Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#721 PostWysłany: 25 Cze 2021 04:13 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 202 271
niebieski
Teściowie wczoraj wylądowali w BGY. Nikt nic nie sprawdzał, nawet dplf (gdzie mieli zaznaczone że mają certyfikat testu, no ale mieli certyfikat ale szczepienia). Natomiast podobno grupka młodych ludzi przeżywała, że po co robili testy i wydali niepotrzebnie hajs 🤷🤔🧐😂 no... po co? ;)
j_a lubi ten post.

Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami
Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️ Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️
#722 PostWysłany: 25 Cze 2021 08:19 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
@Marcin Bartoszewski dPLF jest nowe.

#723 PostWysłany: 25 Cze 2021 09:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Leciałam z WAW do FCO w środę. Na lotnisku sprawdzali PLF przed wydaniem karty pokładowej.
Formularz wypełniłam wcześniej i miałam tam zaznaczone, że robiłam test. Test też miałam, ale go nikt nie oglądał. Za to bardzo ucieszyła pracownicę moja żółta książeczka.
W Rzymie obowiązek noszenia maseczek zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Chociaż te maseczki na dworze to tak pod nosem, pod brodą.
Turyści są, ale nie ma tłumów.
Bilety do atrakcji tylko możliwe do zakupienia przez internet. Czasami na wejściu sprawdzają temperaturę.
Knajpy otwarte do 23/24. Ale w sklepach alko można zakupić tylko do 20.
novart lubi ten post.

#724 PostWysłany: 25 Cze 2021 10:10 

Loty: 1
Kilometry: 2 217
Lecieliśmy 2+1 z Warszawa do Bari . Bagaż tylko podręczny. W PL Wizzair sprawdzał tylko dPLF przy gate. We Włoszech nikt nic nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off
Fitas lubi ten post.

#725 PostWysłany: 25 Cze 2021 11:07 

Wczoraj przyjechaliśmy przyjechaliśmy Riva del Garda autem przez Niemcy i Austrię. 0 kontroli jakiejkolwiek.

W Riva sporo ludzi, knajpy niektóre pelne, na placyku w centrum ludzie pełno performerów, biznes się kręci. :)

Maseczki wieczorem prawie nikt, w ciągu dnia może co druga osoba ma maks.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#726 PostWysłany: 25 Cze 2021 11:56 

niebieski
Szklarek napisał(a):
Lecieliśmy 2+1 z Warszawa do Bari . Bagaż tylko podręczny. W PL Wizzair sprawdzał tylko dPLF przy gate. We Włoszech nikt nic nie sprawdzał.
Dokładnie tak było, dodam tylko, że po wylądowaniu, przy bagażowych karuzelach był pomiar temperatury.
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:16 

Jest nowy dPLF w którym zaktualizowano treść o szczepienie COVID z certyfikatem. Czyli można lecieć tylko z paszportem szczepionkowym UE z wypełnionym dPLF-ef.
 Profil Relacje PM off  

#728 PostWysłany: 25 Cze 2021 13:40 

niebieski
JONASZ
Wydaje mi się (ale musisz sobie to jeszcze sam potwierdzić, mogę się mylić), że przlatując z kraju z kategorii E (czyli również Egipt) musisz zrobić test na 72h przed przylotem (PCR lub antygen) i poddać się 10 dniowej izolacji (zakończonej kolejnym testem). Chyba że masz tylko tranzyt i nie wychodzisz poza strefę tranzytową lotniska.

Nie widzę w tym przypadku odstępstw dla osób zaszczepionych, które są obywatelami UE chyba że Viaggiare Sicuri nie zostało jeszcze akurat pod tym względem zaktualizowane.[/quote]

Viaggiare Sicuri sprawdzam codziennie i nic nowego w temacie. Egipt natomiast uznaje nasze certyfikaty. Na kwarantannę we Włoszech nie mam ochoty i pewnie będę musiał pożegnać się z biletem Aleksandria Malpensa.
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 25 Cze 2021 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciej Wrzyszcz napisał(a):
Jest nowy dPLF w którym zaktualizowano treść o szczepienie COVID z certyfikatem. Czyli można lecieć tylko z paszportem szczepionkowym UE z wypełnionym dPLF-ef.
Tak. Kilka postów wyżej (wczoraj) było info.

#730 PostWysłany: 25 Cze 2021 16:35 

niebieski
Czyli teraz jak już jest Unijny certyfikat covid ( także w wersji angielskiej ) w mObywatel to pytanie czy ten dPLF da się też mieć na fonie czy papierki wydrukowane ?
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 25 Cze 2021 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 93 433
Dziś w KRK nikt o nic nie pytał, tylko DO i karta pokładowa, w BGY również zero pytań
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 25 Cze 2021 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Dzisiaj na locie WMI-RMI obsługa pytała tylko o PLF. Po wylądowaniu jedynie pomiar temperatury i zapraszamy do Italii. W Rimini Miramare zdecydowanie mało osób w maskach na twarzy na zewnątrz. ;)
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 25 Cze 2021 17:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Na Lotnisku Chopina na odlocie do Rzymu sprawdzany tylko dowód osobisty i Pan zapytał czy mam PLF, ale go nie oglądał.

#734 PostWysłany: 25 Cze 2021 21:46 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Znajomi dziś lecieli z Wrocławia do Neapolu. We Wro ostra kontrola, testy dokładnie sprawdzane i formularz z QR , we Włoszech nikogo nic nie interesowało ;)
travellista lubi ten post.

#735 PostWysłany: 25 Cze 2021 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę zdać relacje z Fiumicino. ZERO kontroli niczego. Wysiadasz i bez żadnej kontroli opuszczasz lotnisko.

#736 PostWysłany: 26 Cze 2021 07:22 

srebrny
A mnie zaskoczyło że od momentu zakupu biletów aż po wejście do samolotu W6 w ogóle nie był zainteresowany moim dowodem osobistym.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#737 PostWysłany: 26 Cze 2021 18:35 

Trzeba nadal mieć do Włoch zaświadczenie w języku angielskim do testu, skoro jest wpisywany do UCC?
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 26 Cze 2021 22:44 

Loty: 160
Kilometry: 168 863
Witam, wybieram się na wycieczkę objazdową samochodem, Francja/Szwajcaria/Włochy (z Niemiec).

Czy ktoś wie czy na Szwajcarsko-Włoskiej granicy, Włosi sprawdzają testy? Przejście na autostradzie w Como. W Niemczech robię test za darmo, ale w Szwajcarii ceny masakra, antygenowy 80-90 CHF, a PCR 150-180 CHF.

Akurat dopiero mam jedno szczepienie, drugie po powrocie z wycieczki.

Z góry dzięki za info.

#739 PostWysłany: 27 Cze 2021 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 93 433
W Lombardii prawie wszyscy noszą maski na zewnątrz! W KRK na przylocie sprawdzali certyfikaty szczepień, ale dość pobieżnie, bez skanowania QR, porównywali tylko dane z dowodu z nazwiskiem na certyfikacie.
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 28 Cze 2021 05:25 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
Raven napisał(a):
Czy ktoś wie czy na Szwajcarsko-Włoskiej granicy, Włosi sprawdzają testy?

Sam jestem ciekaw. Na sierpień mam zaplanowaną objazdówkę po Italii.

Raven napisał(a):
W Niemczech robię test za darmo

Gdzie i jak?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość