Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
luuk napisał(a):
danziger napisał(a):
Aktualizacja listy.

Miejsce i data spotkania f4f:
03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo
Victoria Subercaseaux 353, Santiago, Chile

(mapka z lokalizacją w wcześniejszym poście)

Dopisujcie się proszę do listy spotkania:
danziger - 2 osoby
oskiboski - 1 osoba (jak doleci)
Woytas2001 - 4 osoby
przemos74 - 4 osoby (jak dolecą)
Pawellos - 4 osoby

Szkoda, ze przylatuje tego dnia po 21ej.
Udanego spotkania :-)

My również, więc wbijajcie!
oskiboski lubi ten post.

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#442 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:19 

przemos74 napisał(a):
luuk napisał(a):
danziger napisał(a):
Aktualizacja listy.

Miejsce i data spotkania f4f:
03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo
Victoria Subercaseaux 353, Santiago, Chile

(mapka z lokalizacją w wcześniejszym poście)

Dopisujcie się proszę do listy spotkania:
danziger - 2 osoby
oskiboski - 1 osoba (jak doleci)
Woytas2001 - 4 osoby
przemos74 - 4 osoby (jak dolecą)
Pawellos - 4 osoby

Szkoda, ze przylatuje tego dnia po 21ej.
Udanego spotkania :-)

My również, więc wbijajcie!

Cos czuje, ze sporo osob leci tym lotem:
02.12 - TXL - MAD
03.12 - MAD - SCL

Jesli bedziemy na silach do zajrzymy, juz sprawdzalem ze to troche ponad kilometr od naszego hotelu :-)

#443 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:58 

Raz jeszcze... czy macie więcej czasu na przesiadkę w Madrycie?

Ja mam 1h i ktoś wspominał, że
Cytuj:
Między terminalami T4 a 4s kursuje kolejka

, ale trochę się stresuje - nawet bardzo. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto już był/leciał...
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 07 Lis 2014 14:09 

117 napisał(a):
Raz jeszcze... czy macie więcej czasu na przesiadkę w Madrycie?

Ja mam 1h i ktoś wspominał, że
Cytuj:
Między terminalami T4 a 4s kursuje kolejka

, ale trochę się stresuje - nawet bardzo. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto już był/leciał...

Wielokrotnie przesiadałem się w MAD. Możesz być spokojny, godzina wystarczy. Szukaj strzałek do gate'ów RSU (takie oznaczenie w miejscu numeru gate'u też pewnie będziesz miał na boarding passie) - windą w dół pośrodku terminalu do kolejki szynowej. Uważaj tylko na dość 'nietypową' logikę stosowania strzałek - strzałka w dół oznacza 'do przodu', normalnie jest to strzałka w górę. Na 4S musisz przejść kontrolę paszportową, security już nie ma. Sprawdzaj na ekranach wszystkich napotkanych numer swojego gate'u bo się lubi zmienić w ostatniej chwili.
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 07 Lis 2014 15:32 
Awatar użytkownika

luuk napisał(a):
Witam,

czy osoby ktore juz byly moglby napisac o realnych kosztach na miejscu.
W jakiej cenie mozna sie wyzywic (sniadanie, obiad, kolacja)
Chodzi mi o zwykle bary i restauracje.
Interesuja mnie ceny w miastach:
Santiago, San Pedro de Atacama, La Paz, Copacabana.

Z gory dziekuje za odpowiedz :-)

ps. o cenie piwa i coli tez mozecie pisac :-D

W całej Boliwii ceny są mniej więcej takie same i bardzo stabilne. I tak:
Obiad dwudaniowy (Almuerzo): 10-12 B$
Kolacja dwudaniowa (Cena): 6-8 B$
Śniadanie dwudaniowe (Desayuno): 6-8 B$
Zupa z kurczaka, bardzo syta sprzedawana jako samodzielne danie (Caldo de pollo): 10-12 B$
Zupa z orzeszków ziemnych, j.w. (Sopa de mani): 6-8 B$
Kurczak smażony lub z rożna z ryżem, frytkami, platanem itd. (Pollo a la broaster/ al spiedo) 12-15 B$
Pieczone pierożki z różnymi nadzieniami(Empanada/Saltena/Tucumana) 2,5-3 B$
Piwo Baltica 0,33 5-7 B$, Pacena 0,33 8-10 B$
Cola 2l: 10-12 B$
Woda 2l: 5-7 B$

Ceny z typowych lokalnych jadłodajni. W Boliwii śniadania/obiady/kolacje w tychże jadłodajniach sprzedawane są tylko w określonych godz. Trzeba się przyzwyczaić do tego rytmu ;)
 Profil Relacje PM off
luuk uważa post za pomocny.

#446 PostWysłany: 07 Lis 2014 16:40 

Loty: 89
Kilometry: 242 170
przemos74 napisał(a):
również, więc wbijajcie!

My również się piszemy - 2 osoby

#447 PostWysłany: 08 Lis 2014 01:25 

@ Pawellos,

Chciałem się z Tobą skontaktować w sprawie tego busa z San Pedro do Calamy, ale mam małe problemy z pw.
Jeśli nic do Ciebie nie doszło, to napisz na lumpy366@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 08 Lis 2014 01:31 

Do tych co już lecieli, w Berlinie odprawiają na oba odcinki, czy w Madrycie trzeba szukać jakiś automatów i drukować boarding passy?
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 08 Lis 2014 01:57 
Awatar użytkownika

Tam i z powrotem nie musieliśmy nic drukować ani razu (nawet w Berlinie i Santiago) - wystarczył zrobiony check-in. W Santiago robiliśmy check-in na maszynie na lotnisku i ta maszyna wydrukowała nam bilety pokładowe, po czym, przy nadawaniu bagażu, pani wydrukowała je ponownie... Czy to norma - nie wiem, ale raczej tak, bo przecież w Madrycie masz transfer i możesz nie wychodzić na salę odlotów (a może nawet nie będziesz mógł). Bagaże też leciały od razu do miejsca docelowego.
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 08 Lis 2014 11:23 

Pytanko do tych co byli na 4 dniowej wycieczce z San Pedro na Solar Uyuni i z powrotem do San Pedro. W LP wyczytałem że trzeba w mieście Uyuni załatwiać jakieś formalności, aby móc przekroczyć granicę chilijską. Czy tak rzeczy wiście jest ?, A drugie pytanie, ile orientacyjnie trzeba mieć bolivianos?

#451 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:41 
Awatar użytkownika

W Uyuni jest urząd migracyjny. Na przejściu, które przekraczają jeepy, nie ma. Więc w Uyuni musisz wziąć pieczątkę wyjazdową i masz 3 dni na opuszczenie kraju.
Nie wiem, jak to jest z wycieczkami San Pedro - San Pedro. Być może wjeżdżają na te kilka dni bez formalności - w agencji Ci wszystko powiedzą. Ale normalnie, to musisz wjazd/wyjazd podbić w Uyuni
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

#452 PostWysłany: 08 Lis 2014 21:31 

mgent napisał(a):
Pytanko do tych co byli na 4 dniowej wycieczce z San Pedro na Solar Uyuni i z powrotem do San Pedro. W LP wyczytałem że trzeba w mieście Uyuni załatwiać jakieś formalności, aby móc przekroczyć granicę chilijską. Czy tak rzeczy wiście jest ?, A drugie pytanie, ile orientacyjnie trzeba mieć bolivianos?

Korzystałem z agencji Cordillieria (czy jakoś tak) w tym roku. Wracając, trzeciego dnia, w Uyuni zmienialiśmy samochód przy agencjii mieliśmy 2 godziny wolnego czasu. Nie załatwialiśmy żadnych formalności. Odprawa graniczna była tradycyjnie na granicy.

Ile bolivianos? Minimum 50 - między 20 a 30 (nie pamiętam) płaciłem za bilet wstępu na Isla Incahuasi (wyspa na środku solnej pustyni), jakieś 2-3 kosztuje każda ubikacja po drodze. Plus co wydasz na pamiątki, jakiś napój. Wedle potrzeb.

#453 PostWysłany: 08 Lis 2014 21:39 

srebrny
Gdzie najlepiej kupić Boliviano?
Jakie wycieczki z San Pedro można pominąć będąc wcześniej na salarze w Uyuni?

#454 PostWysłany: 09 Lis 2014 02:39 

@forvase dzięki za wyczerpującą odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanie, jaką walutę do Chile lepiej wziąć euro czy usd ?

#455 PostWysłany: 10 Lis 2014 02:14 

Mam pytanka co do Boliwii:

- czy warto rezerwować wycieczkę poprzez biuro podroży typu http://www.kanootours.com/ czy lepiej na miejscu szukać? Ile można ewentualnie zaoszczędzić?
- czy ktoś zna sprawdzone metody (oprócz koki:) ) na objawy choroby wysokościowej której można nabawić się w Boliwii ? jakieś przeciwdziałanie ?

Może ktoś wybiera się w tamte rejony 16-24.11 ? :)
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 10 Lis 2014 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
goly1920 napisał(a):
Mam pytanka co do Boliwii:

- czy warto rezerwować wycieczkę poprzez biuro podroży typu http://www.kanootours.com/ czy lepiej na miejscu szukać? Ile można ewentualnie zaoszczędzić?
- czy ktoś zna sprawdzone metody (oprócz koki:) ) na objawy choroby wysokościowej której można nabawić się w Boliwii ? jakieś przeciwdziałanie ?

Może ktoś wybiera się w tamte rejony 16-24.11 ? :)

Wszystkie wycieczki najlepiej i najtaniej zarezerwujesz na miejscu.

W aptece w Arice kupowałem za grosze jakieś tabletki na chorobę wysokościową, nazwy nie pamiętam ale pyta tam o to co drugi biały więc dostaniesz bez problemu. W Peru kupowałem tlen w sprayu ale w Boliwii niestety go nie widziałem. Koka i jej pochodne ;) działają zdecydowanie najlepiej.

#457 PostWysłany: 10 Lis 2014 12:22 

niebieski
Mam dwa pytania.
Ile wczesniej nalezy rezerwować transfer licanburem?
Czy jezeli bedziemy w San pedro ok 20-21 to juz bedzie za pozno na rezerwacje wycieczek? Jezeli tak to wole na rano zaklepać jakas poranna wycieczkę, a pozniej dopiero szukac czegoś na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 10 Lis 2014 12:40 

kredka napisał(a):
Jako rodzina z niemowlakiem na pewno będziecie siedzieć razem. Bez przesady, żeby ktokolwiek normalny kazał matce płacić za siedzenie obok własnego sześciomiesięcznego dziecka! Jeśli nie uda ci się tego zarezerwować przez internet, to skontaktuj sie się telefonicznie z linią i poproś o miejsca razem. WAŻNE: zadzwoń bezpośrednio do Iberii, nie do flipo! Potwierdź u nich też podniebną kołyskę :) (skycot).
Jeśli by ci się to nie udało, choć to mało prawdopodobne, to na pewno uda się na lotnisku.

Hej no więc udało mi się wreszcie dodzwonić do Iberii. Kołyska jest przypisana do mnie i to potwierdziłem. Jednak moje miejsce z małą będzie losowane na 24h przed startem i nie ma możliwości, żeby dopisać Karoliny do mnie. Poza tym jak mi powiedzieli taka usługa jest płatna 30€ a na lotnisku 40€. Upewniałem się, czy aby na pewno dla podróżujących z małym dzieckiem nie ma jakiś wyjątków od tej reguły i niestety nie przewidują czegoś takiego.
Z tego co też zrozumiałem to mógłbym sobie obecnie wybrać jakieś miejsca i zapłaciłbym 60€ za dwie osoby.

#459 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:45 

Z tego wynika że rozrzucają nawet ludzi będących na 1 rezerwacji po całym samolocie?
Mam jeszcze pytanie odnośnie zamawiania Special Meals na stronie iberii, wybierać tam Vegetarian czy będzie taka opcja już przy podawania posiłków w samolocie? Nie leciałem Iberią nigdy, w innych liniach było na pokładzie przeważnie pork/beef, chicken lub vege. Jest jakaś dodatkowa opłata?
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 10 Lis 2014 16:11 
Awatar użytkownika

niebieski
manutdfanboy napisał(a):
Mam jeszcze pytanie odnośnie zamawiania Special Meals na stronie iberii, wybierać tam Vegetarian czy będzie taka opcja już przy podawania posiłków w samolocie?

Nie - to jest traktowane jako posiłek specjalny, podobnie jak np. posiłki Halal.
Nie wiem jak w przypadku Iberii, ale w innych liniach trzeba to zamówić na minimum 72 ~ 24 godziny (w zależności od linii) przed odlotem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość