Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 209  Następna
Autor Wiadomość
#2221 PostWysłany: 18 Sty 2020 15:01 

@f0ku5 a może duet Santander + Curve z podpiętą kartą Santandera? Dla ciebie chyba będzie idealny? ;)
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na Dżerbie 🏝️🌞 All inclusive w 4* hotelu z aquaparkiem za 1431 PLN Tydzień na Dżerbie 🏝️🌞 All inclusive w 4* hotelu z aquaparkiem za 1431 PLN
✨Idealny city break w Barcelonie ✨🌴 Loty (piątek-poniedziałek) i hotel za 635 PLN 🇪🇸 ✨Idealny city break w Barcelonie ✨🌴 Loty (piątek-poniedziałek) i hotel za 635 PLN 🇪🇸
#2222 PostWysłany: 18 Sty 2020 15:09 

złoty
Akurat w przypadku Citi i używania karty w podróży to jedno z lepszych rozwiązań.
Nie wiem czemu nazywasz to "protezą", bo mało, który bank daje tyle za darmo w tej chwili.
Priceless Specials też jest.
W mojej ocenie, jedynym mankamentem produktu pod tytułem "karta dla podróżnika" to potrzeba przepinania karty.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#2223 PostWysłany: 18 Sty 2020 15:35 

niebieski
Dlaczego nazywam proteza? Brak Apple Pay, przelewów na telefon chyba również. Dziękuje, Citi odpada ;)
 Profil Relacje PM off  

#2224 PostWysłany: 18 Sty 2020 21:50 
Moderator forum

Zapewniają, że Apple Pay będzie maks. do końca roku. Zeszłego :lol:
 Profil Relacje PM off  

#2225 PostWysłany: 18 Sty 2020 23:11 

f0ku5 napisał(a):
Jakiś czas temu dość często zmieniałem swój główny ROR szukając jak najlepszej oferty w banku. Jakiś czas temu zadomowiłem się w Aliorze (Konto Jakże Osobiste) z racje Priceless Specials (obecnie Bezcenne Chwile),

f0ku5 napisał(a):
Koledzy, dziękuje za odpowiedzi, ale czytajcie proszę posty osób, którym odpowiadacie ;)
Musem dla mnie jest Priceless Specials, wiec mBank odpada, a City to proteza banku.
...
P. S. Interesują mnie tylko rozwiązania z których mogę korzystać na całym świecie, praktycznie w każdej walucie. Takie „protezy” jak konta walutowe tylko dotyczące paru najpopularniejszych walut to nie dla mnie ;)

Czytam i nie rozumiem - musem czy "minusem" (literówka?) jest Priceless Specials ?
To dlaczego nie mBank?
Konto intensive
oraz
karta World Mastercard Intensive jest zwolniona z opłaty za przewalutowanie transakcji zagranicznych w mBank i daje Priceless Specials, zresztą w wersji Premium z automatu ... Rocznie 400 PLN, zwolnienie za 30.000 obrotu ... (niestety przeliczana bodaj po kursie sprzedaży walut banku) - to minus
ale do płacenia za granicą może być debetówka Visa Świat Intensive brak opłat za przewalutowanie transakcji zagranicznych, rozliczana po kursie Visy
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#2226 PostWysłany: 18 Sty 2020 23:33 

niebieski
Jacek_Wo napisał(a):
f0ku5 napisał(a):
Jakiś czas temu dość często zmieniałem swój główny ROR szukając jak najlepszej oferty w banku. Jakiś czas temu zadomowiłem się w Aliorze (Konto Jakże Osobiste) z racje Priceless Specials (obecnie Bezcenne Chwile),

f0ku5 napisał(a):
Koledzy, dziękuje za odpowiedzi, ale czytajcie proszę posty osób, którym odpowiadacie ;)
Musem dla mnie jest Priceless Specials, wiec mBank odpada, a City to proteza banku.
...
P. S. Interesują mnie tylko rozwiązania z których mogę korzystać na całym świecie, praktycznie w każdej walucie. Takie „protezy” jak konta walutowe tylko dotyczące paru najpopularniejszych walut to nie dla mnie ;)

Czytam i nie rozumiem - musem czy "minusem" (literówka?) jest Priceless Specials ?
To dlaczego nie mBank?
Konto intensive
oraz
karta World Mastercard Intensive jest zwolniona z opłaty za przewalutowanie transakcji zagranicznych w mBank i daje Priceless Specials, zresztą w wersji Premium z automatu ... Rocznie 400 PLN, zwolnienie za 30.000 obrotu ... (niestety przeliczana bodaj po kursie sprzedaży walut banku) - to minus
ale do płacenia za granicą może być debetówka Visa Świat Intensive brak opłat za przewalutowanie transakcji zagranicznych, rozliczana po kursie Visy

Musem, nie minusem ;)
Dlaczego nie mBank? Ponieważ Priceless Specials ma tylko dla kart kredytowych. Mi nie o to chodzi. Tylko i wyłącznie zwykłe ROR'y i zwykłe karty debetowe.
 Profil Relacje PM off  

#2227 PostWysłany: 19 Sty 2020 12:37 

niebieski
Chupacabra napisał(a):
Akurat w przypadku Citi i używania karty w podróży to jedno z lepszych rozwiązań.
Nie wiem czemu nazywasz to "protezą", bo mało, który bank daje tyle za darmo w tej chwili.
Priceless Specials też jest.
W mojej ocenie, jedynym mankamentem produktu pod tytułem "karta dla podróżnika" to potrzeba przepinania karty.

Zgadzam się.
Mam także karty z kantora Alior, Revo, Curve.

Testowane naprawdę w róznych miejscach na świecie i karta debetowa Citi działa ZAWSZE. No może oprócz Kuby ;)
I kursy rewelacyjne
 Profil Relacje PM off  

#2228 PostWysłany: 19 Sty 2020 12:45 

złoty
f0ku5 napisał(a):
Dlaczego nazywam proteza? Brak Apple Pay, przelewów na telefon chyba również. Dziękuje, Citi odpada ;)

Od kiedy Apple Pay jest dostępny dla Revoluta, ten problem w zasadzie przestał być problemem.
 Profil Relacje PM off  

#2229 PostWysłany: 19 Sty 2020 13:10 

niebieski
Mam Revoluta, swego czasu dużo z niego korzystałem, ale np w samolocie nim nie zapłacę. Minusy karty prepaid. Mam nadzieje, ze karta z kantoru Aliora to nie jest karta prepaidowa i normalnie działa? Bo jeżeli nie to w zasadzie problem mamy rozwiązany i zostaje w Aliorze ;)
 Profil Relacje PM off  

#2230 PostWysłany: 19 Sty 2020 14:30 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
Dlaczego nie skorzystasz w samolocie? Próbowałeś? W Ryanair w wakacje dało radę. Za którymś razem miałem włączoną blokadę lokalizacyjną i revolut odrzucił transakcje, potem zmieniłem i się rozliczyły.
 Profil Relacje PM off  

#2231 PostWysłany: 19 Sty 2020 14:37 

f0ku5 napisał(a):
Dlaczego nie mBank? Ponieważ Priceless Specials ma tylko dla kart kredytowych. Mi nie o to chodzi. Tylko i wyłącznie zwykłe ROR'y i zwykłe karty debetowe.

Jasne
 Profil Relacje PM off  

#2232 PostWysłany: 19 Sty 2020 15:15 

niebieski
mrmrooz napisał(a):
Dlaczego nie skorzystasz w samolocie? Próbowałeś? W Ryanair w wakacje dało radę. Za którymś razem miałem włączoną blokadę lokalizacyjną i revolut odrzucił transakcje, potem zmieniłem i się rozliczyły.
Probowalem pare razy jakiś czas temu, nigdy mi nie działała. Podobno karty prepaidowe nie działały offline, tyle się wtedy dowiedziałem. Teraz coś się zmieniło?
Ogólnie słyszałem na temat Revoluta właśnie dużo narzekań, ze nie wszędzie jest akceptowany, aczkolwiek mi osobiście jeszcze nigdy się to nie przytrafiło oprócz własne samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#2233 PostWysłany: 19 Sty 2020 18:31 

f0ku5 napisał(a):
Mam Revoluta, swego czasu dużo z niego korzystałem, ale np w samolocie nim nie zapłacę. Minusy karty prepaid. Mam nadzieje, ze karta z kantoru Aliora to nie jest karta prepaidowa i normalnie działa? Bo jeżeli nie to w zasadzie problem mamy rozwiązany i zostaje w Aliorze ;)

Revolut wydaje juz karty debetowe, teraz także standardowe. Tylko metalowe nadal są prepaid
 Profil Relacje PM off  

#2234 PostWysłany: 19 Sty 2020 18:39 

niebieski
No właśnie, czyli bym musiał wymienić kartę... :(
 Profil Relacje PM off  

#2235 PostWysłany: 19 Sty 2020 18:51 

niebieski
Chupacabra napisał(a):

Co do Citi to zdecydowany mankament - np. w przypadku płatności kartą w egzotycznym kraju, trzeba podpinać do konta w euro, a do wypłat w bankomatach w dolarach.
Natomiast plusem są darmowe wypłaty w bankomatach Citi na całym świecie - np. w Tajlandii się to bardzo przydaje (z drugiej strony jest jeden taki bankomat w Bangkoku. więc średnio się tam opłaca specjalnie jechać).
 Profil Relacje PM off  

#2236 PostWysłany: 19 Sty 2020 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Głosuje za Santander + Curve (Revolut). Przelewy natychmiastowe za free to niezły dodatek.
 Profil Relacje PM off  

#2237 PostWysłany: 19 Sty 2020 22:42 

złoty
BarneyGF napisał(a):
Chupacabra napisał(a):

Co do Citi to zdecydowany mankament - np. w przypadku płatności kartą w egzotycznym kraju, trzeba podpinać do konta w euro, a do wypłat w bankomatach w dolarach.
Natomiast plusem są darmowe wypłaty w bankomatach Citi na całym świecie - np. w Tajlandii się to bardzo przydaje (z drugiej strony jest jeden taki bankomat w Bangkoku. więc średnio się tam opłaca specjalnie jechać).

To nie do końca tak jest.
Cytuj:
Kwoty transakcji dokonywanych przy użyciu Citicard w euro i innych walutach obcych są przeliczane na walutę rozliczeniową po kursie Organizacji Płatniczej, a następnie księgowane na Koncie właściwym dla Citicard. Gdy waluta Konta właściwego dla Citicard i waluta rozliczeniowa są różne, kwoty transakcji rozliczane są w następujący sposób:
a) w przypadku wypłaty gotówki z bankomatów oznaczonych logo Citi lub Citibank transakcje są przeliczane z waluty rozliczeniowej – dolara amerykańskiego (USD) na walutę Konta Osobistego lub Subkonta Walutowego właściwego dla Citicard po kursie obowiązującym w Banku w momencie dokonywania transakcji, jeżeli waluta transakcji i waluta Konta właściwego dla Citicard są takie same, transakcja księgowana jest z pominięciem przewalutowania;
b) w przypadku pozostałych transakcji kwoty transakcji są przeliczane z waluty rozliczeniowej – dolara amerykańskiego (USD) lub funta szterlinga (GBP) dla transakcji dokonanych w tych walutach lub z euro (EUR) w pozostałych przypadkach na walutę Konta Osobistego lub Subkonta Walutowego właściwego dla Citicard po kursie zgodnym z ostatnią Tabelą Kursów Walut obowiązującą w Banku w dniu księgowania transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#2238 PostWysłany: 21 Sty 2020 08:16 

f0ku5 napisał(a):
No właśnie, czyli bym musiał wymienić kartę... :(

Jeśli masz tylko jedną, powinno się udać za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#2239 PostWysłany: 21 Sty 2020 08:42 

niebieski
I naprawdę teraz są już wydawane debetowe, a nie prepaidowe? Mam mastercarda od wielu lat, teraz w aplikacji proponują mi Vise. Jak ja zamówię to będzie dobrze?
 Profil Relacje PM off  

#2240 PostWysłany: 21 Sty 2020 11:24 

f0ku5 napisał(a):
I naprawdę teraz są już wydawane debetowe, a nie prepaidowe? Mam mastercarda od wielu lat, teraz w aplikacji proponują mi Vise. Jak ja zamówię to będzie dobrze?

Revolut jest ok, ale przed chwilą sprawdziłem kursy walut i się zaskoczyłem na plus:
karta debetowa mBanku Visa Świat Intensive - 424,73 zł/100 euro
w Revolucie wymiana zł na euro - 424,82 zł/100 euro
Czyli debetówka mbanku górą, bez konieczności zasilania Revoluta i wymiany waluty.
Kredytowa MC Word Intensive - bez prowizji za przewalutowanie, ale niestety - sprawdziłem to w banku -rozliczana po kursie sprzedaży banku, czyli na dziś 437,24 zł/100 euro, co daje spread ca. 3%.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 209  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości