Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 24 Lip 2013 11:22 
Awatar użytkownika

My kupowaliśmy bilet na dwa parki w jeden dzień. 259,60 zł.
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#222 PostWysłany: 16 Sie 2013 20:45 

Na przełomie września i października wybieramy się na 5 dni do Paryża. Nocleg mamy w strefie 5, lądujemy oczywiście w BVA. Jedziemy 4 osobową rodziną (2+2). W planach obowiązkowych wieża i Disneyland. Czy przy takiej konfiguracji (2 osoby dorosłe + 2 dzieci) warto wypożyczyć samochód, czy raczej wykupić cztery pięciodniowe karnety na RER do piątej strefy?
Koszty RER 5-days - 173,20€ + bus z lotniska do centrum Paryża 128€, co daje nam 300€, wynajęcie samochodu to koszt 177€ - zostaje więc 120€ na paliwo i opłaty parkingowe, tudzież autostradowe. Proszę o konstruktywne podpowiedzi, która opcja jest sensowniejsza?
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 20 Sie 2013 21:42 

Temat ogarnięty, więc dla zainteresowanych napiszę. Najsensowniejszy wybór (przynajmniej dla nas) to zakup dwóch biletów Pass Navigo Decouverte po 34,40€ (7-dniowych) oraz 2 biletów Paris Visite Pass/Card (w wersji ulgowej dla dzieci) po 28,85€ (5-dniowa)
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 22 Sie 2013 20:17 

Podbijam temat ;)
Lądujemy w Beauvis w poniedziałek o 10:45, powrót mamy w piątek o godzinie 18:00
Plan jest nastepujący. Jedziemy autobusem do Porte Maillot, wsiadamy w metro (linia numer 1), dojeżdżamy do Charles de Gaulle - Étoile, a dalej linią A kolei RER; wysiadamy w Bussy St Georges (tam mamy zaplanowane noclegi).
tego samego dnia chcemy wrócić do Paryża i zwiedzić katedrę Notre Dame i dzielnicę łacińską.
2 dzień - cały Disneyland - mamy blisko
3 dzień łuk tryumfalny, champ-ellyse; eifell touer + Trocadero; jeżeli zdążymy to również Ogrody Luksemburskie
4 dzień Sacré Cœur, Montmartre, hotele de invalides
5 dzień powrót. Tego dnia przydałaby się jakaś przechowalnia bagaży w pobliżu Porte Maillot.
Czy nasz plan jest rozsądny i realny do zrealizowania?
Czy uda się jeszcze do naszego planu dołączyć któreś z atrakcji dla dzieci:
Bois de Vincennes - park botaniczny
miasteczko nauki i techniki La Villette
Muzeum Techniki Cite des Sciences www.cite-sciences.fr
Muzeum Ewolucji w Jardin des Plantes www.mnhn.fr
Akwarium Sea Life jest największym basenem w regionie Ile de France. Obiekt znajduje się w centrum handlowym Val d'Europe, 20 min drogi od Paryża, niedaleko Disneylandu.
Le Jardin d'Acclimatation w Paryżu
Musee d'Orsay
La Vilette, czyli Cite de la science w północnych dzielnicach.
???
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 07 Wrz 2013 14:46 

Najwięcej osób wylatujących chyba tutaj zagląda, więc piszę po prośbie :))

Potrzebuję 6 szt. tych tandetnych wieżyczek co mają nachalni, uliczni, sprzedawcy przy fontannach
koło wieży Eiffla :)) Można wytargować śmieszną cenę przy odrobinie uporu ( 2-3 wieżyczki za 1 Euro :)

Pieniądze przeleję na konto osoby chcącej pomóc :)
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 07 Wrz 2013 17:28 
Awatar użytkownika

Będąc kilka tygodni temu przejazdem, standardową ceną jest 4-5 wieżyczek za 1 euro, przy odrobinie negocjacji można mieć nawet 6-7. Wystarczy odejść kilka metrów od największych atrakcji i pytać wśród grup sprzedawców - jeśli pierwszy nie akceptuje naszej oferty (6-7 za 1e) to odwracamy się na pięcie i podchodzimy do kolejnego, aż do skutku :) . Najlepiej mieć też przygotowaną monetę w kieszeni, żeby nie wyciągać portfela, bo wtedy cena może 'nagle' ulec zmianie ;)

#227 PostWysłany: 20 Lis 2013 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 013
Jutro wybieram się do Paryża i mam jeszcze kilka pytań.
Na stacji Gabriel Péri znajdę się około godziny 18.30.
Następnie będę musiał się przedostać do hostelu przy Barbès - Rochechouart.
Tego dnia chciałbym jeszcze coś wieczorem zobaczyć pytanie co? Plac Pigalle (jest niedaleko)?
Kolejnego dnia chciałbym zwiedzić atrakcje które naniosłem na mapę (https://mapsengine.google.com/map/edit? ... 16NIigAaKo) i wejść na Eiffel Tower. Co byście do niej dodali wartego zobaczenia?
Ostatniego dnia tj. w sobotę kontynuowałbym zwiedzanie miejsc z mapki i o 16 mam transport do Beauvais z Place de la Nation.

Jakie bilety na metro najlepiej kupić? Myślałem zakupić 10 biletów na pierwszy i ostatni dzień oraz całodniowy na piątek (chyba, że jest jakaś lepsza opcja?). Dodam, że mam <26 lat więc łapie się na darmowe wejściówki do muzeów. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 20 Lis 2013 17:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Ode mnie jedna uwaga, jak 'klepiesz bazy' to ta mapka jest ok, a ja zwiedzasz to wykreśl połowę (a nawet 3/4) - w jeden dzień nie ma szans;)

#229 PostWysłany: 20 Lis 2013 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 013
szymonpoznan1 napisał(a):
Ode mnie jedna uwaga, jak 'klepiesz bazy' to ta mapka jest ok, a ja zwiedzasz to wykreśl połowę (a nawet 3/4) - w jeden dzień nie ma szans;)

Oczywiście nie liczę na to, że wszystko z tego zobaczę dokładnie. Zwiedzanie mam zamiar zacząć od głównych atrakcji i stopniowo się przemieszczać.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 04 Gru 2013 23:37 

Witam , czy ktoś był ostatnio i może potwierdzić że na wieżę Montparnasse po 22 godzinie wjazd jest za darmo (restauracja do 1 w nocy)?
I pytanko (wiem że zawsze pozostaje to subiektywne) lepiej wjechać w dzień na Montparnasse a w nocy na Eiffel czy odwrotnie?
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 04 Gru 2013 23:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja na drugą część pytania odpowiem, że na jedną i drugą najlepiej wjechać w dzień i zostać do nocy. Z resztą jak na jakikolwiek inny punkt widokowy :D Czyli teraz zimą około 16-17 wjechać, jak jeszcze jest jasno i poczekać 2-3 godzinki jak się zmienia widok.

#232 PostWysłany: 06 Gru 2013 01:09 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 534 436
niebieski
Mam pytanie-czy bilety czasowe na komunikację miejską w Paryżu są ważne do końca danego dnia czy 24h (lub wielokrotność) od skasowania?

#233 PostWysłany: 06 Gru 2013 01:26 
Awatar użytkownika

srebrny
aarongeru napisał(a):
Mam pytanie-czy bilety czasowe na komunikację miejską w Paryżu są ważne do końca danego dnia czy 24h (lub wielokrotność) od skasowania?

Do 5 rano z tego co pamiętam.

#234 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:56 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
aarongeru napisał(a):

Do 5 rano z tego co pamiętam.

Dzięki!

#235 PostWysłany: 18 Gru 2013 22:47 

Wróciłem w niedzielę z Paryża. Pare informacji:
- w sobote od około 13 godziny staliśmy w kolejce do wjazdu na wieże 2h(tak od środy była słaba przejrzystość powietrza dopiero w sobotę było ładnie)
- mając rezerwację w restauracji na 56 piętrze Montparnasse nie płaciłem za wjazd , polecam widok zwłaszcza wieczorem
- uwaga na fałszywe petycje wspierające głuchych , są pod wieżą i innymi atrakcjami
- Od środy do niedzieli w 2 osoby zużyliśmy 28biletów metra (raczej mało intensywne podróże)
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 19 Gru 2013 10:13 

Mam pytanie dotyczące wejściówek za darmo.. Zaplanowałam podróż do Paryża na luty 2014 rok i w tym roku stuknie mi 26 lat aczkolwiek w czasie wyjazdu bd miała jeszcze "nieskończone" 26. Jak oni to liczą? Znizki są dla osób poniżej czy do 26 roku życia? Pytam bo tu na forum widziałam sprzeczne info. ;)
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 19 Gru 2013 11:25 
Awatar użytkownika

niebieski
MarcelinaPo napisał(a):
Mam pytanie dotyczące wejściówek za darmo.. Zaplanowałam podróż do Paryża na luty 2014 rok i w tym roku stuknie mi 26 lat aczkolwiek w czasie wyjazdu bd miała jeszcze "nieskończone" 26. Jak oni to liczą? Znizki są dla osób poniżej czy do 26 roku życia? Pytam bo tu na forum widziałam sprzeczne info. ;)

Przy wejściu jest napisane że darmowe wejście obowiązuje dla osób w wieku 18-25 z UE. Ja miałem 25 urodziny 6 miesięcy temu. W Paryżu byłem w zeszły weekend i pytałem sie pani przy kasie na wieżę katedry Notre Dame. Powiedziała, że liczy do 26 urodzin. Do Panteonu, Łuku Triumafalnego też wchodzilem za free :)

#238 PostWysłany: 06 Sty 2014 18:17 

Ja mam takie dwa pytania. Jedno tyczy się ceny całodniowego biletu do Disneylandu. Przyznam, że napisana kwota: 259,60 zł nieco mnie przeraża ;) Jednak uwzględnione są w niej aż dwa parki: tak więc sam Disneyland może nie jest aż tak drogi? Szukałam na stronach tej kwoty, ale nie mogłam znaleźć nic konkretnego, jakieś dziwne waluty, no i wszystko po francusku. a ja z tego jezyka znam łącznie dwa słowa...
Moje drugie pytanie zaś tyczy się stref w Paryżu. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, na czym to polega? A dokładniej mówiąc - czy wzrost cen biletów przy zmienianiu stref tyczy się też metra? Jest to dla mnie dość ważna informacja, gdyż będę mieszkać ok. 15 minut od centrum (z tego co pamiętam w strefie 5) i nie chcę wydać majątku na transport... A planujemy podróżować głównie, jeśli nie wyłącznie metrem.
Z góry dziękuję !
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 09 Sty 2014 12:46 

koleżanka mieszkająca w Paryżu mówiła, że nie sprawdzają jakoś specjalnie szczegółowo, ale dopóki nie skończysz 26 lat można spokojnie śmigać (również w dniu urodzin), ewentualnie później tłumaczyć :P
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 17 Sty 2014 16:51 

Hej :)
Wybieram się do Paryża 28 marca do 2 kwietnia z Modlina. Może ktoś leci wtedy?:) Plan zwiedzania mniej więcej już ogarnęłam. Wszyscy mi tylko doradzają, że Paryż jest na tyle nieprzewidywalny, że ciężko określić czy uda się zrealizować plan czy nie bo często coś ciekawego się dzieje (np. jakieś koncerty darmowe), że warto odpuścić sobie coś do zwiedzania danego dnia :)

Mam pytanie i prośbę o pomoc w kwestiach jedzenia. Zabieramy z Polski prowiant śniadaniowy, na obiady chcielibyśmy jeść w mieście. Jesteście w stanie podpowiedzieć jakieś tanie knajpy (nie restauracje)?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość