Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 116 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Sie 2015 15:36 

Loty: 474
Kilometry: 1 050 826
srebrny
Ma ktoś doświadczenia z wizami w tych krajach? Leciał może z RPA?
jak najtaniej się dostać? jak z noclegami na miejscu?
Ze względu na koszty wiz chyba lepiej polecieć do Zambii i wrócić z Zimbabwe, ale może macie jakies uwagi, jak zobaczyć wodospady tanim kosztem?
Jakie ceny atrakcji na miejscu? np. bungee?

#2 PostWysłany: 07 Cze 2016 08:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Podbija temat , ktoś był ? Jak z noclegami jakies tanie sprawdzone miejscówki po stronie Zambii i Zimbabwe ? Bookking itp nie wiele pokazuje. Jak wygląda przejście granicy przez most -kwestia wizy czy jest dostępna i w jakiej cenie ? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Cze 2016 09:20 

złoty
Byłem 7-8 lat temu, więc wszystko mogło się pozmieniać. Ale względnie tanie noclegi można ogarnąć na miejscu w Livingstone.Hostel,w którym nocowałem nazywał się jakoś Jelly Boys, albo podobnie. Był to budynek w kształcie podkowy, a na trawniku pole namiotowe, z którego korzystaliśmy i basen. Warunki dobre. Ceny nie pamiętam, ale względnie tanio. W Zimbabwe nie nocowaliśmy. Generalnie jest to drogie miejsce. Wszystkie atrakcje kosztowały wszędzie równo 100$. Bungee - niepowtarzalna sceneria, warto. Helikopter kosztował 15min. -100$ , 30min. -200$. Nam się udało polecieć na dłuższy lot za 100 (razem z dziewczyną z RPA, która chciała na 1/2h). Niesamowite przeżycie - szczególnie rajd tuż nad korytem Zambezi + stada zwierząt z góry. Warto. Gdy byliśmy nie było raftingu, chyba za niski stan rzeki. Odpuściliśmy JetBoat, która płynie pod wodospad (budżet by już tego nie wytrzymał).

Granicę można było bez problemu przejść na piechotę. W Zimbabwe oficjalnie nie byliśmy :twisted: Wiza do Zambii była dostępna bez problemu na granicy, ale my wyrabialiśmy ją w Malawi. Ogólnie mieliśmy wtedy plan jechać lądem przez Zimbabwe (korzystając z pomocy polskiego misjonarza) z samodzielnym safari, ale zamieszki w Zimbabwe spowodowały, że z Livingstone polecieliśmy do RPA samolotem.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 07 Cze 2016 09:42 

HON fly4free
Byłem w 2014.
Przejście przez most i formalności graniczne są bezproblemowe (Zimbabwe->Zambia). Wiza do Zambii kosztowała 50 USD. Można też za kilka dolarów przejechać taxi, jak ktoś ma więcej bagaży. Co do miejscówek po obu stronach, to po stronie Vic Falls spałem w VICTORIA FALLS BACKPACKERS LODGE - przyjemne miejsce prowadzone przez starsze małżeństwo, niewielki kawałek od centrum miasteczka (można było spokojnie dojść spacerem lub taxi za 2-3 USD). Po stronie zambijskiej brałem coś z airbnb i też było w porządku, ale już nie pamiętam jak się nazywało.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 28 Lip 2016 14:54 

srebrny
podpowiedzcie ile czasu poświęcić na każdą cześć parku? Sytuacja chyba podobna do Iguazu - z Zimbabwe widać wodospady jako całość, a Zambia można je "poczuć" z bliska. Ile czasu/dni poświecić na każdy kraj? Lot jest o 10:40 z JNB, ląduje ok 12:30 w każdych z miast - czy wystarczą te 5h na zobaczenie np. Zimbabwe? Czy lepiej zacząć od Zambii?

Czy widzieliście na miejscu wycieczki do Chobe NP w Botswanie? Warto? Jaki koszt? Co z wizą?
Czy lecąc z RPa do Zambii/Zimbabwe ktoś sprawdzał Wam żółtą książeczkę lub na przejściu między tymi krajami?
Arekkk lubi ten post.

#6 PostWysłany: 29 Lip 2016 14:10 
Awatar użytkownika

maxima napisał(a):
podpowiedzcie ile czasu poświęcić na każdą cześć parku? Sytuacja chyba podobna do Iguazu - z Zimbabwe widać wodospady jako całość, a Zambia można je "poczuć" z bliska. Ile czasu/dni poświecić na każdy kraj? Lot jest o 10:40 z JNB, ląduje ok 12:30 w każdych z miast - czy wystarczą te 5h na zobaczenie np. Zimbabwe? Czy lepiej zacząć od Zambii?

Byłem w lutym 2016 tam. Pierwsza podstawowa rzecz. Zambia jest duuużo tańsza od Zimababwe. Oczywiście dotyczy to wszystkich cen w rejonie Victoria Falls. Jeżeli miałbym wybierać, którąś ze stron wodospadu, to... wybrałbym obydwie :) Tak na poważnie to dużo zależy od okresu w którym będziesz bo od tego uzależniony jest poziom wody. Po stronie zambijskiej bardzo mało osób, bilet wstępu tańszy i pięknie widoczne wodospady. Natomiast po stronie Zimbabwe tłumy turystów, droższe bilety (nie wspominam o zaporowych cenach pamiątek) i w niektórych miejscach nic nie widać tylko wodna mgiełka sprawiająca, że cały byłem mokry. Co do czasu 2h na każdej ze stron spokojnie wystarczy ze zrobieniem kilkuset zdjęć :)Na pewno bardziej spokojnie ten majestatyczny widok można podziwiać ze strony zambijskie. Dodatkowo polecam odwiedzenie miasta Livingstone, które jest całkiem spore w porównaniu z dziurą jaką jest Victoria Falls :).
Cytuj:
Czy widzieliście na miejscu wycieczki do Chobe NP w Botswanie? Warto? Jaki koszt? Co z wizą?

Wycieczkę do Parku Chobe rezerwowałem przed wyjazdem z Polski tu : http://www.backpackzambia.com/contact_us.php
Koszt ok 120$ z transferem z hotelu w Zambii i przekroczeniem granicy przez rzekę. Pełen profesjonalizm. Płaciłem dopiero na miejscu. Wiza do Botswany nie potrzebna dla obywateli RP. Safari genialne, kilka godzin podziwiane zwierząt z łodzi, lunch a następnie przejazd jeepami po parku. Widok bawiących się w wodzie słoni, czy przemierzających rzekę - bezcenne :)
Dodatkowo polecam rozważenie wizyty w Parku Chobe w Zimbabwe, dużo dalej, niestety drożej, ale park jest olbrzymi i różnorodność zwierząt także.
Cytuj:
Czy lecąc z RPa do Zambii/Zimbabwe ktoś sprawdzał Wam żółtą książeczkę lub na przejściu między tymi krajami?

Leciałem z Kenii, nikt nie wymagał.
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 29 Lip 2016 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 484 688
niebieski
szybkie pytanie - przekraczając granicę drogą lądową dostanę wizę zambijską? czy muszę aplikować o nią przed wyjazdem w ambasadzie? (Nie chodzi mi tutaj o przejście w Victoria Falls, tylko o granicę malawijsko-zambijską)
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Lip 2016 14:29 
Awatar użytkownika

gecko napisał(a):
szybkie pytanie - przekraczając granicę drogą lądową dostanę wizę zambijską? czy muszę aplikować o nią przed wyjazdem w ambasadzie? (Nie chodzi mi tutaj o przejście w Victoria Falls, tylko o granicę malawijsko-zambijską)
Kupujesz na przejściu granicznym, nie ma potrzeby załatwiania jej przed wyjazdem.
gecko lubi ten post.

#9 PostWysłany: 29 Lip 2016 14:36 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Pamiętajcie o tym, że przy wizycie w Zambii i powrocie do RPA na granicy trzeba przedstawić żółtą książeczkę.

Co do samych wodospadów: ja spędziłem łącznie 5 dni po obu stronach, 5 godzin to tak jakby przyjechać do Rzymu na 12 h ...
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Lip 2016 14:47 
Awatar użytkownika

snooka napisał(a):
Co do samych wodospadów: ja spędziłem łącznie 5 dni po obu stronach, 5 godzin to tak jakby przyjechać do Rzymu na 12 h ...

Mówisz o terenie gdzie są wodospady i wstęp jest płatny, czy ogólnie o okolicy ? Bo to dwie zupełnie inne rzeczy.
Arekkk lubi ten post.

#11 PostWysłany: 29 Lip 2016 15:25 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Mówię o pobycie w Livingstone i Victoria Falls. Wodospad i jego okolica to nie jest atrakcja turystyczna na 5 godzin.
Do absolutnych "must do" zaliczyłbym rafting na Zambezi uznawany za najtrudniejszy amatorski rafting na świecie. Trzeba na niego przeznaczyć prawie cały dzień - cena 100$ (w listopadzie 2013 r.).
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Lip 2016 16:18 

srebrny
planuję/rozważam wyjazd na Wodospad pod koniec stycznia/ początek lutego.
Plan jest taki, że:
1. przylot z JNB do VFA w Zimbabwe, zwiedzenie strony Zimbabwe
2. wyjazd z Zimbabwe do Chobe
3. przejście do Zambii (lub dzień wcześniej po powrocie z Chobe - przejście jest czynne całą dobę?) - zwiedzanie części zambijskiej
4. poranne atrakcje (moze będzie Devil's Pool?) wylot do RPA ok 13

Jakbyście radzili to zorganizować? Jakieś wskazówki? Tyle czasu starczy?
Z atrakcji to pewnie Devil's Pool jeśli będzie, skok, może coś jeszcze....
Rozumiem, że z bezpieczeństwem nie ma żadnych problemów? Jedziemy we 2 dziewczyny - blondynki :D

#13 PostWysłany: 03 Sie 2016 10:02 
Awatar użytkownika

maxima napisał(a):
3. przejście do Zambii (lub dzień wcześniej po powrocie z Chobe - przejście jest czynne całą dobę?)
Przejście graniczne w Victoria Falls jest czynne do 22:00 (tak było w lutym 2016)
Cytuj:
Rozumiem, że z bezpieczeństwem nie ma żadnych problemów? Jedziemy we 2 dziewczyny - blondynki :D
W dzień jest OK, ale po zmroku nie zalecam wycieczek po okolicy. Przestrzegali przed tym też miejscowi. Co prawda byłem kilka razy wieczorem w Livingstone, ale było to przed 22:00 i na mieście sporo ludzi. Po za nami białych nie doświadczyliśmy o tej porze :)
Arekkk lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Sie 2016 10:11 

srebrny
dzięki! a jak jest ze szczepieniem na żółta febrę? sprawdzają książeczkę?
Gdzieś natknęłam się na info, że od 2015 RPA zmieniło przepisy w tym zakresie i chyba już nie wymagają. Czy na lotniskach w VFA i LVI sa sprawdzane? na przejściu między krajami lub na granicy z Bostwana?

I jakie polecacie atrakcje? Leciał ktoś z Was motolotnią nad wodospadami?
będziemy ostatnie dni stycznia na wodospadach

#15 PostWysłany: 03 Sie 2016 10:16 
Awatar użytkownika

maxima napisał(a):
a jak jest ze szczepieniem na żółta febrę? sprawdzają książeczkę?
Gdzieś natknęłam się na info, że od 2015 RPA zmieniło przepisy w tym zakresie i chyba już nie wymagają. Czy na lotniskach w VFA i LVI sa sprawdzane? na przejściu między krajami lub na granicy z Bostwana?
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nigdzie nie sprawdzali gdzie przekraczałem, czyli :
1. W Zambii - lotnisko LVI, przejście lądowe Victoria Falls
2. Na granicy lądowej z Botswaną podczas podrózy do Hobe
3. Na granicy lądowej z Zimbabwe w Victoria Falls
Pamiętaj o odpowiednim typie wizy, jeżeli planujesz kilka razy przekraczać granicę Zambia/Zimbabwe :)
Arekkk uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 03 Sie 2016 10:27 

srebrny
W moim podstawowym planie wychodzi na to, że będę potrzebować do Zimbabwe dwukrotnej - 45USD i jednokrotnej w Zmabii-50USD. Będę aplikować na przejściach.

@grzesq mógłbyś zerknąć okiem, czy plan ma sens i ok? może zrobiłbyś coś inaczej/lepiej? Wydaje mi się, że lepiej do Chobe jechać z Zimbabwe - tańsza wiza.
Startujemy i wracamy do JNB. Wylot chcemy mieć w sobotę ok 11, powrót we wtorek ok 13.

Z atrakcji tak wstępnie chciałabym Devil's Pool jesli będzie dostępny i może motolotnie.

I jeszcze pytanie o malarię - braliście leki? Czy tylko repelenty?

#17 PostWysłany: 03 Sie 2016 10:42 
Awatar użytkownika

Cytuj:
czy plan ma sens i ok? może zrobiłbyś coś inaczej/lepiej? Wydaje mi się, że lepiej do Chobe jechać z Zimbabwe - tańsza wiza.
Wygląda OK, w tym czasie dasz radę wszystko zobaczyć na spokojnie. Jeżeli możesz zaoszczędzić to jak najbardziej. Jeżeli wybierasz się z Zimbabwe polecam to biuro, a raczej człowieka :http://www.africancoasttravel.com/ . Rozważ jeszcze finansowo i czasowo wizyte w Hwange. Niby też park i safari, ale zupełnie inaczej niż w Hobe.
Cytuj:
I jeszcze pytanie o malarię - braliście leki? Czy tylko repelenty?
Nic nie bralismy, ani leków ani replementów. W lutym było 35 stopni i nie było w ogóle komarów. Odkażaliśmy się czym innym od środka :)
maxima uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 08 Sie 2016 20:02 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja też podbije z pytaniem ;) czy porównanie do Iguassu jest faktycznie zasadne i w takim razie która strona jest odpowiednikiem brazylijskiej a która argentyńskiej ( dla mnie osobiście brazylijska była ogromny rozczarowaniem ) pytam z uwagi na koszty wizy powrotnej do Zambii gdzie ląduje i skąd wracam dlatego jeśli strona Zimbabwe nie jest znacząco fajniejsza to chciałem ją odpuścić lub ewentualnie kombinować z wylotem z VFA , chyba że czegoś nie doczytałem i jest opcja na jednodniowy wypad i powrót do Zambii na jednokrotnej za 50 $ bo wielokrotna to koszt 160 $/pax . Z góry dzięki za podpowiedzi
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Sie 2016 20:19 

srebrny
koszt wizy w Zambii z tego co czytałam to:
- jednokrotna -50$
- dwukrotna i wielokrotna są po 80$
- jest też opcja wizy 24h za 20$

można aplikować online: https://evisa.zambiaimmigration.gov.zm/#/

Z kolei w Zimbabwe koszt wizy:
- jednokrotna 30$
- dwukrotna 45$
- wielokrotna 55$

więc nie wiem skąd te kosmiczne ceny masz :)

#20 PostWysłany: 09 Paź 2016 13:41 

Loty: 72
Kilometry: 202 046
Kilka fotek z mojego pobytu nad wodospadami Wiktorii z czerwca 2016. Strona zambijska. Warto zaopatrzyć się w peleryny przeciwdeszczowe i jakieś etui na aparat ( ew. aparat wodoszczelny )

Załącznik:
wodospady.jpg

Załącznik:
wodospady 2.jpg

Załącznik:
wodospady 3.jpg

Załącznik:
wodospady 4.jpg

Załącznik:
wodospady 5.jpg

Załącznik:
wodospady6.jpg

Załącznik:
wodospady7.jpg

Załącznik:
wodospady8.jpg

Załącznik:
wodospady9.jpg

Załącznik:
wodospady10.jpg

Załącznik:
wodospady11.jpg

Załącznik:
wodospady12.jpg

Załącznik:
wodospady13.jpg

Załącznik:
wodospady14.jpg

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

[ 116 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości