Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wizy
#101 PostWysłany: 31 Gru 2023 21:00 

niebieski
U nas plan od Fancy na 12 dni, wiza na 20 dni. Na granicy pytania o zawód i tyle. Wizyta w Djanet na pustyni również bezproblemowo (choć lepiej żeby jej w planie podróży nie było ;)

🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN 🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨)
#102 PostWysłany: 09 Sty 2024 22:42 

elpatafiano napisał(a):
Czy dobrze rozumiem dyskusję w wątku, że najtańszy sposób uzyskania wizy to 180 euro? (100 zaproszenie z Fancy Algeria + 80 opłata wizowa w ambasadzie)?

Bardzo Ci życzę, żeby Ci się za tyle udało.
Od kilku dni kontaktowałem się z FY, i za 5 dniowe zaproszenie do wizy (bo przecież tylko o to zaproszenie chodzi) chcą 280 euro (cena startowa 700 euro, bo próbują jeszcze wcisnąć drogi hotel ABC w Algierze za około 66 euro za noc).
Cena zawiera: 2 transfery lotniskowe za 20 euro; (wiadomo, że samemu można taniej), City Tour po Algierze za 120 euro (jeszcze niedawno było 100 euro), wycieczka do Tipasa i Cherchel za 120 euro (wiadomo, ze można to zrobić samemu prawie za darmo). Za nic nie chcą nic więcej odpuścić, tak by można było wziąć tylko 1 tour a nie 2 bardzo drogie wycieczki (bo przecież 120 euro to nie jest "reasonable price" tak jak sami się po angielsku reklamują szczególnie w tanim socjalistycznym kraju jakim jest Algieria, gdzie dodatkowo występuje jeszcze czarny rynek na wymianę twardej waluty).

Dziś zadzwoniłem i mówiłem, że ich biuro zostało mi polecone przez kolegów, którzy dostali 5dniowe zaproszenie za 100 euro.
Odpowiedzieli, że muszą się trzymać nowych wytycznych aby wszystko było "legalna", bo oni "biorą odpowiedzialność i dlatego co najmniej 60% tego co w zaproszeniu musi być wykupione.
Spytałem od kiedy ta zmiana?
- Od około 8miu miesięcy
- Ale moi koledzy dostali te zaproszenia za 100 euro w październiku i listopadzie zeszłego roku.
- Możliwe, że tak było, może zrobiliśmy jakiś wyjątek.
- Zrobicie też dla mnie wyjątek?
- Nie
 Profil Relacje PM off
elpatafiano lubi ten post.

#103 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:12 

niebieski
Standard w "dzikich krajach". Za dobrze im się zrobiło, ludki walą drzwiami oknami, więc zaczynają dojenie łosi.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#104 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:16 

niebieski
To już lepiej od nich pustynię brać. Trochę drożej, ale wycieczka petarda.

Do Tipazy można jechać taxialgier.com za 25 e w dwie strony (oprowadzanie w cenie), więc faktycznie sporo za część miejską…
Zeus lubi ten post.

#105 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak się cieszę ze już mam Algierię za mną
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#106 PostWysłany: 09 Sty 2024 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 593 784
niebieski
No ja jak ustalałem z nimi 3 dniową wycieczkę na pustynię to stanęło finalnie na 340 euro za 3 dni (3 nocki, transport, wycieczki itp) -zrezygnowaliśmy z lotów u nich, które ogarnialismy sami.

#107 PostWysłany: 10 Sty 2024 00:41 

Loty: 513
Kilometry: 1 115 891
srebrny
@Legion1 a którą pustynie? djanet czy Ghardaia?
za djanet 4n5d chcą 800e/os z lotami

#108 PostWysłany: 10 Sty 2024 00:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ghardaia. Djanet to inna liga. Widokowa oraz cenowa
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.
turczy uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 10 Sty 2024 07:50 
Awatar użytkownika

niebieski
@maxima potwierdzam to co napisał @Zeus ;)
Ps. @maxima zapytaj jeszcze o cenę bez lotów bo to zapewne taniej da się ogarnąć samemu.
maxima uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 10 Sty 2024 08:52 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Mi też proponowali Ghardaie za chyba 450 wliczając loty i hotel. Napisałem, że mogę te sam ogarnąć i zostawili 120 za samą wycieczkę.
maxima uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 11 Sty 2024 20:27 

piotrgryz napisał(a):
elpatafiano napisał(a):
Czy dobrze rozumiem dyskusję w wątku, że najtańszy sposób uzyskania wizy to 180 euro? (100 zaproszenie z Fancy Algeria + 80 opłata wizowa w ambasadzie)?

Bardzo Ci życzę, żeby Ci się za tyle udało.
Od kilku dni kontaktowałem się z FY, i za 5 dniowe zaproszenie do wizy (bo przecież tylko o to zaproszenie chodzi) chcą 280 euro (cena startowa 700 euro, bo próbują jeszcze wcisnąć drogi hotel ABC w Algierze za około 66 euro za noc).
Cena zawiera: 2 transfery lotniskowe za 20 euro; (wiadomo, że samemu można taniej), City Tour po Algierze za 120 euro (jeszcze niedawno było 100 euro), wycieczka do Tipasa i Cherchel za 120 euro (wiadomo, ze można to zrobić samemu prawie za darmo). Za nic nie chcą nic więcej odpuścić, tak by można było wziąć tylko 1 tour a nie 2 bardzo drogie wycieczki (bo przecież 120 euro to nie jest "reasonable price" tak jak sami się po angielsku reklamują szczególnie w tanim socjalistycznym kraju jakim jest Algieria, gdzie dodatkowo występuje jeszcze czarny rynek na wymianę twardej waluty).

Dziś zadzwoniłem i mówiłem, że ich biuro zostało mi polecone przez kolegów, którzy dostali 5dniowe zaproszenie za 100 euro.
Odpowiedzieli, że muszą się trzymać nowych wytycznych aby wszystko było "legalna", bo oni "biorą odpowiedzialność i dlatego co najmniej 60% tego co w zaproszeniu musi być wykupione.
Spytałem od kiedy ta zmiana?
- Od około 8miu miesięcy
- Ale moi koledzy dostali te zaproszenia za 100 euro w październiku i listopadzie zeszłego roku.
- Możliwe, że tak było, może zrobiliśmy jakiś wyjątek.
- Zrobicie też dla mnie wyjątek?
- Nie
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 12 Sty 2024 04:31 
Awatar użytkownika

Kilometry: 555 918
niebieski
Może się orientujecie. Ile wcześniej można się o taką wizę ubiegać. Mam dosyć napięty kalendarz i potrzebuję paszportu prawie bez przerwy.
Zastanawiam się jak to ogarnąć.
 Profil Relacje PM off
Pióra lubi ten post.

Temat postu: Re: Wizy do Algierii
#113 PostWysłany: 12 Sty 2024 20:48 

Loty: 82
Kilometry: 195 392
niebieski
Ktoś tu pisał że na 3 miesiące wcześniej nie chcieli dawać. Najlepiej zadzwonić, powiedzieć o co chodzi i się dogadać na konkretny dzień, wtedy dostaniesz od ręki.
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.

#114 PostWysłany: 12 Sty 2024 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
@turczy

Najlepiej odpowie Ci @Legion1 wziął paszport w momencie oczekiwania na Wizę bo był mu potrzebny do Jordanii. Później doniósł. Nie przerwało to procesu wizowego.
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.

#115 PostWysłany: 12 Sty 2024 22:40 

turczy napisał(a):
Może się orientujecie. Ile wcześniej można się o taką wizę ubiegać. Mam dosyć napięty kalendarz i potrzebuję paszportu prawie bez przerwy.
Zastanawiam się jak to ogarnąć.

Jak dzwoniłem wstępnie w listopadzie, to powiedzieli, że na 2 miesiące wcześniej można.
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.

#116 PostWysłany: 13 Sty 2024 02:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak wspomniał @Martinuss w trakcie oczekiwania na wizę zabierałem na kilka dni paszport i nie było z tym problemu. Musiałem tylko podpisać potwierdzenie odbioru paszportu. Z informacji od kobiety z ambasady jest to dość często spotykane.
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 14 Sty 2024 16:39 

2 sposoby:
W konsulacie:
zaproszenie z algierskiego biura podróży na wycieczkę zorganizowaną, może być kopia/PDF. Jeśli w programie jest Południe – tereny Sahary czyli Tamanraset, Djanet, Timmimoun to konsul przed wydaniem wizy musi dostać z ministerstwa z Algierii fax/mail z potwierdzeniem, że biuro zostało sprawdzone, co trwa (ile? nie wiadomo, bo nie a oficjalnych terminów). Jeśli są tylko tereny na Północy to procedura wizowa trwa ok. dwa tygodnie. Koszt 360 zł.
Wiza „on arrival”:
Nowa procedura od stycznia 2023r. Wiza na podróże po Saharze w rejonach na Południu już od Ghardaia. Wypełnia się specjalny wniosek wizowy, który dostaje się od przewodnika/agencji podróży – inny od tego na stronach Konsulatu. Z przewodnikiem uzgadnia się plan podróży po terenach Sahary i w Algierii. Wypełniony wniosek wizowy + str. paszportu z danymi osobowymi + plan podróży po Saharze i po Algierii wysyła się mailem do przewodnika/agencji na Południu. Agencja wraz z planem podróży wysyła dokumenty mailem do Ministerstwa Turystyki. Ministerstwo Turystyki wydaje „Boarding Authorisation”, które turysta dostaje mailem od przewodnika/agencji. Okres wystawiania Boarding Authorisation przez Min. Turystyki – od 10 dni do …???… Z tym Boarding Authorisation się leci i na lotnisku międzynarodowym w Algierii dostaje się wizę on arrival w formie albo stempla do paszportu albo w formie oddzielnego dokumentu luzem, jeśli jest więcej osób – tzw wiza zbiorowa dla wszystkich członków grupy. Można też dostać taką wizę on arrival na przejściu granicznym na granicy lądowej. Wiza jest płatna przy lotach bezpośrednich Air Algerie Paryż - Djanet, przy przylocie do Algieru na razie ( styczeń 2024r) – za darmo.

Problem jeżdżenia samemu bez wycieczki zorganizowanej i przewodnika po terenach Północy Algierii:
Przewodnik/biuro podróży MOŻE w ramach gestu dobrej woli pozwolić na samodzielne podróżowanie po miastach Północy. Ale turysta „na papierze” jest ciągle na wycieczce zorganizowanej przez przewodnika/biuro podróży zgodnie z planem załączonym do zaproszenia lub do wniosku o Boarding Authorisation. To biuro podróży odpowiada za turystę, to oni będą mieli problemy i masę pytań, gdyby turyście się coś stało (wypadek komunikacyjny, zgubienie dokumentów, itp.) lub gdyby turysta zaczął robić/fotografować coś, co się władzom Algierii nie podoba.

Mój przyjaciel przewodnik z Djanet ( Tassili n’Ajjer National Park) Tito Khellaoui email: tito2010khe@gmail.com zwykle załatwia papiery do wizy na okres dłuży niż planowane daty wycieczki z nim po pustyni. Ale WARUNKIEM jest wyprawa z nim na pustynię w rejonach Djanet – Tassili n’Ajjer. On nie „załatwia” papierów do wizy, jak ktoś chce jeździć samemu tylko po terenach Północy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#118 PostWysłany: 24 Sty 2024 20:36 

niebieski
Nie wiem z kiedy to artykuł, ale jak tak dalej pójdzie i będzie "jak w SAUDI", to w końcu będzie można olać wszystkich naciągaczy z Fancy Yellow i tym podobnych;)

https://www.aina.pl/a/nowa-elektroniczna-wiza-do-algierii-dostepna-juz-wkrotce/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 24 Sty 2024 21:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No i w końcu poszli po rozum do głowy. Algieria to kraj pełen fantastycznych, bezinteresownych ludzi. Doświadczyłem tego na własnej skórze w 2012 roku kiedy odwiedziłem tę część Afryki. PS. Tunezja też się ucywilizowała (kraj z 2014 roku vs. AD 2023). W grudniu ubiegłego roku nikt mnie za rękaw nie ciągnął i nie wołał pieniędzy za byle pierdołę typu wskazanie drogi.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 24 Sty 2024 21:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To chyba stare info, z pre-covidowych. Nie mogę znaleźć żadnej informacji w necie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości