Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 626 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ZEA post-covid
#181 PostWysłany: 27 Sie 2021 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
@NBE322 takze byłem w kwietniu i wtedy także były obowiązkowe testy na lotnisku. Ale myślałem, że skoro nas zdjeli z tej listy to już utrzymamy ten stan biorąc pod uwagę, ze wg statystyk mamy jeden z najniższych wskaźników zachorowań w UE. Jenak chyba ZEA nie dowierza naszym statystykom itd.
Kupiłem bilet za mile na październik i skoro teraz wskoczyliśmy na listę to wątpię aby nas zdjęli, więc już zaczynam się zastanawiać nad lotem. Ostatnio na wyniki testów czekaliśmy 19h, tak więc tym razem podobny czas oczekiwania przy tych godzinach lotów oznacza 2 z 7 dni stracone.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Wrz 2021 12:04, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#182 PostWysłany: 02 Wrz 2021 22:03 

platynowy
:!: Od 05/09 koniec obowiązkowej kwarantanny w Abu Dhabi dla zaszczepionych, niezależnie od państwa z którego się przylatuje.

Pozostaje natomiast obowiązek posiadania testu przed wylotem, oraz obowiązek dodatkowych testów po przylocie (ile ich trzeba zrobić i kiedy, zależy od tego czy przylatujemy z państwa z zielonej listy)

https://twitter.com/admediaoffice/statu ... 9820434432?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 06 Wrz 2021 16:24 

Cześć, mam pytanie odnośnie wjazdu do ZEA, konkretnie Dubaj, przejazd do Abu Dhabi (na pobyt) i powrót do Dubaju na dalszy pobyt.

Ktoś przerabiał w ostatnim czasie transfery między Dubajem a Abu Dhabi i z powrotem ? I jak wyglada sprawa testu po przylocie do DXB oraz po przyjeździe do Abu Dhabi ?

https://www.mediaoffice.abudhabi/en/hea ... om-abroad/

Z dostępnych informacji dla osób zaszczepionych, wyglada to tak:
- przed wjazdem do DXB test PCR 72h
- po przylocie na lotnisku test (mogę się przemieszczać czy muszę czekać w Dubaju na wynik ?)

W ten sam dzień (zaraz po przylocie) chciałbym jechać do Abu Dhabi i wyglada to tak:
- przed wjazdem do AUH test PCR 48h (teoretycznie powinienem wjechać na teście z PL lub na teście z lotniska w DXB ?)
- po przy przyjeździe do Abu Dhabi test
- W 6 dniu pobytu kolejny test

Na powrocie z Abu Dhabi do Dubaju tez jest potrzebny test ?

Będę wdzięczny za sprawdzone informacje jeżeli ktoś był osobiście lub ktoś ze znajomych żeby info było potwierdzone.
Dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 06 Wrz 2021 20:26 

platynowy
"Potwierdzone" info mam dotyczące przylotu (samolotem) do Dubaju:

Potrzebny jest test PCR zrobiony max. 72h przed wylotem do DXB.
Dodatkowo, jeśli przylatujesz z państwa które "jest na liście", to zrobią ci (bezpłatnie) kolejny test PCR po przylocie na lotnisku w DXB. Teoretycznie powinieneś siedzieć w pokoju hotelowym aż do momentu kiedy dostaniesz negatywny wynik. W praktyce na lotnisku o tym wymogu nikt cie nie informuje / nigdzie nie ma informacji.

Co do Abu Dhabi to potwierdzone info mam tylko takie, że póki co nadal nie kursuje tam żaden transport publiczny z Dubaju. No i, że w Abu Dhabi musisz wszędzie legitymować się kodem QR z lokalnej appki Alhosn, która od niedawna posiada funkcje załadowania zagranicznego certyfikatu szczepienia.
 Profil Relacje PM off
wng lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 13 Wrz 2021 19:20 

platynowy
Ponownie kursują autobusy RTA na trasie do Abu Dhabi. Póki co przywrócili tylko linię E101 Ibn Battuta <-> Abu Dhabi. Żeby pojechać z Dubaju do Abu Dhabi potrzebny jest test PCR oraz aktywana appka Alhosn. Przejazd kosztuje 25 AED w jedną stronę, opłacany saldem z karty NOL.

Dodatkowo RTA z okazji World Expo 2020 ogłosiło darmowe autobusy z różnych lokalizacji do Expo: https://www.rta.ae/wps/portal/rta/ae/ho ... s-in-dubai
Będą one kursować od 1 października
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 17 Wrz 2021 10:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ktoś odlatywał ostatnio z AUH i czy to prawda, że nie ważne gdzie lecisz wymagany jest test? Mam sprzeczne informacje. Wizzair podaje, ze nie ważne gdzie lecisz musi być test przed wylotem 48h max, na stronie lotniska w AUH pisze, ze zależy to od destynacji, w moim przypadku jest to KBP a wiec starcza szczepienie. Sprawa druga, wizzair podaje, ze trzeba być 4h przed odlotem na lotnisku czy to prawda?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 18 Wrz 2021 16:35 

platynowy
Od jutra znika obowiązek posiadania testu żeby wjechać do Abu Dhabi z Dubaju :) Prawdopodobnie niedługo RTA przywróci pozostałe linie autobusowe pomiędzy Dubajem a Abu Dhabi.

https://www.mediaoffice.abudhabi/en/hea ... n-testing/
oraz: https://www.etihad.com/en-ae/travel-upd ... vel-guides

W Abu Dhabi nadal potrzebna appka Alhosn z aktywnym statusem zaszczepienia/testów żeby gdziekolwiek wejść.
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.
wng uważa post za pomocny.

#188 PostWysłany: 20 Wrz 2021 16:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Potwierdzone info jeżeli chodzi o przylot i odlot z AUH.

KBP-AUH, w Kijowie pani przy check-in sprawdzała kody qr i testy, po przylocie w AUH kontrola paszportowa i darmowe testy PCR, wtedy trzeba pobrać i zarejstrować się w aplikacji ALHOSN UAE, wyniki testu szybko po paru h w aplikacji. Przejazd AUH-DXB autem bez problemu.

AUH-KBP

Na lotnisku obsługa przy check-ine bardzo dokładnie sprawdzała i skanowała testy PCR + certyfikaty szczepień, testy z aplikacji ALHOSN trzeba mieć wydrukowane.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#189 PostWysłany: 20 Wrz 2021 23:40 

Czy test PCR przed podróżą do Dubaju, rzeczywiście trzeba zrobić w jednym z punktów na liście?
https://c.ekstatic.net/ecl/documents/he ... tories.pdf
https://www.gov.pl/web/zdrowie/lista-laboratoriow-covid
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 21 Wrz 2021 06:01 

platynowy
@Kacper Szymanski był w końcu potrzebny test PCR na wylocie z AUH? Kilka postów wyżej pytałeś się o to, bo lecąc do KBP na wjazd wystarczało ci szczepienie.

@wng nie. Nie ma takiego zapisu w TIMATIC. Ja leciałem z testem W6 z PCR zrobionym w laboratorium które nie było na liście i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 21 Wrz 2021 07:46 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Europejski certyfikat da radę dodac do tej apki czy w AUH honorują pokazanie naszego certyfikatu szczepień?
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 21 Wrz 2021 11:06 
Awatar użytkownika

HON fly4free
-- 21 Wrz 2021 10:59 --

@NBE322 W AUH obsługa wymaga nie zależnie od destynacji negatywnego wyniku testu PCR.

-- 21 Wrz 2021 11:06 --

@spejson911 Po przylocie na testach pokazujesz im nasz certyfikat, po zalogowaniu masz go w aplikacji wraz z kodem qr i wynikami testu.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 21 Wrz 2021 11:15 

platynowy
@spejson911 Prasa podawała że jest też opcja aby samodzielnie zarejestrować zagraniczny certyfikat szczepienia w appce Alhosn. Pisałem o tym zea-post-covid,1213,153450&hilit=Alhosn?start=160#p1459893 ale tego nie testowałem.

Dubaj w każdym razie nadal bez appki / bez restrykcji aby wejść/zjeść gdziekolwiek. Wyjątkiem będzie tylko Expo2020, ale tam dla osób niezaszczepionych będą robić darmowe testy PCR na miejscu. Prawdopodobnie będzie można zrobić cebulę i wykorzystać taki darmowy test z Expo2020 na wylocie z DXB/AUH :)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 06 Paź 2021 07:46 

Witam,

Proszę o info, jak w praktyce wygląda sprawa weryfikacji, czy turyści przyjeżdzający do Dubaju mają zainstalowaną aplikację COVID19 – DXB Smart App?
https://play.google.com/store/apps/details?id=ae.gov.dha.covid19
Czy jest to obowiązkowe, czy jest to w ogóle sprawdzane?

Pytam z tego względu, bo nie mogę się zarejestrować na tej aplikacji, pomimo wypełnienia wszystkich danych poprawnie.
Ciągle wyskakuje komunikat typu:
"Invalid request missing item" lub ostatnio "You can not signup at the moment. Please contact DHA helpline" :(

Proszę o wszelkie sprawdzone info.
Dzięki + Pzdr

Załączniki:
DXB.JPG
DXB.JPG [ 33.48 KiB | Obejrzany 1334 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 06 Paź 2021 08:00 

platynowy
@marcin_iskra według wymogów wjazdowych które można znaleźć np. w TIMATIC jest obowiązkowe. Jak ostatnio leciałem W6 wylatując z BUD to nie było to sprawdzane.

Ja też nie mogłem zainstalować tej aplikacji na swoim telefonie, miałem dokładnie ten sam problem. Wygląda na to, że pół internetu ma z tym problem. Natomiast bez problemu udało mi się zainstalować go na iPhone.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 06 Paź 2021 08:30 

@NBE322 Dzięki za info.
Też czytałem na forum sklepu google, że instalacja/rejestracja na iPhonach się udaje i potem już można zalogować się na swoje dane na Androida ...
Pozostaje znaleźć "kogoś" z IOS i przerobić temat do końca ...
Pzdr
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 06 Paź 2021 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
W kwietniu nikt nie pytał ani nie sprawdzał tej aplikacji.

#198 PostWysłany: 06 Paź 2021 17:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
marcin_iskra napisał(a):

Proszę o info, jak w praktyce wygląda sprawa weryfikacji, czy turyści przyjeżdzający do Dubaju mają zainstalowaną aplikację COVID19 – DXB Smart App?

Pytam z tego względu, bo nie mogę się zarejestrować na tej aplikacji, pomimo wypełnienia wszystkich danych poprawnie.

Proszę o wszelkie sprawdzone info.

Bylem 2 x w Dubaju, w lutym i w marcu br. Apka byla wtedy wymagana, ale tez nie moglem sie zarejestrowac i odpuscilem. Nikt nie sprawdzal, tak ze, mozesz jechac spokojnie i sie nie przejmuj. A jak zapytaja podczas boardingu to powiesz, ze masz zainstalowana, ale i tak nikt nie bedzie sprawdzal w Twojej komorce (mobile), bo komorka to dziwna nazwa i ciagle nie moge sie przyzwyczaic.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#199 PostWysłany: 08 Paź 2021 22:34 
Awatar użytkownika

Hej,

Dwie sprawy, bo nie mogę się do końca połapać.

1. Czy po przylocie do Dubaju czeka mnie ponowny test?Czy wynik tego testu bedzie dla mnie jakoś dostępny żebym na nim mógł wjechać do Abu Dhabi ? (Bo rozumiem że aby wjechac z Dubaju do Abu Dhabi potrzebuje test ?)

2.Czy przy wylocie z Dubaju do PL wymagany jest test pcr zeby wejść do samolotu ?

Z góry wielkie dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 09 Paź 2021 00:02 

niebieski
Po przylocie do DXB będzie test i wynik w postaci pdf będziesz mógł pobrać i wykorzystać do dalszej podróży. Na wylocie, prosili mnie PCR lub szczepienie. Pokazałem szczepienie na mObywatel i wystarczyło.
 Profil Relacje PM off
Bandzi lubi ten post.
Bandzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 626 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości