Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 24 Kwi 2017 21:59 

Rockriderr napisał(a):
Policz najpierw czy Ci się to opłaci, 76zł/dzień za dodatkowe ubezpieczenie to sporo pieniędzy. Może lepiej postawić na sprawdzoną wypożyczalnię i kupić ubezpieczenie w zewnętrznej firmie?

Niestety bardzo sporo pieniędzy. Tylko nie znalazłem innej zewnętrznej firmy, która zwróci potrącenia, o których wspomina @‌nick‌, na przykład opłaty administracyjne. Jeśli macie jakieś konkretne do polecenia to proszę o info.

Dla przykładu dużo lepszą cenę na samochód tej samej klasy oferuje Economy Car Rentals, ubezpieczenie też mają połowę tańsze (Theft & Damage Excess Protection), natomiast w ubezpieczeniu jest mnóstwo wyłączeń. Właściwie pokrywają tylko szkody powstałe w wyniku wypadku. Jeśli kamień uderzy w szybę - nie obejmuje.

Sprawdzałem też rekomendację @‌zapinio‌:
zapinio napisał(a):
Nie wiem czemu nie Goldcar.
Ja wynajmowałem w Bergamo w Goldcarze i wszystko było OK.
Co prawda straszą konsekwencjami niewykupienia polisy etc.,ale to robią wszyscy.
Wynajęcie samochodu to jest zawsze trochę ruletka.
Wszystkie firmy są podobne.
No i MUSISZ mieć kartę KREDYTOWĄ z odpowiednim limitem (ok. 1300€) .To kaucja za samochód.
Nie zadawaj pytań czy może być debetowa albo gotówka.
NIE MOŻE.
Jeśli chcesz mieć trochę bezpieczniej to wykup wariant (auto-europe to proponuje) ze zniesieniem wkładu własnego (no excess).
Nigdy z tego nie korzystałem na szczęście,ale to właśnie biorę w auto europe.
Jest to i tak znacznie tańsze niż polisa, która z reguły znacznie przekracza koszty wynajmu samochodu.

Natomiast auto-europe również nie pokrywa kosztów administracyjnych. Co gorsza, Kampania jako region Włoch pojawia się w wyłączeniach części ubezpieczalni (w tym auto-europe), a samochód właśnie w tym regionie będzie użytkowany. Przestaję wierzyć, że można się ubezpieczyć w rozsądnej cenie od "wszystkiego".
 Profil Relacje PM off  

Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN
#422 PostWysłany: 26 Kwi 2017 09:42 

Cześć, potrzebuję auta 5os na lotnisku w Pizie, termin 12-15maj.
Problemem jest fakt posiadania 22lat, 3 lata prawo jazdy oraz jedynie tłoczona karta mbank.
Gdzie bez problemu taka karta przejdzie, czy jest możliwość zablokowania jak najmniejszego depozytu wyższym ubezpieczeniem i z jakimi kosztami się to wiążę. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 26 Kwi 2017 11:54 

Loty: 249
Kilometry: 469 904
niebieski
A co sam znalazłeś?
Czytałeś w ogóle ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 26 Kwi 2017 11:57 

Rockriderr napisał(a):
A co sam znalazłeś?
Czytałeś w ogóle ten temat?

tak, clio i golf z locauto lub interrent w cenie 200zł + 150zł za młodego kierowce, te wypozyczalnie maja mieszanie opinie, lecz najnizsze ceny i doplaty za młodego kierowcę. Co do karty, to widzę ze jest loteria ale wyczytałem na forum, ze mogę poprosić ew by zablokowali depozyt na debetówce.
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 26 Kwi 2017 12:35 

niebieski
Wypożyczalnie zawsze mają mieszane opinie, a te włoskie cieszą się chyba jedną z gorszych.
Sam wypożyczałem miesiąc temu w Kalabrii z Alamo (to samo co Locauto) i nie mam żadnych zastrzeżeń, auto w grupie Alfy Romeo Mity i dostałem nowego Golfa z DSG. Kolega był teraz na weekend w Pizie i brał najmniejszy samochód z Interrenta i dostał nową Pandę, też był zadowolony i nie było żadnego problemu.

Wszystko jest pewnie w porządku do czasu jeśli nie będzie jakieś szkody na samochodzie. Wtedy zaczynają się problemy i przy wykupieniu drogiego ubezpieczenia w wypożyczalni nie trzeba się niczym przejmować, ale to koszty często wyższe niż samo wypożyczenie. Z kartą najlepiej jakbyś skontaktował się bezpośrednio z wypożyczalnią, bo inaczej może być problem na miejscu i odejdziesz z kwitkiem albo odeślą Cię do bankomatu żeby wpłacić depozyt w gotówce.
 Profil Relacje PM off
edwarpan lubi ten post.
edwarpan uważa post za pomocny.

#426 PostWysłany: 04 Maj 2017 22:18 

Loty: 46
Kilometry: 51 607
Może tutaj się uda:
Czy ktoś może polecić tani (najlepiej darmowy) i bezpieczny parking w Katanii? Przez tydzień będę mieszkał przy Fontana dell'Elefante, a dokładnie na Via Santa Maria della Lettera (najlepiej gdyby parking był gdzieś w okolicy), będę miał też wypożyczony samochód na ten czas i muszę go gdzieś zostawiać na noc, no i też na dzień w dni, w które nie będzie mi potrzebny.

Zastanawiam się też nad zostawieniem auta na kilka godzin np. pod Lidlem - 2km do centrum, więc jest ok. Ktoś wie jak to wygląda, będą jakieś problemy?
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 08 Maj 2017 11:57 

Czy ktoś ma doświadczenia z Winrent konkretnie z Bergamo? Prosiłbym o opinie, gdyż niczego na ten temat nie znalazłem na forum.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 17 Maj 2017 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Mysle nad wypozyczeniem auta w Bari z firmy Budget.
Czy ktoś ma jakaies doswiadczenia z ta firma?

#429 PostWysłany: 19 Maj 2017 08:43 

Nigdy nie wypozyczalem samochodu a bede w Bari we wrzesniu. Czy moglby ktos mi pomoc, rozjasnic co i jak, wskazac jak szukac i czego sie spodziewac, zeby nie wladowac sie w problemy?
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 19 Maj 2017 10:10 
Awatar użytkownika

Kilometry: 415 497
srebrny
@‌bad-ischler‌
Jestem pewny ze jak przeczytasz ten watek i pozostale to sie dowiesz wszystkiego a nawet wiecej.

@‌almal‌
Ja korzystalem kilka razy i zawsze bez problemow. To jest duza swiatowa siec jak Hertz czy Europcar/National
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 24 Maj 2017 10:48 

mam szybkie pytanie, czy właściciel karty kredytowej musi być głównym kierowcą? czy wystarczy tylko osoba z kartą kredytową do zabookowania?
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 25 Maj 2017 12:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czytaj warunki wypożyczalni. W 99% przypadków musi być głównym kierowcą.
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 01 Cze 2017 14:17 

W zeszył tygodniu wypożyczałem białego Fiata 500 na lotnisku w Bergamo. Jeździłem nim 4 dni w Mediolanie i okolicach Como. Piękne okolice polecam.
Wynajem za pośrednictwem EconomyCarRentals, wypożyczalnia Sicilybycar (Autoeuropa), koszt na 4dni, sam wynajem ok. 35EUR + ok 65EUR ubezpieczenie na miejscu znoszące wkład własny. Zablokowany depozyt w wysokości 350EUR na karcie debetowej mbanku. Posiadam również ubezpieczenie icarhireinsurance. Moimi priorytetami były w kolejności: możliwość wypożyczenia z kartą debetową, spokój ducha, ładny samochód, rozsądna cena.

Oto wyniki moich poszukiwań i kilka moich spostrzeżeń dla potomnych:

1.Uwagi ogólne:
Kultura jazdy raczej niska, porównywalna do warszawskiej. To w połączeniu z wąskimi uliczkami i górskimi drogami sprawia, że ryzyko potencjalnych szkód jest stosunkowo wysokie. Urwane lusterka i obtarcia są na porządku dziennym. U mnie akurat było wszystko ok. Miejsca parkingowe trudne do znalezienia a parkowanie kosztowne. Aby zachować spokojną głowę zalecam ubezpieczania.

2. Karta debetowa i depozyt:
Ponieważ nie posiadam karty kredytowej był to dla mnie istotny aspekt. O możliwości wypożyczania z kartą debetową oficjalnie piszą chyba tylko dwie wypożyczalnie w Bergamo tj. Sicilybycar i autoclik.co.uk. W obu przypadkach wiąże się to z wykupieniem ich ubezpieczenia. Wtedy zatrzymywany jest niski depozyt na paliwo i ewentualne opłaty ok 350EUR. Podobno przy niektórych debetowych kartach wypukłych np. mbanku i walutowych t-mobile, da się zablokować pełny depozyt, w wysokości ok 1100-1700EUR, bez ubezpieczenia wypożyczalni ale zależy to od dobrej woli/nieuwagi pracownika w danym dniu. Nie liczyłbym na to.

3.Wypożyczalnie:
Niemal wszystkie wypożyczalnie w Bergamo mają swoje stanowiska w budynku w terminalu przy wyjściu z przylotów. Tutaj dostajemy kluczyki i dokumenty. Po samochód idziemy na parking obok terminala, na oko jakieś 200-300m. Oględzin auta dokonujemy sami a jak coś jest nie tak to łapiemy panów parkingowych z danej wypożyczalni. Na placu dość tłoczno kilkaset aut z różnych firm. Włoskie wypożyczalnie cieszą się raczej słabymi opiniami, zarówno te duże jak i małe. Istnieją duże szanse, że przy niskich stawkach za wynajem, będą chciały zarobić na "inne sposoby". Coś było na rzeczy i moim przypadku. Pan w wypożyczalni, dopiero gdy zaczęliśmy rozmowę o wykupieniu ich ubezpieczenia, przypomniał sobie, że jest małe uszkodzenie na szybie przedniej. Uszkodzenie faktycznie było trudno zauważalne. Oczywiście protokoły spisane i zdjęcia porobione przed i po. Musicie się liczyć tym, że mogą być kolejki i wypożyczalnie nie otwierają się punktualnie co do minuty.

Podsumowując:
Można wypożyczyć samochód z kartą debetową. Ustawcie odpowiednie limity na karcie. Dokładnie oglądajcie samochód, zróbcie zdjęcia i zapiszcie wszystkie uszkodzenia. Ubezpieczajcie się.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.
dyniowski uważa post za pomocny.

#434 PostWysłany: 05 Cze 2017 13:36 

Witajcie!

Za miesiąc lecę do Bergamo, stamtąd muszę dostać się do Alessandri, następnie planuje zwiedzić Turyn, Mediolan, Genue i wszsytko co jest w okolicy. Szukam auta do wynajęcia od 05.07 do 11.07, oczywiście w Bergamo.
Znalazłem auto przez https://www.vipcars.com/ wypożyczalnia Target Rent, Fiat Panda or Similar 586 zł za cały okres, plus prawdopodobnie kaucja w wysokości 400Euro, taką informacje uzyskałem na infolinii VipCars. Czy może znacie jakieś wypożyczalnie gdzie wypożyczę taniej auto w Bergamo? Czy opłaca się rezerwować auto teraz czy jest szansa, że będzie taniej kilka dni przed? Czy polecacie jakieś ubezpieczenie, które warto wybrać? Czy w ogóle miał ktoś styczność z Targen Rent?

Z góry dzięki za pomoc i info :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: trapani
#435 PostWysłany: 06 Cze 2017 14:24 

Cześć,
którą wypożyczalnię polecacie na lotnisku Trapani?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: trapani
#436 PostWysłany: 06 Cze 2017 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Cytuj:
którą wypożyczalnię polecacie na lotnisku Trapani?

Polecam Sicily by car - wiele razy wypozyczalem nigdy nie mialem problemu rownież na lotnisku w Trapani.
Z tego co Pan wypozyczajacy mowi to bardzo wielu Polakow wypozycza samochchody w Trapani

#437 PostWysłany: 06 Cze 2017 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
Moge potwierdzic dobre doswiadczenia z Sicily By Car w Trapani oraz Alghero.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Wynajem auta
#438 PostWysłany: 07 Cze 2017 21:53 

Witam, lece niebawem do Włoch Wenecja i po 7 dniach wracam z Neapolu samolotem. Chciałbym wynająć auto na te kilka dni. Jakie firmy polecacie, posiadam tylko i wyłącznie kartę debetową.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 08 Cze 2017 16:57 

Witajcie!

Za kilka dni wylatuję na Sycylię i chciałbym wynająć tam samochód. Znalazłem atrakcyjne ceny przez portal expedia.com. Ceny tam podawane są w dolarach, natomiast co mnie zdziwiło, gdy wszedłem we włoską stronę expedia.it, w tej samej wyszukiwarce ceny były znacznie wyższe, przykładowo:

1. Expedia.com - Economy w firmie Budget - 93$ / 4 dni = 347zł
2. Expedia.it - Economy w firmie Budget - 139€ / 4 dni = 583zł

Jak to możliwe? Czy jest gdzieś haczyk czy rezerwować przez stronę amerykańską? Pierwszy raz będę w ten sposób wynajmował auto i dlatego mam mętlik.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 09 Cze 2017 11:15 

niebieski
Jeżeli warunki wynajmu są takie same to weź tam gdzie taniej, proste :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość