Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

w obu linkach rozwiń "W podróży zagranicznej".
-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5607 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276 ... 281  Następna
Autor Wiadomość
#5441 PostWysłany: 01 Sie 2025 19:22 

Po co ten certyfikat? Jeżeli nie wydają po 1.08. to co teraz?

Drugie pytanie: Jakie są główne różnice między tymi dwiema kartami ?\
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#5442 PostWysłany: 01 Sie 2025 20:26 

srebrny
@boru za darmo to uczciwa cena, więc zawsze biorę :P
A tak na serio są na świecie kraje, które wymagają posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego na wjeździe, są kraje które przeprowadzają jeszcze testy na Covid-19 i głupio by było przez brak takiego dok. nie wjechać / zostać cofniętym. Oczywiście nie są to standardowe kierunki, ale nawet ostatnio (14 maja) Argentyna zaczęła wymagać tego od podróżnych (przynajmniej taki był oficjalny dekret prezydenta).

@Sudoku, @Arek15, @sanchopan to już wiem czemu tak szybko to poszło :D Oficjalnie nie wydają, ale ja trafi się nowo zatrudniony student, to tego jeszcze nie wie :P

Ostatnio edytowany przez tetr1s, 01 Sie 2025 23:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#5443 PostWysłany: 01 Sie 2025 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 576 283
niebieski
Wczoraj 31.07 wystąpiłem o certyfikat - dzisiaj 01.08. już otrzymałem.
Także u mnie szybko.
pozdro
tetr1s lubi ten post.

#5444 PostWysłany: 01 Sie 2025 22:09 

sanchopan napisał(a):
No właśnie niestety nie, ponieważ karta włożona do czytnika (czyli czyta chip a nie nfc) - również nie działa na bramkach.
Natomiast debetówka - też Visa - działa.
Raczej kwestia (jakaś techniczna) rodzaju terminala, któremu ta konkretna karta "nie pasuje".

Francuzom ogólnie z Visą nie po drodze. Kilka dni temu w hotelu terminal mi Visy z BNP nie zaakceptował. Kolejny zresztą raz.
 PM off  

#5445 PostWysłany: 01 Sie 2025 22:58 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Ponad tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#5446 PostWysłany: 02 Sie 2025 20:01 

Arek15 napisał(a):
To ja jeszcze słowo o certyfikacie. Właśnie się dowiedziałem na infolinii, że od 1.08.2025 certyfikatów nie wydają :-)

Faktycznie, certyfikaty ubezpieczenia dla VI nie już są wystawiane od 1 sierpnia. Ja zawsze brałem, na wszelki wypadek. Były po angielsku i po polsku. Teraz pozostaje certyfikat w telefonie, w app IKO. Jest na nim przede wszystkim kwota gwarancyjna 35 000 000 PLN.Ale istotny problem: jest tylko w języku polskim. Nawet jak przestawię aplikację na język angielski, to certyfikat wyskakuje tylko po polsku. No to w Zimbabwe niech uczą się polskiego. Interweniowałem na infolinii. Pani była nieco zdziwiona.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5447 PostWysłany: 02 Sie 2025 21:45 

niebieski
A gdzie w apce jest certyfikat?
Chciałbym się mylić, ale mi to wygląda na powolne lecz zaplanowanie pogarszanie produktu, zniechęcanie do niego - w dłuższej perspektywie ograniczanie dostępu do niego a później jest powolne likwidowanie :(

Nie wystawiają od 1 sierpnia - a jak wniosek złożony 20 lipca?
 Profil Relacje PM off  

#5448 PostWysłany: 03 Sie 2025 00:00 

Trudno to nazwać certyfikatem ale jakiś dokument jest: IKO>Karty kredytowe>Karta kredytowa PKO Visa Infinite> Szczegóły> Dokumenty i zaświadczenia > Karta ubezpieczenia podróżnego. Jest tam kwota ubezpieczenia i nazwa ubezpieczyciela z numerami telefonów. Niestety, tylko w języku polskim. Wysłałem zapytanie, co z katą ubezpieczenia w języku angielskim. Zobaczymy, czy poprawią.
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5449 PostWysłany: 03 Sie 2025 00:47 

Czy macie może ustawioną kartę VI w źródłach płatności BLIK do płatności kodem w sklepie i płatności w Internecie? Czy takie płatności BILK z karty kredytowej są bezpłatne i obejmuje je okres bezodsetkowy?
 Profil Relacje PM off  

#5450 PostWysłany: 03 Sie 2025 07:28 

Tak, płatność BLIK w Internecie jest traktowana jak płatność kartą. W sklepie BLIK nie używam ale na logikę powinno być tak samo.
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.
Solos uważa post za pomocny.

#5451 PostWysłany: 03 Sie 2025 10:50 

niebieski
No - BLIK to BLIK, a karta to karta. Tak jak karta fizyczna i Portfel Google - to też nie to samo.
Wracając do BLIK-a, to płacąc BLIK-iem robisz obrót na karcie i jest to transakcja bezgotówkowa. ALE... - ale pozbawiasz się procedury charge back: bo to NIE jest (w tym rozumieniu) płatność kartą.

Co do dokumentów ubezpieczenia - dzięki - znalazłem w szczegółach karty. Ale to wygląda na PO PROSTU informację dla użytkownika: "halo, masz ubezpieczenie". IMHO bezwartościowe za granicami Polski.
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5452 PostWysłany: 04 Sie 2025 16:30 

niebieski
Burdel i chaos jak jasny gwint z tymi certyfikatami.
Certyfikat wydaje to samo biuro/numer alarmowy, co wcześniej - ale tylko dla tych wnioskowanych do 31.07.2025 r.
Późniejsze - trzeba dzwonić na 81-535-67-66 czyli do banku.
Tam wpierają ściemę jak jasny gwint, że "wszystkie dokumenty o ubezpieczeniu ma Pan w apce" - wierutna bzdura. I sami są najwyraźniej zaskoczeni, jak tłumaczę, że w apce to jest tylko ogólna wzmianka/baner reklamowy, że "jesteś ubezpieczony". I najgorsze - jak pisaliście wcześniej - że to jest tylko po polsku. :shock:
Poza tym - gdzie osoby towarzyszące?
Nadto - a co jak neta nie będzie się miało w momencie chęci pokazania?

Jak dla mnie to wygląda smutno i jakby zamierzony sposób pośredniego ograniczania dostępności ubezpieczenia. Bo jak szpital poprosi o dokument to... co? Nico. :(
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#5453 PostWysłany: 04 Sie 2025 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Trzeba w programie do edycji PDF edytować stary plik certyfikatu. Ten certyfikat nie ma żadnego numeru, jest jedynie potwierdzeniem ubezpieczenia. Ja tak zrobię - zostawię dane swoje i rodziny, a usunę datę obowiązywania.
A nawet jak usunę i datę i dane osobowe, to ten certyfikat będzie tak samo ważny jakby go nie było czyli dobrze go mieć, ale bez niego też wszystko da się załatwić.

Przecież jakbym prowadził szpital w kraju X i ktoś dalby mi taki dokument, to wcale bym nie przestał pilnować czy dany pacjent ma jak zapłacić, a jedynie bym miał jakąś podkładkę do kontaktu z ubezpieczycielem z kraju Polska w trakcie leczenia pacjenta.
OSK lubi ten post.
Misiatek uważa post za pomocny.

#5454 PostWysłany: 04 Sie 2025 20:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Kri$ Nie każdy ma stary certyfikat.
 Profil Relacje PM off  

#5455 PostWysłany: 04 Sie 2025 21:59 

Pomysł z przerabianiem starego certyfikatu...???? Przez posiadacza najlepszej karty VISA ...??? Chyba nie tędy droga. Ja wysłałem wiadomość w tej sprawie do PKO BP. Nadano numer sprawie i czekam już dwa dni na odpowiedź. Jeżeli ten pseudocertyfikat z IKO będzie po angielsku, to praktycznie wszystko tam jest: kwota gwarancyjna, ubezpieczony - posiadacz karty /współmałżonek, partner, dzieci, ważne na cały Świat, numery telefonów, nazwa towarzystwa ubezpieczeniowego. Polisa nie musi mieć charakteru druku na czerpanym papierze, ze znakiem wodnym i nitką z platyny. Powinno w zupełności wystarczyć. Ale musi być w jakimś znanym języku poza naszym wspaniałym polskim. I w tej sprawie pisemnie interweniowałem w PKO KP dwa dni temu. Przydałoby się więcej maili od Was. Jeszcze pytanie do znających czarne karty wydawane z ubezpieczeniem podróżnym w innych bankach: czy wydają jakieś certyfikaty? Ja miałem kiedyś DinersClub i ich ubezpieczenie podróżne było na świstku 1 strona w pdf ale oczywiści w języku angielskim.
 Profil Relacje PM off  

#5456 PostWysłany: 04 Sie 2025 22:15 

niebieski
Fakt faktem - choć różne rzeczy różni ludzie robią - to publicznie namawiać na podpadnięcie pod KK to... co najmniej nie wypada. :o
A co do "certyfikatu w apce" - już pomijając, że jest on po polsku, to przecież.. tam NIC nie ma! Tam jest tylko info, że "Jan Kowalski" ma "między innymi(!!) ubezpieczenie KL" i... nic poza tym konkretnego! :shock: A gdzie Marianna, Mustafa i Melody Kowalska jako Rodzina Jana? Brak!
...no chyba że coś innego widzicie albo ja nie mogę znaleźć. Patrzę w pozycji szczegółów i "dokumentów i zaświadczeń" w dziale karty Infinite(?). :roll:
 Profil Relacje PM off  

#5457 PostWysłany: 04 Sie 2025 23:09 

srebrny
Dopiszę, bo może nie wszyscy wiedzą, że nie trzeba dzwonić do PKO BP z prośbą o wygenerowanie certyfikatu. Informował o tym @bepa22 (post #5297) oraz wikipost ma podpiętego linka, gdzie wypełnia się ogólny formularz na stronie Mondial Assistance.
PKO BP może już nie wystawia / nie pośredniczy, ale Mondial dalej działa.
Link to https://provider.mondial-assistance.pl/ ... zpieczenia
 Profil Relacje PM off  

#5458 PostWysłany: 04 Sie 2025 23:10 

Sprawdziłem OWU podróżnego VI PKO BP - nie występuje w nim nigdzie termin : Certyfikat
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#5459 PostWysłany: 05 Sie 2025 05:14 

VI PKO BP. NNW
Pochwale sie moim przypadkiem. Miałem wypadek w Egipcie, oprócz kosztów leczenia zgłosiłem szkodę NNW. Noga rozwalona trochę powyzej kostki, została przerosnieta blizna długa na 6 cm.
Wysłałem wszystkie dokumenty wraz ze zdjeciami. Po 30 dniach braku odzewu zadzwoniłem żeby zapytać co sie dzieje ze sprawą , pani odpowiedziała że bedzie interweniować .Oto jaką odpowiedź otrzymałem,po dwóch godzinach myślę ze z powodu przekroczonego terminu ktoś napisał na odczepnego:
"Dlaczego odmawiamy
Ustalamy stopień urazu ciała na podstawie „Tabeli nr 2 norm oceny stopnia urazu ciała”, która stanowi Załącznik nr 5 do warunków ubezpieczenia [1]. Urazy, które nie są wymienione w tabeli, odpowiadają punktowi 17 tabeli „Brak urazu ciała w tabeli” i nie przyznajemy za nie odszkodowania.
Pana uraz – rana – nie jest ujęty w tabeli, dlatego odpowiada mu punkt 17, za który przyznajemy 0% uszczerbku."
bez zadnej opinii lekarskiej itp.
Jakie macie doświadczenia z NNW?
 Profil Relacje PM off  

#5460 PostWysłany: 05 Sie 2025 07:01 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
rob8 napisał(a):
VI PKO BP. NNW
Jakie macie doświadczenia z NNW?

Ja nie mam doświadczenia, ale o tym było głośno jakiś czas temu, kiedy zmienili warunki wydawania kart, mieszali coś z salonikami, niektóre sumy podnieśli (powiedzmy na otarcie łez), zlikwidowali uszczerbki procentowe (ponieważ są duże sumy ubiezpieczenia to każdy procencik to dla PKO spora strata). Od tamtej pory NNW dla Mastercard Platinium i VI to raczej mało przydatne - tabelka w OWU z niskimi uszczerbkami i bardzo ograniczonymi zdarzeniami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5607 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276 ... 281  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości