Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 02 Mar 2012 13:30 

W maju planujemy lot liniami Ryanair z niemowlakiem (1rok). Musze mu kupić bilet dla infant, czy moge spokojnie kupić bilet dla child? Chciałbym by mogliśmy mu zabrać bagaz podreczny i nie musieli wykupiwać rejestrowanego. Ma juz moze ktoś z was z tym doświadczenie? Nie robia w tym wypadku pracownicy linii problemów? Dzieki
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#742 PostWysłany: 03 Mar 2012 17:16 

mudek napisał(a):
W maju planujemy lot liniami Ryanair z niemowlakiem (1rok). Musze mu kupić bilet dla infant, czy moge spokojnie kupić bilet dla child? Chciałbym by mogliśmy mu zabrać bagaz podreczny i nie musieli wykupiwać rejestrowanego. Ma juz moze ktoś z was z tym doświadczenie? Nie robia w tym wypadku pracownicy linii problemów? Dzieki

Jeżeli dla niemowlaka nie można zabrać do biletu bagażu podręcznego to przypuszczam, że będą się czepiać ponieważ bilet dla dziecka powyżej 2 lat jest tańszy niż dla niemowlaka.

#743 PostWysłany: 05 Mar 2012 20:00 

Witam, mam przesiadkę lecąc Alitalią i na własną prośbę, mam 25h postoju w Rzymie i chcę opuścić na ten czas lotnisko, potem dalej lot do Budapesztu. Rozumiem, że w takiej sytuacji odbieram bagaż rejestrowany w Rzymie, mimo, że całość jest na jednym bilecie? Jaka jest czasowa granica gdzie odbiera się bagaż i nadaje ponownie, a kiedy nie?

Pozdrawiam

#744 PostWysłany: 05 Mar 2012 20:15 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Nie wiem na pewno, ale chyba granicą jest to przerwa nocna. Pamiętam, że przed 11 września 2001 miałem około doby przerwy i nie musiałem odbierać bagażu na lotnisku tranzytowym. Ale po ataku na WTC już to tak różowo nie wygląda. Raz miałem przylot do miejsca przesiadki (wszystko na jednym bilecie) późno wieczorem i wylot następnego dnia wcześnie rano, ale musiałem odebrać bagaż i nadać go ponownie, co właśnie tłumaczono względami bezpieczeństwa.

Oczywiście może to różnie wyglądać w zależności od linii lotniczej i lotniska, ale raczej należy się nastawić na konieczność odbioru bagażu.

#745 PostWysłany: 07 Mar 2012 16:38 
Awatar użytkownika

:!:

Ostatnio edytowany przez anha, 17 Mar 2012 20:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 12 Mar 2012 22:57 

niebieski
Lecę LOT-em do Zurychu, potem Korean Air do Sydney z przesiadką w Seulu. Powrót podobnie, tylko przez Pragę, nie Zurych. Jaki przysługuje mi bagaż? Gdy leciałem dwa lata temu do Brazylii, mogłem wziąć 2x 23kg, czy to reguła na lotach międzykontynentalnych? Normalnie w LOT przysługuje 1x 20kg, czy mam rozumieć, że liczy się główny lot w Korean i będę mógł nadać więcej bagażu? Wszystkie loty są na jednym bilecie.

#747 PostWysłany: 18 Mar 2012 19:02 

Brakuje mi wątku o lotach Lufthansą.

Kupiłem bilety:
LH 2057 obsługiwany przez LUFTHANSA 29.04. BERLIN DE TEGEL MUNICH DE MUNICH INTERNATIONAL
TERMINAL 2 06:50 godz. 08:05 godz. ekonomiczna (E)
potwierdzona

LH 1750 obsługiwany przez LUFTHANSA 29.04. MUNICH DE MUNICH INTERNATIONA
TERMINAL 2 ATHENS GR ATHENS INT E VENIZEL 08:55 godz. 12:15 godz. ekonomiczna (E)
potwierdzona

LH 5881 obsługiwany przez SWISS INTERNATIONAL AIRLINES 05.05. ATHENS GR ATHENS INT E VENIZE ZURICH CH ZURICH AIRPORT 17:25 godz. 19:15 godz. ekonomiczna (T)
potwierdzona

LH 5835 obsługiwany przez SWISS INTERNATIONAL AIRLINES 05.05. ZURICH CH ZURICH AIRPORT BERLIN DE TEGEL 20:40 godz. 22:05 godz. ekonomiczna (T)
potwierdzona

Pierwszy raz będę leciał Lufthansą. Z tego co wyczytałem to przysługuję mi bagaż rejestrowany do 23 kg + bagaż podręczny - zgadza się?

Bilety kupiłem przez ich system jedną transakcją. Ciekawi mnie tylko ta przesiadka 50-minut0owa w Monachium - jak to wygląda w rzeczywistości? Przylatuję, jakaś kontrola?, kolejka bez check-in do bramek na drugi lot, czy wystarczy check-in w Berlinie?

Czy w Swiss latających na warunkach Lufthansy obowiązuje taki sam limit bagażowy?

Jak ktoś rozwieję moje wątpliwości będę wdzięczny.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 20 Mar 2012 16:57 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Moje pytanie dotyczy lotu LOTem ;)

Pierwszy raz lecę linia tradycyjna bez dużego bagażu rejestrowego Lece z Poznania do Warszawy, kupiłem bilet na stronie LOTu i dostałem na maila potwierdzenie z tytułem "Bilet elektroniczny" i już przydzielonym miejscem, jakie sobie wybrałem w trakcie rezerwacji. Jako że będę miał tylko bagaż podręczny to wystarczy, że od razu zgłoszę się z tym wydrukiem, który dostałem na maila do odprawy bezpieczeństwa (tak jak w Ryan czy Wizz) czy muszę się zgłosić tradycyjnie do punktu odpraw by mi wydrukowali kartę pokładową?

Z góry dzięki za odpowiedz :)

#749 PostWysłany: 20 Mar 2012 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Przed kontrolą bezpieczeństwa musisz się bezwarunkowo odprawić - czy to przez internet, czy też na stanowisku na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 29 Mar 2012 14:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy jeżeli w Wizzair dostępny jest tylko jeden bilet w niższej cenie, a chcę kupić dla dwóch osób, to warto rozdzielać cały proces kupowania na dwie transakcje? Czy pozwoli to zaoszczędzić?

Pytam ponieważ w liniach tradycyjnych jeżeli dostępny jest jeden bilet w niższej taryfie, a chcę kupić jednocześnie dla 2 osób, to system automatycznie sprzeda mi oba bilety w tej wyższej taryfie, a pozostały jeden bilet w taryfie niższej dalej pozostanie dostępny do kupienia.
Czy system Wizzair działa na podobnej zasadzie czy też przy kupnie dwóch biletów jednocześnie oblicza niższą cenę dla pierwszego i tą wyższą dla drugiego biletu?
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 29 Mar 2012 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
kemot napisał(a):
Czy jeżeli w Wizzair dostępny jest tylko jeden bilet w niższej cenie, a chcę kupić dla dwóch osób, to warto rozdzielać cały proces kupowania na dwie transakcje? Czy pozwoli to zaoszczędzić?

Pytam ponieważ w liniach tradycyjnych jeżeli dostępny jest jeden bilet w niższej taryfie, a chcę kupić jednocześnie dla 2 osób, to system automatycznie sprzeda mi oba bilety w tej wyższej taryfie, a pozostały jeden bilet w taryfie niższej dalej pozostanie dostępny do kupienia.
Czy system Wizzair działa na podobnej zasadzie czy też przy kupnie dwóch biletów jednocześnie oblicza niższą cenę dla pierwszego i tą wyższą dla drugiego biletu?

Jeśli kupisz dwa bilety razem, to system policzy obydwa za wyższą cenę.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 29 Mar 2012 19:13 

Zbanowany
niebieski
bleemek napisał(a):
Brakuje mi wątku o lotach Lufthansą.

Pierwszy raz będę leciał Lufthansą. Z tego co wyczytałem to przysługuję mi bagaż rejestrowany do 23 kg + bagaż podręczny - zgadza się?

Bilety kupiłem przez ich system jedną transakcją. Ciekawi mnie tylko ta przesiadka 50-minut0owa w Monachium - jak to wygląda w rzeczywistości? Przylatuję, jakaś kontrola?, kolejka bez check-in do bramek na drugi lot, czy wystarczy check-in w Berlinie?

Limit bagażu rejestrowanego na rejsach europejskich to w Lufthansie 20kg, ale jak będziesz miał 2-3kg więcej, to nikt nie powinien robić z tego problemu. To nie Ryanair ;)

W Monachium 50 min przesiadka to bardzo dużo czasu, po przylocie nie przechodzisz ponownie żadnych kontroli, karty pokładowe możesz sobie wydrukować już w Berlinie, a wtedy Monachium tylko podchodzisz pod właściwą bramkę do lotu do Aten. Jeszcze nawet starczy czasu na drobne zakupy. ;)
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 30 Mar 2012 12:37 

niebieski
Leciałem ostatnio Ryanem, pierwszy raz od bodajże roku/dwóch i zaskoczyło mnie że na siedzeniach w rzędach "awaryjnych" leżały kartki - "nie siadać", spytałem stewarda o co chodzi, a on powiedział że żeby tam siąść trzeba zarezerwować miejsce. Większość tych miejsc była wolna, ale i tak nie pozwolili mi tam siąść. To jest teraz normalna praktyka w Rajanerze, czy to jakaś nadgorliwa załoga była?

Wiadomo, trasy krótkie ale przy moich prawie 200 cm robi to sporą różnicę w komforcie...
 Profil Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 30 Mar 2012 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, to kolejny sposob ryanaira na dodatkowy zarobek. Przy odprawie online pojawia ci sie samolocik i mozesz (za dodatkowa oplata oczywiscie) wybrac sobie bardziej komfortowe miejsce. Ale ile taka przyjemnosc dokladnie kosztuje nie mam pojecia.

#755 PostWysłany: 30 Mar 2012 13:12 

niebieski
Kosztowała więcej od biletu ;)
Miałem płonną nadzieję, że w przypadku jak nikt nie zarezerwuje tych miejsc to będzie można tam siąść bez problemów, ale chyba trzeba będzie za każdym razie próbować :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 30 Mar 2012 14:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Aaaa, czyli pytasz czy da sie tam usiasc bez placenia :D Na 7 odbytych ostatnio lotow Ryanem (juz po wprowadzeniu tego dodatku) zawsze zaloga wpuszczala na te miejsca tylko osoby z wykupionym siedzeniem. Pewnie taki przykaz odgorny maja, raczej sie tego nie obejdzie.

#757 PostWysłany: 30 Mar 2012 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Mam dość banalne pytanie ale wolę się upewnić:
Czy możliwy jest zwrot biletów w Easyjet? lub zmiana daty lotu w przód?
Pytam bo znalazłem alternatywny transport o wiele tańszy.

#758 PostWysłany: 30 Mar 2012 20:18 

Witam, jaki macie patent na miejsca obok siebie lecac grupa/rodzina ryanairem czy wizz? o ile to wogole ma znaczenie
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 30 Mar 2012 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Jedynym patentem, nie licząc priority boarding, są chyba tylko mocne łokcie ;)
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 30 Mar 2012 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
marzycielka napisał(a):
Witam, jaki macie patent na miejsca obok siebie lecac grupa/rodzina ryanairem czy wizz? o ile to wogole ma znaczenie

metod jest kilka, ale przede wszystkim musisz wiedzieć czy na lotnisku, z którego wylatujesz do samolotu przemieszczasz się autobusem czy po płycie

jeśli po płycie - to proste... musisz być na lotnisku odpowiednio wcześniej i ustawić sie w kolejce przy bramce jako pierwsza
jeśli autobusem - to sprawa się komplikuje, ale zasada podobna... być na początku kolejki... dojść do autobusu... i zadbać o to, żeby wsiąść do niego jako jeden z ostatnich... jesteś blisko drzwi, więc pierwszy wysiadasz... i pierwszy wsiadasz do samolotu (nie licząc oczywiście grupy priority), niestety tu trzeba celować na pierwszy autobus, bo jeśli załapiesz się do drugiego to szanse na wspólne miejsce koło siebie maleje
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości