Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
mucha napisał(a):
Blackall napisał(a):
Przy paypassie, nawet przy zastrzezonej karcie, mozesz jedynie podziwiac wybryki złodzieja. Przynajmniej ja nie slyszalem o sytuacji, gdzie bank oddawał pieniądze za takie transakcje (pomimo zastrzezonej karty).

A ja nie słyszałem o sytuacji kiedy bank nie oddał kasy w takim wypadku. Nawet Samcik ostatnio pisał że banki oddają kasę po reklamacji, oczywiście jeśli transakcja miała miejsce już po zastrzeżeniu karty.

A to widzisz, moze sie cos zmienilo - ostatnio byl spory nacisk na paypassy. Mimo wszystko dalej ciekawy pozostaje scenariusz: zamykasz konto, zamykasz karte, idziesz na zakupy do sklepu i bez problemu do 50 zł płacisz za zakupy. W zasadzie to kto płaci - ty, czy bank? :) Ale to juz tak w ramach off topa..
 Profil Relacje PM off  

Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️ Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️
Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇 Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇
#82 PostWysłany: 06 Sie 2013 17:00 

Z paypassem jest taki problem, że nawet po zastrzeżeniu karty, transakcje przeprowadzane są w trybie offline.
Karta potrzebuje kilku pakietów aby uaktualnić dane, ale musi je pobrać. W tym celu, musi być pełnoprawna autoryzacja karty, np. w bankomacie albo w terminalu z PINem (chociaż to i też nie zawsze oznacza tansakcję online). Chociaż, np. karty PayWave proszą o pin przy 4tej transakcji zbliżeniowej, jeżeli nie poda się go, nie jest możliwe jej wykonanie - to jest zaleta, ponieważ można oskubac na maksimum 150zł (tutaj też zależy to od banku, mają one swoje widzi-mi-się).

W mBank można ustawić transakcje offline na wyłączone, ale w terminalach z użyciem GPRS są one autoryzowane wieki, i np. na pokładach samolotu nic nie kupimy, ponieważ karta nie zostanie zaakceptowana.

Jasne, ale jak karta będzie zastrzeżona, a ty użyjesz jej do transakcji zbliżeniowej - pewnie bank zawiadomi policję i będzie szukał winnego, w supermarketach to na pewno nie byłoby trudne do zrealizowania - kamery są wszędzie.

Moim zdaniem banki albo powinny wprowadzić limity transakcji zbliżeniowych albo w ogóle wydawać karty całkowicie bez tej funkcji a użytkownikom dawać naklejki zbliżeniowe ze swobodną regulacją limitów. To jest najrozsądniejsze wyjście. Czekam aż mBank i Alior Sync wprowadzą blokadę płatności bezdotykowych, oba ponoć nad tym pracują. Chętnie utworzę konto ze stanem 200zł i tylko naklejką zbliżeniową - na drobne wydatki, bilety, itp.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Sie 2013 18:36 

Witam
proszę o informację jeżeli płace w USA karta kredytowa z Aliora (waluta rozliczeniowa nie ma podwójnego przewalutowania z euro do dolara, od razu na dudki) to jaki kurs sie bierze banku czy MasterCard ?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Sie 2013 18:42 
Awatar użytkownika

niebieski
jim12 napisał(a):
Witam
proszę o informację jeżeli płace w USA karta kredytowa z Aliora (waluta rozliczeniowa nie ma podwójnego przewalutowania z euro do dolara, od razu na dudki) to jaki kurs sie bierze banku czy MasterCard ?

Kod:
Operacje wykonane w innej walucie niż PLN dokonywane przy użyciu Kart ze znakiem MasterCard:
1) wykonane w walucie EUR są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż EUR) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,
[b]2) wykonane w walucie USD są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,[/b]
3) wykonane w walucie GBP są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż GBP) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,
4) w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji przez Bank.

Czyli płacąc w USD przeliczane jest na PLN po kursie sprzedaży w AliorBanku, który łagodnie mówiąc korzystny nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 06 Sie 2013 18:48 

ok dzięki za informacje, a czy wiesz może czy zapłacę w USA np na stacji paliw kartą debetów ką w dudkach (karta dołączona do konta wolutowego) ? wiem ze w USA maja hopla na punkcie kredytówek nie tak jak w europie gdzie można bez problemu płacić debetów kami
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 06 Sie 2013 18:51 

no faktycznie kurs nieciekawie wygląda w aliorze, wole kupić dudki w ich kantorze i zasili kartę debetówke dolarami (kurs w alior 3,30 zl za 1 dudka a w kantorze alior za 1 dudka 3,17
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 06 Sie 2013 18:57 
Awatar użytkownika

niebieski
jim12 napisał(a):
no faktycznie kurs nieciekawie wygląda w aliorze, wole kupić dudki w ich kantorze i zasili kartę debetówke dolarami (kurs w alior 3,30 zl za 1 dudka a w kantorze alior za 1 dudka 3,17

Dokładnie, tym bardziej, że kantor alior genialnie współpracuje z ich kontami (Alior Bank i Alior Sync). Pieniądze są w sekundę na koncie. Na Twoim miejscu wyrobiłbym jeszcze debetówkę USD w kantorze Aliora. Jeśli wykonasz nią jedną transakcję w miesiącu jest ona całkowicie bezpłatna, a każda pierwsza wypłata z bankomatu w danym miesiącu kalendarzowym kosztuje 0 zł (następne 9 zł więc wtedy warto używać debetówek w walucie w AliorBank lub Sync gdzie opłata ta wynosi 5 zł).
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 06 Sie 2013 19:52 

ok, dzięki, nabyłem już debetówke dudkową w aliorze a jak z płatnościami ową debetów-ką dudkową w USA?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 06 Sie 2013 20:05 

kliper napisał(a):
jim12 napisał(a):

Dokładnie, tym bardziej, że kantor alior genialnie współpracuje z ich kontami (Alior Bank i Alior Sync). Pieniądze są w sekundę na koncie. Na Twoim miejscu wyrobiłbym jeszcze debetówkę USD w kantorze Aliora. Jeśli wykonasz nią jedną transakcję w miesiącu jest ona całkowicie bezpłatna, a każda pierwsza wypłata z bankomatu w danym miesiącu kalendarzowym kosztuje 0 zł (następne 9 zł więc wtedy warto używać debetówek w walucie w AliorBank lub Sync gdzie opłata ta wynosi 5 zł).

Nie wprowadzaj w błąd. Kantor jest darmowy pod warunkiem wykonania nią jednej transakcji w ciągu 6 miesięcy od daty jej wyrobienia.

Kod:
Używanie karty jest bezpłatne jeżeli w ciągu pierwszych sześciu miesięcy od dnia aktywacji (lub do dnia jej zastrzeżenia/zamknięcia, jeżeli nastąpi to przed upływem sześciu miesięcy) dokonasz dowolną operację z użyciem karty.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 06 Sie 2013 20:11 

potwierdzam, jeśli nie zrobisz transakcji w ciągu 6 miesięcy albo zamkniesz konto to zplacisz jednorazowo 15 zl
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 06 Sie 2013 20:11 

Mam pytanie dotyczące konta walutowego w WBK w USD.

Jadę na miesiąc do USA i planuję założyć konto walutowe w USD razem z kartą MasterCard. Ogarnąłem już większość rzeczy związanych z opłatami, jednak mam jeszcze pytania:
1. Czy jest możliwość wypłaty dolarów z tego konta w oddziale banku? Czy jest pobierana za to jakaś opłata? W tabeli opłat na stronie banku podana jest informacja, że wypłata kosztuje 1,5$, jednak nie jestem pewien, czy nie dotyczy to przypadku, gdy chcę wypłacić w złotówkach?
2. Ile kosztowałby przelew dolarów z tego konta do kantoru internetowego w celu wymiany na PLN?
3. Jaki polecacie sposób na wymianę dolarów, które będę miał na tym koncie, z powrotem na PLN?
4. Czy zmieniło się to, że trzeba posiadać konto w WBK, żeby móc założyć konto walutowe? Bo na ich stronie nigdzie nie ma takiej informacji...
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 06 Sie 2013 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
illumanti napisał(a):
kliper napisał(a):
jim12 napisał(a):

Nie wprowadzaj w błąd. Kantor jest darmowy pod warunkiem wykonania nią jednej transakcji w ciągu 6 miesięcy od daty jej wyrobienia.

Kod:
Używanie karty jest bezpłatne jeżeli w ciągu pierwszych sześciu miesięcy od dnia aktywacji (lub do dnia jej zastrzeżenia/zamknięcia, jeżeli nastąpi to przed upływem sześciu miesięcy) dokonasz dowolną operację z użyciem karty.

Racja, potwierdzam. Wiem o tym iż warunkiem nie naliczenia opłaty dodatkowej jest wykonanie jednej transakcji w ciągu 6 miesięcy, nie wiem czemu ostatecznie wyszło w miesiącu... Pewnie coś edytowałem....
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 06 Sie 2013 23:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Śmigam do Chorwacji na rok, z postów które przeczytałem najkorzystniej wyjdzie mi założyć konto w mBanku.Jednak poszukałem, poczytałem i chciałem was się zapytać co myślici o Kartcie debetowej CitiCard MasterCard Debit do Konta CitOne banku Citi Handlowy podpiętej pod darmowe konto w Euro. Będę otrzymywał co miesięczne stypendium w Euro i później chciał bym to przewalutować na kuny chorwackie(HRK). Z tego co wyczytałem , Citi wychodzi w miarę korzystnie jeżeli chodzi o przewalutowywanie po kursie MasterCard (z Euro na HRK). Zależy mi na płatnościach bezgotówkowych i wypłatach z bankomatu na terenie Chorwacji w HRK , oraz przelewach w Euro. Każda rada będzie pomocna

#94 PostWysłany: 08 Sie 2013 09:19 

Japi_29 napisał(a):
Śmigam do Chorwacji na rok, z postów które przeczytałem najkorzystniej wyjdzie mi założyć konto w mBanku.(...)Będę otrzymywał co miesięczne stypendium w Euro i później chciał bym to przewalutować na kuny chorwackie(HRK).
W mbanku regulaminy i tabele opłat zmieniaja się średnio co 2 tygodnie (oczywiście na niekorzyść klienta) i to, co czytałeś jest już nieaktualne. Mbank jest kiepskim i kosztownym wyborem. Do walut innych niż USD,EUR,GBP (czyli np. HRK) najtańsze i najwygodniejsze są:
- rachunek i karta w USD w Aliorze (tzn. Alior Bank, Alior Kantor Walutowy, Alior Sync),
- rachunek i karta EUR w BZWBK.
Dla tych kart przewalutowania z walut "egzotycznych" (w tym HRK) na walutę rozliczeniową karty wykonywane są po kursie organizacji płatniczej, bez żadnych prowizji i opłat banku.
W Twoim wypadku (wpływy w EUR, przelewy w EUR, wydatki w HRK) najlepszą opcją powinien być rachunek i karta w EUR w BZWBK. Minus rozwiązania w BZWBK: opłata za przelew przychodzący walutowy (również SEPA). Ale jeśli będziesz otrzymywać tylko stypendium, zapewne jeden przelew w miesiącu, to te 5 zł za SEPA jest do przeżycia.
W przypadku Aliora, to musiałbyś otrzymywać wpływy na rachunek EUR, a do wydatków w HRK musiałbyś zamieniać EUR na USD w Alior Kantor. Jeśli chce Ci się pamiętać o zamianie waluty to byłaby to jeszcze tańsza opcja niż BZWBK. Pierwsza wypłata gotówki w bankomacie za darmo (Alior Kantor), każda następna w miesiącu: 5zł (Alior Sync).

Ostatnio edytowany przez mm0512, 08 Sie 2013 09:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 08 Sie 2013 09:24 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
mm0512 napisał(a):
W Twoim wypadku (wpływy w EUR, przelewy w EUR, wydatki w HRK) najlepszą opcją powinien być rachunek i karta w EUR w BZWBK. Minus rozwiązania w BZWBK: opłata za przelew przychodzący walutowy (również SEPA).

A może konto/karta USD w Kantorze Aliora i drugie konto w EUR do przewalutowania wpłat? Ewentualnie +Alior Sync?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 08 Sie 2013 10:22 

Ja przelewy w Euro otrzymuję na Alior Sync €, brak opłat za otrzymanie przelewu, brak opłat za przelewy europejskie w Euro, za granicą używam Alior Kantor - pierwsza wypłata z karty za darmo, no i także do zamiany walut Alior Kantor. Połączenie idealne jak dla mnie.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 09 Sie 2013 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za wskazówki, założyłem konto w WBK, chyba trochę z przyzwyczajenia bo to już moje 3 aktywne u nich konto :D Stwierdziłem że najlepszym wyjściem będzie założenie konta w banku w Chorwacji i przelewy z konta w WBK ( 5 zł SEPA). Dodatkowo sprawie sobie prepaida na doładowanie w Euro.

#98 PostWysłany: 09 Sie 2013 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
O! Jeszcze jedno. Jeżeli to jest wyjazd na Erasmusa to oni prawie wszystko przelewają na raz. Tak circa 90%, resztę jakoś pod koniec wyjazdu. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Więc nie będziesz musiał płacić za przelewy co miesiąc.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 09 Sie 2013 20:18 

Jestem juz zdecydowana na konto w Alior kantorze, mam tylko jedno pytanie. Czy po zalogowaniu sie do serwisu, jest jakos udokumentowana aktywnosc karty debetowej, czyli historia transakcji, zablokowane srodki itp.?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 09 Sie 2013 20:32 
Awatar użytkownika

niebieski
zbyhu dzięki za info, nie miałem pojęcia że tak to się ma. Bezpieczniejszą opcją dla mnie było by dawkowanie gotówki :D Ale chyba jak śmigam na rok to dostanę odpowiednio te przykładowe 90% za semestr(oby nie naraz za 2 z góry)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości