Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

w obu linkach rozwiń "W podróży zagranicznej".
-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5607 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 281  Następna
Autor Wiadomość
#5501 PostWysłany: 08 Sie 2025 23:39 
Site Admin
Awatar użytkownika

Tak
 Profil Relacje PM off
f0ku5 lubi ten post.
f0ku5 uważa post za pomocny.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#5502 PostWysłany: 09 Sie 2025 12:12 

Loty: 180
Kilometry: 405 277
niebieski
-- 09 Sie 2025 11:12 --

Tak
 Profil Relacje PM off  

#5503 PostWysłany: 10 Sie 2025 13:36 

Tjw1978 napisał(a):
kmaleczki napisał(a):
Pytanie z praktyki
Mam lot w tę i spowrotem w długi weekend.
Niestety pojawiają się pewne komplikacje zdrowotne i od 14.08 będę na zwolnieniu lekarskim.
Chcę skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji.
W temacie dokumentów
Zwolnienie nie ma problemu.
Ale co od Ryanarir, ktoś coś z doświadczenia. Pewnie jakieś potwierdzenie żę nie stawiłem się na locie.
Pytanie też czy powiadamiać wcześniej Ryanair np. 13 że nie stawię się na locie w tę i spowrotem,
Powiadamia się czy jak coś wypadnie to człowiek po prostu nie przychodzi.

Ostatnio temat załatwiałem i trzeba dostarczyć:

1. opis okoliczności i powodu anulacji biletu oraz hotelu (jeśli masz taki) oraz ewentualne dokumenty (zwolnienie lekarskie, wypis ze szpitala etc.)
2. rachunki elektroniczne za rezerwacje biletów (miałem z Trip.com), potwierdzenia płatności kartą
3. bilety / rezerwacje hotelu oraz potwierdzenia anulacji.
4. oświadczenie, że odwołanie podróży nie było i nie będzie przedmiotem roszczenia u innego ubezpieczyciela
5. dyspozycja zwrotu kosztów z numerem złotówkowego konta bankowego

A od przewoźnika nie wymagali żadnych kwitów?
 Profil Relacje PM off  

#5504 PostWysłany: 10 Sie 2025 16:08 

niebieski
ode mnie wymagali no show od wizzair (w kwietniu tego roku).
 Profil Relacje PM off  

#5505 PostWysłany: 10 Sie 2025 23:42 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
kmaleczki napisał(a):
Tjw1978 napisał(a):
kmaleczki napisał(a):
Pytanie z praktyki
Mam lot w tę i spowrotem w długi weekend.
Niestety pojawiają się pewne komplikacje zdrowotne i od 14.08 będę na zwolnieniu lekarskim.
Chcę skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji.
W temacie dokumentów
Zwolnienie nie ma problemu.
Ale co od Ryanarir, ktoś coś z doświadczenia. Pewnie jakieś potwierdzenie żę nie stawiłem się na locie.
Pytanie też czy powiadamiać wcześniej Ryanair np. 13 że nie stawię się na locie w tę i spowrotem,
Powiadamia się czy jak coś wypadnie to człowiek po prostu nie przychodzi.

Ostatnio temat załatwiałem i trzeba dostarczyć:

1. opis okoliczności i powodu anulacji biletu oraz hotelu (jeśli masz taki) oraz ewentualne dokumenty (zwolnienie lekarskie, wypis ze szpitala etc.)
2. rachunki elektroniczne za rezerwacje biletów (miałem z Trip.com), potwierdzenia płatności kartą
3. bilety / rezerwacje hotelu oraz potwierdzenia anulacji.
4. oświadczenie, że odwołanie podróży nie było i nie będzie przedmiotem roszczenia u innego ubezpieczyciela
5. dyspozycja zwrotu kosztów z numerem złotówkowego konta bankowego

A od przewoźnika nie wymagali żadnych kwitów?

Nie miałem no show. Robiłem cancel przed wylotem

#5506 PostWysłany: 11 Sie 2025 09:33 

Dopytam
Cancel w Ryanair? Nie znalazłem takiej możliwości. Jeśli można by coś bliżej.

Edit
W Ryanair kierują do formularza zaświadczenia o niestawiennictwie.
Wszystkim dziękuje za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#5507 PostWysłany: 11 Sie 2025 13:35 

Troche slabo z tym brakiem certyfikatu.

W "starym" byla informacja:

"**Insurance of removal of a deductible for damage to the rented car
**Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie

Raz mi sie to przydalo i wypozyczalnia przestala nachalnie "proponowac" swoje ubezpieczenie.
Szkody na szczescie zadnej nie mialem i nie musialem sprawdzac w praktyce jak to ubezpieczenie dziala.

Byla tez informacja o ubezpieczeniu OC w zyciu prywatnym, co moglo sie przydawac na stokach narciarskich w Wloszech.

Teraz zaswiadczenie w aplikacji wyglada bardziej jak ulotka reklamowa
 Profil Relacje PM off  

#5508 PostWysłany: 11 Sie 2025 21:58 

złoty
@michalb8
W wypożyczalni pokazywałeś certyfikat? Serio?
Ja po prostu mówie, że dziękuje bo mam własne ubezpieczenie udziału własnego.

Problem to będzie w sytuacjach, kiedy udowodnienie posiadania ubezpieczenia na duża kwotę jest wymagane. Używałem certyfikatu podczas rejsu na Antarktydę, gdzie wymagane było ubezpieczenie, które pokryje koszty ewentualnej ewakuacji drogą lotniczą. Nie wiem co miałbym teraz pokazać. Zrzut ekranu z telefonu?
Są kraje, które wymagają ubezpieczenia podróżnego przy wjeździe. Wtedy też pokazywałem certyfikat, który w wersji angielskiej wyglądał legitnie. Na prawde nie wiem po co ta zmiana. Totalny debilizm.

#5509 PostWysłany: 11 Sie 2025 22:16 

niebieski
Ta "dobra" zmiana jest dlatego, że nie trzeba osób zatrudniać do pisania certyfikatów - to są koszty.
I dlatego że - jak zwykle - nikt nie myśli. Nie rozumie.
...no i statystycznie mniej osób skorzysta z tego ubezpieczenia, bo "każą kupić, to kupię inne" a potem "z tego innego skorzystam". Ja wiem, że to może się wydawać głupie - ale ludzie są różni. Część nowych osób nawet nie będzie wiedziała, że ma takie ubezpieczenie - i... to też są koszty "niebyłe" czyli oszczędność (banku).
 Profil Relacje PM off  

#5510 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:06 

srebrny
@sanchopan jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ….$$$. Z drugiej strony jeśli ktoś potrzebuje certyfikat, to może sobie sam stworzyć - nawet wypisując go ręcznie. I w cale nie będzie to oszustwo, bo posiadacz karty (oraz osoby z nim spokrewnione) jest ubezpieczony bez względu na zgłoszenie wyjazdu. A to jak będzie wyglądał certyfikat nie ma kompletnie znaczenia lub dany kraj wymaga, aby były konkretne informacje (np. KL na Covid).
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

#5511 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:19 

srebrny
Będzie to przestępstwo polegające na sfałszowaniu dokumentu.
 Profil Relacje PM off  

#5512 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:25 

srebrny
@boots przyznaję, że nie znam dokładnie przepisów, ale jeśli jakiś kraj wymaga zaświadczenia o posiadaniu ubezpieczenia, to dlaczego nie mogę go złożyć zgodnie z prawdą? Mając kartę Mastercard Platinium lub Visa Infinite masz ubezpieczenie do 60 dni i czy to potwierdzisz słownie, czy pisemnie to robisz to zgodnie z prawdą - masz to ubezpieczenie dla siebie i osób spokrewnionych.
Dodam jeszcze, że nie piszę tutaj aby edytować wcześniej wysłanego certyfikatu, bo to jest pewnie fałszowanie już wystawionego dokumentu. Chodzi mi o pełne i samodzielne przygotowanie nowego dokumentu, który będzie zawierał obowiązujące i nabyte uprawnienia.
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

#5513 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:31 

srebrny
A w czyim imieniu ma być wystawiony - twoim, czy ubezpieczyciela?
 Profil Relacje PM off  

#5514 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:48 

srebrny
@boots oczywiście, że bezimienny. Nie wiem, czy widziałeś jak wyglądał dotychczasowy certyfikat PKO BP, ale tam nie ma wystawiającego, ani też żadnych pieczątek z banku / od ubezpieczyciela. Podstawowe informacje to:
- Insurer (Ubezpieczyciel),
- Policyholder (Ubezpieczający),
- Insured Person (Ubezpieczony),
- Co-insured Person (Współubezpieczony),
- Insurance coverage period: DD-MM-YYYY to DD-MM-YYYY (Okres trwania ochrony ubezpieczeniowej),
- SCOPE OF INSURANCE COVERAGE AND SUMS INSURED (ZAKRESY UBEZPIECZENIA I SUMY UBEZPIECZENIA).
Jest jeszcze info, że ubezp. zawarte na podstawie OWU dla posiadacza karty i tyle. Nie ma nic więcej.
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

#5515 PostWysłany: 12 Sie 2025 00:05 

srebrny
Stworzenie takiego dokumentu będzie przestępstwem.
Jak nie chcesz wchodzić w konflikt z prawem, to co najwyżej możesz napisać np:

Ja, Jan Kowalski oświadczam, że posiadam ubezpieczenie....itd.
Ale takiego świstku nikt nie będzie honorował.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#5516 PostWysłany: 12 Sie 2025 00:19 

srebrny
Dzięki za info. W takim razie pewnie najbezpieczniej będzie wydrukować tabele z zakresem ubezpieczenia z OWU i dodać własne oświadczenie z okresem obowiązywania.
 Profil Relacje PM off  

#5517 PostWysłany: 12 Sie 2025 00:24 

srebrny
Najbezpieczniej - tak. Ale nie będzie to taki certyfikat, który jest wymagany w niektórych okolicznościach,
 Profil Relacje PM off  

#5518 PostWysłany: 12 Sie 2025 00:30 

srebrny
@boots pewnie dla 90-95% przypadków to wystarczy (bo i tak tego nikt nie czyta). Dla pozostałych trzeba trochę więcej gimnastyki, jak np. wymagane testy na Covid19 w 2025 roku w Turkmenistanie…
 Profil Relacje PM off  

#5519 PostWysłany: 12 Sie 2025 00:33 

srebrny
Skoro nikt nie czyta, to może wystarczy pokazać starą legitymację szkolna, albo migawkę? :P
 Profil Relacje PM off  

#5520 PostWysłany: 12 Sie 2025 09:00 

złoty
Nie zapominajmy o pojęciu: "Znikoma społeczna szkodliwość czynu" (Artykuł 1 § 2 Kodeksu karnego).
Jak dla mnie pasuje jak ulał do "spreparowania" certyfikatu pokrywającego się ze stanem faktycznym.
Nie namawiam (!) ;) ale ja bym sobie sam wystawił nie martwiąc się zbytnio ;)

A nawet może mam pewien pomysł.
- zrobić na bazie posiadanego starego certyfikatu nowy (z potrzebnymi datami i danymi Ubezpieczonych)
- dać do podbicia Opiekunowi w banku, że zgodny z faktycznym ubezpieczeniem
Powinno się dać, jak myślicie?
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5607 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 281  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości