Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#801 PostWysłany: 06 Lip 2021 18:32 

Loty: 129
Kilometry: 330 811
czy ktoś może sprawdził ostatnio empirycznie jak wygląda sytuacja w Neapolu co do noszenia maseczek na świeżym powietrzu? Teoretycznie jest to jedyny region Włoch, gdzie to rozporządzenie obowiązuje nadal (do 31 lipca), ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce i czy localesi przestrzegają, czy raczej mają luźne podejście?

Z góry dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Bezpośrednio i z bagażem na Maderę za 499 PLN❗✈️🧳 Czarterowe loty z Polski Bezpośrednio i z bagażem na Maderę za 499 PLN❗✈️🧳 Czarterowe loty z Polski
Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣 Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣
#802 PostWysłany: 06 Lip 2021 18:46 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Jeszcze tydzień temu wszyscy w Neapolu nosili maseczki.

#803 PostWysłany: 07 Lip 2021 00:02 

niebieski
Właśnie jestem i nie wiedziałem o tym stale obowiązującym nakazie. Na ulicy różnie, większość jeśli już ma maskę to na brodzie. Jednostki noszą prawidłowo, na przystankach czy przy straganach. Dwóch z Guardia di Finanza nosiło, w sumie to się zdziwiłem, że chodzą po ulicy w maskach ;). Ale nikomu nie zwracali uwagi, za to zrobiła mi to jedna babcia w okolicy przystanku.

Btw, na Szopenie kontrola tylko id, w Napoli kamera zmierzyła temp. i tyle. Żadnych certyfikatów, formularzy nikt nie chciał. To oczywiście nie zmienia faktu, że trzeba mieć.
 Profil Relacje PM off  

#804 PostWysłany: 08 Lip 2021 16:07 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Nie doczekałem sie linku aktywacyjnego do dPLF , na 3 maile z koncówką .pl do dzisiaj nic nie przyszło. Podobnie miało juz kilka osób . Jesli nie dostaniecie nic przez kilka minut załózcie sobie konto na yahoo.com albo na gmail.com tam przychodzi wzystko w kilka sekund
 Profil Relacje PM off
Miza42 lubi ten post.

#805 PostWysłany: 09 Lip 2021 00:07 

Loty: 962
Kilometry: 1 504 340
niebieski
ja się w końcu doczekałem ale trwało to wiele (chyba z kilkanaście) godzin.
 Profil Relacje PM off  

#806 PostWysłany: 09 Lip 2021 15:01 

niebieski
Czy jeśli dodam w swoim dPLF inne osoby dorosłe lecące ze mną, ale nie będące członkami rodziny, to wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#807 PostWysłany: 10 Lip 2021 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 321
Kilometry: 402 971
niebieski
kbk napisał(a):
Żadnych certyfikatów, formularzy nikt nie chciał. To oczywiście nie zmienia faktu, że trzeba mieć.

potwierdzam. w Alghero nikt nic nie chciał, nic nie sprawdzał. droga od samolotu do wyjścia z lotniska - max 5minut.

na mieście pełen luz, zero restrykcji. maseczki konieczne w komunikacji i w sklepach, choć też głównie przy wejściu. potem każdy nosi je jak chce.
knajpy i restauracje działa normalnie.
podczas wylotu pan a lotnisku przy gate poprosił o zmianę maseczki z materiałowej na medyczną
 Profil Relacje PM off  

#808 PostWysłany: 10 Lip 2021 12:04 

Wylatując z KRK wszystko dokładnie sprawdzane, a po przylocie do Bari tylko temperatura.
Wchodząc do restauracji wymagają masek, nawet jak się wejdzie pół metra żeby zapłacić, tak samo sklepy i pociągi wszyscy w maskach.

Pytanie za 100 punktów gdzie można zobaczyć w niedzielę finał w Bari? Ktoś poleci jakąś restauracje z TV albo jakiś pub?
Bardzo duzo jest bez tv albo zamknięte w niedzielę. Czytałem też że ze względu na obostrzenia zakazali wielkiego oglądania np przy pomocy projektora.
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 11 Lip 2021 14:00 

Dziś jadąc o 4 na lotnisko widziałem, że ludzie oglądali (prawdopodobnie finał Copa America, a w zasadzie jego koniec) w jakiejś knajpie na Corso Vitorio Emannuele (na wysokości Piazza Liberta).

W Bari i okolicach luz, plaże pełne, maski w zamkniętych pomieszczeniach, ogrom Polaków.
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:23 
Awatar użytkownika

złoty
Na stronie visitukraine widnieje informacja

Cytuj:
Traveling to Italy for the purpose of tourism is prohibited

Czy ktoś z Was się orientuje czy te informacje są aktualne i nie wjadę z Ukrainy do Włoch?
 Profil Relacje PM off  

#811 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:40 

niebieski
Krakk napisał(a):
Wylatując z KRK wszystko dokładnie sprawdzane, a po przylocie do Bari tylko temperatura.
Wchodząc do restauracji wymagają masek, nawet jak się wejdzie pół metra żeby zapłacić, tak samo sklepy i pociągi wszyscy w maskach.

Pytanie za 100 punktów gdzie można zobaczyć w niedzielę finał w Bari? Ktoś poleci jakąś restauracje z TV albo jakiś pub?
Bardzo duzo jest bez tv albo zamknięte w niedzielę. Czytałem też że ze względu na obostrzenia zakazali wielkiego oglądania np przy pomocy projektora.

No to Ci powiem, że nie wiem do jakich Ty Włoch pojechałeś. Jak wylatywaliśmy 6 dni temu z Krk nie sprawdzali nic.
A tu w Tropei Kalabria nie ma żadnych masek, tłumy, telewizor w każdej knajpie
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:41 

niebieski
@ncn, może być inaczej w przypadku, gdy jedziesz z Ukrainy lub tam przebywałeś w ostatnich 14 dniach ale jesteś obywatelem lub rezydentem UE/EOG z testem lub zaszczepionym. Zakładam, że jesteś i obywatelem UE i zaszczepiony lub gotowy do przetestowania się ;). Sprawdź:

Cytuj:
You can find out the conditions of entry into Italy from your country with a couple of clicks at viaggiaresicuri.it You will be asked to indicate:
Country of origin
Country(ies) you have travelled through in the last 14 days
Possession of EU citizenship or citizenship of a country in the Schengen Area
Possession of registered residence in Italy as a long-term resident or kinship with a long-term resident residing in Italy

At the end of this process, you will be informed if there are any restrictions in place for travel to Italy from your country, the documentation you will have to present and the conditions applied on your arrival.

W ostateczności zadzwoń:
Cytuj:
National information line 1500 was activated by the Italian Ministry of Health to answer questions from the public about the novel Coronavirus 2019-nCoV. The hotline is open 24/7.
Travellers can contact the Ministry of Health at the following numbers:
from abroad: +39 0232008345 - +39 0283905385
 Profil Relacje PM off
ncn lubi ten post.
ncn uważa post za pomocny.

#813 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:50 
Awatar użytkownika

złoty
@kbk, tak, jestem zaszczepiony, podróż z Polski, Lwów jako przystanek (jeden dzień pobytu), spróbuję dociec co w takim przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#814 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:55 

niebieski
W sensie: PL-UA-IT? Ciekawie sobie skomplikowałeś sytuację :D
Polecam wypełnić formularz tu https://infocovid.viaggiaresicuri.it/
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 12 Lip 2021 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 321
Kilometry: 621 737
niebieski
Krakk napisał(a):

ja loeciałem 9.07 do Bari z KRK, i sprawdzili tylko i wyłącznie bilet i dowód, a DO to tylko w aplikacji Mobywatel styknał. 0 testów, szczepień i innych rzeczy - w tym brak badania bagazu czy ktoś leci na wykupionym czy tylko podreczniaku.
Luz totalny. A Bari mierzą temp tylko przy wejściu na lotnisko. Przy wejściu, nie wyjściu.

#816 PostWysłany: 12 Lip 2021 14:00 

Szybkie pytanie: przy powrocie z Włoch chciałbym nie robić testu we Włoszech tylko na miejscu w Polsce.
Czy może się zdarzyć, że Włosi nie wpuszczą nas do samolotu powrotnego do Polski ze względu na brak testu?

Przeglądałem regulamin i stronę rządową i wychodzi, że nie powinno być takiej sytuacji, ale wolę zapytać...

Nie jesteśmy zaszczepieni.

Z góry dzięki za informacje!
 Profil Relacje PM off  

#817 PostWysłany: 12 Lip 2021 14:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wpuszczą bez testu
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 12 Lip 2021 14:14 

Loty: 474
Kilometry: 813 608
niebieski
Leciałem w sobotę z Warszawy do Bergamo i pomimo podróży z plecaczkiem, musiałem udać się do stanowiska nadawania bagażu rejestrowanego po kartę pokładową. Pani tylko rzuciła okiem na mój telefon czy mam PLF.
Po wylądowaniu na BGY zero jakiejkolwiek kontroli.
Powrót tego samego dnia wieczorem również szybki - tylko zwyczajowa kontrola bezpieczeństwa, a po wylądowaniu w Gdańsku szybki rzut oka na kod QR w aplikacji mObywatel.

#819 PostWysłany: 12 Lip 2021 14:26 

złoty
Na powrocie do Polski obecnie obowiązkowo wymagają zdania na pokładzie samolotu wypełnionych kart lokalizacyjnych

Dlatego od soboty nie wydaje mi się możliwe, by sam kod QR zaszczepienia czy ozdrowieńca wystarczył

Osobna sprawa co kto rozumie pod pojęciem wypełniona.
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 12 Lip 2021 14:54 

Loty: 474
Kilometry: 813 608
niebieski
Prawda jest taka, że te karty lokalizacyjne na lotach do Polski to czysta fikcja - można sobie tam wpisać byle co, personel samolotu tego nie weryfikuje, a same karty pewnie walają się gdzieś w workach :)
Na pewno nie są one w jakikolwiek weryfikowane przed kontrolą graniczną.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości