Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wizy do Algierii
#161 PostWysłany: 11 Lip 2024 10:50 

Chciałbym podzielic sie swoimi wrazeniami z procesu wizowego. Wydaje się, ze moj przypadek nie jest szczególny, ale to co czytalem tutaj przekonywalo mnie, iz o wizę nie ma szans. Piszę własnie z Algierii, gdzie spędzamy 4os rodziną wakacje. Wiza zalatwiona w Warszawie w ambasadzie ze standardowymi dokumentami i bez zaproszenia. Rezerwacja hotelu 4* na calość pobytu, przelot lufthansą (swoją drogą loty po 138euro z KTK), ubezpieczenie z Mastercard Platinum pkobp (ich ubezpieczenia wysyłaja na żadanie), potwierdzenie przelewu. Zlozenie wniosku wizowego poprzedzilem telefonem w kwietniu do ambasady i zaproponowalem ze wszystkie dokumenty zeskanuje i wysle mejlem by mi dali znac czy ok. Tak sie stalo, zadzwonilem.za parę dni, powiedzieli ze zapraszaja z dokumentami do nich, spytalem wiec czy mozna kurierem. Sami polecili DHL i nawet zapakowali w kopertę zwrotną. Proces wraz z kurierem trwał niecałe 2 tyg. Nie trzeba bylo zaproszenia, oplacenia agencji, itp. Być moze dlatego ze wyjazd z dziećmi, tego nie wiem. Pytajcie śmiało, jeśli coś potrzebujecie.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN 🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨)
#162 PostWysłany: 11 Lip 2024 16:40 

Loty: 82
Kilometry: 195 392
niebieski
Świetna cena z KTK ;P

A tak na poważnie to ciekawe informacje, może coś się zmieniło w podejściu ambasady/władz. Ludzie z Algierii nie rozumieli dlaczego nie zaprasza się turystów i robi się im problemy wizowe itp. Zobaczymy czy inni też potwierdzą taką procedurę. Rok temu w ambasadzie z gościem co miał tylko rezerwację bez zaproszenia, nie chcieli nawet rozmawiać.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 11 Lip 2024 16:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Minister zapowiedział także plany rozszerzenia w najbliższym czasie polityki wizowej na Saharę na cały kraj. Choć nie podał konkretnych dat, jest to znaczący krok w kierunku zwiększenia dostępności Algierii dla turystów zagranicznych.

https://www.tourism-review.com/algeria- ... -news14401
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#164 PostWysłany: 13 Lip 2024 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Dla mnie ten kraj jest na wysokiej liście oczekujących, ale trochę ten proces wizowy mnie zniechęca. Czym innym jest eVisa, jakieś tam wypełnienie formularza, opłacenie i potwierdzenie w mig na mailu, a czym innym loteria: łaskawie przyznają albo nie przyznają. Bilety się kupi i co - trochę w ciemno. Z drugiej strony załatwiać wizę przed biletami, a potem okaże się, że jednak żadnej fajnej promocji nie ma i trzeba 2-3k PLN wyłożyć, to też trochę bez sensu. Dobrze, że piszecie tutaj o swoich doświadczeniach, może rzeczywiście niebawem coś w tym zakresie zmienią. Arabia Saudyjska też była "bez szans", a tu proszę.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 13 Lip 2024 17:03 

Przed biletami nie ma sensu. To jeszcze dodam, że wizę nam dali tylko i wyłącznie na czas rezerwacji hotelu +2dni extra
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 09 Sie 2024 11:43 
Awatar użytkownika

platynowy
idziemynaryby napisał(a):
Wiza zalatwiona w Warszawie w ambasadzie ze standardowymi dokumentami i bez zaproszenia. Rezerwacja hotelu 4* na calość pobytu, przelot lufthansą (swoją drogą loty po 138euro z KTK), ubezpieczenie z Mastercard Platinum pkobp (ich ubezpieczenia wysyłaja na żadanie), potwierdzenie przelewu.

Strona ambasady mowi:
"Paszport o okresie ważności przekraczającym 6 miesięcy,
Formularz wniosku wizowego, w jednym (01) egzemplarzu, prawidłowo wypełniony i podpisany
Aktualne zdjęcie w formacie paszportowym
Zaproszenie do Algierii (ORGINALNE) lub potwierdzenie zakwaterowania (ORGINALNE) zawierające nazwisko, stopień pokrewieństwa i adres podczas pobytu w Algierii. Podpis osoby przyjmującej powinien zostać zalegalizowany przez gminę, w której zamieszkuje.
Ubezpieczenie podróżne obejmujące cały okres pobytu w Algierii
Opłata w wysokości 360 PLN"

to potwierdzenie wystarczyło po prostu z bookingu? :D

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 09 Sie 2024 11:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiem ze ambasada w Atenach przyjmuje zaświadczenie z bookinga, ale w WAW chyba musi być z hotelu zaproszenie z pieczątką.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 18 Sie 2024 12:14 

Loty: 125
Kilometry: 224 652
Podzielę się w takim razie swoją historią.

Wysłałem kurierem wszystkie dokumenty wraz ze skanami zaproszenia (z wszystkimi pieczątkami) do ambasady. Po 2 dniach od dostarczenia dzwoni do mnie Algierczyk z ambasady i informuje mnie, ze potrzebne ss oryginalne papiery z Algierii i zeby ktos je wyslal stamtad do ambasady DHLem… Do wyjazdu zostalo mi 1.5 miesiaca, mojego Algierczyka aktualnie w miejscu w ktorym ma dokumenty nie ma, a i cena samego transportu tego jest spora - okolo 120$. Bardzo dziwna sytuacja, z tego wątku wynika bowiem, że przyznawali do tej pory wizy na podstawie skanów zaproszeń :/ Jestem załamany i chyba wyjazd tym razem trzeba będzie odpuścić :(
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#169 PostWysłany: 19 Sie 2024 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak już masz bilety lotnicze, to poszukaj wycieczki zeby Ci zrobili zaproszenie.

Jak gadałem z ambasadą Algierii w Atenach, to sami polecali mi żeby odpuścił prywatnego zaproszenia i szukał biura.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 22 Paź 2024 12:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Właśnie się dowiedziałem, ze ambasada Algierii w Wawie, wydaje wizy na podstawie rezerwacji z bookinga.
 Profil Relacje PM off
14 ludzi lubi ten post.
10 ludzi uważa post za pomocny.

#171 PostWysłany: 22 Paź 2024 16:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@Zeus A wiesz może, czy ma być komplet na cały pobyt, czy wystarczy jedna/początkowa? Piękna wiadomość tak czy siak.

#172 PostWysłany: 22 Paź 2024 16:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ciężko mi powiedzieć. Takie info dostałem parę godzin temu. Jak znajdę czas (i chęci do życia) to zadzwonię do konsulatu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#173 PostWysłany: 23 Paź 2024 18:50 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Chodzi o proste potwierdzenie mailowe z booking, czy tak jak wcześniej pisamne z hotelu?
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 24 Paź 2024 12:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Wczoraj po przylocie do ALG z FRA poproszono o 100€ za wizę turystyczną.
Całość zajęła około 2h. Zaangażowanych przy wstawieniu pieczątki bylo 8 lokalsow 😂
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#175 PostWysłany: 24 Paź 2024 13:24 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@BZG Ale przyleciałeś zupełnie bez wizy?

#176 PostWysłany: 24 Paź 2024 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Na BA

#177 PostWysłany: 08 Lis 2024 22:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Formalnie na wizie wpisane 14000 DZD, miły Pan wskazał na możliwość opłacenia w walucie lokalnej, jak również zasugerował skorzystanie z bankomatu. Przy czarnorynkowym kursie, kwota za wizę zbliża się do 55 EUR, co czyni zakup mniej doskwierającym.
3 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 09 Lis 2024 05:43 
Awatar użytkownika

platynowy
@Gadekk A jak nabyć czarnorynkowo DZD na lotnisku przed opłaceniem wizy?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 09 Lis 2024 08:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W kantorze w Warszawie albo od forumowiczów :ugeek:

#180 PostWysłany: 09 Lis 2024 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
platynowy
Gadekk napisał(a):
W kantorze w Warszawie

Córka mi mówiła, że Kraków to zaścianek z ograniczoną ofertą usług, jakoś nie do końca jej wierzyłem, a tu taka wiadomość!

Co nie zmienia faktu, że jej się tam świetnie żyje
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości