Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 09 Cze 2017 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
@‌gandw‌
@‌Rockriderr‌

W tym sek, ze warunki wynajmu absolutnie nie sa nawet zblizone.
Ceny na Expedia.com sa przeznaczone na rynek amerykanski i nie zawieraja podstawowych ubezpieczen (TP, CDW), ktore to ubezpieczenia sa czesto w USA/Kanadzie dodawane do kart kredytowych.
Rzuc raczej okiem na Argus Car Hire ewentualnie Kayak lub Expedia w wersji europejskiej.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#442 PostWysłany: 09 Cze 2017 17:37 

looki napisał(a):
W zeszył tygodniu wypożyczałem białego Fiata 500 na lotnisku w Bergamo. Jeździłem nim 4 dni w Mediolanie i okolicach Como. Piękne okolice polecam.
Wynajem za pośrednictwem EconomyCarRentals, wypożyczalnia Sicilybycar (Autoeuropa), koszt na 4dni, sam wynajem ok. 35EUR + ok 65EUR ubezpieczenie na miejscu znoszące wkład własny. Zablokowany depozyt w wysokości 350EUR na karcie debetowej mbanku. Posiadam również ubezpieczenie icarhireinsurance. Moimi priorytetami były w kolejności: możliwość wypożyczenia z kartą debetową, spokój ducha, ładny samochód, rozsądna cena.

Oto wyniki moich poszukiwań i kilka moich spostrzeżeń dla potomnych:

1.Uwagi ogólne:
Kultura jazdy raczej niska, porównywalna do warszawskiej. To w połączeniu z wąskimi uliczkami i górskimi drogami sprawia, że ryzyko potencjalnych szkód jest stosunkowo wysokie. Urwane lusterka i obtarcia są na porządku dziennym. U mnie akurat było wszystko ok. Miejsca parkingowe trudne do znalezienia a parkowanie kosztowne. Aby zachować spokojną głowę zalecam ubezpieczania.

2. Karta debetowa i depozyt:
Ponieważ nie posiadam karty kredytowej był to dla mnie istotny aspekt. O możliwości wypożyczania z kartą debetową oficjalnie piszą chyba tylko dwie wypożyczalnie w Bergamo tj. Sicilybycar i autoclik.co.uk. W obu przypadkach wiąże się to z wykupieniem ich ubezpieczenia. Wtedy zatrzymywany jest niski depozyt na paliwo i ewentualne opłaty ok 350EUR. Podobno przy niektórych debetowych kartach wypukłych np. mbanku i walutowych t-mobile, da się zablokować pełny depozyt, w wysokości ok 1100-1700EUR, bez ubezpieczenia wypożyczalni ale zależy to od dobrej woli/nieuwagi pracownika w danym dniu. Nie liczyłbym na to.

3.Wypożyczalnie:
Niemal wszystkie wypożyczalnie w Bergamo mają swoje stanowiska w budynku w terminalu przy wyjściu z przylotów. Tutaj dostajemy kluczyki i dokumenty. Po samochód idziemy na parking obok terminala, na oko jakieś 200-300m. Oględzin auta dokonujemy sami a jak coś jest nie tak to łapiemy panów parkingowych z danej wypożyczalni. Na placu dość tłoczno kilkaset aut z różnych firm. Włoskie wypożyczalnie cieszą się raczej słabymi opiniami, zarówno te duże jak i małe. Istnieją duże szanse, że przy niskich stawkach za wynajem, będą chciały zarobić na "inne sposoby". Coś było na rzeczy i moim przypadku. Pan w wypożyczalni, dopiero gdy zaczęliśmy rozmowę o wykupieniu ich ubezpieczenia, przypomniał sobie, że jest małe uszkodzenie na szybie przedniej. Uszkodzenie faktycznie było trudno zauważalne. Oczywiście protokoły spisane i zdjęcia porobione przed i po. Musicie się liczyć tym, że mogą być kolejki i wypożyczalnie nie otwierają się punktualnie co do minuty.

Podsumowując:
Można wypożyczyć samochód z kartą debetową. Ustawcie odpowiednie limity na karcie. Dokładnie oglądajcie samochód, zróbcie zdjęcia i zapiszcie wszystkie uszkodzenia. Ubezpieczajcie się.

Dzięki za twoją relację.
Jak dokonywałeś rezerwacji- przez stronę Economy car rentals/korespondencja mailowa? Rezerwując przez internet jest prośba o podanie numeru karty kredytowej. Z twojego opisu wnioskuję, że rezerwowałeś przez internet, a ubezpieczenie dokupiłeś na miejscu (chyba?).
Wybieram się do Bergamo na początku sierpnia i również zależy mi aby nie korzystać z karty kredytowej (nie zakładać jej) i dlatego chciałbym precyzyjniej się dowiedzieć jak wypożyczyć auto mając do dyspozycji tylko kartę debetową lub gotówkę.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 19 Cze 2017 13:26 

nick napisał(a):
Postanowiłem więc zajrzeć do mojego rocznego ubezpieczenia pokrywającego udział własny, a które do tej pory wydawało mi się uczciwe i dawało poczucie spokoju. Okazało się, że pokrywa ono kwotę rzeczywistych szkód bez opłaty administracyjnej pobieranej przez wypożyczalnię.

W jakiej ubezpieczalni masz ubezpieczenie excess insurance? Icarhireinsurance?
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 19 Cze 2017 16:25 
Awatar użytkownika

niebieski
@tigga
w 2gether.

#445 PostWysłany: 29 Cze 2017 14:45 

Co sądzicie o wypożyczeniu z Goldcar, albo Hertz z full cover po ich stronie? Wychodzi prawie 2x więcej, ale nie ma stresu co do włoskich kierowców. Biorę, oddaje i nic mnie nie interesuje? Mieliscie jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 29 Cze 2017 15:04 

Z Goldcarem miałem wielokrotnie, nie narzekam. Świadomie płaciłem więcej, ale nie martwiłem się o nic i spokojnie zwracałem auto np. poza godzinami pracy. Ostatnio dostałem fajnego upgrade i fotelik dziecięcy free of charge (cennikowo to ok 70-90 EUR za dwa tygodnie).
Możesz zarezerwować bez super cover'u a prze odbiorze auta powiedzieć, że kupujesz u nich ubezpieczenie, tylko czy byliby uprzejmi np. dać jakieś fajniejsze auto. Często skutkuje, bo wówczas prowizja od ubezpieczenia idzie na konto sprzedawcy ;)
 PM off  

#447 PostWysłany: 30 Cze 2017 10:26 

ja właśnie wróciłem z Bari , 7 dni , zaryzykowałem Goldcar , ubezpieczenie własne po stronie ryanair wykupiłem, oczywiście namawiali z 15 min , że to moje ubezpieczenie nic mi nie da jak mi ktoś porysuje auto :D :D :D i że w ogóle to ich to jest najlepsze i inaczej muszą zablokować 1540 eur ( byłem na to przygotowany), zalokowali, tydzien jezdzilem, nastepnie mieli odblokowac 140eur za paliwo do 24h i 1400 do 20 dni, a odblokowali wszystko pierwszego dnia po wynajmie. Pani oglądnęła autko pobieżnie, nie mieliśmy żadnych przygód więc bezproblemowo, zauważyłem że zaczyna się zmieniać w wypożyczalniach i już tak nie naciągają jak jeszcze kilka lat temu. aczkolwiek ubezpieczenie warto mieć, spokojny byłem o rysy szyby itp
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 30 Cze 2017 10:49 

wziąłem z goldcar fiat 500 na 6 dni z full ubezpieczeniem najdrozszy pakiet z full bak za full bak od nich za 283 euro fiat 500 po 10% rabacie. Rozumiem, że blokują jeszcze kaucje na paliwo?
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 30 Cze 2017 21:25 

Loty: 182
Kilometry: 408 475
niebieski
Czy do wypożyczalni na Sardynii muszę oddać auto umyte i odkurzone? Brałem auto z lotniska w Alhegro z firmy Sicily by Car poprzez auto europa.
Pierwszy raz korzystałem z usług wypożyczalni aut i nie chcę popełnić błędu, a potem za to płacić.
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 01 Lip 2017 00:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
@potek7 nie musisz. W warunkach wynajmu jest zwykle punkt mówiący o ewentualnej dopłacie gdy wypożyczalnia uzna samochód za zbyt brudny, ale to musiałbyś chyba robić jakiś off-road a do środka nanieść piach i błoto. Ja w czerwcu brałem w Cagliari, oddawałem w Alghero, zjeździłem ponad 700 km przez 9 dni - na Sardynii mocno się kurzy (wystarczy zjechać na jakieś plaże czy nie utwardzone parkingi). Przy zdaniu samochodu obejrzeli, ale nikt nie zwrócił uwagi, że zakurzony. Co prawda była to wypożyczalnia Alamo, ale myślę, że w innych podejście jest podobne.
potek7 uważa post za pomocny.

#451 PostWysłany: 05 Lip 2017 21:44 

Pytanie do podróżników. :)

lecę z moją dziewczyną (a wracać będę z narzeczoną ;)) 1 sierpnia do Mediolanu (Malpensa). Planuję wynająć auto na lotnisku i w ciągu kilku dni zwiedzić Mediolan, Turyn, Genoę, Bolonię, Wenecję i oddać auto w Udine (lub w Trieście albo Wenecji), wracając do Polski autostopem. Czy możecie mi polecić i odradzić wypożyczalnie/wyszukiwarkę? Obawiam się na przykład, że zapłacę teraz za "rezerwację" auta, a na miejscu drugie tyle będę musiał dopłacić za sam wynajem... Nie posiadam też karty kredytowej, a jedynie wypukłą debetową, więc bez ubezpieczenia pewnie się nie obędzie.

Jest też druga opcja, czyli po Bolonii powrót przez Gardaland do Mediolanu i zwrot na tym samym lotnisku. W zasadzie to tak teraz myślę, ze żadnej różnicy mi to nie robi. ^^

Pomożecie? :)
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 05 Lip 2017 23:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@m4g1k_
1) Zwrot w innym punkcie niż odebranie auta to za zwyczaj spora dopłata (+/-50€)

2) Opłata za "rezerwacje" to jest własnie opłata za wynajem. Co najwyżej mogę jeszcze chcieć Ci upchnąć jakieś ubezpieczenie ale...o tym to sam sobie poczytaj na forum ;)

#453 PostWysłany: 08 Lip 2017 12:22 

namteH napisał(a):
@m4g1k_
1) Zwrot w innym punkcie niż odebranie auta to za zwyczaj spora dopłata (+/-50€)

2) Opłata za "rezerwacje" to jest własnie opłata za wynajem. Co najwyżej mogę jeszcze chcieć Ci upchnąć jakieś ubezpieczenie ale...o tym to sam sobie poczytaj na forum ;)

@1 tak, zdaję sobie z tego sprawę. :)

@2 trochę to moja obawy rozwiewa, lecz czytałem, że "komuś kiedyś" kazali na miejscu zapłacić dodatkowo drugie tyle za wynajem, tłumacząc, że tam (na stronie) płacił za zarezerwowanie auta. A w takim wypadku co można zrobić - trzeba zapłacić... Zastanawiam się nad tym ubezpieczeniem, jednak to jest ~600-700 złotych więcej na wynajmie, a ja jestem uważnym kierowcą. Z drugiej strony, nie jestem w stanie mieć ze sobą karty kredytowej, jedynie wypukłą debetówkę. Wystarczy mieć na koncie 3-4k złotych, żeby móc z niej skorzystać do blokady wkładu?
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 08 Lip 2017 12:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
:arrow: ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,135,6151

#455 PostWysłany: 18 Lip 2017 19:36 

srebrny
Jakas podpowiedz w jakiej wypozyczalni w Lamezi wziac auto gdy kierowca ma 24 lata żeby nie płacic za duzo za młodocianego kierowce?
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 19 Lip 2017 14:36 

Przeglądam, sobie właśnie oferty wynajmu z Bergamo na wrzesien i widziałąm ze Alamo daje teraz zniżkę 15% ( 3-8września 470zł) i dają gratiś zwrot w innym punkcie. Zerknij sobie na economybookings.

A co do Alamo to macie jakies doświadczenia ( konkretnie Bergamo)? Zwykle braliśmy z Maggiore ale jest zamkniete o 7,a wracamy tym rannym wizzairem...
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 02 Sie 2017 17:59 

niebieski
Pytałem już w wątku z wypożyczalniami na Sardynii, ale może tutaj ktoś miał doświadczenia z wypożyczalnią Keddy?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

#458 PostWysłany: 03 Sie 2017 12:44 

Podbijam pytanie o Keddy.

Ogolnie potrzebuje wypozyczyc samochod w Bari na weekend (1-2dni) najlepiej, zeby to bylo nawet male, ale cabrio jezeli bedzie pogoda odpowiednia. A wlasnie Keddy oferuje.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 03 Sie 2017 13:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Keddy to Europcar, więc poza bardziej nachalnym wciskaniem ubezpieczenia powinno być OK :)
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 03 Sie 2017 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Panowie patrzycie na Keddy poprzez jakiegoś pośrednika? Bo nie mogę znaleźć. Widziałem owszem cabrio od europcara i może i tak to będzie Keddy bo mają blisko parking.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość