Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wschód USA
#1 PostWysłany: 22 Lis 2017 22:27 

Loty: 251
Kilometry: 625 169
niebieski
Cześć, we wrześniu byliśmy na zachodzie USA teraz pora na wschodnią część kraju. Na forum w sumie jest mało info o wchodzie, wszyscy tylko ten zachód:)
Planujemy lecieć na 3 tygodnie od 14.04-5.05(bilety jeszcze nie kupione) (10 dni duże miasta, bardzo intensywne zwiedzanie + 10 dni objazdówka Florydy)
Poniżej przesyłam mój plan i tutaj mam pytania na które miasta zwiększyć liczbę dni a z których może zrezygnować? dodać jakieś inne miasta lub jakiś np. Park Narodowy czy coś w tym stylu?
Zastanawiam się nad Watking Glen State Park był ktoś? czy lepiej spędzić dodatkowy dzień np. w Toronto, Bostonie, NY?
W Miami chcemy wypożyczyć auto na 10 dni
Na Key West mamy nocleg u znajomej i planujemy tam na pewno Dry Tortugas samolotem.
Co dodatkowego proponujecie zobaczyć? odwiedzić na Florydzie?
Dzięki z góry za pomoc

14.04: KTW-Toronto
15.04: Toronto
16.04: Niagara Falls
17.04: Watking Glen State Park??+ samolot z Buffalo do Bostonu
18.04: Boston
19.04: rano Mega bus/train to New York
20.04: New York
21.04: New York+ Mega bus/train to Philadelphia
22.04: Philadelphia + wieczorem Megabus/train to Washington
23.04: Washington
24.04: Samolot raczej w godzinach wieczornych do Miami
25.04: Miami
26.04: Miami
27.04: Orlando
28.04: Universal Studios
29.04
30.04
1.05: Everglades National Park (airboat) +Key West
2.05: Key west
3.05:Key west
4.05: Miami 16.55- Katowice 13.55 5.05
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊 Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊
All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN
 Temat postu: Re: Wschód USA
#2 PostWysłany: 15 Gru 2017 06:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Program mocno napiety, proponuje bardziej wyluzowac i poswiecic wiecej czasu na NY, gdyz 2 dni to za malo, a warto. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Gru 2017 21:38 

niebieski
w NY akurat często są przesiadki więc będzie jeszcze kiedyś czas pozwiedzać. I tak dodałem 1 dzień kosztem Watking Glen State Park, więc w NY będziemy 3.5 dnia
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Gru 2017 08:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W Washington sa ciekawe muzea i 1 dzien to na pewno za malo, a 2 dni sa w rezerwie. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Gru 2017 14:32 

Zgadzam sie co do Waszyngtonu, swietne muzea. Spedzilam 2 dni i uwazam, ze bylo akurat. Do tego przy ladnej pogodzie mozna sie powloczyc po National Mall - zielone tereny, mnostwo food truckow itp. W Phili bylam caly dzien, a wlasciwie kilkanascie godzin (wczesnym przed poludniem przyjechalam z DC, a poznym wieczorem wyjechalam w strone NY) i tez wydaje mi sie, ze jest to wystarczajacy czas na zobaczenia najciekawszych miejsc i zjedzenie cheesesteak'a. Poruszajac sie NYC-DC-Phili korzystalam z MegaBusa i zdecydowanie polecam, mozna kupic bilety w bardzo okazyjnych cenach.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Gru 2017 15:00 

Na Waszyngton 1 dzień w zupełności wystarczy no chyba, że większość czasu będzie się spędzać w muzeach. Sam kapitol wejście za darmo to ok 1h - warto zrobić rezerwację online, reszta wg uznania na zasadzie raz i wystarczy. Ale 1 dzień na Nowy York to absolutne nieporozumienie. Floryda samochodem świetna sprawa . Everglades park 1 dzień łącznie z jazdą airboatem, warto samochodem zrobić objazd po paru punktach. Poza tym polecam okolice Tampy z Clear Water Beach klimat kompletnie inny niż w przereklamowanym Miami.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Gru 2017 16:43 

niebieski
Dzięki wszystkim za porady.
Bilety lotnicze udało się już zakupić.
Plan trochę zmodyfikowałem myślę że teraz będzie ok.
Na NY mam 3 dni myślę ze wystarczy na pierwszy raz bo wiem że tam wrócę.

14.04: 6.10 KTW- 11 35 Toronto
16.04: Toronto
17.04: Niagara Falls + samolot z Buffalo do Bostonu, wieczorne zwiedzanie Bostonu
18.04: Boston + wieczorem megabus do NY
19.04: Nowy Jork
20.04: Nowy Jork
21.04: Nowy Jork + wieczorem Mega bus do Filadelfii
22.04: Filadelfia + wieczorem lub następnego dnia rano Megabus do Washingtonu
24.04: Washington +Samolot raczej w godzinach wieczornych do Miami
29.04 plaża Clearwater Calasedi islands park
30.04 plaża Clearwater
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Gru 2017 17:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Osobiscie zostalbym w Toronto tylko 1 dzien, jak w pierwszym planie.
Pozdr. i udanego pobytu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.

#9 PostWysłany: 21 Gru 2017 17:26 

Zamiast dwoch dni na plazy Clearwater przenies sie na Siesta Key. W kierunku Everglades wiec mniej kilomentrow kazdego dnia.
Patrzeles na czasy dojazdu do Key West ?? tam naprawde jest kawael
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Gru 2017 14:17 

niebieski
cccc napisał(a):
Osobiscie zostalbym w Toronto tylko 1 dzien, jak w pierwszym planie.

Do Toronto lecimy do rodziny więc dlatego tyle dni. Jedyne co jeszcze chyba zmienię to przełożenie Niagary na dzień wcześniej powrót do Toronto i następnego dnia rano wylot z Toronto do Bostonu(z pół dnia więcej spędzimy w Bostonie)

huba1huba napisał(a):
Zamiast dwóch dni na plazy Clearwater przenies sie na Siesta Key. W kierunku Everglades wiec mniej kilomentrow kazdego dnia.
Patrzeles na czasy dojazdu do Key West ?? tam naprawde jest kawael

Chyba masz rację że lepiej zjechać gdzieś niżej, wybierzemy coś w okolicy Naples
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Gru 2017 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
YeahBunny napisał(a):
Dzięki wszystkim za porady.
Bilety lotnicze udało się już zakupić.
Plan trochę zmodyfikowałem myślę że teraz będzie ok.
Na NY mam 3 dni myślę ze wystarczy na pierwszy raz bo wiem że tam wrócę.

14.04: 6.10 KTW- 11 35 Toronto
16.04: Toronto
17.04: Niagara Falls + samolot z Buffalo do Bostonu, wieczorne zwiedzanie Bostonu
18.04: Boston + wieczorem megabus do NY
19.04: Nowy Jork
20.04: Nowy Jork
21.04: Nowy Jork + wieczorem Mega bus do Filadelfii
22.04: Filadelfia + wieczorem lub następnego dnia rano Megabus do Washingtonu
24.04: Washington +Samolot raczej w godzinach wieczornych do Miami
29.04 plaża Clearwater Calasedi islands park
30.04 plaża Clearwater

Zamieniłbym drugi dzień w Clearwater na Siesta Key Beach albo Sanibel Island.

Już gdzieś to pisałem, ale pamiętaj że zjeżdżając z góry na dół, jeśli chcesz popływać airboatem, to najpierw powinieneś pojechać do Everglades City, a dopiero potem do Everglades National Park (ok 100 mil różnicy). Nie jest to tania przyjemność, ale spróbuj zapytać czy możesz kupić 30 min zamiast godziny (mi się udało) - tyle wystarczy, 60 min to wg mnie za długo.

#12 PostWysłany: 24 Sty 2018 09:17 
Awatar użytkownika

platynowy
@YeahBunny Zastanawiam sie czy warto sie pchac z Miami od razu do Orlando. To w sumie ok. 4h jazdy i jak sie zle trafi to nawet na Florida Turnpike beda korki. Nie mowiac juz o zapchanych 5 pasmowym I-95N. Chyba, ze Universal i zakupy w outletach to Twoje 'it's a must'. Warto tez o dobrej porze zrobic trase I-4W, bo pomiedzy Orlando a Tampa tez sie korkuje mocno i zamiast okolo1h mozna jechac 2h albo 3h. Nie wiem co Cie jeszcze tam ciagnie ale Kennedy Space Center kolo Port cannaveral jest naprawde bardziej niz OK, ale oczywiscie co kto lubi. Plaze Clearwater sa swietne i te zachody slonca. Ale w sumie to caly czas bedziecie w okolicy wybrzeza, wiec zawsze mozecie w mniej niz 1h gdzies 'skoczyc' pobyczyc sie na plazy. nie wiem czy warto na to tracic 2h w jednym miejscu. No chyba ze zamierzacie pic codziennie najlepsza Margharite w okolichach Clearwater - zdecydowanie polecam ten meksykanski lokal: Los Mexicanos https://goo.gl/maps/x23KZdjxbqx nawet mozna sie dogadac po angielsku :-)
Everglades City i trasa 41 z powrotem do Miami, to atrakcja sama w sobie, calkiem inne klimaty i warto sie tam 'zgubic' jadac trasa gdzies w bok np. 94. Do Everglades National Park mozesz wejsc od polnocy (z 41) i od poludnia jadac przez Homestad. Warto zwrocic uwage, ze to ponad 100km od Miami. Przejazd na Key West jest atrakcja sama w sobie - 7 mile bridge, Keys, itp. Warto sie gdzies zatrzymac po drodze i pojsc na plaze lub odwiedzic jakies atrakcje np. John Pennenkamp Coral Reef State Park i ew. wybrc sie lodzia na wycieczke. Na Key West obowiazkokwo stara czesc miast i Sunset Celebration, czyli cala masa kuglarzy i dziwakow, ale to ma klimat. Oczywiscie jesli ktos lubi. Jedyce co warto pamietac DROGIE, DROGIE hotele, nawet te podrzedne. Ale za to w secru Key West jest....polski sklep, gdzie mozna pogadac w ojczystym jezyku. Taki mily przerywnik. :-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 31 Sty 2018 18:38 

niebieski
@jaco027 o której to jest dobra pora z Orlando do Tampa?

Zmieniłem trochę plan zrezygnowaliśmy z Bostonu (następnym razem), myślę że teraz będzie trochę bardziej spokojny i mamy trochę więcej czasu na zwiedzanie Filadelfii i Waszyngtonu.
Dodatkowo zrezygnowałem z 1 dnia w Miami żeby Universal zrobić w piątek a nie w sobotę( zapewne było by milion ludzi)
Noclegi udało się już wszystkie załatwić, pozostało jeszcze tylko kilka biletów na megabusa.

Załączniki:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 29.12 KiB | Obejrzany 2347 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Sty 2018 19:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Korki Orlando Tampa - standardowo - rano i wieczorem w godzinach 'commuting' nawet jak sie 1h zrobi droge - to potem mozna i postac 1h na wjezdzie do miasta. Ale google traffic is your best friend i masz na zywo informcje, czy sie pchac I-4, czy szukac objazdu.
I jeszcze garsc uwag do planu:
Waszyngton - same muzea Smithsonian Institute na National Mall to jeden pelny dzien, a mozna i kilka....Phily jest OK, ale lepiej skoncetrowas sie na DC. Jesli lubisz samoloty i takie tam, to warto siwe wybrac do zamiejscowego oddzialu (za miastem - raczej potrzebny samochod), prom kosmiczny, blackbird, drony, rakiety tomahawk itp...
Miami - jesli lubisz toklimaty art deco w Miami Beach i ew wieczorne party w okolicy plazy
Kennedy Space center to zabawa na caly dzien, jak skonczysz, to dotrzesz do Orlando do Premium Outlets w samo oko cyklonu, czyli wszystkich szalejacych kolorowych. Polecan Victoria Secret Outlet w Polnocnym centrum - jeden z nielicznych naprawde Outletow (reszta czesto to pic dla turystow) - ceny 10-20% polskich.
Orlando - warto sie zainstalowac na Internationl Drive - blisko do calego zgielku i akcji a i do parkow czesto hotele maja bezplatne busy.
Parki rozrywki - Uniwersale sa OK, ale jesli lubisz reollercostery to Busz Gardens wygrywa.
Clearwater - good choice - nie bedziesz zalowal, ale nie wiem czy warto wtedy tracic nastepny dzien na Sannibel. W sumie bardzo podobne.
Droga Sannibel - Key west - to ponad 300mil/500km i zrobienie tego razem z atrakcjami w jeden dzien to wg mnie za duzo. Bedzicie zrabani i nie skorzystacie z atrakcji samej drogi US-1 Od Key Largo do Key - wlasnie zamiast snorkelowac na Key West lepiej jest to zrobi na Key Largo JPCNP.
Ja bym zamiast spania w Sannibel wybral albo Naples (przeurocze misateczko - zwlaszcza w okolicy molo) albo Eveglades City (lub nawet Chokoloskee) tam sa dopiero klimaty poludnia Florydy!
Dry Tortugas sam bym chetnie zobaczyl, ale jakos nigdy nie bylo mi po drodze, aby spedzic caly dzien w podrozy.
Key West - ceny hoteli w USA od 1-2 lat poszly mocno w gore a tutaj sa jeszcze okolo 2 razy wyzsze niz gdzie indziej. Wez pod uwage przy planowaniu kosztow.
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 02 Lut 2018 18:34 

niebieski
W Orlando mamy nocleg blisko Universal i blisko Internationl Drive więc myślę że jest ok. Planuje zaliczyć ten Universal którego nie udało się zaliczyć w Los Angeles i dodatkowo Busch Gardens( kochamy Rollercoastery :)) chociaż wiemy że six flags: Magic mountain i "X2" nic nie pobije to i liczymy na dobrą zabawę.
Do Outletu na pewno skoczymy bo żona ma 2 sklepy które koniecznie musi odwiedzić:)
W Waszyngtonie mamy 2 dni myślę że na pierwszy raz wystarczy, zawsze idzie wrócić jak się miasto spodoba:)
Tak jak napisałeś chyba zmienimy nocleg w Sinabel na Eveglades City no chyba że bardziej polecasz Chokoloskee? Jak tak to dlaczego mielibyśmy spać własnie w Chokoloskee?
Nie napisałem tego ale snoorkować planujemy też tak jak napisałeś w Key Largo.
Nocleg na Key West mamy u znajomej więc, drogimi noclegami akurat nie musimy się przejmować. (zamiast na nocleg w Key West wydamy $$$ na Dry Tortugas i lot samolotem z lądowaniem na wodzie:)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Lut 2018 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Przy Intl. Drive po lewej ale jeszcze przed Premium Outlets jestdusy zestaw sklepów również firmowych chociaż może nie designerskich. Bardzo dobre ceny i promocje. W Premiums z kolei przy zakupie w jednym sklepie dostaje się bonu „na dziś” do innych sklepów.

Osobiście nie zgadzam się ze stwierdzeniem ze pół godzinna przejażdżka air boatem jest wystarczająca. Jeśli trasa jest dobrze dobrana to godzina mija bardzo szybko. W pół godziny to ledwo co zdarzy się wypłynąć z przystani...

#17 PostWysłany: 03 Lut 2018 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Zdecydowanie wystarczy 30 min jeśli mówimy o Mangrove Airboat Tour. Jeśli tempo jest dobre, wszystko co najważniejsze zobaczysz w tym czasie, pozostałe minuty to utrwalanie tego co już się widziało.

Temat postu: Wschód USA
#18 PostWysłany: 03 Lut 2018 17:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Mówimy ogólnie. Jeśli trafiłeś na rejs który w pół godziny wyczerpuje temat to znaczy że słaba oferta. Ja swój rejs robiłem w gdzieś między Orlando a Daytona i godzina była w sam raz, a jakby było dłużej to bym się nie pogniewał.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość