Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Tanzanii
#41 PostWysłany: 22 Gru 2020 14:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Flyguy napisał(a):
Ile obecnie trwa prces wyrobienia wizy na Zanzibarze.Chodzi mi o przyblizony czas 10min, 100min etc?

@Flyguy normalnie nie dluzej niz 10 min, jesli nie ma kolejki.
Wydawalo mi sie, ze ATM widzialem, ale jak to w Afryce moze miec „out of cash“.
Polecam zabrac odpowiedni zapas gotowki w $, tak na wszelki wypadek.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Flyguy uważa post za pomocny.

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#42 PostWysłany: 22 Gru 2020 14:40 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@Flyguy jeżeli masz Priority Pass, to możesz się skierować po przylocie do saloniku, gdzie dostaniesz napoje, a obsługa załatwi wizę poza kolejnością. Tak było przynajmniej przed Covidem.

#43 PostWysłany: 22 Gru 2020 14:51 
Awatar użytkownika

złoty
@Sudoku

Mam PP, swietny pomysl, ale jak myslisz przyjda z terminalem platniczym czy tylko gotowka?, bo tak jak juz wczesniej wspomnialem nie mam ani centa w USD

#44 PostWysłany: 22 Gru 2020 14:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym nie ufał terminalowi. Lepiej załatwić USD przed lotem. Wiem ze także przyjmują GBP i EUR ale po niekorzystnym kursie
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#45 PostWysłany: 22 Gru 2020 15:04 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@Flyguy - ja płaciłem kartą bez problemów, ale wiem, że zdarzały się ludziom kłopoty z płatnością, które chyba zależały od banku, z którego była karta.

#46 PostWysłany: 22 Gru 2020 15:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Czasem nie rozumiem, czy to az taki problem zabrac gotowke do Afryki?
Zawsze zabieram ze soba $ w roznych nominalach + kk.
Cash nie raz sie przydal. :)
Zeus ma racje.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Gru 2020 16:56 
Awatar użytkownika

złoty
@cccc

Problem jest taki, ze nie mam skad wziąć $. Mieszkam w DE i tu nie ma standardowaych instytucji kantorow ktore kasuja tylko tyle ile wymienisz. Oczywiscie mozesz wymienic pieniadze, ale prowizja jest taka, ze za wymiane na 1000$ moglbys smialo zjesc obiad w restauracji. W banku natomiast sa takie kursy, ze moglbys zjesc 2 obiady za to po jakim kursie Ci wymienia. Mam dolary na revo ale nie mam ich skad wyplacic i kolo sie zamyka....
Zeus lubi ten post.

#48 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Bierzesz eur i po sprawie :)
Flyguy lubi ten post.

#49 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Flyguy
Rozumiem, ja zamawiam u mnie w banku i mi poczta przysylaja $, oczywiscie za wymiane sie placi.
Wczesniej latalem na weekendy do NY i wyplacalem wieksza ilosc z bankomatu, aby zaoszczedzic na wymianie. :D
Inna opcja to zabrac EUR, GBP.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#50 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:07 
Awatar użytkownika

złoty
Tak zrobie, wezme troche €, ale za wize i tak sprobuje zaplacic cc. @Sudoku wedlug PP salonik jest normalnie otwarty wiec powinno sie udac.
cccc lubi ten post.

#51 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:24 

niebieski
niektore bankomaty (np. jeden Deutsche Banku na lotnisku we Frankfurcie) wyplacaja USD i GBP. Kursy znosne.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off

#52 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:30 
Awatar użytkownika

złoty
To musze sprawdzic, bo wiem ze w wiekszoci hubow takich jak lotniska czy dworce wstawiaja bankomaty tzw. Reisebank, gdzie prowizja jest taka, ze jakby obowiazywala ich ustawa o lichwie to kazdy z zarzadu dostalby dozywocie ;)

#53 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:37 

srebrny
Flyguy napisał(a):

Problem jest taki, ze nie mam skad wziąć $. Mieszkam w DE i tu nie ma standardowaych instytucji kantorow

Dowiedz się czy nie możesz założyć po prostu w niemieckim banku konta walutowego w USD na które prześlesz z Revo USD i po prostu wypłacisz w kasie (sprawdź czy obsługa kasowa jest dostępna w USD). Wydaje mi się, że to dość proste rozwiązanie, które jest w stanie ogarnąć nawet niemiecki bank, szczególnie że oni kochają wszelkie konta, a niekoniecznie już karty. Do tego USD to żaden egzotyk, więc jestem przekonany, że da się to w DE załatwić. Raz załatwisz - będziesz miał ścieżkę przetartą na pozostałe wyjazdy, wbrew pozorom ogromna część świata obsługuje niemal wyłącznie cash, a najchętniej właśnie zielony cash.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tylko ze przelew USD z Revo na konto DE, podlega prowizji Revoluta
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
opo napisał(a):
Flyguy napisał(a):

Problem jest taki, ze nie mam skad wziąć $. Mieszkam w DE i tu nie ma standardowaych instytucji kantorow

Dowiedz się czy nie możesz założyć po prostu w niemieckim banku konta walutowego w USD na które prześlesz z Revo USD i po prostu wypłacisz w kasie (sprawdź czy obsługa kasowa jest dostępna w USD). Wydaje mi się, że to dość proste rozwiązanie, które jest w stanie ogarnąć nawet niemiecki bank, szczególnie że oni kochają wszelkie konta, a niekoniecznie już karty. Do tego USD to żaden egzotyk, więc jestem przekonany, że da się to w DE załatwić. Raz załatwisz - będziesz miał ścieżkę przetartą na pozostałe wyjazdy, wbrew pozorom ogromna część świata obsługuje niemal wyłącznie cash, a najchętniej właśnie zielony cash.

Pomysl na przyszlosc O.K, tylko ze wylatuje pojutrze wiec na teraz nie dam rady. Wiem jak to wyglada na swiecie, zawsze zabieram 3 cc i moge na calym swiecie wybierac lokalna walute ktora jest ''cash'' wiec $ nie zawsze sa niezbedne. Tutaj chodzi bardziej o lotniska przylotowe, gdy nie ma pewnosci ze zaraz po przylocie bede mogl cos wyplacic na transport ''z lotniska''

#56 PostWysłany: 22 Gru 2020 17:57 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Bierz euro, mozesz porównać kurs z lotniska z tymi z budek na zewn (jest w nich klima, piękna sprawa :D ). Szylingi to podstawa, jesli nie chcesz przepłacać :) taksowkarze tylko czekaja na usd i euro jak wszędzie. Zazdroszcze!!! Wrocilabym chetnie :)
Flyguy lubi ten post.

#57 PostWysłany: 22 Gru 2020 18:00 
Awatar użytkownika

złoty
ATMów na Zanzibarze dużo nie ma ale dało się wypłacić, na lotnisku też będzie, pamiętam że na lotnisku wymieniałem walutę na lokalną w banku czy kantorze , kurs był całkiem przyzwoity, na lokalne busy trzeba poprosić o drobne, bo przejazd do centrum kosztował 200, czy 300 ichniej waluty
 Profil Relacje PM off

#58 PostWysłany: 22 Gru 2020 18:22 
Awatar użytkownika

złoty
Niestety z zona i tobolami raczej z lotniska na dala dala sie nie pisze ;) Po Zanzibarze, bez bagazu jak najbardziej, ale te pare km do Stone Tone biore taxi.

#59 PostWysłany: 22 Gru 2020 18:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Flyguy napisał(a):
Oczywiscie dla taksowkarzy sympatyczniejsze sa $

Chociaz nie plac taxowkarzom w $ tylko wymien na TSH. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 22 Gru 2020 18:57 
Awatar użytkownika

złoty
OT
@cccc

Zaplace w USD a on niech mi wyda w THC ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość