Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Czechy a covid
#341 PostWysłany: 26 Lip 2021 21:52 

niebieski
Gdy tydzień temu przecinałem Czechy na krótkim odcinku Cieszyn - Svrcinovec, to na granicy z Polską cisza z obu stron, ale na przejściu czesko-słowackim stali i jedni i drudzy.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#342 PostWysłany: 26 Lip 2021 23:43 

A czy w Cieszynie dalej można bezproblemowo przekraczać granice nie narażając się na kontrole polskiej SG? Chodzi mi bardziej o most w mieście chyba przyjaźni
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 27 Lip 2021 08:34 

srebrny
Akurat pieszo na Moście Przyjaźni raczej wrócisz bez problemu. Podobnie jak kładką z Parku Sikory.
Jeśli stoją, to niekiedy na Moście Wolności i głównie interesują się samochodami z rejestracjami innymi niż z powiatu cieszyńskiego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Adventure95 uważa post za pomocny.

#344 PostWysłany: 27 Lip 2021 16:25 

złoty
Pierwszy raz od początku lockdown'u i legalnego podróżowania do Czech, dziś otrzymałem SMS'a o treści: "Ministry of Health: Welcome. Please register on https://plf.uzis.cz upon arrival to Czechia [mobile data charged]. Thank you and enjoy your stay in good health."
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 05 Sie 2021 09:39 

platynowy
Przylot do PRG - również przylatując ze strefy Schengen przechodzi się przez stanowisko kontroli paszportowej, gdzie sprawdzają tylko czy ma się wypełniony formularz z kodem QR. Idzie to bardzo szybko/sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 10 Sie 2021 17:59 

niebieski
będę pod koniec miesiąca w Pradze na tydzień.. mam pytanie odnośnie maseczek
czy rzeczywiście wszyscy noszą tylko FFP2 lub lepsze?
czy można zakładać tą zwykłą jasnoniebieską chirurgiczną?
jak w ogóle jest z przestrzeganiem tych przepisów przez Czechów / obcokrajowców w Pradze?
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 10 Sie 2021 18:02 

Tydzień temu byłem w Ołomuńcu na 1 dzień i zero problemów wszyscy czworo mieliśmy zwykłe maseczki - nikt sie o nic nie czepiał ani w restauracji ani w albercie w galerii. Wejście do knajp bezproblemowo nikt nie sprawdzał żadnych certyfikatów.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#348 PostWysłany: 11 Sie 2021 02:08 

Loty: 31
Kilometry: 49 848
harti napisał(a):
będę pod koniec miesiąca w Pradze na tydzień.. mam pytanie odnośnie maseczek
jak w ogóle jest z przestrzeganiem tych przepisów przez Czechów / obcokrajowców w Pradze?

Z moich praskich obserwacji sprzed dwóch tygodni wynika, że w sklepach i komunikacji maseczki noszą wszyscy. Poprawnie, na ustach i nosie. Na ulicach zaś na łokciu :D Zdarzają sie chirurgiczne, jednak przeważają FFP2. W hotelu generalnie olewka, laska w recepcji nie miała maseczki, przy śniadaniu też nikt nie zakładał, za to na dworcu autobusowym dostałam opierdziel od ochroniarza, kiedy zdjęłam maseczke na kilka minut, żeby napić się wody ;)
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#349 PostWysłany: 11 Sie 2021 11:35 

niebieski
Trudno żeby nosili na ulicach inaczej niż na łokciu... Jak byłem w lipcu, to w sklepach nosiło jakieś 80-90 procent, lecz dość sporo zwykłe maseczki i nikt nikogo nie gonił.
harti lubi ten post.

#350 PostWysłany: 11 Sie 2021 17:34 

Loty: 31
Kilometry: 49 848
W Polsce raczej nie widuje maseczek na łokciu. Albo na brodzie, albo skitrane gdzieś po kieszeniach ;)
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 11 Sie 2021 18:26 
Awatar użytkownika

harti napisał(a):
Wg moich doświadczeń (byłem w Czechach 3 tyg. i dopiero co wróciłem), osoby w ogóle nienoszące maseczek tam, gdzie jest taki obowiązek, to pojedyncze przypadki. Sporo osób natomiast wydaje się nosić byle jakie maseczki, które nie wyglądają na FFP2 (co często i tak trudno rozróżnić z daleka). Tak więc na pewno nie polecałbym nienoszenia maseczki w ogóle, ale w praktyce jakakolwiek zwykła maseczka powinna wystarczyć.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#352 PostWysłany: 12 Sie 2021 17:07 

A według mojego doświadczenia 99% nosi maseczki FFP2, pozostały procent to nieświadomi obcokrajowcy
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Czechy a covid
#353 PostWysłany: 12 Sie 2021 19:29 

robuś napisał(a):
A według mojego doświadczenia 99% nosi maseczki FFP2, pozostały procent to nieświadomi obcokrajowcy

Jicin, Decin i kilka innych stosunkowo mniejszych miejscowości odwiedzonych w ciągu ostatnich tygodni - maski spotkane tylko i wyłącznie w dużych sklepach. Na ulicy w knajpach czy w hotelach maseczkowych brak.
Nie poruszałem się komunikacją miejską.
Kilka razy w hotelu czy knajpie była prośba o okazanie zaświadczenia o szczepieniach.

Pro
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 12 Sie 2021 21:17 

Chodziło mi o Pragę, sklepy i komunikację miejską. Poza tym wszędzie luz
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 12 Sie 2021 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 147 286
srebrny
Kromieryż w ubiegły weekend
- hotel - okazanie paszprtu covid przy meldunku
- knajpy - bez maseczek i potwierdzenia szczepienia

Generalnie oznak pandemii nie widać ..... !
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 13 Sie 2021 11:54 

niebieski
kanapa napisał(a):
Kilka razy w hotelu czy knajpie była prośba o okazanie zaświadczenia o szczepieniach.

formalnie to w knajpie o okazanie zaświadczenia ma prawo prosić tylko policja i sanepid

#357 PostWysłany: 27 Sie 2021 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Czy po ostatnich zmianach (Polska na zielono) jest sens na jednodniówkę w Pradze, absolutne podstawy tak aby dzieciaki w końcu po latach zobaczyły to miasto...

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 27 Sie 2021 16:49 

niebieski
Ale o co konkretnie chodzi? Jak dla mnie jednodniówka w takich miastach jak Praga zawsze jest bez sensu...
harti lubi ten post.

#359 PostWysłany: 27 Sie 2021 17:20 

niebieski
@zawiert zgadzam się z @Pudelek że Praga na 1 dzień to za krótko…
I raczej odradzam teraz chyba że będziecie w lokalach siedzieć… jestem tu, caly czas leje , ale turystów dość dużo…

Image
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 27 Sie 2021 17:43 
Awatar użytkownika

złoty
Do Czech pojechałem autem, nikt mnie nie zatrzymywał, w restauracji też bez pytań, w sklepach większość maseczki ffp2, w powrotnej drodze też bez problemu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość