 2013 13:17 

Witam

czy mogę Cie prosić o mapki z trasami, które zaplanowałeś ? Własnie wybieram sie do Paryza i bardzo byłyby mi pomocne

Dziękuje
A

guma00 napisał(a):
Witam serdecznie,
Dnia 11 III 2012 wyjeżdżam z kolegami do Paryża (wylot 15 III, godz 14:15). Celem naszym jest zwiedzanie miasta. Chciałbym poprosić o kilka informacji dotyczących zwiedzania. To jest mój pierwszy wyjazd za granicę - w dodatku tylko z przyjaciółmi (4 osoby) i zupełnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać.. Czytam fora, przeglądam strony internetowe całe dnie i jak to zwykle bywa nie na wszystkie info znalazłem odpowiedzi, także gdyby ktoś był tak uprzejmy i mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny.

po 1: planowany przylot to 13:45 (niedziela), lotnisko: Paryż Beauvais - Tille. Jeżeli chodzi o dojazd do miejsca zamieszkania - 97 bld Marceau 92700 Colombes to myślę, że sobie poradzę, gdyż mniej więcej wiem co i jak. Liczę na to, że z lotniska uda mi się tam dotrzeć koło godziny 17:00-17:30, pół godziny zejdzie na rozpakowanie i zapoznanie z domem (lecę tylko z bagażem podręcznym, także nie ma co rozpakowywać zbytnio). Tak więc o godz. 18:00 byłbym już wolny. Czy opłaca się jeszcze gdzieś wychodzić i coś zwiedzać? Nie chciałbym tracić całego wieczoru, gdyż przyjeżdżam 11 III a wracam już 15 III. Proszę mi powiedzieć co można było by zobaczyć o tej godzinie, bo domyślam się, że jak najbardziej coś ciekawego się znajdzie,

po 2: szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia co zwiedzać danego dnia - w tym również, co jest warte uwagi, a co ze względu na ograniczony czas wycieczki po prostu sobie odpuścić.. wiem, że to kwestia indywidualna, aczkolwiek domyślam się, że są w Paryżu pewne miejsca, których po prostu odpuścić sobie nie można (czy nie będą to przypadkiem: wieża Eiffla, Katedra Notre-Dame, Łuk Triumfalny, Bazylika Sacré Coeur, Les Invalides - ze względu na miejsce pochówku Napoleona, Luwr, Musée d'Orsay, Aleja Pól Elizejskich, Rue de Rivoli, Pere Lachaise - miejsce pochówku Chopina, no i do tego może jakiś park?) Jeżeli byłby ktoś tak łaskawy i wypisał mi co mógłbym zobaczyć w pon, wt, śr (i np jak do tego miejsca się dostać; boję się, że metro mnie zniszczy; nigdy metrem nie jeździłem i najbardziej boję się sytuacji, że wsiadam w złe metro i ląduję nie wiadomo gdzie),

po 3: w czwartek planowany wylot mam o godz. 14:15, także jak to w przypadku dnia przylotu, domyślam się, że również da radę w ten dzień coś ciekawego zobaczyć... jeżeli chodzi o dojazd na lotnisko, uważam, że jak trafię z lotniska do kwatery to i na odwrót sobie poradzę... jednakże tutaj się rodzi problem, że gdybym przed wylotem chciał coś zobaczyć to ze względów oczywistych, dochodzi zmiana linii metra itp itd no ale po kilku dniach ogarniania metra chyba i ten temat udźwignę,

po 4: ze względu na to, iż jestem fanem piłki nożnej chciałbym zwiedzić stadion parc de princes... jak tu wyglądałaby sytuacja? czym tam dojechać i czy w ogóle jest sens zwiedzania tego stadionu, możliwie niepotrzebnie zabierając sobie czas na zobaczenie o wiele ciekawszych rzeczy?

po 5: co warto wiedzieć zwiedzając Paryż? Może jakieś wskazówki?

Tak jak pisałem wcześniej, jest to mój pierwszy wyjazd za granicę i każda informacja, nawet najbardziej prozaiczna będzie dla mnie ciekawa i godna uwagi.

Pozdrawiam, Guma00
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 06 Mar 2013 13:25 

Witam,
za 1,5 tygodnia wybiaram się po raz pierwszy do Paryża i w związku z tym mam kilka pytań, na które wcześniej nie znalazłam odpowiedzi:
1. planuję kupić kartę tygodniową kartę Navigo 1-3 lub Paris Visite 1-3. Jednego dnia wybieram się do Disneylandu, który jest w strefie 5. Jaki bilet powinnam dokupić na ten 1 dzień do Navigo lub PV, żeby wjechać w strefe 5? Czy istnieje jakiś jednorazowy bilet na zone 1-5? jaki jest jego koszt? a może tańsza opcja to jednodniowy bilet mobilis 1-5? Kosztuje 14,20 ale mam przejazd w obie strony. Proszę o radę co z tym Disneyem.

2. Jeśli kupię Paris Visite to zgodnie z informacjami znalezionymi tu na forum przysługują mi zniżki.
www.ratp.fr/fr/ratp/r_71215/reductions-et-avantages/

korzystał Ktoś z tych zniżek? jak ją uzyskać? podczas zakupu biletu pokazuje kartę PV? nie ma w tym żadnej ściemy czy jakiś haczyków?

3. ile czasu trzeba być wcześniej na lotnisku BVA w dniu powrotu do Polski? Bus z Porte Maillot jest o 5.55, na lotnisko docieramy 7.10 a wylot dopiero 8.55. Czy nie uważacie, że to za wcześnie? Chyba aż tyle czasu na lotnisku nie potrzeba - będę tylko z małym bagażem podręcznym. Myślę sobie, że wystarczyłoby być chwile przed 8, ale proszę o potwierdzenie od osób, które wracały z BVA czy dobrze myślę czy faktycznie trzeba być już o 7.10

4. może jeszcze troszkę o Disneyu - ile Fast Passtów można pobrać jednocześnie? oczywiście każdy do innej atrakcji. Spotkałam się z różnymi wpisami - jedni piszą, że można na początku obejść większość atrakcji i pozbierać „wejściówki” i to niezależnie od ilości już posiadanych. Jedyny limit to 1 fast pass na jeden bilet (na daną atrakcję) a inni, że do czasu zrealizowania pierwszego fast passa nie ma możliwości pobrania kolejnego na inną atrakcje. Wiecie może jak to jest naprawdę?
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 06 Mar 2013 13:48 

niebieski
4. może jeszcze troszkę o Disneyu - ile Fast Passtów można pobrać jednocześnie? oczywiście każdy do innej atrakcji. Spotkałam się z różnymi wpisami - jedni piszą, że można na początku obejść większość atrakcji i pozbierać „wejściówki” i to niezależnie od ilości już posiadanych. Jedyny limit to 1 fast pass na jeden bilet (na daną atrakcję) a inni, że do czasu zrealizowania pierwszego fast passa nie ma możliwości pobrania kolejnego na inną atrakcje. Wiecie może jak to jest naprawdę?[/quote]

Jak ja byłem to do czasu zrealizowania fasta passa nie można było pobrać kolejnego. Pokazywało godzinę o której można pobrać kolejny.

#172 PostWysłany: 06 Mar 2013 14:21 

Loty: 1
Kilometry: 725
Może jakieś moje info się przydadzą http://gotujebochce.blogspot.com/2012/1 ... kilka.html

#173 PostWysłany: 06 Mar 2013 15:51 

Hej, mam 2 pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi w wątku:

1. Gdzie na lotnisku CDG można kupić T+ (10 przejazdów), ląduję na T1 (LOT)?
2. Czy faktycznie trzeba robić takie karate aby trafić z 350-T1 i na odwrót,przy można jakoś prościej / mapka?

Cytuj:
Zwracam uwagę, że żeby w powrotnej drodze dojechać na Terminal 1 (LOT) trzeba dojechać do końca 350, a następnie kilka/kilkanaście minut odczekać, aż autobus ruszy w drogę powrotną mijając Terminal 1, można kombinować z tzw bezpłatnym transportem kolejką CDGVAL (sedeżeval), ale jak ktoś nie zna lotniska, a spieszy mu się, może mieć problemy, bo CDG to mało przyjazne lotnisko i po angielsku mówią tylko w informacji turystycznej, bo w lotniskowej już nie.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 16 Mar 2013 04:01 

Mam pytanie, odnośnie cen biletu do Luwru. Wiem, że były zniżki, jeśli się przyszło po godz. 18 w czwartki. Jednak później przeczytałam, że już ich nie ma. Jak to teraz wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 16 Mar 2013 13:41 

niebieski
Pobyt we Francji wypadł bardzo dobrze, więc podzielę się doświadczeniami.

Jeśli ktoś jest U26 to wstęp do Luwru jest darmowy i NIE TRZEBA stać w kolejce po bilety (a wcześniej chyba tutaj taką informację znalazłem). Po prostu od razu idzie się do wybranego skrzydła i przy kontroli biletów pokazuje dowód osobisty lub paszport.

Wieża Eiffla jest nieczynna jeśli spadnie śnieg, nie można ani wjechać ani wejść schodami.

Karnet biletów t+ można kupić w automatach na lotnisku lub w kasach, w T2 jest ich sporo nie wiem jak w T1. Mieliśmy jednak problemy z akceptacją kart płatniczych, więc lepiej kupować w kasie, ale tu z kolei sa kolejki.

Dużo czytałem o nieznajomości angielskiego przez Francuzów, ale nie zauważyłem tego, bez kłopotu udawało mi się dogadać w języku Szekspira. Do tego Francuzi okazali się niezwykle uprzejmi i chętni do pomocy, niezależnie od koloru skóry czy kraju pochodzenia (nawet Polacy tam mieszkający byli świetni).

Tutaj załączam moje materiały zebrane przed wycieczką, mapa z opisem, rozkłady autobusów, plan Luwru.
http://speedy.sh/PvFXv/Paryz.rar

A tutaj link do google maps z zaznaczonymi ciekawymi miejscami (mam nadzieję, że link zadziała) https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF& ... dacee3ab47
JarekGdynia lubi ten post.

#176 PostWysłany: 23 Mar 2013 21:43 

Witam, mam trochę nietypowe pytanie, czy wie ktoś coś na temat obecnej pogody w Paryżu? wybieram się tam za nieco ponad 2 tyg i szczerze mówiąc na samą myśl o tym, że może tam być tak jak u nas teraz odechciewa mi się wyjazdu :(
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 24 Mar 2013 12:42 
Awatar użytkownika

kasiaa88 napisał(a):
Witam, mam trochę nietypowe pytanie, czy wie ktoś coś na temat obecnej pogody w Paryżu? wybieram się tam za nieco ponad 2 tyg i szczerze mówiąc na samą myśl o tym, że może tam być tak jak u nas teraz odechciewa mi się wyjazdu :(

Wróciłem w piątek - temperatura około 9 stopni, czasami mocno wieje, wieczorami dość chłodno, ale nie ma mowy żeby spadło poniżej zera :) Jak ja byłem, to prawie cały czas było pochmurnie, raz też trochę pokropiło :)
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 26 Mar 2013 13:48 

Byłam od 22-25.03.2013 pogoda wiosenna około 15 stopni bezdeszczowo ,wieczory chłodniejsze ale nie to co u nas.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:35 

uff no to mnie trochę uspokoiliście:) dzięki za info
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 28 Mar 2013 21:26 

Witam
właśnie wróciłam z rodziną z 5 dniowego wypadu do Paryża.
bardzo dziękuję kered85 za pomoc przy zakupie biletów:-)
bardzo dziękuję wszystkim przedmówcom za opisy podróży i dobre rady
wszystko to nam bardzo pomogło
nawet wskazówki jak się w flunch poruszać i co gdzie kupić

mieszkanie mieliśmy od Pani Doroty z allegro
nick elle_paris

bardzo bardzo polecam
mieszkanie między 3 stacjami metra, wszędzie blisko
pod domem 2 markety sieciowe i piekarnia z pysznymi bagietkami
mieszkanie wyposażone we wszystko co potrzebne a nawet więcej
mimo, że byliśmy w 6 osób to miejsca starczyło dla wszystkich i nie było problemu
jeszcze raz wszystkim dziękuję za dobre rady, które skrupulatnie przeczytałam
serdecznie pozdrawiam
Kasia
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość