Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Malta będzie od 14.07.2021r respektowała tylko Unijny Certyfikat COVID, a także analogiczne certyfikaty wystawiane przez Wielką Brytanię.

W przypadku unijnego certyfikatu Malta robi istotne zastrzeżenie: od środy będzie espektowała tylko tę część certyfikatu, która dotyczy szczepień. Oznacza to, że na Maltę nie będą wpuszczane (bez kwarantanny ) osoby z certyfikatem potwierdzającym przechorowanie koronawirusa, które jednocześnie nie zostały zaszczepione.

Jak czytamy w depeszy agencji Reuters, jedyny wyjątek od reguły zaszczepienia będą stanowiły dzieci w wieku 5-12 lat, które jednak, aby wjechać na Maltę, będą musiały mieć negatywny wynik testu na koronawirusa i podróżować w towarzystwie w pełni zaszczepionych rodziców lub innych opiekunów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malta - covid
#441 PostWysłany: 30 Gru 2021 23:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
@eroberto1 na rządowych stronach nie ma nic o skracaniu ważności, ale warto sprawdzać co jakiś czas https://foreignandeu.gov.mt/en/Governme ... -Info.aspx

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#442 PostWysłany: 03 Sty 2022 00:05 

niebieski
jestem właśnie na Malcie, na WMI pobieżne sprawdzenie certyfikatu szczepienia i dPLF, na Malcie tylko dowód osobisty, skanowanie dPLF i "miłego pobytu". Zaskakujące że wszyscy chodzą w maseczkach, nawet młodzież respektuje ten obowiązek. Dziś sąsiadka w szlafroku z rana wyszła na pogaduchy z koleżanką na schody i maseczka na twarzy. Spotkałem natomiast również osoby z maskami pod brodą, po zbliżeniu się usłyszałem rodaków :)
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 03 Sty 2022 11:44 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
@eroberto1

A czy rzeczywiście poza Vallettą i najważniejszymi atrakcjami jest większy luz maseczkowy? Bo napaliłem się na Maltę, ale noszenie maseczki non stop jest dla mnie nie do zaakceptowania.
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 03 Sty 2022 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
@LaMancha jak cię przyłapią bez maski to zwyczajnie dostaniesz mandat :) niezależnie od tego gdzie jesteś - w Vallettcie czy na takim odludziu jak klify Dingli.
3 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#445 PostWysłany: 03 Sty 2022 12:12 

niebieski
Poza stolicą również pilnują się z maseczkami. Wczoraj okolice Blue Grotto, siedzą w swoim gronie, popijają kawkę a między łykami zakładają maseczki, dyscyplina jest. Image
 Profil Relacje PM off
orchidea04 lubi ten post.

#446 PostWysłany: 03 Sty 2022 15:17 

A czy maseczki bawełniane są uznawane za gorsze? Tzn. mogą mnie gdzieś nie wpuścić w takowej? I wiem, że to wróżenie z fusów, ale są jakieś widoki, że Malta może wprowadzić testy dla zaszczepionych w najbliższym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 03 Sty 2022 20:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
LaMancha napisał(a):
A czy maseczki bawełniane są uznawane za gorsze?

@LaMancha maski materialowe sa dozwolone na miejscu, na Malcie i nikt Cie za takowe nie przegoni.
Nigdy nie stosowalem takiej maski materialowej, ale widzialem u dziewczyn maski w takim samym kolorze jak torebka czy buciki. A czemu faceci nosza materialowe to nie rozgryzlem? :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 04 Sty 2022 20:24 

Maseczki można nosić jakie się chce.
Większość nosi norlmalnie ale jak odjedziesz od cywilizacji to nawet kierowca w autobusie ma je pod brodą ;)
LaMancha lubi ten post.

#449 PostWysłany: 13 Sty 2022 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Minister zdrowia ogłosił dziś, że nakaz masek na zewnątrz znika od poniedziałku dla w pełni zaszczepionych - czyli dwie dawki plus booster.
Więcej info tu: https://timesofmalta.com/articles/view/watch-mask-rule-social-distancing-relaxed-but-vaccine-pass-plan.927511
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#450 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:13 

Loty: 70
Kilometry: 98 924
Certyfikat szczepionki będzie ważny tylko przez trzy miesiące od drugiego zaszczepienia lub dziewięć miesięcy od dawki przypominającej.

To teraz pytanie czy tylko maltańskie, czy nasze też...
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:18 

niebieski
orchidea04 napisał(a):
Minister zdrowia ogłosił dziś, że nakaz masek na zewnątrz znika od poniedziałku dla w pełni zaszczepionych - czyli dwie dawki plus booster.
Więcej info tu: https://timesofmalta.com/articles/view/watch-mask-rule-social-distancing-relaxed-but-vaccine-pass-plan.927511

własnie czytałem i miałem wrzucić tu info :)
to jest bardzo dobra wiadomość.. bo ten irracjonalny przepis że trzeba mieć maskę na twarzy non-stop, nawet na odludziu był jeszcze głupszy niż zamkniecie lasów w PL...
 Profil Relacje PM off
LaMancha lubi ten post.

#452 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:20 

Alleluja! Wylot we wtorek! :D

@Hunta

Nie ma żadnej różnicy pomiędzy szczepionką maltańską, a polską, więc myślę, że jest to przepis ogólny.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:34 

No wlasnie ja miałem covid i nie zdążylem na trzecią dawkę, a druga mialem w czerwcu, więc jesli dotyczy wszystkich, to mam nieważny certyfikat...
+ ludzie z ktorymi lecę specjalnie nie szli na trzecią, bo okres pomiędzy nią, a wyjazdem jest za króki
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@Hunta W artykule z linku wyżej są podane wyłączenia, może warto się temu przyjrzeć
Those who tested positive in recent weeks and are waiting to get their booster dose

#455 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:43 

Hose napisał(a):
@Hunta W artykule z linku wyżej są podane wyłączenia, może warto się temu przyjrzeć
Those who tested positive in recent weeks and are waiting to get their booster dose

Tak wiem, widziałem wyłączenie. Natomiast nadal nie wyłącza to moich niezaszczepionych trzecią dawką znajomych ;)
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Przy boosterze chyba nie ma warunku, że jest ważny X dni po aplikacji, więc znajomi mogą go zrobić w każdej chwili.
Po pozytywnym wyniku jest zalecenie odczekania 30 dni.

#457 PostWysłany: 13 Sty 2022 15:54 

Hose napisał(a):
Przy boosterze chyba nie ma warunku, że jest ważny X dni po aplikacji, więc znajomi mogą go zrobić w każdej chwili.
Po pozytywnym wyniku jest zalecenie odczekania 30 dni.

The following are NOT VALID for travel to Malta:

•COVID Vaccine Certificates with less than 14 days from the final dose

jeśli traktowac booster jako ostatnią dawkę, to musi być ten przedział czasowy
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 13 Sty 2022 16:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli chodzi o sam wjazd do kraju to wciąż powinno obowiązywać 9 miesięcy ważności (podobnie jest we Francji).

member states must accept any vaccination certificate that has been issued less than nine months since the administration of the last dose of the primary vaccination
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6837

Masz rację odnoście 14 dniowego "okienka" po boosterze, ale wspomniane ograniczenia dotyczą certyfikatów wystawionych na Malcie czyli. głównie maltańskich obywateli i rezydentów.

Important Notice: Validity of vaccine certificate issued by the Maltese Authorities – effective 17th January 2022
https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx

#459 PostWysłany: 13 Sty 2022 17:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Hunta napisał(a):
Certyfikat szczepionki będzie ważny tylko przez trzy miesiące od drugiego zaszczepienia lub dziewięć miesięcy od dawki przypominającej.

To teraz pytanie czy tylko maltańskie, czy nasze też...

Dobrze rozumiem że dzieci 12-18 lat nie muszą wykazywać szczepienia boosterem tzn że paszport covidowy dla nich ważny jest 9 miesięcy (czy może jednak 3)?
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 13 Sty 2022 17:33 

LaMancha napisał(a):
@Hunta

Nie ma żadnej różnicy pomiędzy szczepionką maltańską, a polską, więc myślę, że jest to przepis ogólny.

Wygląda na to, że jednak jest różnica i tak się prezentuje:
- obywatele i rezydenci Malty - certyfikat ważny od ostatniej dawki 3 miesiące (przy 2 dawkach) lub 9 miesięcy od trzeciej (boostera)
- obcokrajowcy - certyfikat ważny 9 miesięcy od ostatniej dawki (bez znaczenia czy 2 czy 3)

"CURRENT TRAVEL REQUIREMENTS APPLICABLE TO ALL PASSENGERS FROM RED LISTED COUNTRIES/ZONES

2) A valid vaccination certificate recognised by the Superintendent of Public Health (age 12+) for a full course of vaccination (2 doses or 1 dose of a single dose vaccine) with EMA approved vaccines"

cytat ze strony którą podał @Hose
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość