Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 468 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lizbona
#201 PostWysłany: 11 Gru 2016 13:23 

srebrny
jasamek napisał(a):
1. Moim zdaniem Lisbona Card w ogóle się nie opłaca. W wersji na 2 dni kosztuje 31,5 euro. Natomiast kupując bilet na całą komunikację na 48h płacimy 12 euro. Nawet dodając cenę wstępu do Klasztory Hieronimów i Wieży Belem (12 euro) i pociąg w obie strony do Sintry (4,5 euro) wychodzi nam 28,5 euro bez karty przy cenie karty 31 euro. Przy czym atrakcje które wymieniłem można sobie odpuścić - są do nich gigantyczne kolejki, a środku tak naprawdę za wiele nie ma. Innych plusów Lisbona Card chyba nie ma.

Tak jak zaznaczyłeś to jest Twoje zdanie. Lista darmowych atrakcji i znizek jakie daje ta karta jest spora i najlepiej sprawdzić to na jej stronie. Każdy sam ocenia co go interesuje i gdzie w związku z tym chce wejść.
Myślę że sporo osób nie zgodzi się z Twoją opinią na temat wieży i klasztoru.
I z pewnością niejednemu opłaciło się kupić kartę.

Cytuj:
2. Jeżeli chcecie pojechać tramwajem po Alfamie albo jechać tramwajem nr 15 do Belem to polujcie na miejsce na pierwszym przystanku, na kolejnych może być bardzo duży problem, bo tramwaj przyjeżdża pełny.

Akurat tutaj mam odmienne zdanie, zgodne zresztą z informacjami powtarzanymi w przewodnikach. Z reguły tłum jest na początku a później rozluźnia się w miarę dojeżdżania do kolejnych atrakcji...

Cytuj:
3. Alfama czy Belem to urokliwe dzielnice, ale raczej nie warto tam szukać noclegu, są w pewnym oddaleniu od centrum i są kiepską bazą wypadową.

Na pewno warto abyś rzucił raz jeszcze okiem na mapę i sprawdził gdzie leżą Belem i Alfama. Z Alfamy bez problemu można zwiedzać miasto na piechotę.

Cytuj:
6. Wracając do Polski warto pamiętać że Wizz Air czy Ryanair odlatują z terminalu nr 2 - dojazd do niego bezpłatnym autobusem spod terminalu nr 1, ale warto być po prostu wcześniej bo dojazd i odprawa trwają relatywnie długo.

Te autobusy jeżdżą co 10 minut a sam przejazd trwa chwilę, natomiast jeśli chodzi o odprawę to na taką szybką jak na T2 mogę liczyć chyba tylko we Wrocławiu...
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#202 PostWysłany: 11 Gru 2016 14:01 

Loty: 80
Kilometry: 146 945
Wintermute napisał(a):

Akurat tutaj mam odmienne zdanie, zgodne zresztą z informacjami powtarzanymi w przewodnikach. Z reguły tłum jest na początku a później rozluźnia się w miarę dojeżdżania do kolejnych atrakcji...

Słuchaj, nie chcę się kłócić, napisałem o swoich doświadczeniach. Nie mam zielonego pojęcia co piszą w przewodnikach, piszę o tym co widziałem. Wiem, że wsiadłem w tramwaj 15 na przystanku początkowym na Praca de Figueira, natomiast na kolejnym przystanku Cais do Sodre ludzie już nie wsiedli, bo cały tramwaj był napakowany.

Podobnie 28 na Alfamie, na każdym przystanku był tłum turystów którzy nie mieścili się do tramwaju.

Wintermute napisał(a):
Na pewno warto abyś rzucił raz jeszcze okiem na mapę i sprawdził gdzie leżą Belem i Alfama.

Serio mamy sobie robić przytyki? Masz jakiś gorszy dzień?
Napisałem tak, bo wydaje mi się, że zdecydowanie wygodniejsze jest rozpoczynanie dnia z okolic Rossio, czy okolic przystanku metra niż z Alfamy, znajdującej się na wzgórzu. Widziałem turystów którzy wnosili plecaki czy usiłowali ciągnąć walizki na nierównych chodnikach Alfamy i chyba nie jest to wygodne rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 11 Gru 2016 15:42 

Loty: 23
Kilometry: 29 455
Przecież do Belem z Cais do Sodre co chwilę coś jedzie, jak nie tramwaj, to autobus, można też złapać pociąg. Przejażdżka starym tramwajem ma moim zdaniem sens tylko po Alfamie w stylu hop-on, hop-off. Ale fakt, ludzi czeka tam bardzo dużo, ale głównie dlatego, że nie wiedzą, że są alternatywne środki transportu...

Co do Lisbon Card. Ja kupiłem, nie żałuję. Na 3 dni intensywnego zwiedzania jest opłacalna, ale pod warunkiem, że zalicza się muzea. Co ciekawe, aktywuje się dopiero przy pierwszym skasowaniu w komunikacji, można więc "wydłużyć" jej działanie - wystarczy dojechać na zwykłym bilecie jednorazowym np. do Belem, tam korzystać ze wszystkich atrakcji, a skasować w drodze powrotnej. Sztuczka trochę "na Kuźniara", ale wyszła mi przypadkowo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jack_200 uważa post za pomocny.

#204 PostWysłany: 11 Gru 2016 16:36 

niebieski
Można też na zwykłym bilecie jeździć po mieście, korzystać ze zniżek w muzeach a potem sprzedać innej osobie lub wykorzystać podczas następnego pobytu?!

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 12 Gru 2016 11:35 

srebrny
jasamek napisał(a):
Słuchaj, nie chcę się kłócić, napisałem o swoich doświadczeniach.

A ja o swoich, zbieżnych zresztą z doświadczeniami innych. Generalnie w tych tramwajach jest po prostu sporo ludzi bo to jedna z głównych atrakcji miasta.

jasamek napisał(a):
Serio mamy sobie robić przytyki? Masz jakiś gorszy dzień?
Napisałem tak, bo wydaje mi się, że zdecydowanie wygodniejsze jest rozpoczynanie dnia z okolic Rossio, czy okolic przystanku metra niż z Alfamy, znajdującej się na wzgórzu. Widziałem turystów którzy wnosili plecaki czy usiłowali ciągnąć walizki na nierównych chodnikach Alfamy i chyba nie jest to wygodne rozwiązanie.

Dzień jak dzień ale jak czytam że Alfama jest daleko od centrum to prostuję skoro nikt inny tego nie zrobił. Bo Alfama to w zasadzie centrum Lizbony. A to że trzeba się tam trochę nachodzić po schodach to chyba jasne dla każdego kto tam jedzie i minimalnie poczytał o mieście. To chyba raczej taki specyficzny urok miasta a nie przeszkoda w jego zwiedzaniu.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 28 Gru 2016 18:24 

Loty: 2
Kilometry: 3 276
Mam pytanie. Co proponujecie zwiedzić alternatywnie jak będzie padał deszcz. Może ktoś ma trasy zwiedzania w punktach przy dwóch pełnych dniach pobytu.
Przyjeżdżamy ok. 19.50 we wtorek, potem jesteśmy dwa pełne dni i wyjeżdżamy ok. 12.00 w piątek.
Z góry dziękuję za wskazówki [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]

Wysłane z mojego PRO 6 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 29 Gru 2016 12:11 

niebieski
Jeżeli będzie padało to przede wszystkim Oceanarium - jeżeli chcesz na spokojnie obejrzeć piękno morskich stworzeń to jeden dzień proponuję przeznaczyć właśnie na oceanarium. Wiadomo idzie je przejść całe w 2 godziny ale chyba nie o to chodzi bo nie jest to wyścig na czas. Najlepiej pojechać rano do oceanarium i siedzieć ile się tylko da. Ściany akwarium są lepsze niż filmy 3d na 60 calowych telewizorach. Można usiąść i zrelaksować się przed ogromnymi ścianami basenu - niczym w kinie.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#208 PostWysłany: 13 Sty 2017 19:42 

Witam, mam pytanie, jak z centrum można dojechać na plażę? Chodzi mi o plaże w Lizbonie a nie np. Cascais czy w Estoril
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 13 Sty 2017 19:56 

niebieski
Plaża w Lizbonie? Skoro nie to co wymieniłeś to może ci chodzi o Costa Caparica, ale to też nie Lizbona.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 13 Sty 2017 21:46 

Czyli w Lizbonie jako tako nie ma plaży? Tak jak np. w Porto?

-- 13 Sty 2017 20:49 --

Tak przy okazji, koniec maja to dobry okres na plażowanie czy nie bardzo?
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 13 Sty 2017 22:12 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Bardzo dobry okres. Wtedy będziesz się smażył.

Z plaż to ładna i w miarę blisko to Carcavelos. Jedziesz pociągiem z Cais do Sodre i wysiadasz w Oeiras. Trzeba trochę spacerem przejśc na południe i juz jesteś. To pierwsza plaża nad oceanem. W samej Lizbonie nie ma plaż. Polecam jeszcze Costa da Caparica po drugiej stronie rzeki. Dojazd autobusem sieci TST, start niedaleko stacji metra Areeiro. Autobus będzie jechał przez Ponte 25 de Abril.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka uważa post za pomocny.

#212 PostWysłany: 14 Sty 2017 07:01 

niebieski
Maj będzie ok. Woda w oceanie chłodna cały rok, ale pogoda w maju już pewna.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 17 Sty 2017 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 315 989
platynowy
Tomo14 napisał(a):
@‌photolucas84‌

Byłem w Lizbonie 1,5 tygodnia temu.

Dojazd do Sintry, Cabo i Cascais kosztuje:
- bilet kolejowy Lizbona Rossio-Sintra: 2,15 EUR (doładowywany na kartę w automacie)
- bilet na autobus Sintra-Cabo de Roca: 4,10 EUR (kupujesz u kierowcy)
- bilet na autobus Cabo de Roca-Cascais: 3,25 EUR (kupujesz u kierowcy)
- bilet kolejowy Cascais-Lizbona Cais do Sodre: 2,15 EUR (doładowywany na kartę w automacie)

Małe sprostowanie- Lizbona-Sintra i Lizbona-Cascais (i powrotne)- bilet na kolej kosztuje 1,85€ przy doładowaniu karty (VIVA Viagem). Autobus Cascais- Cabo da Roca 3,30€. Dane z poł. stycznia 2017.
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#214 PostWysłany: 06 Mar 2017 21:41 

niebieski
Info dla chcących pojechać do monumentu Christo Rei; otwarte od 9.30 do 18.30. Cena biletu na windę 5 €/dorośli. Przez cały marzec nieczynna. Nie ma możliwości wejścia schodami. Autobus 753 z placu Marques Pombal. Pierwszy przystanek za mostem, wejśc na kładkę, przejść w lewo nad autostradą i za przystankiem uliczką lekko pod górkę w lewo, przez osiedle małych domków. Oczywiście wejście na sam taras widokowy za darmo, ale otwarte też w w/w godzinach.

-- 06 Mar 2017 21:13 --

Atrakcja, którą mnie zachwyciła poza Lizboną, Sintrą, Cabo da Rocha- miasteczko Azenhas do Mar. Zobaczyłam przypadkiem zdjęcie, ustaliłam dojazd...i byłam :)

Przepięknie położone, ok. 30 km od Lizbony. Dojazd oczywiście najwygodniejszy autem, ale i kom. publ. da radę. Do Sintry/Porteli pociąg i po prawej stronie stacji jest kilka przystanków autobusów. Nr 440 lub 441. Nie jeżdżą zbyt często. Nr 440- 9.30, 11.00, 12.20, 13.40. Późniejszych nie spisałam. Nr 441 nieco częściej.
Naprawdę warto. Plenery fotograficzne gwarantowane :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
yoda uważa post za pomocny.

#215 PostWysłany: 07 Mar 2017 10:52 

niebieski
Z Elevador Gloria (czyli małego tramwaju) można korzystac na zwykły bilet 1-razowy (doładowany na Viva Viagem) za 1,45 € lub 24 h za 6,15 €( też doładowanie na w/w kartę). Chyba, ze musimy kupić bezpośrednio w tramwaju, to wówczas rzeczywiście drogo.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 21 Mar 2017 09:04 

Mam pytanie, jaką dzielnicę polecacie jako bazę noclegową? Baixa? Bairro Alto i okolice czy może Alfama? Czy z Alfamy np. do Baixa i Bairro Alto spokojnie dojdę z buta?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 21 Mar 2017 09:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszystkie lokalizacje są dobre. Bairro alto, Chiado to imprezownie, więc w nocy może być głośno, Alfama raczej spokojna a Baixa to masa turystów, ale też centralne położenie i "wszędzie blisko". Z buta przemieścisz się między tymi miejscami, ale są górki więc trzeba będzie nieraz podreptać po jakichś schodach.
Ja osobiście najbardziej lubię spać w okolicy Placu Pombala z daleka od zgiełku Baixa czy Chiado.
 Profil Relacje PM off
fredbb lubi ten post.
fredbb uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 21 Mar 2017 09:29 

Czyli z Alfamy będę miał w miarę blisko? To dobrze, no Bairro Alto wiem że imprezowania, choć podobno to takie serce Lizbony?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 21 Mar 2017 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Generalnie co byś nie wybrał z tych lokalizacji to wszędzie jest blisko, bo śródmieście Lizbony nie jest duże, tyle tylko, że miasto jest położone na wzgórzach i to może być dla kogoś problem, dla mnie akurat nie.
Chiado jest super, ale szczególnie w weekend może być hałas, z drugiej strony nie wyobrażam sobie być w Lizbonie i wieczorem nie pójść na Chiado, niekoniecznie tam spać ;) . Alfama jest ok.
Moim zdaniem dobre miejsce do spania i blisko do Baixa to okolice stacji metra Avenida.
 Profil Relacje PM off
fredbb lubi ten post.

#220 PostWysłany: 21 Mar 2017 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
z Alfamy do Bairro Alto spokojnie dojdziesz w pół godziny
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 468 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość