Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wizy do Algierii
#141 PostWysłany: 02 Kwi 2024 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 593 784
niebieski
@Szymon2020 czy to ceny z wliczonymi lotami czy bez? Bo przyznam ceny przerażające :shock:

🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN 🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨)
#142 PostWysłany: 02 Kwi 2024 09:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@Legion1 780 bez lotów / 880 z lotami za 5 dni (zaproszenie na 8)

i 550 bez lotów / 650 z lotami za 3 dni (zaproszenie na 5)

i to jest wszystko za samą Ghardaię - nawet bez tych drogich wycieczek po Algierze

(ehhh, a było rok temu jechać do Algierii, zanim się wycwanili ;) )

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 02 Kwi 2024 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 593 784
niebieski
No to powiem, że grubo pojechali. Ja płaciłem w listopadzie 320 euro za 3 niepełne dni i tak uważałem, że trochę za dużo sobie liczą i loty ogarnąłem sam bo też mieli niezłą przebitkę.
2 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 02 Kwi 2024 11:45 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Myślę, że trzeba teraz przeczekać, o ile ktoś nie ma już kupionych biletów.
Podejrzewam, że oni zdają sobie sprawę (może nawet już coś wiedzą), że nadchodzą ułatwienia wizowe i czas żniw dla nich się kończy. Więc teraz próbują kosić na całego póki jeszcze mogą.
2 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 02 Kwi 2024 13:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Heh, dosłownie parę dni temu kupiłem bilety na "Algieria, podejście drugie". Dobrze, że dopiero ma luty przyszłego roku. Jak teraz czytam nowe wpisy, to nastawiam się kolejno na:
- przeczekać w nadziei na jakieś zmiany wizowe - do jesieni,
- spróbować pokombinować tylko z hotelem - do zimy,
- poszukać innego fixera - zimą.

Nie obrażę się też na ewentualną zmianę rozkładu, bo w sumie Algieria nie zając.

#146 PostWysłany: 02 Kwi 2024 18:41 

Loty: 513
Kilometry: 1 115 891
srebrny
Polecany Tito bierze w Djanet 100e/dzień. Boarding authorizatio po ok 2 tyg na mailu beż żadnych problemów
miloszp lubi ten post.

#147 PostWysłany: 04 Kwi 2024 00:59 

złoty
Ostatecznie osobiście nie korzystałem, więc nie jest to polecenie bazujące na doświadczeniach, ale miałem ostatnio kontakt z agencją Vano Voyages i zapowiadali, że nie ma problemu z pomocą przy otrzymaniu VOA na cały pobyt, jeśli tylko skorzysta się z ich wycieczki do Ghardaii. Sami w mailu podesłali propozycję wyjazdu na 7 dni, a Ghardaia w tym planie to tylko lekko ponad 48 godzin.

Cena takiej wycieczki przy dwóch osobach to 215 euro za osobę, do tego 80 euro opłaty wizowej.

Przeklejam ich propozycję, plan oraz dni nie są sztywne, można to sobie z nimi dopasować:

Cytuj:
Monday: Takeoff from Algiers 6:30 p.m. Arrival in Ghardaïa at 8:00 p.m., Transfer and accommodation in a hotel or guest house. Dinner and overnight stay.

Tuesday: Flight City tour of Ghardaïa, the souk and shops. Local crafts are available in these small businesses through jewelry, carpets, fabrics, pottery, leather items, etc. Lunch. Afternoon, visit the town of Beni-Isguen and its auction market, Lalla Achou square and the Bordj boulila watchtower. Dinner and overnight stay.

Wednesday: Visit to the town of El Atteuf and its Cheikh Sidi Brahim mausoleum, Lunch. afternoon visit to the k'sar of Bounoura and the mausoleum of Sidi Aissa in Melika. dinner and transfer to the airport
Direct flight to Constantine at 10:35 p.m. arrival 11:50 p.m.

Included in the price:
airport transfer GHA in/out.
Transport: provision of a vehicle with driver/guide
Hotel or guest house accommodation
Full board
Site visitation rights.

Not included in the price:
- Extra at the hotel.
- PLANE TICKETS

Tak jak pisałem, nie mam z nimi osobistych doświadczeń, ale cena jednak zupełnie inna niż w przypadku Fancy Yellow, więc może ktoś chciałby spróbować. Kontakt przez WhatsApp bardzo dobry.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#148 PostWysłany: 05 Kwi 2024 13:43 
Awatar użytkownika

niebieski
W związku z tym, że goni mnie czas (bilety na drugą połowę kwietnia) skontaktowałem się z Fancy i tak jak pisałem wyżej krzyczą jakieś chore ceny, chcą przejąć większą część naszego planu pobytu plus potrzebują około 3-4 tyg. na formalności (ponoć muszą ten plan zatwierdzać w ministerstwie itd.). Jakież więc jest moje zdziwienie, bo wczoraj skontaktowałem się z podanym tu przez @Nvjc Vano Voyages przez WhatsApp. Otóż gość wystawił mi zaproszenie w 10 minut ! Cena wynosi 100 EUR za osobę i w tej kwocie jest najprostszy tour po mieście plus dwie nocki w hotelu w Ghardaia plus dwa śniadania (tak mu napisałem, że tak chcemy) plus transfery z/na lotnisko. Resztę pobytu ogarniamy sami. Przyznam, że nie wiem co mam myśleć, bo Fancy ponoć musi kontaktować się z ministerstwem itd. Vano z kolei informuje, że wszystko jest ok i że mogę śmigać śmiało do ambasady po wizę. Dam znać co z tego wyszło finalnie...
9 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 05 Kwi 2024 15:56 

niebieski
Jak to przejdzie, to walić Fancy - naprawdę im odwaliło. W Djanet dali nam przewodnika, który nie wiedział NIC o tym co jest dookoła (zwierzęta, rośliny, kraje, zwyczaje). Np

- What kind of tree is it?
- yyyyy eeee yes, its a tree.
marcino123 uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 11 Kwi 2024 10:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety nie powiem Wam jak do zaproszenia z Vano Voyages podeszła ambasada bo akurat zamknęli placówkę do końca tego tygodnia i dziś wizyta zakończyła się odbiciem od drzwi (szlag by to trafił). Niestety wcześniej nie mogłem złożyć paszportu (inne wyjazdy). I teraz mam takie pytanie - wylot mam niby w środę. Ambasada jest jeszcze otwarta we wtorek, ale to już może być zbyt hardcorowe liczyć na rozpatrzenie wniosku w 2 godziny. I tu nasuwa mi się pytanie gdyż wyczytałem na profilu Lotoholika (który niedawno odwiedził Algierię), iż jest to możliwe...A więc moje pytanie jest takie - czy mając zaplanowaną taka wycieczkę do Ghardaii (mam na to papier z biura) i mając zabukowane loty lokalne do Ghardaii jest możliwe polecieć i uzyskać wizę po przylocie ? Czy Lufa wydrukuje karty pokładowe ? Ktoś może przerabiał ostatnio?

Załączniki:
Screenshot_20240411_101435_Facebook.jpg
Screenshot_20240411_101435_Facebook.jpg [ 174.5 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

#151 PostWysłany: 11 Kwi 2024 10:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tylko ze potrzebna wtedy promesa/Boarding authorization o odebraniu wizy w Algierii
 Profil Relacje PM off
ranek uważa post za pomocny.

#152 PostWysłany: 11 Kwi 2024 11:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety wystawia to ministerstwo i z tego co mi piszą z Vano Voyages nie ogarną tego w kilka dni - potrzeba minimum dwóch tygodni. No cóż - mój błąd. Pozostaje zatem ułamek szans, że we wtorek jakimś cudem ambasada wystawi wizę od ręki i zdążę na środowy boarding! 😁

Ostatnio edytowany przez michzak, 11 Kwi 2024 11:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 11 Kwi 2024 11:58 

srebrny
u mnie wystawienie Boarding Authorization trwało równo 2 tygodnie. Trzeba było poza paszportem dołaczyć szczegółowy plan podrózy i jeszcze jakies dane.

#154 PostWysłany: 11 Kwi 2024 13:10 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
ranek napisał(a):
Niestety wystawia to ministerstwo i z tego co mi piszą z Vano Voyages nie ogarną tego w kilka dni - potrzeba minimum dwóch tygodni. No cóż - mój błąd. Pozostaje zatem ułamek szans, że we wtorek jakimś cudem ambasada wystawi wizę od ręki i zdążę na środowy boarding!
Jeśli masz czas to wykreśl Ghardaie z Twojego planu, który przedstawisz w Ambasadzie. Wtedy powinno się udać uzyskać wizę od ręki, a z Ghardaia to według oficjalnych informacji będą musieli wystąpić do MSZ o zgodę itd. Oczywiście ta zmiana planu nie wpłynie w żaden sposób na Twoją faktyczną podróż.

#155 PostWysłany: 17 Kwi 2024 05:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@Mobilek dziękuję za wskazówkę. Tak zrobiłem. Kończąc wątek - udało się załatwić wizę wczoraj podczas wizyty w ambasadzie. Pani na początku stwierdziła, że ciężko będzie bo nie wystawiają wiz w trybie ekspresowym. Ale po moich prośbach zgodziła się i kazała wrócić za 5h po wizy. Żadnych pytań o pustynię. Reasumując zaproszenie z Vano Voyages za 100 eur jak najbardziej hula. Wystarczy jeden dzień w Ghardaia, a resztę możemy sami sobie rozplanować. Kontakt z nimi przez WhatsApp. Bez problemu wystawią papier w wersji do ambasady, a więc sam Algier i Oran co pozwoli na szybki proces wizowy.
5 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 07 Maj 2024 15:38 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
Hej,

Ja korzystalem i moge polecic
https://essendilene-voyages.com/
Kontakt przez whatsup
+213 555666961
koszt 3 dniowej wycieczki na Sahre z Djanet 290 EUR
Po 1.5 tygodnia od wyslania im zdjec paszportow dostalismy bording authorisation

loty i reszta zwiedzania zorganizowana na wlasna reke
2 ludzi lubi ten post.

#157 PostWysłany: 25 Maj 2024 12:59 

srebrny
Mam boarding authorization. Na lotnisku w okienku urzędnik coś podbił, ale powiedzial, że potrzebna wiza i zaprowadził nas do odpowiedniej osoby. Tam trwało to 15min i urzędnik wrocil z wbita wiza.
WiFi działa

#158 PostWysłany: 11 Cze 2024 18:16 
Awatar użytkownika

platynowy
Strona ambasady w Wiedniu mówi coś takiego:
"1. Two (2) forms duly completed, dated and signed by the applicant (the form can be downloaded from this site)

2. Two (2) recent, identical biometric ID photos

3. Passport with a validity of at least six (6) months, plus copy of passport

4. An invitation from an Algerian national legalized by the APC (Accommodation certificate) or hotel reservation

5. Insurance certificate in the event of illness, hospitalization and repatriation

6. For foreigners living in Austria or Slovakia a copy of their certificate of residence (Meldezettel)"

co sugerowałoby, że można przedstawić im rezerwację hotelu zamiast zaproszenia. Dla osób z południa może być to ciekawa opcja :D

Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 11 Cze 2024 18:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Szymon2020 pisałem o tym na pierwszej stronie :) Grecja tez chce tylko potwierdzenie noclegów, może być z bookinga.

Ale nie wyrobisz wizę jak nie masz "meldunku" w tym kraju, ze mieszka się na stale w Grecji
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#160 PostWysłany: 11 Cze 2024 18:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Zeus napisał(a):
Ale nie wyrobisz wizę jak nie masz "meldunku" w tym kraju, ze mieszka się na stale w Grecji

z drugiej strony tu jest tylko że "foreigners living in Austria/Slovakia must provide a copy of their certificate of residence"... nie ma nic o foreigners, co tam nie mieszkają :lol: (możliwe że co ambasada to zasady). np. w Londynie z tego co wiem wymagają meldunku z UK (piszą to bezpośrednio na stronie ambasady)

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości