Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 03 Lut 2024 18:47 

Z Booking korzystam od co najmniej 2005 roku. Nie było do tej pory kłopotów. Jest dokładnie tak jak piszesz: totalne olewanie i oszukiwanie klientów. Widzę co się dzieje dlatego nie będę dłużej czekał i sprawę kieruje do sądu. Nie wiem czy na forum jest taki wątek, może któryś z moderatorów zdecyduje się na jego założenie z wskazówkami dla "klientów" co i jak skutecznie przygotować do sądu.
Ja zaczynam od:
1. Skarga do UOKiK
2. Wysłanie pisma pt. "Zawezwanie do próby ugodowej" - bo jest to niby dorze widziane przez Sąd przy złożeniu "Pozwu o zapłatę".
Jak nie przyniesie wymaganego skutku
2. Pozew o zapłatę

Cytat ze strony: https://prawoturystyczne.com/2023/06/20 ... ieszkania/
"... Od 1 lipca 2023 r. konsumenci mogą pozywać przedsiębiorców przed sądem właściwym dla ich miejsca zamieszkania. ...jednymi z ważniejszych beneficjentów nowych przepisów będą więc konsumenci usług turystycznych. Od 1 lipca 2023 r. mogą więc oni wnosić pozwy przeciwko przedsiębiorcom (np. organizatorom turystyki, hotelarzom czy przewoźnikom) przed sądem właściwym dla ich miejsca zamieszkania..."

W kwestii wątku, który poruszasz: " Powiadasz, że kupiłeś bilet Wizzair przez booking.com? No, muszę powiedzieć, że jesteś odważny... wręcz coś na kształt brawury. P.s. mam nadzieję, że większa część odzyskasz lub już odzyskałeś z polisy ubezpieczeniowej (jeśli taką miałeś). "
Polisę miałem ale co z tego :oops: Możesz się domysleć jak to działa. Booking zrzuca odpowiedzialnośc na agregatora (gotogate), agregator na przewoźnika, przewożnik na ubezpieczyciela a ten na booking i tak kółko się zamyka. Masz 1000% rację !

Od 1 stycznia wprowadzono niby to unijną dyrektywę Omnibus, zgodnie z która "...Przepisy nakładają na działających w internecie przedsiębiorców nowe obowiązki informacyjne, np. podawanie numeru telefonu, informowanie czy i jak weryfikują udostępniane opinie, a w przypadku platform handlowych – wskazywanie, czy dana oferta pochodzi od przedsiębiorcy czy od osoby fizycznej niebędącej przedsiębiorcą. Wymagane jest również, by dostawcy internetowych platform handlowych w sposób jasny i zrozumiały wskazywali jak podzielone są obowiązki związane z realizacją umowy zawieranej na platformie między nimi a dostawcami oferowanych produktów i usług. Z punktu widzenia konsumenta jasna informacja o tym kto odpowiada na przykład za dostawę produktu lub obsługę płatności (sprzedawca czy operator platformy handlowej) jest istotna, choćby w przypadku konieczności złożenia reklamacji....
https://prawoturystyczne.com/2023/09/04 ... nsumentom/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#122 PostWysłany: 03 Lut 2024 18:50 

niebieski
Johny_English_007 napisał(a):
Ja zaczynam od:
1. Skarga do UOKiK
2. Wysłanie pisma pt. "Zawezwanie do próby ugodowej" - bo jest to niby dorze widziane przez Sąd przy złożeniu "Pozwu o zapłatę".
Jak nie przyniesie wymaganego skutku
2. Pozew o zapłatę

Prawdziwego 007 poznaje się po tym jak kończy, a nie jak zaczyna.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#123 PostWysłany: 03 Lut 2024 18:53 

srebrny
Ale prawdziwego Johnny English przeciwnie. :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#124 PostWysłany: 03 Lut 2024 19:00 

niebieski
@man4business Z tym bookingiem i hotelami to nie jest tak źle. Ja mam dobre doświadczenia. Żeby nie wchodzić w długa historię - ostatnio obiekt (tak naprawdę dwa powiązane) pobrały opłatę mimo że jeden miał być anulowany. Obiekt się wypiął, a booking zwrócił mi kasę.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 03 Lut 2024 19:06 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Booking.com nie uznaje za swoją siedzibę żadnego z biur spółek współpracujących. Jedyną siedziba firmy jest zarejestrowane biuro w Amsterdamie.

Powodzenia z tym pozwem życzę, bo przez Lublin to tego nie zrobisz.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 03 Lut 2024 20:01 

Dam znać co i jak...

https://krs-pobierz.pl/booking-com-i92702

Nazwa pełna:
BOOKING.COM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
UL. CHMIELNA 25
00-021 WARSZAWA
NIP: 5252398341
KRS: 0000288695
REGON: 140995477
Kapitał zakładowy:
50 000.00 zł

Forma prawna:
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Data rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej:
2007-09-20
Data rejestracji:
2007-09-20
Sygnatura akt:
WA.XII NS-REJ.KRS/5012/21/483

Sąd rejonowy:
SĄD REJONOWY DLA M. ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#127 PostWysłany: 04 Lut 2024 00:52 

niebieski
Mogę ci nawet podać skład zarządu BOOKING.COM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ:
KOKER DAVID CZŁONEK ZARZĄDU
TROPP DOUGLAS SPENCER CZŁONEK ZARZĄDU
OLEJNICZAK CARLO CZŁONEK ZARZĄDU
ale z tym podmiotem nie wiąże cię żaden stosunek prawny.

To tylko spółka córka Booking.com B.V. z Amsterdamu, do której możesz mieć roszczenia..
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 02 Kwi 2024 22:28 

... inteligencja bije od Ciebie z daleka, szkoda prądu na komentarz...
Prawnicy i UOKiK stwierdzili co innego niż piszesz, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd na tym forum
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 02 Kwi 2024 22:45 

niebieski
Ponieważ booking zarejestrowany jest w Holandii to kieruj sprawę do:

https://konsument.gov.pl/kontakt/

UOKiK nie podejmuje się takich spraw - przetestowane w innej sprawie z booking.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 16 Lis 2024 04:08 

niebieski
Zarezerwowałem dzisiaj pokój dwuosobowy w Rzymie w terminie 1/07-06/07 za 78€ w tym 70€ podatek turystyczny. Cena 100x mniejsza niż standardowo. Hotel próbował „anulować” rezerwację nie uznając mojej karty. Na infolinii booking powiedzieli, że upomną ich że jest to niezgodne z zasadami.
Booking twierdzi , że hotel nie może o tak sobie anulować i musi mi coś zaproponować. Co sądzicie? Jak to rozegrać? Hotel się póki co nie odzywał.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 16 Lis 2024 07:10 

niebieski
Mam nadzieję że płaciłeś kartą bo pewnie bez chargebacku sie nie obedzie. Miałam podobny przypadek pare lat temu, ale cena nie była tak rażąco dziwna jak u ciebie. Też hotel w Rzymie, hotel się nigdy nie odezwał.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 16 Lis 2024 10:44 

srebrny
@skipperek Rezerwacja zbyt odległa i raczej nie ma co liczyć ,że się to uda utrzymać. Jeśli powołają się na rażący błąd ceny booking stanie po ich stronie i zaproponuje właściwą ew. ciut niższą od standardowej cenę. Jeśli jej nie zaakceptujesz anulują sami bez twojej zgody.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 16 Lis 2024 20:51 

niebieski
Dokładnie tak zrobili. Zaproponowali standardową cenę. Albo akceptuję albo oni anulują.
Zapytałem się co w takim przypadku z ich wiarygodnością, co z kosztami biletów lotniczych kupionych po rezerwacji i jakie mam prawa jako strona umowy. Nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi... "A co ja mam panu powiedzieć, wiem jak to wygląda ale co ja mogę? Takie mamy zasady".
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 16 Lis 2024 20:56 

srebrny
Powołali się na błąd oświadczenia woli i uchylili się od skutków tego oświadczenia. Mogli tak zrobić.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 29 Cze 2025 16:04 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
Czy ktoś wie, gdzie można dołączyć do tego pozwu zbiorowego odnośnie booking.com, o którym pisze między innymi Fly4Free w swoim artykule?

#136 PostWysłany: 29 Cze 2025 16:14 

srebrny
Przeczytaj dokładnie artykuł.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#137 PostWysłany: 06 Lip 2025 11:12 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Do tej pory nie miałem problemów z Booking po anulowaniu rezerwacji przez hotel - proponowali alternatywę i zwracali nawet sporą różnicę.
Jednak mam przypadek, że hotel zamyka się na stałe i niby przez to oferują do 25 euro pokrycia różnicy, kiedy nie ma już szans znalezienia czegoś w podobnej cenie w akceptowalnej lokalizacji.
Zaproponowali jakieś obiekty 20 km poza miastem i dalej nie chcą już współpracować. Jakieś pomysły co można dalej z tym zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 06 Lip 2025 12:00 

srebrny
Właściwie nic. Rezerwować z tego co jeszcze zostało niekoniecznie przez booking , który nie zawsze jest pomocny i konkurencyjny cenowo.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 06 Lip 2025 12:05 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Z mojego 1 przypadkowego doświadczenia - bierz te 25€ jak najszybciej najlepiej z potwierdzeniem na papierze :P
Mi za pierwszym razem zaproponowali gorszy obiekt z dopłatą z ich strony kilka €. Powiedziałem że się zastanowię.
Po drugim kontakcie już odpowiedział że po konsultacji z przełożonym ponieważ obiekt się zamyka to rekompensują tylko rezerwacje tydzień przed przyjazdem. W moim przypadku było ok 1mca i mam szukać na własną rękę.
Przeszukałem wtedy wszystkie ich regulaminy etc i chyba nic nie da się zrobić, bo to ich łaska że w ogóle coś dają. Sama rezerwacja nic tak naprawdę nie daje poza tym że nikt inny tego nie zarezerwuje.

#140 PostWysłany: 06 Lip 2025 12:18 

złoty
@marrak Próbuj na angielskojęzycznej infolinii.
 Profil Relacje PM off
terrop lubi ten post.
terrop uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości