Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Kwi 2013 16:14 

kleyo napisał(a):
Jeśli ktoś jest U26 to wstęp do Luwru jest darmowy i NIE TRZEBA stać w kolejce po bilety (a wcześniej chyba tutaj taką informację znalazłem). Po prostu od razu idzie się do wybranego skrzydła i przy kontroli biletów pokazuje dowód osobisty lub paszport.

A tutaj link do google maps z zaznaczonymi ciekawymi miejscami (mam nadzieję, że link zadziała) https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF& ... dacee3ab47

W pierwszą niedzielę miesiąca wejście do Luwru jest dla wszystkich darmowe. Co prawda kolejka miała około 300 metrów ale stania było na może 30min - polecam!!!

Wielkie dzięki kleyo za mapkę - bardzo się przydała ;)

Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 Bali na rozpoczęcie sezonu za 2441 PLN ☀️🌴 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍 Zimowe słońce na Sycylii 🌞🏖️ 3 dni w pięknym Trapani za 689 PLN 😍
#182 PostWysłany: 15 Kwi 2013 10:48 

niebieski
Czy moglibyście mi pomóc w kwestii biletów na komunikację ?

Przyjeżdzam do Paryża w środku tygodnia, dlatego niestety nie mogę już kupićbiletu tygodniowego.

Zamierzam jechać do Wersalu (zone 4) i Disneylandu (zone 5).
Jak to najlepiej rozegrać?
Wiem, że mam do wyboru bilety dzienne lub pakiet 10 biletów pojedynczych.
Nie mogłem za to nigdzie znaleźć cen biletów na RER np. na 3-5 zone (jak wygląda wtedy sprawa ze skasowaniem?).
Są tylko pojedyncze czy działają w dwie strony?

Mam też wątpliwości co do wejścia na wieżę eiffla.
Na stronie mają informację, że schodami można wchodzić tylko do godziny 18, a windą do północy.
Ktoś coś wie na ten temat? Chciałem iść tam wieczorem i skorzystać ze schodów a dopiero z 2 piętra wjechać windą dla oszczędności.

z góry dziękuje za odpowiedzi,
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 16 Kwi 2013 12:29 

niebieski
czy ktoś wie czy, aby wchodzić do muzeów za darmo (student poniżej 26 roku życia) potrzebny będzie mi ISIC czy wystarczy zwykła polska legitymacja studencka?
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 16 Kwi 2013 13:16 

niebieski
totti napisał(a):
Czy moglibyście mi pomóc w kwestii biletów na komunikację ?

Przyjeżdzam do Paryża w środku tygodnia, dlatego niestety nie mogę już kupićbiletu tygodniowego.

Zamierzam jechać do Wersalu (zone 4) i Disneylandu (zone 5).
Jak to najlepiej rozegrać?
Wiem, że mam do wyboru bilety dzienne lub pakiet 10 biletów pojedynczych.
Nie mogłem za to nigdzie znaleźć cen biletów na RER np. na 3-5 zone (jak wygląda wtedy sprawa ze skasowaniem?).
Są tylko pojedyncze czy działają w dwie strony?

Mam też wątpliwości co do wejścia na wieżę eiffla.
Na stronie mają informację, że schodami można wchodzić tylko do godziny 18, a windą do północy.
Ktoś coś wie na ten temat? Chciałem iść tam wieczorem i skorzystać ze schodów a dopiero z 2 piętra wjechać windą dla oszczędności.

z góry dziękuje za odpowiedzi,

Może czegoś nie wiem, ale w Paryżu chyba nie ma tygodniowego biletu, a te okresowe które są nie kończą się z końcem tygodnia, w którym zostały zwalidowane. Paris Visite jest na 1, 2, 3, 5 dni w wersjach na 3 lub 5 stref

http://booking.parisinfo.com/z6200e2x26 ... sport.aspx
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 16 Kwi 2013 14:39 

niebieski
z tego co ja przeczytałem na stronie RATP.fr to są bilety tygodniowe które działają od poniedziałku do niedzieli i można je kupić do środy włącznie.
Są też bilety jednodniowe. PARIS VISIT jest to opcja dla turystów (zawierająca zniżki różne przez co o wiele droższa od zwykłych biletów).

nie mogę nigdzie tylko znaleźć cen biletów na RER np. na strefy 3-5 ( na pierwsze 2 strefy będę miał bilet dzieny)
ktoś wie ile kosztują takie bilety?
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 16 Kwi 2013 15:33 

niebieski
totti napisał(a):
czy ktoś wie czy, aby wchodzić do muzeów za darmo (student poniżej 26 roku życia) potrzebny będzie mi ISIC czy wystarczy zwykła polska legitymacja studencka?

Do większości muzeów obywatele UE (a więc także Polacy) do lat 26 wchodzą za darmo. Jest to zniżka na wiek, a nie studencka, tak więc należy okazać dowód lub paszport (na legitce studenckiej pewnie też da się wejść). Co ważne, wchodząc do Luwru i łapiąc się na to darmowe wejście nie trzeba stać w kolejce po bilety, tylko od razu idzie się do wejścia i pokazuje dokument tożsamości.

Co do biletów na RER to niezły bajzel z tym jest, nam pomagała przy zakupie Polka mieszkająca we Francji i sama nie do końca to ogarniała.

Na stronie RATP wyczytałem, że jadąc np. z przedmieść na północy Paryża, do przedmieść na południu należy kasować tyle biletów t+ ile razy przekraczamy granicę strefy (ale bez podwójnego liczenie granicy tych samych stref). Więc na logikę jadąc RER z strefy 1 do 5 przekraczamy granicę 1-2, 2-3, 3-4, 4-5, więc należy skasować 4 bilety t+. Przy czym ja to opieram tylko na logicznej interpretacji tego co napisano.

Będąc w Paryżu za dojazd z CDG do Gare du Nord kolejką RER płaciłem jakieś 8,4 euro, w drodze powrotnej jechałem z jakieś nieznanej mi stacji, z przesiadkami i na gapę, ale to było wynikiem opadów śniegu i zamknięcia autostrad, przez co prawie uciekł nam samolot.

#187 PostWysłany: 18 Kwi 2013 11:00 

wróciłam wczoraj z Paryża. Było cudownie, ale chciałam Was ostrzec przed jazdą metrem na gapę. Teraz w Paryżu aż roi się od kanarów. stoją przy bramkach nie tylko przy wejściu, ale też prz wyjściu z metra. byłam w Paryżu 4 dni, kanary sprawdzały mnie 4 razy. W Paryżu byłam też 3 lata temu na dłużej, wtedy nie spotkałam żadnej kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 21 Kwi 2013 13:51 

niebieski
A czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z La Defense?
Mając bilet ytgodniowy lub jednodniowy na 2 strefy, można na takim bilecie dojechać do ostatniej stacji metra linii nr. 1 czyli La Defense?
Na mapie to jest strefa 3, ale czytałem gdzieś że mimo tego kazdy bilet obowiązuje na całe METRO
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 22 Kwi 2013 20:45 

niebieski
Witam. Podbijam temat, również jestem zainteresowany. Pozdrawiam

#190 PostWysłany: 22 Kwi 2013 21:27 

niebieski
Hmm w sumie na stronie jak teraz patrzę, to pisze że na całe metro, ale jak się szykowałem do wyjazdu i szukałem danych, to byłem przekonany że trzeba dodatkowy bilet do tamtej strefy i też dlatego tam nie pojechałem. Teraz niestety nie mam czasu tego sprawdzać i szukać.

#191 PostWysłany: 22 Kwi 2013 21:33 

totti napisał(a):
A czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z La Defense?
Mając bilet ytgodniowy lub jednodniowy na 2 strefy, można na takim bilecie dojechać do ostatniej stacji metra linii nr. 1 czyli La Defense?
Na mapie to jest strefa 3, ale czytałem gdzieś że mimo tego kazdy bilet obowiązuje na całe METRO

Jak byłem kilka let temu to jechałem tam na jednorazówce, teraz czytałem (bo ponownie jadę :)) też iż nawet jeśli stacja jest w 3 strefie to obowiązuje bilet jednorazowy. Generalna zasada jest iż jednorazówka umożliwia jazdę całym metrem z przesiadkami do 90 minut, nawet jeśli stacja metra jest w 2 lub 3 strefie, co już nie można innym środkiem transportu (autobus, pociąg).

Więc generalnie można

Ostatnio edytowany przez rob20 22 Kwi 2013 21:36, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 22 Kwi 2013 21:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Na jednorazowym dojedziesz na pewno. Ja jeździłem na 5-dniowym visit Paris i też się dało.

#193 PostWysłany: 23 Kwi 2013 09:04 

niebieski
a czy ktoś wie jak to jest z biletem tygodniowym ( nie Paris Visite)
Czy jest on sprzedawany tylko na karcie Navigo za którą się płaci dodatkowo czy również w formie zwykłego papierowego biletu?
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 14 Maj 2013 13:12 

niebieski
Ja sie zastanawiam miedzy dwoma rodzajami biletow-potrzebuje bilet jednodniowy w ktorym musze miec transport mmiedzy CDG a ORY i dodatkowo chce troche pozwiedzac Paryz-z tego co wyczytalem najtanie wychodzi bilet Mobilis na strefy 1-5 14,2 euro,natomiast ten bilet nie dziala na OrlyBus,OrlyVal-a czy bilet Paris Visite na 1 dzien ,strefy 1-5 dziala na OrlyBus,OrlyVal za 20 euro a zaoszczedzilbym wtedy troche czasu

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 18 Maj 2013 11:04 

niebieski
Przelicz sobie ile tych przejazdów będziesz miał, bo może bardziej się opłaca kupić 10 biletów t+, bodaj za 13 coś euro, do CDG na pewno można na nich dojechać (ale kasuje się bodaj 3 i jedzie się autobusem podmiejskim), ale nawet jak sam porównujesz z tymi innymi biletami dziennymi, gdzie i tak nie masz w ich ramach dojazdu do CDG, a podróżujesz np. w 2 osoby, to być może wystarczy te 5 przejazdów metrem. Ja jak byłem to ciągle jeździłem pod ziemią, bo było zimno i wietrznie, ale jak teraz jest ładna pogoda to naprawdę warto trochę pochodzić i zobaczyć miasto, a nie tylko odbębnić zabytki.

#196 PostWysłany: 22 Maj 2013 14:05 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Cześć,

będziemy w Paryżu na CDG o 18:30 w środę a w czwartek mamy loty z Orly o 12:00. Wieczór i noc w Paryżu chcielibyśmy jakoś wykorzystać na zwiedzenie kilku najważniejszych miejsc: wieża Eiffla, Pola Elizejskie, wjazd na Montparnasse (po godzinie 22 chyba darmowy), trochę poszwędać się po centrum.

Noclegu nie rezerwowaliśmy. Szczerze mówiąc myślałem że dojedziemy do centrum transportem publicznym, zostawimy bagaże i wypożyczymy rowery. Jednak trochę poczytałem i zarówno z przechowalnią bagażu nie jest łatwo, jak i z ogólnodostępną w nocy wypożycalnią rowerów (coś jak we Wrocławiu).
Koszty takiego transferu pomiędzy CDG a ORY z nocnym zwiedzamiem liczyłem na ok 10€ bilety + 20€ za przechowanie dwóch dużych walizek + wypożycenie rowerów.
Wczoraj wpadłem na pomyśł wypożyczenia samochodu: wziąść po przylocie wieczorem na CDG i oddać rano na ORY. Będzie można gdzie zostawić bagaże i łatwo się przemieszczać. Koszty nienajgorsze bo 60€ za Forda Focusa (zmieszczą się walizki do bagażnika :) ) + kikanaście euro na paliwo.

Czy ktoś próbował takiej opcji zwiedzewnia kilku mijesc Paryża w nocy?
Jak jest z parkowaniem pod atrakcjami Paryża?

Z góry dzięki za porady...

#197 PostWysłany: 22 Maj 2013 15:30 

Jak sprawa wygląda z Wersalem, dwa lata temu mogłem wejść i podziwiać ogrody za darmo, w tym roku nagle rozstawili budki i trzeba było nabyć bilet, czy w jakimś terminie jest on darmowy?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 22 Maj 2013 15:36 

Loty: 6
Kilometry: 8 772
lichu napisał(a):
Jak sprawa wygląda z Wersalem, dwa lata temu mogłem wejść i podziwiać ogrody za darmo, w tym roku nagle rozstawili budki i trzeba było nabyć bilet, czy w jakimś terminie jest on darmowy?

Hmm.. ja byłem w sierpniu 2011 i już wtedy wstęp był płatny. Nie pamiętam dokładnie kwoty, ale wydaje mi się, że coś koło 6 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 22 Maj 2013 15:40 

Pazerne to się zrobiło :)

Paryż kompletnie zwariował na punkcie kasy, denerwuje mnie to miasto że jest tak drogie...
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 22 Maj 2013 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Ja też byłem w 2011 roku (konkretnie wrzesień) i wstęp do ogrodów był już płatny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość