Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#681 PostWysłany: 21 Cze 2021 23:53 

niebieski
Nasz certyfikat od dzisiaj niby jest zgodny z europejskim.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami
Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️ Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️
#682 PostWysłany: 22 Cze 2021 00:53 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Nie niby, tylko jako unijny działa w pełni od 1 czerwca (nasz certyfikat). Inna sprawa, że Włochy akceptują certyfikaty unijne od wczoraj.
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Wszystko super ale opierają się na rozporządzeniu z kwietnia czyli na "Zielonym Certyfikacie", który jest lokalny i ani słowa o tym kiedy będą gotowi skanować certyfikaty unijne.

Nie, nie tylko. W rozporządzeniu zostały zrównane z włoskimi zielonymi certyfikatami:
https://www.trovanorme.salute.gov.it/no ... o?id=81193
Cytuj:
2. Zielone certyfikaty COVID-19 wydane w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie trzecim po: szczepieniu środkiem zatwierdzonym przez Europejską Agencję Leków (EMA), uzdrowieniu z COVID-19, z jednoczesnym zakończenime nakazanej izolacji lub testu na czterdzieści osiem godzin przed wjazdem na terytorium kraju za pomocą szybkiego lub molekularnego testu ujemnego na obecność wirusa SARS-CoV-2, są rozpoznawane jako równoważne z określonymi w ust. 1 lit. a), b) i powyżej

(tłumacz Google)

@JONASZ
Wydaje mi się (ale musisz sobie to jeszcze sam potwierdzić, mogę się mylić), że przlatując z kraju z kategorii E (czyli również Egipt) musisz zrobić test na 72h przed przylotem (PCR lub antygen) i poddać się 10 dniowej izolacji (zakończonej kolejnym testem). Chyba że masz tylko tranzyt i nie wychodzisz poza strefę tranzytową lotniska.

Nie widzę w tym przypadku odstępstw dla osób zaszczepionych, które są obywatelami UE chyba że Viaggiare Sicuri nie zostało jeszcze akurat pod tym względem zaktualizowane.
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 22 Cze 2021 06:56 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Wszystko super ale opierają się na rozporządzeniu z kwietnia czyli na "Zielonym Certyfikacie", który jest lokalny i ani słowa o tym kiedy będą gotowi skanować certyfikaty unijne.

Jutro się okaże na lotnisku AHO czy skanują:)
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 22 Cze 2021 07:23 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Nawet jeśli akceptują certyfikaty, to włoski PLF nie został zaktualizowany i wymaga się od nas testu. Innej opcji w formularzu nie widzę

#685 PostWysłany: 22 Cze 2021 08:52 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
czy ktoś zaszczepiony lecący wczoraj do Włoch może potwierdzić, że wleciał bez testu?
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 22 Cze 2021 08:56 

platynowy
Leciałem wczoraj do BGY. Na wylocie przy stanowisku check-in był sprawdzany tylko PLF. Na przylocie nie było sprawdzane nic.
 Profil Relacje PM off  

#687 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:10 

niebieski
@NBE322, a miałeś test? Bo przecież w PLF jest konieczność zaznaczenia, że takowy posiadasz. I na ten moment nie ma możliwości zaznaczenia "vaccinated" :D

#688 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:30 

złoty
Od 28.06 bez masek na zewnatrz w białych strefach
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#689 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:49 

niebieski
monroe napisał(a):
Nie niby, tylko jako unijny działa w pełni od 1 czerwca (nasz certyfikat). Inna sprawa, że Włochy akceptują certyfikaty unijne od wczoraj.
"21 czerwca zaktualizowaliśmy kod QR na zgodny z certyfikatem unijnym", ja wiem że był od 1 czerwca ale aktualizacja miała być do 25 czerwca i wczoraj ją wykonano.
 Profil Relacje PM off  

#690 PostWysłany: 22 Cze 2021 10:06 

platynowy
Tjw1978 napisał(a):
@NBE322, a miałeś test? Bo przecież w PLF jest konieczność zaznaczenia, że takowy posiadasz. I na ten moment nie ma możliwości zaznaczenia "vaccinated" :D

Ja akurat miałem test bo nie mogłem sobie pozwolić na zonk w postaci ewentualnej odmowy wpuszczenia na pokład przez nie doinformowanych pracowników handlingowych w pierwszym dniu obowiązywania nowych przepisów. Ale testu nikomu nie musiałem pokazywać.
 Profil Relacje PM off
Tjw1978 lubi ten post.

#691 PostWysłany: 22 Cze 2021 10:59 

niebieski
Generalnie wszystkie ważne źródła mówią (włoskie ministerstwo, strona IATA, polskie źródła - ambasada), że z certyfikatem szczepień się wjedzie od 21 czerwca bez problemów.

Dla mnie jedynym problemem jest PLF, w którym na etapie oświadczeń nie mam do wyboru "szczepień". Do wylotu mam jeszcze 4 dni, w czwartek zacznę się martwić co z tym fantem zrobić, jeśli wybór się nie pojawi.
Najpewniej wypełnię, że mam test, jeśli nic innego się nie pojawi do wyboru, a będę miał dokument szczepienia, a drugi pasażer ozdrowienia.

#692 PostWysłany: 22 Cze 2021 12:00 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
A co jeśli obsługa naziemna będzie chciała sprawdzić test?

Czy ma ktoś doświadczenia z Modlina czy przy lotach do Włoch obsługa naziemna sprawdzała testy czy patrzyła tylko na formularz i kod QR?
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 22 Cze 2021 12:01 

złoty
Po pierwsze zawsze jest możliwość testu na miejscu po przylocie i potem po 5 dniach. Nie możesz tak zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#694 PostWysłany: 22 Cze 2021 12:17 

niebieski
Mail wizzaira z dzisiejszego ranka, mam nadzieje,, ze to pomylka Wizz i nie zdążyli zaaktualizowac templatki:

Aby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa COVID-19, władze Włoch wprowadzają szczegółowe przepisy dotyczące dotyczące wjazdu na terytorium oraz podróżowania wewnątrz kraju.

Od dnia 24 maja pasażerowie mogą wjechać na terytorium Włoch stosując się do zasad odnoszących się do określonych kategorii krajów, z których przybywają.

Osoby przybywające z kraju kategorii C muszą:
- przedstawić dowód negatywnego wyniku testu PCR w kierunku COVID-19 lub testu antygenowego wykonanego na podstawie wymazu w ciągu 48 godzin przed przybyciem do Włoch;
- wypełnić cyfrowy formularz lokalizacji pasażera (instrukcja znajduje się w załączniku do tej wiadomości).
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 22 Cze 2021 12:20 

złoty
Końca nie wkleiłeś.

Ponieważ przepisy zmieniają się dynamicznie, zdecydowanie zalecamy pasażerom, by zawsze sprawdzali warunki odbycia podróży u oficjalnych organów służby zdrowia i i władz granicznych przed podróżą oraz by upewnili się, że posiadają najnowsze informacje. Obowiązkiem pasażera jest bycie świadomym stosownych obostrzeń związanych z podróżą oraz upewnienie się, że spełnia on niezbędne warunki wjazdu do danego kraju i jest zdolny do odbycia podróży.
 Profil Relacje PM off
Wintermute lubi ten post.

#696 PostWysłany: 22 Cze 2021 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Czy jest gdzieś online nowy PLF? Chyba jeszcze nikt tego nie zaktualizował.

#697 PostWysłany: 22 Cze 2021 20:15 

Wczoraj nie było my lecimy jutro do AHO na starym PLF i z certyfikatem.
Jak nie odpisze to znaczy że przeszło bez.
 Profil Relacje PM off  

#698 PostWysłany: 23 Cze 2021 09:17 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
Słuchajcie, a jak jest z wjazdem do Włoch drogą lądową? Jadę pod koniec lipca busem 9-osobowym...
 Profil Relacje PM off  

#699 PostWysłany: 23 Cze 2021 09:24 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Właśnie Wizz przysłał mi sms, żebym wypełnił PLF i zrobił test ;)
Jak wypełniacie PLF to co zaznaczacie - wszak nie ma tam jeszcze żadnego pola wyboru, że jest się zaszczepionym.

#700 PostWysłany: 23 Cze 2021 09:28 

srebrny
Też dostałem tego smsa. Jak widać Wizz nie ogarnia...
Ja na wszelki wypadek zaznaczę że jestem ozdrowieńcem. Jeszcze zechcą oglądać test którego nie będę robił...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość