Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 10 Lis 2014 16:55 

manutdfanboy napisał(a):
Z tego wynika że rozrzucają nawet ludzi będących na 1 rezerwacji po całym samolocie?

Tak, to przecież pieniądz. Jak lecisz sam to tylko niektórym zależy żeby siedzieć w jakimś konkretnym miejscu.
No nic poczekamy i zobaczymy jak będzie przy odprawie online.

Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍 ❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍
#462 PostWysłany: 10 Lis 2014 17:03 

zielony napisał(a):
manutdfanboy napisał(a):
Z tego wynika że rozrzucają nawet ludzi będących na 1 rezerwacji po całym samolocie?

Tak, to przecież pieniądz. Jak lecisz sam to tylko niektórym zależy żeby siedzieć w jakimś konkretnym miejscu.

W Iberii przy odprawie online można wybrać miejsce bezpłatnie.
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 10 Lis 2014 17:41 

niebieski
kot@fly napisał(a):
zielony napisał(a):
manutdfanboy napisał(a):

A właśnie, że nie. Nie płacisz = miejsca są przydzielane losowo (w najtańszych klasach, a o takiej mówimy w tym przypadku).
 Profil Relacje PM off  

#464 PostWysłany: 10 Lis 2014 18:29 

blasto napisał(a):
kot@fly napisał(a):
zielony napisał(a):
manutdfanboy napisał(a):

A właśnie, że nie. Nie płacisz = miejsca są przydzielane losowo (w najtańszych klasach, a o takiej mówimy w tym przypadku).

Ile razy leciałeś Iberią? Jesteś w programie Avios? Może to ma jakiś związek. Bazuje na własnym doświadczeniu. Leciałem Iberią kilkadziesiąt razy i nigdy przy odprawie on-line, nawet jeśli miejsca były przydzielone wcześniej losowo, system nie kazał mi płacić za wybór miejsca. Co więcej - przy odprawie na lotnisku przy stanowisku obsługi również można zmienić miejsce wcześniej przydzielone bez żadnych opłat.
Swoją drogą często mi się też zdarza że przy wcześniejszym wyborze miejsca do rezerwacji również system nie chce opłat.
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 10 Lis 2014 18:46 

Czołem.
Mam pytanie w sprawie transferu/bus na trasie:
1. Uyuni - SanPedro Atacama
2. Calama - Uyuni

w obie strony. . Czy ktoś ma "świeże" informacje odnośnie cen i czasu przejazdu?

Podobno odnośnie 1.) to ok 10000clp lub 10usd tylko nie wiem ile trwa przejażdżka i czy nie ma przypadkiem stopu na noc na pustyni (przejazdy zapewniaja biura turystyczne)
 Profil Relacje PM off  

#466 PostWysłany: 10 Lis 2014 18:50 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
zielony napisał(a):
Hej no więc udało mi się wreszcie dodzwonić do Iberii. Kołyska jest przypisana do mnie i to potwierdziłem. Jednak moje miejsce z małą będzie losowane na 24h przed startem i nie ma możliwości, żeby dopisać Karoliny do mnie. Poza tym jak mi powiedzieli taka usługa jest płatna 30€ a na lotnisku 40€. Upewniałem się, czy aby na pewno dla podróżujących z małym dzieckiem nie ma jakiś wyjątków od tej reguły i niestety nie przewidują czegoś takiego.
Z tego co też zrozumiałem to mógłbym sobie obecnie wybrać jakieś miejsca i zapłaciłbym 60€ za dwie osoby.

Jeśli kołyska jest potwierdzona, to będziesz siedział na 100% przy grodzi (bulkhead). Nic nie będą losować, bo w innym miejscu kołyski po prostu nie można przypiąć. Od tego są właśnie te miejsca.
Jestem pewna, że na lotnisku dadzą wam miejsca koło siebie, więc nie martw się o to.
To z kupowaniem miejsc to taki trick marketingowy, kto lubi mieć wybrane wcześniej, to po prostu im płaci. Na lotnisku można wszystko załatwić, a jeśli chodzi o rodzinę z małym dzieckiem to już możesz być zupełnie spokojny.
Po prostu uzbrój się w cierpliwość i załatw wszystko na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 10 Lis 2014 18:55 

niebieski
kot@fly napisał(a):
blasto napisał(a):
kot@fly napisał(a):
zielony napisał(a):
manutdfanboy napisał(a):

Ile razy leciałeś Iberią? Jesteś w programie Avios? Może to ma jakiś związek. Bazuje na własnym doświadczeniu. Leciałem Iberią kilkadziesiąt razy i nigdy przy odprawie on-line, nawet jeśli miejsca były przydzielone wcześniej losowo, system nie kazał mi płacić za wybór miejsca. Co więcej - przy odprawie na lotnisku przy stanowisku obsługi również można zmienić miejsce wcześniej przydzielone bez żadnych opłat.
Swoją drogą często mi się też zdarza że przy wcześniejszym wyborze miejsca do rezerwacji również system nie chce opłat.

To jest oficjalna informacja od IB dostępna zarówno na infolinii jak i na stronie internetowej. Nie zdziwiłbym się, gdyby praktyka była inna - szczególnie na mniej obłożonych lotach. W każdym razie jeśli się uprą to jedyną opcją za free jest miejsce przydzielone losowo.

Cytat ze strony IB, a poniżej cennik: From 24 hours before the flight departs, you can choose the seat you like when you check in (by paying for it) or opt for random seat allocation at no extra cost.

Załączniki:
IB_seat_reservation.jpg
IB_seat_reservation.jpg [ 164.79 KiB | Obejrzany 946 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#468 PostWysłany: 10 Lis 2014 21:26 

Może tak właśnie jest jak piszesz - że w praktyce 'machają ręką'. A może też jest i tak że bardziej machają do tych z programu Iberia PLUS, a do tych z kartami Silver albo bardziejszymi machają jeszcze bardziej. W każdym razie w praktyce wygląda to tak że nie płaciłem ani razu. Jak się okazuje wcale to nie musi być reguła.
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 10 Lis 2014 23:04 

kot@fly napisał(a):
Może tak właśnie jest jak piszesz - że w praktyce 'machają ręką'. A może też jest i tak że bardziej machają do tych z programu Iberia PLUS, a do tych z kartami Silver albo bardziejszymi machają jeszcze bardziej. W każdym razie w praktyce wygląda to tak że nie płaciłem ani razu. Jak się okazuje wcale to nie musi być reguła.

Ale latałeś na międzykontynentalnych, bo na trasie Berlin - Madryt nic nie płacimy.

#470 PostWysłany: 11 Lis 2014 00:00 

Witam, mam pytanie odnośnie kupowania w LAN, mianowicie kupiłem na chilijskiej stronie i mam nst. wątpiliwości:

1) cena była ostatecznie równa: Total (CLP) = Tarifa + Impuestos, gdzie Impuestos / Podatki, jednak na banerze i w ofercie prezentowana była sama Tarifa - w miarę atrakcyjna, a Total było trochę dla mnie zaskoczeniem już przy płatności

2) kupowałem kartą z kantoru walutowego Alior w USD i w opisie blokady 790.90 USD mam:
Oryginalna kwota: 439344.00 Oryginalna waluta: CLP Kurs wymiany: 3.2361
Nijak mi nie pasuje Kurs wymiany: 3.2361

I teraz: Czy dało się taniej? Wg. google: 439344 CLP = 748 USD, a więc ok. 40USD różnicy (vs 790.90 USD blokady na karcie)
Już wiem, że "po", ale niesmak pozostał i chętnie na przyszłość się nauczę.
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 11 Lis 2014 00:30 

Przyzwyczaj się że banki pełnymi garściami korzystają ze spreadów i wszelakich prowizji za przewalutowania. Do tego jeszcze dochodzą prowizje systemowe - Visa ma zazwyczaj największe, z MC jest nieco lepiej.
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 11 Lis 2014 02:23 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
a czy ktoś lecący bez karty silver może potwierdzić jak jest z tymi miejscami? kit z wyborem, ale czy te na jednej rezerwacji są koło siebie?
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 11 Lis 2014 02:53 

Pawellos napisał(a):
a czy ktoś lecący bez karty silver może potwierdzić jak jest z tymi miejscami? kit z wyborem, ale czy te na jednej rezerwacji są koło siebie?

Pawellos - ja nie mam żadnej karty, lecieliśmy w 3 osoby i siedzieliśmy koło siebie. Inni ludzie z tego co mi się wydaje też siedzieli koło siebie, więc wydaje mi się, że ten zapis o losowaniu miejsc to tylko chwyt marketingowy
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 11 Lis 2014 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
Ale odprawiales sie na lotnisku, tak?
Czy ktos odprawial sie online na 24przed?
 Profil Relacje PM off  

#475 PostWysłany: 11 Lis 2014 22:32 
Awatar użytkownika

Nam też za każdym razem system przyznał miejsca razem - i przy odprawie przez internet jak i na lotnisku. Na trasie Berlin - Madryt i powrót wybór miejsc był za darmo. Nie uczestniczymy w żadnych programach Iberii itd.

Podejrzewam, że system rozmieszcza losowo, ale w miarę możliwości koło siebie osoby z jednej rezerwacji. Natomiast niczego nie zapewniają, szczególnie osobom odprawiającym się późno.
 Profil Relacje PM off  

#476 PostWysłany: 12 Lis 2014 00:59 

niebieski
My natomiast dwukrotnie mając rezerwacje dla 2 i 3 osób z Madrytu do Sao Paulo i z Rio do Madrytu nie mieliśmy miejsc obok siebie chociaż w samolocie było sporo wolnych miejsc. Oczywiście załatwiliśmy to sobie w samolocie, Brazylijczycy byli bardzo mili;)
 Profil Relacje PM off  

#477 PostWysłany: 12 Lis 2014 17:10 

Mam pytanie do osob ktore juz byly w San Pedro.
Jestem tam pelne trzy dni.
W jaki sposob najbardziej racjonalnie ulozylibyscie swoj plan wycieczek wykupowanych w biurach podrozy tak aby nie nachodzily na siebie i rownoczesnie zeby miec troche wolnego czasu w samym miescie.

#478 PostWysłany: 12 Lis 2014 17:57 

luuk napisał(a):
Mam pytanie do osob ktore juz byly w San Pedro.
Jestem tam pelne trzy dni.
W jaki sposob najbardziej racjonalnie ulozylibyscie swoj plan wycieczek wykupowanych w biurach podrozy tak aby nie nachodzily na siebie i rownoczesnie zeby miec troche wolnego czasu w samym miescie.

Podlaczam sie pod pytanie. wczesniej mozna bylo znalezc informacje o samych wycieczkach, ale chyba nie bylo zbytnio to rozpisane w jakiej kolejnosci warto to robic?!

#479 PostWysłany: 12 Lis 2014 23:43 

Jako, że mam daleko do Berlina to na te 24h przed odlotem będę w większości w trasie, pytanie o tą odprawę online, jako że mogę ją zrobić na telefonie, a nie bardzo będę miał gdzie wydrukować kartę. Jest to sens w takim razie ogarniać (jeśli jej nie wydrukuje), można robiąc ją w końcu miejsca wybrać?
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 13 Lis 2014 00:29 

niebieski
manutdfanboy napisał(a):
Jako, że mam daleko do Berlina to na te 24h przed odlotem będę w większości w trasie, pytanie o tą odprawę online, jako że mogę ją zrobić na telefonie, a nie bardzo będę miał gdzie wydrukować kartę. Jest to sens w takim razie ogarniać (jeśli jej nie wydrukuje), można robiąc ją w końcu miejsca wybrać?

Odprawę zrobić warto gdyż najprawdopodobniej uda Ci sie mieć miejsca obok siebie i w dobrym miejscu w samolocie (na długich trasach wybranie miejsca jest płatne)
Drukować nie musisz, wydrukują Ci np przy nadawaniu bagażu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość