Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:42 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Posucha w error fare więc rzucam luźny temat.
Zawsze zastanawiało mnie w którym momencie można odhaczyć odwiedzony kraj.
Będąc na lotnisku, będąc w stolicy, może zaliczając najbardziej fameowe atrakcje.
Jestem ciekaw jakie macie zdanie.

Pozdrawiam
dziabulek lubi ten post.

All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
🚨UWAGA!🚨 Tajlandia w cenie jak z dyskontu 🤑🔥 Loty + noclegi niedaleko plaży za 1929 PLN🔥😱😍 🚨UWAGA!🚨 Tajlandia w cenie jak z dyskontu 🤑🔥 Loty + noclegi niedaleko plaży za 1929 PLN🔥😱😍
#2 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Przed wyjazdem zawsze mam listę "must see" którą ułożyłem sobie sam (na podstawie relacji, przewodników itp). Jeśli odwiedzę znaczącą większość z nich, zjem lokalne jedzenie (tu wyjątek skandynawia) to kraj uznaję za zaliczony. W przypadku Europy musi to być dodatkowo stolica.

#3 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:49 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
to już zależy od indywidualnych preferencji I konkretnej osoby.

Ja będąc na jednodniówce w nykoping moglbym powiedziec ze bylem w Szwecji I ją odhaczyć, ale czy to ma sens? nie widziałem niczego poza 10tysięczną mieściną oraz lotniskiem. Dopoki nie zobacze przynajmniej czesci miejsc ktore mnie interesuja nie moge powiedziec ze bylem w takim kraju I moge cos o nim powiedziec.
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.

#4 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:50 

Ja np. nigdy nie odhaczam, uważam, że jeśli go nie odhaczę to do niego jeszcze wrócę :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:55 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Czytałem gdzieś wywiad z Polakiem, który przed 40 zaliczył wszystkie państwa świata.
Sprawdzając mapę jego podbojów byłem mocno rozczarowany. Bedąc (strzelam) w Hongkongu zaznaczył całe Chiny.

#6 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:15 
Awatar użytkownika

srebrny
ja go odhaczam jak o nim pomyślę

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Wg. definicji z zakresu turystyki pobyt uznaje się gdy korzysta się z przynajmniej jednego noclegu. Na tej podstawie są też liczone statystyki przyjeżdżających turystów.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja odhaczam pinezkami miejsca w których byłem, a nie kraj - bo to nie ma żadnego sensu :D

Ostatnio zrobiła się moda na mapy zdrapki. Śmiesznie to wygląda jak ktoś będą w np. Moskwie zdrapuje całą Rosję, albo będąc w NYC - całe USA. Z takim założeniem to można polecieć w 5 miejsc i mieć zaliczone pół świata :)
4 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Zastanawiam się czy w ogóle można w 100% "odhaczyć" jakiś kraj. Raczej mało realne jest żeby udało się zobaczyć w każdym kraju dosłownie wszystko i przy okazji poczuć klimat, atmosferę. Ja używam raczej zwrotu "odwiedziłem" dany kraj. Wiem, że tam byłem i niewykluczone, że jeszcze tam kiedyś wrócę. Bo chciałoby się wracać do wielu miejsc, ale również chciałoby się zobaczyć wiele innych miejsc. Dlatego ja nie odhaczam krajów ;)
Do tej pory odwiedziłem 33 kraje, ale nie chcę o żadnym mówić, że go "odhaczyłem" bo jak dla mnie odhaczyć można konkretne miejsce/atrakcję, a nie cały kraj.
6 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:23 

niebieski
Znajoma wygooglała gdzieś liste atrakcji na świecie, zestawioną przez jakiegoś Jankesa (lista całkiem sensowna, trzeba przyznać, jak wygrzebie stare maile to może ją tu wrzucę) i jeździ po świecie odhaczając kolejne pozycje. Kraje się dla niej nie liczą.

Ja mam wszystkie listy głęboko, jak mi się jakieś miejsce podoba to wracam tam kiedy tylko mam okazję, nie traktując tego miejsca jako już zaliczonego.

Inna sprawa, co to jest kraj. Jedni biorą za definicję członkostwo ONZ (czyli Grendlandię zaliczasz będąc w Kopenhadze), inni członkowstwo w FIFA :-) Każdy robi co lubi.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
też jestem posiadaczem mapki zdrapki, ale pobyt w Astanie nie oznaczał zdrapania Kazachstanu a Kijów, Ukrainy ;)

moja zasada jest taka, że trzeba zrobić objazdówkę albo zaliczyć jakieś loty krajowe. np. lądujemy w Marrakeszu i potem transportem publicznym lub samolotami poruszamy się do innych miast. Maroko zdrapane.
Ten system trochę zawiódł w Argentynie, gdzie byłem jedynie w B.A. i potem busem do Iguazu, no ale była podróż lądowa licząca ponad 1200km, więc trochę naciągając Argentyna też zdrapana ;)

inny patent to Norwegia(zdrapana) tam jakoś mi za drogo na objazdówkę, a że nie ma takiego miasta w Skandynawii, do którego nie można się dostać z GDN (bo nigdzie indziej już się nie da :P) to podzieliłem ten kraj na kilka osobnych 2-4 dniowych wypadów.

btw wydaje mi się, że taki temat już był.

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:31 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Lotniska to taka ziemia niczyja, ale znam ludzi, ktorzy po przesiadce sa ekspertami nt. 'odwiedzonego kaju' ;)

Dostalam kiedys na urodziny mape zdrapke, generalnie fajna sprawa, ale wychodze z zalozenia, ze bedac np. w Petersburgu nie przystoi drapac calej Rosji, albo calych Stanow po wyprawie do Kalifornii. Tak wiec zdrapuje tylko regiony/stany etc., aczkolwiek wyglada to malo estetycznie. Niemniej jednak fajnie jest wrocic z podrozy i cos tam sobie wydrapac ;P

#13 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:34 

Właściwie nigdy się nad tym nie zastanawiałam ;).

Gdybym miała określić gdzie już nie pojadę to chyba pierwszym takim krajem jaki mi przychodzi do głowy to Dania.
Kolejne gdzie raczej nie planuję jechać ponownie: to Tunezja, Egipt, Jordania, Słowacja, Austria, Andora, Szwajcaria, Francja co nie znaczy, że te kraje jakoś bardzo poznałam. Po prostu są inne do których bardziej mnie ciągnie nawet te w których już byłam np. Hiszpania, Włochy, Norwegia, Chorwacja, Greckie wyspy, no i tak musi być (bo jakbym nie napisała to by zaraz niektórzy to zauważyli a jak napiszę i tak będą się czepiać, bo inaczej nie potrafią :D ) Australia.

Mapki zdrapki jeszcze nie mam ale jest w planach zakupowych na ten rok ;).
 PM off  

#14 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:35 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 514 566
Każdy ma swoje preferencje, które sam sobie ustala.
W miarę możliwości staram się zwiedzać kraje na zasadzie objazdówki, aby zobaczyć wiele miejsc.
"Odhaczone" to tylko słowo, które mniej lub bardziej opisuje pobyt w jakimś miejscu, osobiście używam słowa "odwiedzone".
Sprawdzam sobie np. mapę Polski, na której pokazują mi się odwiedzone tylko same miasta. Wyświetla się liczba 353, co nie oznacza, że znam własny kraj doszczętnie, a co dopiero mówić o innych krajach, w których było się w paru miejscach przez tydzień czy dwa. Z drugiej jednak strony nie o to w tym chodzi. Każdy powinien znać swoje potrzeby tak aby podróżowanie, zwiedzanie (obojętnie w jakiej formie) sprawiało radość.

Ponieważ jestem maniakiem kontynentu europejskiego wypowiem się tylko o Europie.
Minimum u mnie wygląda to tak:

- zaliczenie stolicy
- nie koniecznie wizyta w restauracji, ale koniecznie zakup lokalnych produktów (np. ser, piwo, czekolada). Przywiezienie ich jako food souvenirs do Polski.
- wysłanie pocztówek z danego kraju/stolicy
- zakup jakiejś pamiątki typu magnes na lodówkę (nie wszystkie miejsca są turystyczne, szukam do upadłego, ale jak nie znajdę to trudno, odpuszczam)
- zrobienie przynajmniej kilku zdjęć
Każdą szerszą autonomię, kraje nieuznawane, terytoria zależne czy poważniejsze mikronacje traktuje osobno na tych samych zasadach co kraj (czyli np. Wyspa Man, Guernsey, Wyspy Alandzkie, Naddniestrze, Wyspy Owcze, czy Księstwo Seborga także oznacza uganianie się za ich znaczkami pocztowymi, lokalnym jedzeniem, czy stolicami jeśli są).
Ostatnio dorzuciłem do pakietu luźne autonomie ekonomiczne (hiszpańskie i włoskie) z obawy, że kraje do zwiedzania mi się w Europie skończą. Później przyjdzie pewnie czas na poszczególne części Federacji Rosyjskiej.
Na pewno nie uznaję państwa, czy miasta jako odwiedzonego będąc tylko na dworcu, lotnisku czy stacji benzynowej gdzieś na trasie.

Ostatnio edytowany przez Continenttrotter, 23 Wrz 2016 09:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
Nie lubie tego slowa "odhaczony" :P Zupelnie jakby podroz do tego kraju wiazala sie z potrzeba wypelnienia raczej przykrego obowiazku. Poza tym kiedy ktos mowi, ze ma juz jakis kraj "odhaczony" to rozumiem to w takiej kategorii, ze poznal go doglebnie, wzdluz i wszerz. Przez 9 tygodni podrozowalem po USA ale nigdy bym nie powiedzial, ze mam ten kraj "odhaczony".

ale mowic ze ma sie kraj "odhaczony", bo sie mialo przesiadke na lotnisku? Wolne zarty :D

ps.
Przy okazji... zna ktos jakas aplikacje w stylu "been", ktora ma mozliwie najbardziej szczegolowy podzial na jednostki administracyjne? Nie usmiecha mi sie zaznaczania calej Kanady, tylko dlatego bo bylem po kanadyjskiej stronie Niagary :D Idealem bylaby apka, w ktorej mozna by bylo zaznaczac poszczegolne hrabstwa/powiaty/landy/okregi :)
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#16 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:43 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Do odhaczania może pomóc aplikacja been

App Store: https://itunes.apple.com/pl/app/been/id680148327?mt=8
Google play: https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&hl=pl

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
elwirka uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:47 

srebrny
wiecie no kwestia podejscia, w kazdym razie przesiadki na lotnisku czy przejazd przez dany kraj nie uznaje jako kraj ''odhaczony'' :)
i tak np nie bylem w Bialorusii mimo ze przez nia przejezdzalem i nigdy nie bylem w Belgii mimo ze przejezdzalem i wielokrotnie sie
przesiadalem ba nawet koczolowalem w CRL :)

Ostatnio edytowany przez krasnal, 02 Paź 2016 15:25, edytowano w sumie 1 raz
ort.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:51 

srebrny
gecko napisał(a):

Przy okazji... zna ktos jakas aplikacje w stylu "been", ktora ma mozliwie najbardziej szczegolowy podzial na jednostki administracyjne? Nie usmiecha mi sie zaznaczania calej Kanady, tylko dlatego bo bylem po kanadyjskiej stronie Niagary :D Idealem bylaby apka, w ktorej mozna by bylo zaznaczac poszczegolne hrabstwa/powiaty/landy/okregi :)

Nie do końca to, o co Ci chodzi, ale najlepszą stroną racjonalnie dzielącą świat jest http://www.thebesttravelled.com. Lista super szczegółowa z każdym hrabstwem czy powiatem też ma tam wkrótce powstać.

Przy okazji strona definiuje co to jest "wizyta minimalna" i "dobra wizyta", jest też polska wersja językowa.
 Profil Relacje PM off
gecko lubi ten post.
gecko uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Dla mnie kraj jest odwiedzony w momencie przekroczenie granicy.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Legion1 napisał(a):
Zastanawiam się czy w ogóle można w 100% "odhaczyć" jakiś kraj. Raczej mało realne jest żeby udało się zobaczyć w każdym kraju dosłownie wszystko i przy okazji poczuć klimat, atmosferę. Ja używam raczej zwrotu "odwiedziłem" dany kraj.

Zgadzam się z @‌Legion1‌, że 100% "odhaczenie" jakiegoś kraju jest niemal niemożliwe. Nawet własnego :D W moim przypadku "odhaczyć" kraj bym mogła jedynie wtedy gdybym zobaczyła w nim wszystko co bym chciała zobaczyć i absolutnie nie miała ochoty już tam wracać. O ile jeszcze pierwsza część warunku jest możliwa do spełnienia np. dla takich wielkich państw jak Watykan :D to i tak część druga nie pozwoliłaby mi go "odhaczyć" :twisted:
Znacznie bardziej podoba mi się określenie "odwiedziłam" i "byłam" w takim państwie, regionie czy mieście. A przejazdy przez jakieś kraje to zawsze były dla mnie tylko przejazdy. Przez Austrię przejeżdżałam kilka razy, ale nigdy w w niej nie byłam... przynajmniej jeszcze ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości